Monday, October 31, 2011

tiada rezeki lagi...



assalamualaikum


tiada rezeki lagi tahun ni
salah sendiri
bukan salah orang lain
tiada kekesalan

jangan mudah berputus asa muis
rezeki ada dimana mana
hidup tenang
jangan stress

berubahla!
perubahan yang positif
kuatkanlah aku ya allah

amin...


Sunday, October 30, 2011

kebodohan di kala tension

assalamualaikum


akhirnya selamat
rambut panjang mengurai aku selamat dipotong pendek
masa nak potong tu aku ditanya menyesal ke tak?
dengan konfiden aku jawab tak pun!
hmmmmppp padahal..

semuanya sebab aku tension dengan B
nak lepas geram punya pasal g potong rambut
konon nak protesla
apala ke punya bodoh macam tu
patut aku botakkan kepala B masa dia tidur aje
geram!!!
dah takdela rambut panjang mengurai
yang ada rambut kontot je
still cute jugak
tapi hmmmm

takpela patah tumbuh hilang berganti
nanti rambut aku panjang lagi
lagipun panjang sangat memangla leceh
bangun pagi nak pergi kerja nak keringkan rambut
lepas tu orang cakap tak elok buat sanggul tinggi
menyerupai orang jahiliah
takpela atleast kurang satu dosa kat situ
hmm ayat nak sedapkan hati sendiri je lebih ni.hehe

semua ni B la punya pasal!



Friday, October 28, 2011

muis demam kena cucuk



assalamualaikum


wah dah berapa hari baik demam
tapi baru nak berkisah kat sini.hehe
takpela seronok bercerita dalam blog ni
lagipun aku memang suka berceloteh
entri kalau tak bergambar pun takpe
seronok pulak berceloteh dalam blog peribadi ni
tapi ikutkan moodla jugak

berbalik pada cerita demam
balik je kerja hari rabu rasa macam dah ok
singgah la rumah mak and tertidur
bila bangun  badan memang rasa lemah sangat
tapi menggagahkan diri bangun and pergi kedai
kat kedai buat kerja badan berpeluh rasa segarla balik
then balik rumah awal mandi and tengok tv

menjelang tengah malam badan dah rasa panas balik
panas and tak selesa
aku kalau demam akan rasa sakit belakang
kena tidur menelentang
lepas je B balik suruh dia sapukan susu kambing dekat belakang and dekat paha betis
lepas tu B panaskan sapu tangan rendam dengan air asam jawa letak dekat dahi
B sapukan jugak vicks dekat dada and hidung
barula rasa lega sikit nak tidur

esoknya rasa dah ok la jugak
B hantar pergi klinik fatah sebelum dia pegi kerja
suhu 38
doktor bagi ubat and cucuk
sakit giler
menyampah je aku
kalau aku g klinik ikhlas dengan dr martina tak pernah sakit pun kalau cucuk
ni tak aku nak jalan pun takleh
nasib ubat mujarab kejap je hilang panas badan
tapi akula pulak menderita sakit bontot
haru sunggu..huhu

esoknya makin okay
petang masuk kerja walaupun badan still rasa lemah lagi
esoknya sambung cuti lagi berehat

hmmm tulah cerita demam  aku untk musim kali ni
walaupun orang ada je yang melayan
tapi malas arr demam sokmo
tak seronok sakit ni..huhuhu
so jaga kesihatan okey!

p/s: doktor cakap kalu ada bintik suruh B bawak aku pegi klinik kerajaan
suspek denggi
banyakla kau doktor
umah laki aku takde nyamuk okay!!
pepandai je


Thursday, October 27, 2011

okay ke tak okay?


assalamualaikum

cerita hari diwali
disebabkan B cuti so aku cuti gak
walaupun semalam berkrisis dengan B tapi plan tetap jalan
nak g makan pizza and beli barang keperluan sikit
so g KBmall sekali harung je
nak makan big apple donuts kena hold dulu

mulanya mood aku okay
tapi B membuatkan aku tak ok
then aku okay balik
seronok, hepi, sabar
tapi malamnya B buat aku tak okay balik

dalam tak ok still keluar B nak makan satay
aku ikut tapi tak makan
dah takde mood
tapi lapar
makcik jual satay je sebuk tanya nape tak makan
eh sukahati aku la
laki aku bayar je pun!

then suruh B belikan nasi lemak ayam rempah
rasa macam nak merajuk tak nak makan
tapi at last makan jugak
then tidur peluk peluk okay je balik

bangun pagi ni nak g keje aku tak okay balik
B punya pasal
okay ke tak okay aku ni?
too many ups and down lately
penat!

gini ke orang kawin?
tak seronok langsung!!!!
(ayat tengah badmood)
hmmmmpppp...



memang ada yang tak kena!


assalamualaikum

macam ada yang tak kena
tapi tak tahu apa
im crying over something yang tak masuk dek akal
rasa tak disayangi..
so nak meragam aje
boleh gitu?

sejak baik demam rasa macam tak selera nak makan
especially nasi
kalau makan pun dalam kuantiti sikit sangat
tiap tiap hari asyik fikir nak makan apa ni
kalau beli je mostly tak makan or tak habis
last last ke tong sampah masuknya

rasa macam malas nak ambik something and nak suap ke mulut
asyik rasa taknak
kerap pulak perut bergendang dulu baru nak makan
gastrik pun rasa macam dah nak datang balik
dah setat rasa tak selesa senak semacam je
hmmm sampai bila nak macam ni pun tak tahula





assalamualaikum


sangat sangat stress
sangat sangat tak hepi
sangat sangat sedih
sangat sangat serabut
sangat sangat benci
sangat sangat menyampah
sangat sangat geram
sangat sangat ingin melupakan


tapi
sangat sangat butuhkan
sangat sangat perlukan
sangat sangat merindukan


kerna
sangat sangat mencintaimu!



WithWordWednesday



yang terindah,,
hanyalah sementara

Monday, October 24, 2011

isnin yang nyaman dan membahagiakan...



assalamulaikum

hari ni tak tahula nape
rasa hepi, tenteram dan bahagia je
walaupun B sakit gigi.muahaha
bininya terlebih hepi

pagi pagi dah get a thing dengan B.hehe
pastu B mc tak masuk keje sebab sakit gigi
seronok je buleh baring baring
cuaca pun nyaman, sejuk
tapi aku golek golek sampai kol 8.30 pagi je
kena bangun basuh baju banyak sangat
B sambung tido jelah
sebab malamnya dia makan Ponstan sampai dua biji
mata pun tak boleh buka

aku basuh jemur n lipat baju
sampai 2,3 round
penat ya amat
kejap kejap masuk baring kat bilik
penat sebab mesin manual
tapi B dah janji next year nak tukar mesin basuh automatik yeay

dalam 11 lebih dah siap semua
rasa mengantuk
so masuk bilik sambung tido
masa ni dah stat nak hujan renyai balik
seronoknya boleh tidur
sambil dipeluk suami.muahaha

dekat kol 1 tersedar sebab rasa lapar
cakap kat B
"B, sayang laparla.."
"B pun lapar jugak.."
B terus keluar bilik
aku sambung pejam mata
lepas tu bunyi ketak ketuk kat dapur
aku pun bangun tengok B tengah siap lunch
hehe sayang B

B cakap lepas makan boleh terus masuk keje
makan nasi dengan ayam goreng and ikan singgang
sedap walaupun aku teringin nak makan sayur lemak
hehehe
seronok arini
sebab B ada..tu je!!!






Wednesday, October 19, 2011

aku dah demam!!



assalamualaikum



bila,
muka berbahang
tekak berkahak
hidung berair
belakang pun sakit

sah, konfem,
aku demam!
atlast aku tewas jugak dengan cuaca hujan panas ribut petir sekarang ni
yang menyebabkan ketidakseimbangan hormon dalam badan aku
huhuhu

aku ni memang susah nak demam
kalau rasa tak sedap badan je terus makan ubat
memang taknak biar melarat
tapi malam tadi ok je
sihat normal ceria kanak kanak ribena
tup tup bangun pagi tadi dah rasa lain macam

tapi terpaksa jugak bangun mandi and pergi kerja
mandi sejuk ketar macam nak terguling aku kat bilik mandi tu
pijak je simen rasa lemah lutut aku
sejukkkkkk
B sedap dok berlingkar dalam selimut
jeles saya tau
huhuhu

pagi ni nak makan memang tak selera
minum milo kotak je untuk makan ubat
and untuk tenaga
dah beli nasi bungkus dan roti
tapi macam taknak je
cepatla kol 2
aku nak balik tido n rehat
kalau tak kebah lg, esok terpaksa cuti
huhu





Tuesday, October 18, 2011

Roll out the red carpet! It's a night to mingle with the stars @ #AstroIPTV Hollywood Party!

Roll out the red carpet! It's a night to mingle with the stars @ #AstroIPTV Hollywood Party!

berkat ayatul kursi



assalamualaikum

tak tahula kenapa petang semalam lepas balik je dari kerja
ada a few incidents yang berlaku kat aku
yang boleh memudaratkan aku
tetapi aku selamat tanpa ada masalah apa apa

kebiasaannya setiap hari aku dok berulang alik pergi balik kerja
memang jarang sangat jpj atau polis buat roadblock yang area kubang kerian ni
tup tup semalam ada
nasib baik pagi tu sebelum datang kerja aku nak tukar kereta dengan B
B tak bagi sebab roadtax mati
selalu dia bagi je
walaupun aku konfiden  tak akan ada tup tup petang semalam ada
nasib baik sangat...

lepas tu masa tengah berderet kereta kat tengah jalan
tiba tiba je kereta depan aku break mengejut
dahla masa tu aku tengah texting dengan B
kaki memang tengah slow slow tekan brek tapi mata kat hf
angkat je muka kereta depan stop tiba tiba
dahla kereta baru
kalau aku tabrak memng habisla..huhu

lepas tu pulak masa otw balik dari rumah mak
sampai je kat selekoh tajam, tiba tiba muncul lori bawak pasir makan jalan aku
memang terkejut sangat
nasib baik masa tu aku bawak slow je dalam 50km/jam
memang kalau driver lori tu tak sempat elak
alamatnya aku sekarang dah dalam kubur
memang puaka punya lori
dah tau jalan kampung boleh dorang berlumba lumba
memang nak cari nahas je

tapi, syukur alhamdulillah
mungkin berkat dari ayat kursi yang aku baca 3x selepas semayang subuh pagi kelmarin,
aku selamat dari dilanggar oleh lori hantu
aku selamat dari ditahan jpj masa road block
aku selamat dari menabrak belakang kereta orang yang tiba tiba break mengejut depan aku

syukur sangat ya Allah...





Monday, October 17, 2011

sila periksa kenderaan anda!!


assalamualaikum


pagi tadi bila nak gerak g keje
bukak je pintu kereta nak panaskan enjin
tiba tiba ada binatang bergerak terus masuk bawah dashboard kerete aku
aku pun ambik sandal and pukul pukul dashboard
terus binatang tu keluar and menyusup tepi kerusi terus ke belakang
bukan cicak!
lagi besar dari cicak
saiz macam anak biawak
aku yang terkejut terus melompat keluar dari kereta

aku terus bukak semua pintu kereta and check celah celah kerusi
cuak jugak takut melompat ke apa
kalau setakat cicak atau lipas aku memang tak heran
tapi ni saiz dia besar kaler macam krim gitu
aku ni dahla penggeli dengan biawak
and paling takut buatnya anak ular ke apa
terus ambik handbag dengan beg kain smayang and beg makanan
naik balik atas rumah and kejut B tengah dok sedap tidor lagi

dengan cemas kejut kan B and cakap ada binatang dalam kereta
B dalam mamai cakap cicak
banyakla cicak
pastu aku cakap nak tukar kereta sebab takut nak drive
pastu B cakap takpe takpe benda tu dah takde
aku pun dengan berat hati masuk balik dalam kereta
sebelum tu dah check dah ketuk dah bukak semua bahagian kereta
puas intai puas belek takde apa pun
ntah ntah dok sembunyi kat enjin
aku dah lewat nak g kerja
masuk terus bukak semua tingkap kereta
manala tahu buatnya benda tu tiba tiba melompat kat aku buleh aku tepis ikut tingkap
tak pun biar aku je yang terjun ikut tingkap
muahahaha

masa drive cuak gila
sambil dok jeling ikut cermin belakang
huhuhu
sangat berdebar masa tu
aku memang cuak sangat sebab sekarang ni aku asik parking kereta sebelah pagar bersemak samun
memangla takut kot kot ada binatang menjalar apa dah masuk sembunyi dalam kereta aku

dah sampai tempat keje baru B kol tanya
aku cakapla gitu gini
B cakap mungkin pokko je kot
pokko tokko
takde tempat lain ke ko nak duduk haaaa
nak jugak duduk dalam redviva aku
aku jumpa nanti siap ko aku kerjakan..
muahahaha




Thursday, October 13, 2011

Kenapa Aku Menangis?????



assalamualaikum


kenapa aku suka menangis?
aku pun tak tahu
dari kecik sampaila ke besar
pantang sedih
pantang kecewa
pantang frust
pantang terharu
pantang kena marah
pantang kalah
pantang tak puas hati
pantang geram
pantang apa apa jelah
asik nak menangis je keje aku

actually bukan salah aku pun
tapi saluran air mata aku ni
besar sangat agaknya
sampai airmata asik nak keluar je
muahahaha

kalu family and kawan rapat aku tahula setakat mana lenjanya aku ni
contoh: bulan puasa kat rumah sewa nak masak aku kol mak tanya resepi pun aku bantai nangis
apa motifnya?huhu
aku pun tak tahu
hati ni mudah sangat terharu and terus menangis
tak kental langsung
padahal aku ni garang bekeng n kuat marah and memberontak
tapi manja lenja mengalahkan baby
tu yang pelik tu

sekarang bila dah kawin
pantang ada tak kena je mula la nak nangis
B yang sangat penyabar dengan aku tu pun panas hati je kalu aku nangis.hehe
sebabnya dia tak tahu apa kenapa aku nangis
kalau dia tahu mesti dia tak kisah aku menangis.muahahaha

untuk B, sila baca sampai habis ya..



Ya Allah, mengapa wanita sering menangis?


Jawabnya:


Kerana wanita itu unik.
Aku ciptakannya sebagai makhluk istimewa,
AKu kuatkan bahunya untuk menjaga anak-anaknya,
AKu lembutkan hatinya untuk memberi rasa aman,
AKu kuatkan rahimnya untuk menyimpan benih manusia,
AKu teguhkan peribadinya untuk terus berjuang pada saat yang lain menyerah,
AKu berikannya naluri untuk mencintai anak-anak dalam apa jua keadaan sekalipun,
AKu kuatkan batinnya untuk tetap menyayangi walau dikhianati oleh teman,
Walau disakiti oleh “orang” yang dia sayangi..
Wanita makhluk kuat,
Tetapi jika satu saat dia menangis itu kerana AKu berikannya air mata untuk membasuh luka batin dan memberi kekuatan baru.

“WANITA itu ISTIMEWA”


dipetik dari Informasi.Com




baju batik yang mana B?


assalamualaikum


setiap khamis orang keje gomen kena pakai batik kan?
tapi masuk kali ni dah 3x aku gosok baju batik untuk B hari rabu
hehehe
nak kata tua baru umur 27 tahun
beranak pun tak lagi
tapi aku punya perangai pelupa mengalahkan nenek orang
hari rabu selalu ingat khamis.huhu

sebab aku akan pergi keje awal dari B
bangun pagi dalam 6.30 and gosok baju b dulu
B nak pakai baju batik yang mana?
dalam mamai B biasa jawab yang mana mana jelah
so aku pun gosokla ikut pilihan hati aku
pastu gantung
gosok seluar
siapkan underwear dengan stokin
siapkan tshirt, pelikat, seluar dengan boxer untuk petang sekali


selepas tu mandi and smayang subuh and pergila kerja dengan senang hati
sampai je tempat keje ada mesej dari B
"hari ni rabu!"
kuang kuang kuang
aku pun dengan gelak termalu akan kol B
hari rabu orang tak pakai batik
and suruh B gosok baju lain
muahaha
kesian B
tiap minggu asik gitu je

hari pun aku boleh lupa
apala nak jadi dengan aku ni
jam tiap hari kena pkai yang ada tarikh
kalu tak macam susah jugak nak ingat tarikh
banyak sangat makan asam aku ni
tu lemah daya ingatan.hehehe




Tuesday, October 11, 2011

bersyukur......



assalamualaikum

sekarang ni kat kelantan kalau tengahari panas terik
sampai nak pecah kepala buaya
hehe orang tua la yang cakap gitu
perumpamaannya

tapi kalau dah petang dan malam
mulala nak hujan ribut petir guruh dan sebagainya
nak drive pun kena bawak slow je
merangkak dalam hujan
kena pasang lampu
hujan memutih sampai tak nampak apa

malam semalam aku drive otw balik ke rumah
hujan selebat lebatnya
sampaila kat satu tempat selisih dengan satu motosikal
penunggangnya memang basah kuyup
walaupun dia macam pakai baju hujan
dekat tempat duduk belakang dia ada barang yang dia beli
aku tengok macam pampers
and dalam kotak maybe susu la
kesian dia meredah hujan yang maha lebat tu
bungkusan barangnya sampai dah nak terjatuh ke jalan
memang nampak la dari mukanya..
sempat lagi aku jeling tengok
dia strunggle meredah hujan tu

automatically aku macam oohhh kesiannya
aku bersyukur aku bawak kereta and tak basah gitu
lepas tu mulala kepala otak aku menerawang gitu gini
rewind balik life aku dari dulu sampai sekarang
apa yang aku dah buat
apa yang aku dah pilih
bila aku mula rasa nak menyesal
aku akan stop and cakap
bersyukurla
hidup pun bukannya lama
apa yang aku nak cari
apa yang aku nak kejar

walaupun life aku sekarang ni takdela sehebat orang lain
still aku bersyukur
jangan tengok orang yang di atas kita
tapi tengok mana yang di bawah kita
tapi tu tak bermaksud kita tak berusaha untuk merubah nasib kita
tapi apapun bersyukurla dengan apa yang kita ada




Monday, October 10, 2011

Monday Blues - The Lazy Song


assalamualaikum


takde mood arini
malas nak menulis
malas nak membaca
malas nak buat apa apa
huhuhu

enjoy!!!









Friday, October 07, 2011

FunFriday - Kisah Pakwe Makwe



 assalamualaikum

jom baca cerita pakwe yang ada makwe sengal ni..


Sepasang pakwe-makwer tengah memandu di highway ayer keroh telah di tahan polis

pakwer : ada apa masalah encik ?

polis : anda di dapati memandu melebihi 110km

pakwer : mana ada encik,saya cuma pandu dalam 100km jer...mungkin meter saya rosak kot..

makwer : abang tak baik tipu polis tue...tadikan abang pandu lebih dari 150km...


polis : saya juga akan saman encik kerkenaan lampu brek encik tidak berfungsi...

pakwer : yeker lampu brek saya tak berfungsi? saya tak perasaan encik...minta maaf,nanti saya betulkan

makwer : abg..kan abg dah tahu berkenaan lampu tue rosak 2 minggu lepas..saya sendiri beritahu abg ..


polis: saya juga akan saman encik sebab encik tak pakai tali pinggang...

pakwer: saya baru jer bukak encik....masa encik tahan saya...

makwer : abg nie..kan abg tak pernah pakai tali pinggang...tak baik tipu encik nie

si pakwer yang tak tahan dengan kerenah makwer dia terus melenting.

pakwer : diam ler ko,semua ko beritahu polis...ko nak aku kena saman apa??lurus banggang betul ko...budusss,aku tepok paler ko kang...

polis : cik, selalu ker PAKWER marah cik macam nie?

makwer : tak ler...dia jarang marah saya..kalau marah pun masa dia ISAP GANJA jer



muahahahaha



Thursday, October 06, 2011

craving for........lately!!!!



assalamualaikum

entri kali ni pasal aku punya nafsu makan
takdela membuak sangat pun
tapi adala time time yang aku rasa nak makan tu je
hatta dapat makan setiap hari pun takpe
tak boring tak muak
asik nak makan je

kalu nak kata mengidam bukan mengidam
sebab memang sejak dari azali lagi memang cenggini la perangai aku
kalu suka apa apa memang aku akan usaha nak biar dapat jugak
setia pada yang satu pulak tu
sebab tu kalu ada satu tempat or somtehing yang sedap di tekak aku
sampai ke sudahla aku nak cari jugak
untuk memuaskan selera makan aku ni.hehe

tapi semenjak dua menjak ni adala a few stuff yang aku asik nak makan je
pertama sekali nasi air
tiap hari aku makan pun tak muak.hehe
nasib baik kedai sebelah kiosk B ada jual
so wajibla aku mengorder





yang kedua big apple donats
faveret aku california almonds dengan yang walnut tu
memang la sangat menyelerakan tekak aku
kalu rasa nak makan, sanggup je drive sampai tesco semata mata untuk makan ni
kalu aku tengah menggila sampai 2,3 x seminggu aku g sana
beli donat n trus balik
kadang aku ckp kat B
kadang aku pegi senyap senyap je
makan senyap senyap
takut B marah.hehehe




pastu sejak dari balik honeymoon kat cameroon
asik terasa rasa nak makan dried strawberri je
aritu desperate la jugak nak makan
akhirnya jumpa jugak tempat jual dried strawberi ni
tapi rasanya tak sesedap kat cameron
frust jugak tapi takpela
atleast ada.huhu




ada lagi...
aiskrim potong jagung
kalu singgah petronas, wajib beli
kalau dulu aku suka aiskrim potong kacang merah
tapi sekarang dah beralih je jagung
tersangatla sedap tapi macam extra manis dari kacang merah




dan last sekali satay ikan ni
nape sedap?
sebab kuah dia yang pedas tu memang betol betol pedas
kadang sampai tergigit lada
makan memang terasa kepedasannya
kalu yang orang lain jual memang aku takkan beli
tambah pulak pakcik yang jual tu kenal B, 
so kalu aku beli memang dapat extra sampai 5 cucuk
kalu makan panas panas setakat 10-15 cucuk aku makan sorang je.hehe



Wednesday, October 05, 2011

bikin panasssss ajer!!! part1



assalamualaikum


hari ni dah gerak awal keluar g kerja
tapi still lewat 10 minit
sebabnya berderet deret lori kat tengah jalan
so kereta kereta terpaksala terhegeh hegeh ikut lori
yang selalunya lembab 60km/jam.hehe

tapi aku ada je taktik
bila nak sampai kat simpang
aku tengokla yang mana jalan lori tu ikut
kalu dia g straight aku masuk simpang
kalu dia masuk simpang aku jalan terus

tapi arini bukan nak bercerita pasal lori
nak cite pasal penunggang motosikal
especially penunggang motosikal perempuan
setahu akula motor dia kena stay belah kiri
tapi asal kena ngan aku je duduk kat tengah tengah jalan
punyala seluas luas jalan tu ko nak duduk jugak kat tengah tengah

selalunya yang pompuan la
bawak motor ala ala lemah gemalai gitu
sebab kalu yang lelaki bawak motor kemain laju potong belah kanan
yang tu tak kesahla
ni dahla kita ni berderet kereta
ko nak jugak terhegeh kat tengah tengah jalan tu
memang la bikin panas je

tu belum masuk lagi part yang budak pompuan menggeletis bawak motor
yang dok pakai seluar baju ketat
bawak motor pusing kampung ukur jalan
tak tahu mana hala
bawak motor pulak beriringan macam jalan ni bapak ko punya
sambil sembang sambil dok sms mms segala bagai
kalu jumpa yang macam ni memang aku hon je
hon banyak banyak sampai depa panas hati jugak
muahahaha

aku pun tak faham apa faedahnya nak buat macam tu
cuba ko bawak motor elok elok
pakai helmet
duduk belah kiri jalan
jangan nak hegeh hegeh macam lembu di tengah jalan
menyusahkan tau tak!
hmmm..panas hati sungguh aku macam ni





WithWordWednesday





Jika denganmu salah
Kutak mahu yang benar
Jika denganmu rebah biarlah kutercalar
Walau dilanda badai
Kusanggup kerna ku mahu
Kita berdua bersatu



Tuesday, October 04, 2011

TipsyTuesday - Berurusan Dengan Lelaki



assalamualaikum


bertemu lagi kita di tipsy tuesday.hehe
minggu ni aku nak kongsi tip berurusan dengan lelaki
tapi dah lupa sumbernya dari mana
tak kisahla sebab benda yang elok kenala berkongsi kan?
meh sama sama baca





1. Elakkan berurusan dengan lelaki, selagi masih boleh dan berpeluang untuk minta tolong daripada perempuan. Kecuali dalam hal seperti dalam hal repair kereta, repair laptop dan lain-lain. Disebabkan limitation kemampuan wanita dalam hal tersebut, maka terpaksalah juga akhirnya minta bantuan daripada orang lelaki. 


2. Kalau terpaksa berkomunikasi dengan orang lelaki, gunakanlah medium perantaraan dalam bentuk tulisan seperti SMS, e-mail atau nota kecil. Gunakan perkataan-perkataan formal,bukan bahasa pasar. Contoh :maaf(bukan sorrie..), terima kasih(bukan time kacih..). Lagi satu, tak payahlah buat smiley face ke =),gelak ke (hihihi..), dan lain-lain yang kurang berfaedah. 

Elakkan bercakap melalui telefon kalau belum betul-betul desperate. Ini kerana suara wanita amat lunak dan boleh menggetarkan jiwa insan yang bernama lelaki. Buktinya sampai ALLAH sound kepada wanita supaya keraskan suara! Rujuk Quran,Surah Al-Ahzab, ayat 32 :"Wahai isteri-isteri nabi, kamu bukanlah seperti perempuan-perempuan lain jika kamu bertaqwa. Maka janganlah lemah-lembutkan suara dalam berbicara, sehingga bangkit nafsu orang yang ada penyakit dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan yang baik." Kalau rasa ayat ini ditujukan kepada isteri-isteri nabi sahaja, sepatutnya kita juga menyahut seruan tersebut untuk mencapai darjat yang sama seperti mereka-darjat wanita bertaqwa dan darjat wanita-wanita yang terpilih. Best kan ??? 


3. Tundukkan hati. Apabila terpaksa berurusan dengan lelaki, kita sepatutnya merasa bulu roma kita meremang-kerana takut pada ALLAH! Kita sangat takut sekiranya disebabkan kita, lelaki tersebut tertarik kepada kita. Sewaktu berhadapan dengan lelaki-lelaki tersebut, banyakkan beristighfar dan berdoa “ YA ALLAH, janganlah KAU jadikan lelaki ini tertarik kepadaku. Jauhkan pandangannya daripada panahan-panahan syaitan.” 

4. Tundukkan pandangan. Jangan tertipu dengan subjek communication skills yang pernah kita belajar, "make eye contact with the person you’re talking to..". Ianya applicable kalau kita bercakap dengan sesama jantina sahaja. Kalau ada eye contact dengan orang yang berlainan jantina, kita akan mendapati teori “dari mata turun ke hati” itu benar-benar bisa berlaku. 

Para sahabat dahulu pun, ALLAH perintahkan supaya tahan pandangan mata mereka apabila berurusan dengan isteri-isteri nabi. Rujuk kembali Surah Al-Ahzab, ayat 53 :"…apabila kamu meminta sesuatu daripada isteri nabi, mintalah dari belakang tabir. Itu lebih suci bagimu dan hati mereka…". Tetapi kita bukanlah disuruh membawa tabir ke mana-mana kita pergi. Kalau susah sangat nak jaga mata, tutuplah pandangan dengan buku ke, fail ke.. 

Kita lihat betapa ALLAH sangat mengambil berat masalah hati para sahabat dan isteri-isteri nabi supaya mereka tidak tewas ke dalm kemungkaran. Kalau kita nak jadi sehebat mereka, kenalah aplikasikan apa yang mereka lakukan. Takkan nak tunggu ALLAH sebut nama kita dalam Quran baru nak buat. Contoh :"Wahai cik _____, tundukkanlah pandangan..". Isk,isk..tak layaknya.. 

5. Cepatkan urusan. Perkara ini mungkin applicable kepada students/orang yang dah bekerja dan terpaksa berurusan dengan team lelaki. Dah tak dapat nak dielakkan, mereka sahaja teammate kita. So, apa-apa kerja yang dibuat bersama, buat sahajalah kerja tersebut. Tak payahlah nak berborak-borak, tanya hal peribadi, gelak-gelak, buat lawak..tak perlu,TAK PERLU! Siapkan kerja cepat-cepat, then go. 

Discussion venue pula buatlah di tempat yang proper dan berurusanlah secara professional. Semoga bermanfaat dan semoga kita dikenali sebagai wanita mu’minah yang ada identiti, yang taat perintah ALLAH dan takutkan hari pembalasan. Semoga tidak melalaikan diri kita dan orang yang menerimanya. 



Monday, October 03, 2011

DUIT BARU KERAJAAN MALAYSIA....RM6



Assalamualaikum


Bersempena duit syiling baru, 
kerajaan mungkin akan memperkenalkan duit RM6 
bagi menggantikan RM2 yang telah lama lupus 
dalam tempoh masa yang terdekat.
 Lebih mesra alam dan tiada pembaziran.










;)


KRU-3 Kata.wmv




assalamualaikum
jom layan monday blues minggu ni
KRU - 3 KATA





lagu terbaru dari KRU
aku rasa keseluruhannya kita memang jarang sangat nak cakap i love sokmo kat pasangan kita
tambah tambahnya kalau dah lepas kahwin
contoh terdekat akula.hehe

dulu masa couple kalau dah siap sembang kat telefon mesti cakap bye bye i love u B
n B pun balas la..bye bye sayang..love u too
kalu mesej pulak mesti nak muahmuahmuah
tapi sekarang ni bila dah kawen..hello B, bla bla bla..ok babai. tuut....
hehehe gitula
semua nak cepat and ringkas

reasonnya dah jarang cakap i love tiap kali nak end up the conversation
sebab rasa macam tak relevan je
bincang pasal something yg takde kena mengena dengan hati dan perasaan 
n tiba tiba nak love u bagai.hehe
lainla dulu masa bercuople of course la dok menjiwang sokmo

tapi as someone under pisces zodiac, aku quite romantic la jugak
sebelum tido nak kissing n ckp love u B
eventhough B dah tertido pun aku still nak kiss n cakap lap u jugak kat B.hehe
n B balasla jugak luv u too dalam mengantuk dalam mamainya.hehe
and bila bangun tido pulak
biasanya aku bangun awal dari B
aku akan kiss B dulu
baru bangun pegi mandi
n bila dah siap nak gerak g keje
salam cium tangan n kiss kat pipi n kat mulut busuk B
muahaha
takpe, yang penting ikhlas dari jiwa

ok, tu je nak cakap
babai, XOXOXO




Sunday, October 02, 2011

Cinta Tak Semesti Bersatu


assalamualaikum

kisah minggu ini
selamat membaca ;)

Dua orang pemuda bersahabat baik. Dari kecil hingga dewasa hubungan mereka begitu akrab sekali. Tiada apa yang membezakan mereka dalam persahabatan walaupun mereka berbeza darjat. Pemuda A berasal dari keluarga berada, punya jawatan bagus dan berperwatakan menarik. Pemuda B pula seorang yang biasa biasa sahaja, cuma bekerja kampung untuk menjaga ibunya yang telah tua. 

kedua dua pemuda menaruh hati kepada seorang gadis sekampung. Masng masing tidak mahu mengalah dan berundur diri. sehinggalah suatu hari mereka meminta gadis itu memilih salah seorang daripada mereka berdua. Ternyata, pemuda A menjadi pilihan hati. Pemuda B berasa sungguh kecewa. Pemuda A bersimpati dengannya. Namun pemuda B hanya tersenyum dan menyatakan:

"Jangan kau risau. Tiada sesiapa yang tewas dalam kisah cinta ini. Cuma aku minta persahabatan kita dihentikan seketika. Aku ingin merantau. InsyaAllah, suatu hari nanti kita akan bertemu kembali dan persahabatan kita akan menjadi lebih kukuh." 

Pemuda A terkejut dengan permintaan sahabatnya, namun dia tidak dapat menahan kehendak sahabat baiknya itu. 

Selang bertahun tahun lamanya, pemuda A sedang bersiar siar di sebuah kompleks membeli belah sewaktu rehat kerjanya. Dia memasuki sebuah kedai barangan elektrik berjenama yang agak besar dan nampak mewah. Sedang dia melihat barang barang di situ, dia ternampak seseorang yang seakan dikenalinya. Seseorang yang telah lama dia tidak berjumpa dan amat dirinduinya. 

Dia cuba merapati lelaki itu sehinggalah akhirnya dia pasti bahawa lelaki itu adalah pemuda B, sahabat baiknya. Alangkah terkejutnya mereka berdua, tanpa diduga mereka bertemu. Saling bersalaman, berpelukan mereka melepas rindu. Mereka bertanya khabar dan berbual mesra sambil menceritakan perihal masing masing. Sedang mereka berbual rancak, terpacul pertanyaan dari pemuda A: 
"Bagaimana kau boleh mengecapi kehidupan yang begini hebat sekarang?"

Pemuda B hanya tersenyum sambil mempelawa pemuda A masuk kedalam pejabatnya. 
Pemuda B menjelaskan, "Semua ini adalah kerana cinta."
"Cinta?" tanya pemuda A kehairanan. 
"Cinta pada siapa?" soalnya lagi. 
"Cinta pada gadis yang telah menjadi milikmu sekarang," jawab pemuda B tenang. 
"Tapi bukankah kau telah kecewa kerana aku yang berjaya memilikinya?" tegas pemuda A pula. 
Pemuda B membuka cerita. "Ya betul. Kau telah berjaya memilikinya. Tapi cintaku padanya adalah sebuah cerita sejati."

"Tidak kerana aku gagal memilikinya maka cintaku terus padam. Malah aku telah membawa semangat dan obor cintaku itu ke dalam perjuangan hidupku. Aku telah berusaha bersungguh sungguh untuk mengubah kehidupanku menjadi lebih berjaya. Dan setiap detik hidupku, cintaku itu menjadi teman, dorongan dan semangat untukku. Di samping itu, cintaku padamu sebagai seorang sahabat dan cintaku pada Tuhan, memberikan aku kekuatan dan ketabahan."

"Padaku cinta itu tak semestinya bersatu tetapi sebagai tanda cinta itu benar benar sejati, maka aku harus lakukan yang terbaik dalam hidupku sebagai membuktikan aku benar benar menyintainya. Cinta yang sejati tidak menuntut kita ke jalan yang salah dan membawa kemusnahan hidup. Kini aku telah mempunyai isteri dan anak anak yang amat ku sayangi. Namun aku tidak pernah lupakan cintaku yang sejati itu..."



Saturday, October 01, 2011

mintak maap ya semua..oktober fool!!!! ;)



assalamualaikum..


hehe seperti yang di duga semua yang baca entri aku semalam
mesti dok ingat aku pregnant anak kembar kan?
hehe jahat tol
padahal tak pun
aku cakap kembar je 
banyak benda yang kembar kat dalam dunia ni
bukan anak je.hehe

actually aku kena mouth ulcer je pung
bila tengok, rupanya kembar
elok je terletak dua bijik dalam mulut aku
patutla kemain sakit lagi
tup tup terus dapat idea nak wat tricky entry gitu.hehe


maklumla kalu dah nama pengantin basi
berita kehamilan la yang ditunggu semua
kepada kawan kawan aku bergurau je okay
lambat lagi nak dapat anak kembar
sorang pun tak terlekat lagi.hehehe
jangan marah tau


macam nilah rupanya ulser dalam mulut aku
kali ni alhamdulillah rezeki dapat dua bijik
elok je kembar duduk sebelah menyebelah
berpakat nak menderitakan aku la tu pasni.huhu
so kena standbye dengan bonjela jelah
kat tempat keje pulak aku standby dengan oral aid


pic from pak google


aku dengan ulser tak boleh dipisahkan
bila hilang dia akan datang balik
stok bonjela memang kena adala sokmo
kat rumah
kat tempat keje
bonjela dahla mahal
sengkek aku jasa dek ulser ni je
hampehs tol

nape aku selalu kena ulcer?
BANYAK DOSA la kot.hehe
kadang kadang mengumpat
kadang kadang memaki
kadang kadang marah suami
muahahaha

takpe takpe
orang cakap sakit tu pembersih dosa
kepada yang tak familiar dengan mouth ulcer ni
aku nak cakap sape yang kena memang hazab
tengokla pulak part mana dia naik
dua minggu lepas dia naik kat tengah tengah bibir depan
antara ulser tersakit yang pernah aku kena
memang sakit tak boleh blah
nak makan nak gosok gigi nak sembang
dok auuuu auuuu sakit jelah jawabnya.huhuhu

so cane nak elakkkan ulser ni?
kenala banyakkan minum air masak
aku memang jarang sangat minum air masak
kadang kadang 3,4 hari sekali pun tak minum..lupa.hehe
elak dari terkena berus gigi masa gosok gigi
kalau aku la, sikit je pun terkasar masa gosok gigi,
tak payah cakap banyak memang konfem dapat ulser ni
jangan tergigit gigi masa makan or sembang
aku selalu tergigit mulut and lidah time makan atau sembang
sebab makan gelojoh n banyak cakap kot.muahaha

 sakit ulser ni dia memang makan masa nak elok
kalu ikut pembacaan akupasal ulcer ni sampai 2 minggu baru dia hilang sakit
sebab dia macam ada tempoh matang gitu
walau kita sapu ubat tiap masa
biasa seminggu lebih baru hilang rasa sakit
sebab dari sekecik taik hidung dia akan menjadi sebesar kuih taik minyak
sakit wooo
sungguh aku tak tipu
tryla sendiri kalau nak tahu.hehehe

selain bonjela orang cakap kalau nak cepat elok letak garam
bila ko letak je garam, sakitnya rasa macam nak tercabut semua gigi
sebab dia main dengan saraf
tapi kalau setakat garam ulser aku dah tak heran dah
lagi teruk adalah
letak garam je berdarah darah
sape housemate aku masa kat uitm dungun tahula.hehe
pendek kata aku dah tak heran dengan ulser mulut ni
panjang kata, selagi aku hidup selagi tulah nak kena macam ni sokmo
wajib sebulan 2,3 kali
aku rasa takde yang aku kenal setakat ni yang kena ulser sekerap aku
tak caya?
tak caya sudah!!!


ok, nak cite tu je
babai..
***dari kembar tercita pasal ulser mulut pulak!! (konpius...)





SizzlingSaturday- Nasi Ayam Taman Sri Tanjung



assalamualaikum


untuk segmen sizzlingsaturday minggu ni aku nak letak resepi Nasi Ayam Taman Sri Tanjung
resepi ni aku dapat dari sorang kawan aku masa kat uitm dungun
masa tu kirorang duk rumah sewa kat taman sri tanjung
so selalu la main masak masak.hehe

first time aku try buat nasi ayam ialah 2,3 minggu lepas
nasib baikla menjadi
and bagi aku memang tersangatla sedap.hehe
memang tak sangka sebab first time try tu
lagi sedap dari nasi ayam cikgu ismira.hehe


pics from pak google


BAHAN BAHAN
Bawang putih
Bawang merah
Serai
Halia
Kunyit
Jintan manis, jintan putih, ketumbar
Garam, gula, perasa
Kiub pati ayam
Sup bunjut
Cili kering kisar


PERAPAN AYAM
Tumbuk bawang merah, putih,serai, halia. Lumur di ayam, letak kunyit, jintan manis, jintan putih, ketumbar, garam, gula, perasa. Perap semalaman dan rebus dalam air yang banyak. Selepas rebus, lumur dengan kicap manis dan goreng.


SUP AYAM
Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga sehingga naik bau. Masukkan bawang merah dan bawang putih yang dikisar. Masukkan halia yang ditumbuk. Masukkan air rebusan ayam, sedikit jintan manis, jintan putih dan ketumbar. Masukkan sup bunjut dan ayam. Masukkan kentang dan bawang besar, masukkan perasa dan kiub pati ayam. Renih api perlahan.


SAMBAL KICAP BERLADA
Tumis dengan sedikit minyak bawang merah dan bawang putih dan halia. Masukkan kicap. Masukkan sedikit cuka, perah limau nipis. Masukkan lada kering kisar. Kalau pekat masukkan sedikit air. Masukkan perasa, gula, garam. Tumis sehingga garing.


NASI
Masak nasi dengan menggunakan air rebusan ayam. Masukkan halia dan bawang putih yang dihiris. Letak daun pandan. 



selamat mencuba




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...