Friday, September 30, 2011

konfem dah.....kembar u olls!!!!



assalamualaikum

tak tahu nak gembira ke tak
tak tahu dah ready ke tak
tapi apapun ianya adalah kembar
tak sangka
dah lama jugak dok menunggu asik takde
tup tup takde angin takde ribut dapat yang kembar
rezeki rezeki
syukur alhamdulillah

nanti kenala kongsi berita ni dengan yang lain jugak
dengan suami, rakan sekerja, family
kenala prepare yang wajib iaitu ubatannya sepanjang tempoh ni
disebabkan ni first time so kenala take care betol betol..
tapi apapun aku dah bersedia






***to be continued....




Wednesday, September 28, 2011

WithWordWednesday



Tiga sifat manusia yang merusak adalah : kikir yang dituruti, hawa nafsu yang diikuti, serta sifat mengagumi diri sendiri yang berlebihan 


(Nabi Muhammad Saw.)

Tuesday, September 27, 2011

Tipsy Tuesday - Wahai Suami, Hormati Isteri!



assalamualaikum


pesanan untuk kaum adam
silah baca dan amalkan okay
hidup di dunia memang tak kekal lama
tapi kita tetap harus bagi yang terbaik
supaya hubungan suami isteri  berkekalan hingga ke syurga hendaknya
amin...


wahai isteri, apa yang perlu kami lakukan untuk menggembirakan kamu wahai isteri?

01.
Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.



02.Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.


03.Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

04.Jangan demand seks sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

05.Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing dan berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

06.Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

07.Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

08.Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritahu isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

09.Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10.Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut? Sudah kahwin makin menjadi-jadi pulak ye..

11.Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12.Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga. Cuba perihatin dan buat penilaian sebaiknya.. ingat ada perkara diluar jangkauan dan pemahaman lelaki..

13.Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami "degil" tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14.Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

15.Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16.Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18.Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19.Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20.Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21.Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama.Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22.Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga.Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23.Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri.

Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.
Allah s.w.t. berfirman, "Dan ketahuilah bahawasanya Allah mengetahui apa yang didalam hatimu, sebab itu berhati-hatilah dengan Tuhan"


petikan dari iluvislam.com



Monday, September 26, 2011

LIKE pah ceroh!!!!



assalamualaikum

aku tak faham la dengan manusia dalam facebook ni
sungguh sungguh tak faham!
apa motif dorang buat macam ni pun aku tak tahu
menerusi pemerhatian aku sejak dua tiga menjak ni
aku tengok adala sesetengah tu yang bagi aku masuk kategori gila LIKE

apa  maksudnya?
yelah gila nak LIKE dekat status
dekat gambar
dekat video
sikit sikit nak LIKE

okay memang tak salah kita LIKE kalau ada kawan kita post 
1. status yang menggembirakan
2. status yang bagi statement tentang apa apa yang kita kena agree or not
3. video/lagu untuk kita enjoy
4. something keagamaan untuk kita buat iktibar

tapi yang herannya kalau ada orang post tentang something yang tak menggembirakan!
pun nak LIKE jugak
pendek kata tak sensitif
contoh: ada friends post status tentang anak dia dalam wad, 
sakit, masuk ICU bla bla bla
pendek kata berita yang tak gembira la..
pun tiba tiba ada kawan yang LIKE

apa yang nak LIKEnya?
oh jadi ko suka anak dia sakit?
kono ko support la anak dia tengah sakit
tolong la sensitif sikit and guna akal fikiran sikit sebelum buat apa apa

actually benda ni hal kecik je pun
terpulang la pada individu tu penerimaan dia macamana
tapi bagi aku benda ni bukan benda main main yang orang nak bagi reaksi sesuka hati dia
tak payah ko nak nampak aktif sangatla dalam facebook 
kalau apa yang kau buat tu sebenarnya benda bodoh je pun

dah takde keje nak LIKE pah ceroh....
tak payahla nak hadap facebook 24 jam
get a life hokey..

memang aku jarang sangat update status
tapi sakit mata n menyampah nak tengok dok LIKE pah ceroh
konon macam ko nak bagi attention on that things la
sadly, in a wrong way!!!


KVM - Part Time Lover from Stevie Wonder



assalamualaikum

minggu ni aku pilih antara lagu faveret aku dari stevie wonder
PART TIME LOVER
dari 3 version berbeza
enjoy




original version




live version




cover version from matt giraud AI contestant


sangat layan dis song
hati yang gundah menjadi ceria kembali
siapa yang ada pasang dua sila la terasa ek
bila dah terasa, sila la insap ya..
setia hanya pada yang satu, 
itulah gaya mutu keunggulanku..
muahahaha


Saturday, September 24, 2011

pelakon terbaik



assalamualaikum

siapa dia pelakon terbaik itu?
kitalah..
diri kita sendiri adalah pelakon terbaik sepanjang hidup kita
dan pentas lakonan kita adalah sepanjang perjalanan hidup kita


kenapa kita adalah pelakon terbaik?
kerana kita tetap tersenyum walau hati sedang bersedih
kerana kita tetap menerima walaupun hati memberontak tidak mahu
kerana kita memaafkan walau hati kita tidak ikhlas merelakan

kita menjadi seorang pelakon terbaik di depan mak ayah kita
kita menjadi pelakon terbaik di depan pasangan kita
kita menjadi pelakon terbaik di depan kawan kawan kita
kita menjadi pelakon terbaik di depan semua orang
cuma kita tidak akan boleh menjadi pelakon terbaik didepan Tuhan kita...Allah SWT
walaupun memang ramai umatnya yang menjadi pelakon terbaik di depan Nya 
termasuklah aku

teruskanlah berlakon
jadilah pelakon terbaik di dunia yang tidak akan berkekalan ini
sedang diri tidak sedar hujung penghidupan yang semakin menghampiri..
tapi aku akan terus jadi seorang penonton kepada lakonan terbaik itu
tahniah....





Wednesday, September 21, 2011

jom layan dulu sepukul...










best bangat lagu ini
ada unsur unsur indonesia
yelah dah dulu iwan ni penyanyi dangdut
bagusla kalau dia dah insaf
semoga lebih ramai artis yang insaf lepas ni
dah nak muntah aku tengok bermacam ragam artis yg poyo n tak sedar diri macam ko boleh hidup seribu tahun lagi

       sepohon kayu daunnya rimbun
       lebat bunganya serta buahnya
       walaupun hidup seribu tahun 
       kalau tak sembahyang apa gunanya

kalau perati lagu ni sebenarnya pantun..hehe
lagu faveret aku selalu nyanyi kalu aku boring.hehe
insap insap insap 
selamat beramal


WithWordWednesday



Tidak akan masuk syurga orang yang didalam hatinya terdapat kesombongan walau hanya sebesar zarah


Hadis Riwayat Muslim 





Tuesday, September 20, 2011

putera katak kg cherang hangus


assalamualaikum


saya putera katak khalis bin junaidi
sape nak kawen dengan saya?





tak tertelan...



assalamualaikum

dah 3 bulan lebih usia perkahwinan aku
setakat ni takde rezeki lagi berbadan dua
tengah berusaha jugak
kalau ikutkan hati memang kalu boleh dah nak baby
tapi mak aku macam tak menggalakkan je
dia cakap macam awal lagi
duduk je berdua dulu
aku pun tak tahu nape

takpelah, ada rezeki adalah
kalu tuhan dah nak bagi takde siapa yang mampu nak tolak
aritu masa bawak ayah pergi klinik tempat kak ipar kerja
aku belek risalah pasal kehamilan
so kak ipar aku tanyala dah ada ke

aku cakap takde pun
saje je nak tahu apa yang patut
so kak ipar aku bagila dekat 10 papan asid folik
aku ingat ubat ni kena ambik bila dah mengandung
tapi rupanya kena ambik sebelum mengandung lagi

sejak aku ambik tu sebiji ubat pun aku tak telan lagi
kalu ubat ubat saiz cinonet ni
memang susah aku nak telan
tak tertelan rasanya
sebab kecik sangat
nanti konfem terkeluar balik




nak makan nanti kena makan dengan buah buah
kecik n pahit
euww canela nak menghadap 9 bulan dengan ubat ni nanti..huhu




perihal panas+baran



assalamualaikum


aku sendiri dah lupa dapat artikel ni sumber dari mana
bila jumpa aritu terus copy n paste dalam draf blog
memang sangat berguna tips untuk aku
walaupun aku bukan jenis panas + baran melampau
tapi aku jenis cepat naik marah
susah sangat nak bersabar
apa hal aku akan cepat melenting
tapi walaupun cepat naik darah alhamdulillah cepat jugak sejuk
kira balance la jugak positif n negatifnya.hehehe


DALAM satu kes konsultasi dua minggu yang lalu, saya bersemuka dengan sepasang suami isteri yang sudah setahun berkahwin tetapi, baru enam bulan tinggal sebumbung. Sebelum itu mereka merupakan pengantin jarak jauh. Sadisnya, sepanjang tempoh enam bulan tinggal bersama, si isteri telah memecahkan tiga buah peti televisyen lantaran, marah dan mengamuk kepada suami. 

Apabila ditanya, si isteri mengakui dia mempunyai sikap panas baran dan sikap tersebut diwarisi daripada ayahnya. Malah tiga saudaranya yang lain juga bersikap panas baran dan dia tidak boleh membuang sikap tersebut.

Perlu difahami, panas baran bukan sifat semula jadi malah, bukan juga penyakit keturunan, sebaliknya ia adalah sifat yang dibenarkan wujud dalam diri seseorang. Ini bererti sifat panas baran boleh diatasi dan dibuang terus daripada diri seseorang bergantung kepada kehendak dirinya sendiri.

Rasulullah mencadangkan dua tindakan bagi mengatasi panas baran iaitu dengan cara mengubah posisi atau cara duduk dan berwuduk. Kedua-dua saranan itu terdapat dalam sabda baginda yang bermaksud: "Apabila salah seorang di antara kamu marah, dan ketika itu ia dalam kedudukan berdiri, maka hendaklah ia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan marahnya. Dan kalau tidak, maka hendaklah ia berbaring."(hadis riwayat Muslim).

Dalam hadis yang lain, Rasulullah bersabda yang bermaksud: "Marah itu datangnya daripada syaitan dan syaitan itu diciptakan daripada api, sedangkan api itu hanya dipadamkan dengan air. Oleh itu apabila salah seorang di antara kamu marah, maka hendaklah ia berwuduk."(hadis Riwayat Abi Daud).

Mengikut kaedah psikologi, panas baran berpunca daripada kegagalan seseorang individu mengawal emosinya sendiri. Individu panas baran itu terlalu mudah mengikut emosi marah hingga menjadikan dirinya seorang yang pemarah dan panas baran walau hanya dengan sebab yang remeh.
Lantas, pakar psikologi mencadangkan beberapa kaedah bagi mengatasi sikap panas baran yang ternyata memberikan kesan buruk kepada perhubungan. 

1. Jauhkan diri daripada situasi menimbulkan kemarahan
Jika anda tahu pasangan anda mempunyai sikap panas baran, elakkan daripada melakukan perkara yang boleh menimbulkan kemarahannya. Cepat memohon maaf jika tersalah dan akui kesilapan. Bagi anda yang panas baran, jika bertembung dengan situasi yang boleh menimbulkan baran anda, segera jauhkan diri anda daripada keadaan tersebut dan carilah masa yang sesuai untuk bertenang. 

2. Mendiamkan diri ketika marah
Panas baran bermula dengan tindakan demi tindakan. Cara terbaik untuk mengurangkan sikap panas baran anda adalah dengan mendiamkan diri tanpa mengambil apa-apa tindakan. Apabila anda berjaya menghayati sikap berdiam diri ketika marah, secara tidak langsung anda berusaha menghilangkan sikap panas baran anda sedikit demi sedikit. 

3. Belajar menyampaikan kemarahan secara positif dan terhormat.
Jika sebelum ini anda terbiasa memekik atau bertindak garang ketika marah, usahakan untuk meluahkan rasa marah anda secara positif dan terhormat agar anda lebih dihormati.
Perlahankan suara, bercakap menggunakan perkataan yang tidak menyakitkan orang lain dan elakkan daripada bertindak secara fizikal. 

4. Luah pada masa dan tempat sesuai
Emosi marah yang tidak terkawal juga berpunca daripada perasaan yang dipendam. Ledakannya ibarat gunung berapi pendam yang mungkin meletus bila-bila masa tanpa amaran.
Lantas, sentiasa luahkan emosi malah apa jua masalah yang anda alami bertepatan pada masa dan tempatnya. Tindakan ini akan dapat mengurangkan tekanan anda seterusnya mengurangkan sikap panas baran anda.

5. Bawa bertenang
Anda perlu sentiasa belajar mengawal diri dengan bertenang dalam menghadapi apa juga keadaan dan situasi yang menggugat kesabaran anda. Praktikkan untuk menarik nafas dalam-dalam dan lepaskan. Jika anda Muslim, beristighfarlah kerana dengan beristighfar anda akan tahu anda adalah hamba-Nya dan jika Allah mampu mengampunkan hamba-Nya, kenapa tidak anda? Memaafkan orang lain dapat mengelakkan panas baran.

6. Senyum
Nampak macam satu perkara mudah tetapi percayalah, senyuman mampu meredakan tekanan. Praktikkan untuk sentiasa melakarkan senyuman tanpa mengira masa dan keadaan.
Senyuman yang sentiasa terukir di bibir menjadi satu penawar kepada kemarahan dan sikap panas baran anda.

nape aku nak post pasal ni?
sebab perangai panas baran ni sangat dekat di hati aku
sebab aku sendiri memang seorang yang panas baran
pantang ada yang tak kena sikit
ibarat macam ada bara api kat hujung jari aku
cepat je nak menyala

kalau dulu bila aku dah mengamuk selagi tak dapat lepas geram memang tak akan puas hati
biasa aku akan baling barang
rosakkan barang
buat bising sampai mak ayah tegur nape mengamuk baru aku akan berenti
teruk kan?

bila aku dah naik angin
semua orang nampak kecik je dimata aku
kesan kesan dari tindakan aku memang aku takkan fikir
lagi kena ugut nak tampar oleh ayah pun buleh aku lagi pegi tayang muka 
kalu ingat balik memang gila

bila dah masuk universiti
mak pesan dah besar
so aku tak boleh mengamuk lagi
sebab kalau mengamuk or buat perangai mak akan marah
so habit tu kira makin berkurangan

sekarang pulak aku dah melalui fasa dewasa
dah berkahwin
memangla ada perkara yang B buat yang akan buat aku naik angin
banyak pun
tapi aku jarang bebel
aku cuma diam
tak perlu kata apa apa
tak senyum pun
tapi diam n tak perlu kata apa apa..hehe
 
then biasa aku akan luah through mesej
kadang kadang aku sound direct jugak
nape B buat gitu gini
n pastu aku cuma diam
sedih pun sorangla
esoknya biasa aku dah ok..

okla aku rasa aku punya temper sekarang ni walaupun takdela elok sangat tapi dah terkawal la..
syukur alhamdulillah..
boleh je pun berubah
kena usaha sikit jelah






edisi raya 2011- persiapan raya@tanggungjawab si suami




assalamualaikum

raya tahun ni pertama kali zakat fitrah di bayar oleh si suami
kalu sebelum ni dah 26 tahun ayahla yang membayarnya
tahun ni tanggungjawab tu dah beralih ke tangan B
alah, baru rm7 bukan banyak pung.hehehe




mentang kelantan, resit pun nak kaler ijo...
hidup pas!
hidup tok guru!
opsss...politik plak
muahahaha



Monday, September 19, 2011

cuba teka jantina saya



assalamualaikum

hari ni kita main teka teki
budak di bawah ni lelaki ke pompuan?
cer jawab cer jawab



comel tak saya?
*pose nak mintak penampar*


edisi raya 2011- persiapan raya@duit raya



assalamualaikum

duit raya tahun ni B cuma tukar rm100
cukupla tu nak bagi anak sedara B n aku
sampul aku dah beli siap siap singgit je 10 paket




yang sampul biru aku isi singgit je
untuk budak 5 tahun ke bawah
yang paket mickey dengan yang kuning aku isi dua ringgit je
untuk anak sedara n sepupu yang sekolah rendah
sampul rhb aku isi rm10 untuk anak B dengan baby baby anak sedara yang baru lahir tahun ni

motto duit raya aku tahun ni
"biar sedikit asal ikhlas...."
jangan marah ya adik adik
kita jumpa lagi tahun hadapan
dengan jumlah duit raya yang sama jugak..muahahaha





kami dah nikah la encik,ustaz,tok imam......



assalamualaikum

betol kami dah nikah
nampak je awet muda lagi
kalu tak caya ni kad nikah kami...

tak caya? nahhhh hambeeekkkk...





haihhhh..dua dua tembam
sungguh tak gambargenik
punyala kalut gambar passport misplaced ari akad nikah
kalut punya pasal terbagi gambar tembam ni
hampehhhssss
sape yang salah?
akuuuuu jugak..huhuhuhu



DiY

assalamualaikum

ada je orang jual tempat simpan panties yang ada compartment
tapi sebab nak save bajet aku diy je sendiri

peralatanya:
kotak kasut
double tape
gunting
wrapping paper
pisau

balut je bahagian kotak kasut dengan wrapping paper
bahagian penutup kotak potong untuk buat compartment mengikut saiz
balut jugak dengan wrapper
lekat kat tengah kotak mengukit citarasa
bila dah siap
lipat panties n gulung bulat bulat
siap..
selamat mencuba..








terpengaruh

hari tu belek belog hanis zalikha, ada satu tampalan dia pasal chocolate dove
memang sebelum ni ada penah terbaca dah pasal coklat ni tapi tak pernah g cari pun
tapi bila tengok macam best jek dia review so aku dah terpengaruh la

hari tu bila pergi tesco tengah ada promosi dove chocolate
3 bar untuk rm6.75
memangla murah 
so aku terus sambar
chocolate dove ni ada dua jenis je
yang dark chocolate dengan hazelnut,almond & raisin
since aku ni penggemar kekacang so sambar yang ni jelah



actually aku ni memang penggemar perasa coklat
aku suka kek, aiskrim,biskut,roti n apa apa je nak pilih perasa coklat
tapi kalu bab makan coklat, aku kureng pulak

kalu sebelum ni aku punya style makan chocolate 
ako makan kekacang dalam tu je
coklat selebihnya bagi anak sedara aku makan
tak pun aku beli jenis yang seketul bulat tu bukan jenis bar
gigit makan kacang n buang coklat
memang membazir je

tapi makan dove chocolate ni memang rasa lain
rasa sedap n tak muak
memang first time aku makan chocolate n keluar statement sedapnya chocolate ni
memang tak rugi aku beli




so tempting
makan sambil golek depan tv
kejap je habis.hehe
lepas ni kalu rasa nak makan chocolate aku akan cari dove chocolate jelah..
sedappppppp...


Saturday, September 17, 2011

edisi raya 2011- persiapan raya biskut raya



assalamualaikum


raya kali ini persiapan sederhana walaupun kali pertama sambut berdua dengan hubby
baju raya aku cuma sepasang
baju melayu B tak beli yang baru
kasut n handbag raya pakai barang hantaran punya
tudung pun pakai yang masa nikah punya
gelang, rantai, cincin, subang semua yang lama
tak tukar baru
kete pun yang lama, masih redviva
pun tak tukar baru...huhuhuhu

amboi.....ingat laki ko jutawan ke segala benda nak tukar baru!
muahahaha
tapi ada jugakla yang baru
aku beli bekas biskut raya baru.hehe
jadila tu..




satu set 6 balang siap dengan tray dia cuma rm19.90 di tesco
murah sangat
kalu kat kedai hardware rm29.90
tapi 2.3 hari selepas raya dah bertelur satu balang
ada je budak yang nakal menyampahs aku
nasib baik anak sedara B, so malas nak bising bising..





balang ni pulak rm3.90 satu
aku beli dua
buat isi kekacang
sekarang macam trend je balang kaca kosong dengan tutup stainlesssteel

kalau dah balang biskut baru
biskut raya pun kenala bermacam macam jenis.hehehe
macam biasa setiap tahun aku memang pandai beli biskut raya.hehe
tapi tahun ni kena beli untuk dua buah rumah la pulak
so strategi nak jimat aku cuma beli 50 biji untuk setiap jenis and bahagi la dua
biskut raya banyak2 bukan habis pun

aku order 9 jenis dari 3 tempat berbeza




first sekali dah 3 year in a row aku order dari tukang buat biskut yang memang aku tak kenal
n tak tahu pun dia based kat mana
tapi order through orang perantaraan dia staf from ikbn bachok

biskut dia bukan aku nak puji tapi memang tiptop
harga standard rm20/rm21 satu bekas
packaging best dapat bekas betterware
kalu orang len masuk bekas biskut biasa je
rasa biskut dia memang sedap
n biskut pulak saiz gedabak
memang puas hati n berbaloi





dari arah jam
almond london order dari kawan kepada mak rakan sekerja
murah sebab hanya rm19 50 biji almond london
full almond kat dalam n rasa okla sedap




biskut almond choc chip @ biskut tetek..muahaha
wajib order tiap tahun





 tat bluberry..bagi aku tak sedap sebab dia tak lembut tapi rangup
tapi kawan aku cakap sedap
selera masing masing
tahun depan taknak order dah




and last skali crunchy cornflakes
yang ni memang  faveret biskut raya ini tahun
design n bentuk nampak macam bodo je tapi rasa dia...
masyaallah..tersangatla sedap
next year aku akan order banyak sikit jenis yang ni


satu dari kedai online di kuantan
tapi tuannya dari bachok jugak
so dia serah by hand je
aku order 3 jenis

yang pertama almond roacher-potongan buah badam bersalut coklat
rasanya okla, tapi coklat dia tak best sangat
lagi sedap almond roacher yang adik ipar aku bawak balik dr n9

yang kedua honey samprit
dalam gambar cun je tapi bila dapat takde pun colourful coklat rice tu
n rasanya biasa2 aje

n yang ketiga biskut sweet sesame
biskut memang cantik tapi rasa hampeh..
tawar n tak sedap
macam makan tepung je
tahun depan memang aku akan banned kedai yang ni..

n last aku order dua jenis biskut dari rakan fesbuk
chocolate chip chookies dengan biskut dahlia
yang ni walaupun online takde tester tapi memang best
menyesal aku beli chocolate chip dia satu jar je
walaupun nipis tapi sedap sebab tak manis sangat
aku akan makesure aku order lagi biskut ni tahun depan..huhuhu




ni pulak bekal biskut setiap hari bawak ke tempat keje..hehe
tat nenas tu nampak comot je tapi sedap gila hokeh
n biskut nestum tu pun sebab..
n biskut snowvy tu pun sedap
first time makan nampak macam tak sedap tapi pun sedap jugak..haihhh



Wednesday, September 14, 2011

WithWord Wednesday



Agama tanpa ilmu adalah buta
dan ilmu tanpa agama adalah lumpuh

Albert Einstein





Tuesday, September 13, 2011

edisi raya 2011- pagi raya di rumah mertua

assalamualaikum

selamat hari raya
maaf zahir batin

raya tahun ni kali pertama beraya dengan suami
dah masuk 2 bulan berkahwin kami sambut raya masih berdua
tiada rezeki lagi

walaupun tahun ni first time sambut raya bersama
tapi persiapan raya takdela aku beriya sangat
sampai baju raya pun malas hantar jahit
kain pasang adala 5,6 pasang yang dapat hadiah kahwin tapi asyik bertangguh nak g hantar ke tailor

last last pakai je baju kurung yang dah ada
still baju baru sebab siap jahit n dapat on my wedding day
so tak pernah pakai lagi
B pulak pakai je baju melayu masa nikah kaler krim
save bajet
faham faham jelah ada lagi hutang yang tertangguh
so tak payahla membazir sangat
still dapat raya jugak


 tudung aku pun tudung pakai masa akad nikah
muahaha
save bajet gilos


disebabkan B anak bongsu merangkap da only son in the family so pagi raya di rumah mertua
aku ok je
asal B ada di sisi
lagipun rumah mak dekat je
nak ulang alik 10 x sehari pun takde yang nak marah.hehe
pagi lepas B kuar g smayang raya aku dok rumah je
sebab cuti
siapkan makan untuk B



aku tak masak apa pun untuk juadah pagi raya
plan nak masak rendang n lontong semua tak jadi.huhu
so makan jelah satay dengan kuah kacang dengan lemang sebatang
ada tapai dengan ketupat daun palas yang mak mentua aku buat
n biskut raya tunjuk tunjuk sahaja

lepas makan B nak pergi kubur arwah abang n kakak dia
so aku lepak jelah tengok tv
malas nak ikut lagipun B naik motor je
tunggu punya tunggu dekat kol 11 pagi jugak B balik
kitorang terus gerak balik rumah aku...

bersambung......


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...