Wednesday, November 30, 2011

aku bukan pemandu berhemah



assalamualaikum


waaa lama pulak rasa tak update blog
banyak je benda nak cerita tapi cable hf dengan camera tertinggal pulak dalam redviva
dah berapa hari dok ulang alik pergi kerja dengan kereta B
sebab redviva tayar belakang pecah pulak
napela tayar kereta aku asik pecah je
aritu masa g honeymoon pun pecah jugak
tapi tayar depan pecah kt highway
lasak sangat kot aku bawak kereta

lubang ke apa ke bukan aku kisah sangat.hehe
tambah tambah musim hujan sekarang ni jalan semua berlubang lubang
kalau balik kerja malam lagila tak nampak lubang
memang kalau bab penjagaan kereta aku memang tak cermat pun
ada sesetengah driver tu aku tengok kalau nak lalu lubang atau bunmper
punyala kemain lagi break tapi aku main bedal je
kalau jumpa lubang dalam or bumper tinggi sangat barula reti nak slow sikit.hehehe

kalau aku bawak kereta B pulak mesti akan naik temperature
kalau B bawak tak pulak
B sokmo pelik je dengan aku
selalu kalau temperature kerete B naik
aku buat buat la muka cute tak bersalah aku
'sayang bawak kereta B biasa je,tak laju pun'
padahal aku selalu lupa nak turunkan handbreak.hahahaha

nanti minggu depan nak kena g kursus seminggu
mungkin kalau sewa kereta, aku nanti yang kena jadi driver
tak tahula tu macamana 
kot tak nanti gilir dengan kak na ke
dia dah biasa drive jauh
aku takdela biasa drive jauh sangat 
tapi aku jenis yang berani la kalau bawak kereta

bagi aku kat mana mana pun jalan semua sama
lurus,bersimpang dan asal kita ikut peraturan semuanya akan selamat la
walaupun aku bukan jenis kategori pemandu berhemah
tetapi dah masuk tahun keempat aku mula drive sendiri
alhamdulillah setakat ni aku tak pernah lagi menabrak orang atau kenderaan lain
hehehehe

k semua
selamat memandu ye
berhati hati di jalan raya
ingatlaorang tersayang
i love u B  :)








Sunday, November 27, 2011

salam maal hijrah



assalamualaikum


tahun ni tanggal 27 nov bersamaan dengan tahun 1433hijriah
cepatnya dah beralih lagi ke tahun baru islam
cuti umum lagi
hehe senyum lebar semua


kalau awal muharam apa sambutan dia ek?
buat asyura kan?
tak ingat pulak.hehe
and akan berkumandangla lagu faveret aku ni







kalau dengar lagu ni memang aku akan rasa bersemangat
and lepas tu akan rasa sebak dan terharu
mesti sampai bergenang air mata aku.hehe
layan je

lepas tu kat tv akan adala sambutan maal hijrah peringkat kebangsaan
ada nasyid, perarakan
mak aku mesti pagi pagi dah layan tengok sambutan maal hijrah ni kat nasi lemak kopi O.hehe

okla, salam maal hijrah untuk semua
berubahla ke arah yang lebih positif okay
daaaa





Saturday, November 26, 2011

cerita solat jumaat



assalamualaikum


dunia dah akhir zaman
semakin ramai yang bertuhan kan nafsu dan melupakan agama
padahal semua orang tahu solat jumaat tu wajib
tapi kenapa semakin ramai yang tak buat solat jumaat?
macam petang semalam aku balik dari kbmall
punyala ramai yang still berlegar dalam tu

keluar je dari situ kemain ramai lagi yang dok lunch
dok sembang hisap rokok
tak malu ke?
terang terangan tak pergi solat jumaat
dorang tak tahu agaknya sekali meninggalkan solat jumaat
hati akan tertutup rapat dan tidak akan menerima hidayah lagi

hati aku bila tengok orang macam ni terus prejudis
terus hati yang jahat ni berkata kata
kalau dah solat jumaat tak buat
solat 5 waktu apatah lagi
hmmmm

Kewajipan mendirikan solat jumaat telah dijelaskan dalam Surah Al-Jumu'ah ayat 9, Allah berfirman maksudnya:
"Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diserukan azan (bang) untuk mengerjakan sembahyang pada hari Jumaat, maka segeralah kamu pergi (ke masjid) untuk mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang Jumaat) dan tinggalkanlah berjual-beli (pada saat itu), yang demikian adalah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui (hakikat yang sebenarnya)".   

takkan tak tahu kot dosa meninggalkan solat dengan sengaja dan tanpa menyesal
orang itu dosanya lebih besar dari seribu kali berzina
kenapa?
sebabnya bila kita meninggalkan solat seolah olah kita ni menganggap bahawa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu ke atas diri kita
bererti seolah olah kita menganggap remeh perintah tuhan, dan menganggap  Tuhan tidak punya hak untuk mengatur dan memerintah hambanya

okla kat sini aku sertakan satu sabda Rasulullah SAW

"Sesiapa yang meninggalkan solat fardhu secara sengaja maka dia kafir terang-terangan"- (Riwayat At-Tabrani)

so tepuk dada, tanya iman
hidup bukan selamanya
akhirat juga kekal sampai bila bila

Friday, November 25, 2011

antara kerja & komitment


****updated

syukur ada yang prihatin
terima kasih semua
budi baikmu akan dibalas
:)


assalamualaikum


sangat sangat serabut
semua taknak bertolak ansur
yang jadi mangsa siapa?
aku jugak!!


jumaat yang tensi



assalamualaikum

baru je nak berseronok nak bergembira
sebab B baru balik dari kursus
tup tup tayar kereta bocor
tertinggal set kunci ofis
cable hf pulak ntah ke mana
aduhai apala nasib
baru je semangat nak update blog
tu yang malas kalau nak kena bawak kereta B
susah sebab semua barang nak ada dalam kereta
dengan stok makanan, air, kelengkapan seharian
hmmm sabar jelah
kereta pulak lepas satu satu buat hal
tayar pecahla
tayar bocorla
tayar kembung
macam macam
nasib hari ni tak hujan
kalau tak lagi meroyan aku macam ni
sabar jelah muis





Monday, November 21, 2011

menu 21-11-2011



assalamualaikum


lately selera makan membuak buak
rasanya starting from today nak take note apa menu sehari hari
tulis dalam blog baru senang nak tengok.hehe

so menu for today:

roti ban berinti kacang
bubur ayam mcD
Double cheese burger
fries 
air ribena
laksa lemak
kitkat 2 bar
nasi air



KVM - Soundtrack Main Hoon Na



assalamualaikum


aku memang peminat no 1 hindustan
so selalu la layan video klip yang best best
so minggu ni untuk monday blues aku nak letak koleksi lagu dari filem Main Hoon Naa
semua lagu best best
tapi sini aku letak 4 jelah
lagu yang ni paling faveret
lagu hero and heroin
enjoy!!!










Sunday, November 20, 2011

sijil nikah



assalamualaikum


so jakun
sijil nikah pun nak tempek kat blog.hihi




tempek kasi besar sikit
harapnya nilah satu satunya sijil nikah dalam hidup aku
muahahahaha



serabut sunday!!

assalamualaikum

hari ni hujan balik selepas 3 hari panas terik
kalau tak hujan pun mendung je
sekarang still kat booth little caliphs
lepas ni baru gerak masuk keje kol 2

bangun je pagi tadi rasa serabut
macam macam yang aku fikir
macam macam benda masuk dalam kepala
berpusing ligat
buat aku rasa resah gelisah
rasa moody
mungkin sebab tengah bercuti
tak boleh solat
terlalu penat
so kepala jadi jem
hati tak tenang

sangat sangat tak suka kalau macam ni
i need a break
rasa macam nak berhenti kerja awal
kalau bos bagi
taknak cukupkan sebulan
nak rehat je
hmmmm

kalau boleh kosongkan semua memori yang tak menggembirakan aku
thanks to my fren ida's
sangat lega bila dapat berkongsi dan meluahkan
thats what frens are for rite?

till then, daaaaa

Saturday, November 19, 2011

cerita hujung minggu



assalamualaikum

masuk hari ni dah 3 hari cuaca panas
malam pun tak hujan
bolehla basuh baju berbakul bakul
bah dah tak jadi kot?hehe
takpelah hujan ke panas ke
hidup tetapditeruskan ye dok

minggu ni seminggu memang la aku tersangat sibuk
pagi kena jaga booth littlecaliphs di kbmall
petang sampai ke malam pulak kena kerja
hari cuti pun takleh spend masa dengan B
banyak kerja nak kena buat
nak nasuh baju nak pegi situ sini
ohhh capeknya saya
ahad depan barula back to normal
hmmmmmpppppp

tu baru duduk berdua
kalau pasni ada baby cane la agaknya hidup aku
24 jam sehari macam tak cukup je
rabu pulak B akan ke persidangan tahunan
walaupun tahun ni buat di Kelantan tapi B still akan stay di hotel
sebab kelas habis lewat malam and awal pagi
so menyusahkan jugak kalau nak ulang balik rumah
so aku akan balik tido rumah mak la
lagipun seminggu ni abang sekeluarga balik bercuti
so rumah tak sunyila nanti.hehe






Wednesday, November 16, 2011

1st attempt!



assalamualaikum


saje untuk suka suka
pergi klinik untuk urusan lain
tapi alang alang dah dekat situ
takdela berharap sangat tapi berharap la jugak.hehe






the results.......jeng jeng jeng
1st attempt is negative :(
takpe its okay
next month cuba lagi.hehe
jangan stress stress la muis
makin stress makin harder to get kot
macam B selalu cakap, "takde rezeki lagi syg...huhu"




bah dah datang lagi


assalamualaikum

pagi tadi otw ke tempat kerja hujan selebat lebatnya
bila kereta dah berderet atas jalan sampai kerja pun lambat la
dua tiga hari ni hujan dah mula balik
dah tak panas
kalau tak hujan pun mendung aje
walaupun berkereta payung kenala ada
kalau tak basah kuyup la jawabnya
sebab hujan memang tak bagi clue
tiba tiba je dia boleh turun.hehe
kerja tuhan semuanya

bila dah start hujan officiallynya nak start la musim banjir
rasanya semalam dengar berita memang dah ada tempat yang banjir pun
tahun ni aku kenala standby sebab rumah B antara kawasan yang naik air.hehe
kalau dalam bilik B memang la naik air
sampai kena pindah barang.huhu penatla nanti
buatnya tengah kat tempat kerja hujan lebat tak berhenti naik air habisla rosak barang

tahun ni merasa la aku suasana banjir naik air kat rumah B
sebab kalau area rumah aku memang tak pernah naik air
kalau tempat lain dok riuh dengan banjir gitu gini kena pindah duduk pusat pemulihan
kampung aku rileks je sebab memang tak pernah naik air
bersyukurla jugak sebab kalau banjir besar memangla banyak masalah
barang semua habis rosak
kehidupan pun terganggu
nak kena pindah randah

tapi apapun bagi aku musim banjir memang aku tunggu tunggu
sebabnya tak tahula kenapa aku rasa seronok kalau dapat drive dalam hujan
harung air atas jalan
lepas tu kalau nak tidur boleh dengar bunyi titisan air yang jatuh atas bumbung
lagi musim hujan ni jugakla dapat makan ikan darat ikan puyu ikan sepat ikan haruan yang ditahan pukat
seronok je rasa..hehe
hmmmm apa pun kepada yang terlibat
selamat menempuh musim banjir ya
jangan merungut jangan marah tuhan sebab turunkan hujan
dah lumrah hidup.hehe
daaaaaa




Tuesday, November 15, 2011

berbuat dosa untuk mendapat pahala



assalamualaikum


macam pelik je tajuk entri aku hari ni
berbuat dosa untuk mendapat pahala
sejak kawan sekerja aku kehilangan telekung di surau aku jadi terfikir
tangan kotor siapa yang ambil?
bukan ke kain sembahyang untuk buat solat and untuk mendapat pahala
tapi bukan ke mencuri tu hukumnya berdosa
dan kalau dosa sesama manusia ni selagi tak dimaafkan bawakla dosa tu sampai ke kubur sampai ke akhirat
jadi apa motifnya kau berbuat dosa untuk dapat pahala
sembahyang dengan kain telekung yang kau ambik hak orang lain
hak yang sangat disayangi dan ada sentimental value kepada pemiliknya
sangat sangat berdosa pencuri berkenaan
tonggang tonggekla kau solat siang malam
tuhan jelah yang tahu akan terima ibadat kau atau tak

aku terpanggil nak buat entri ni sebab macam kesian dengan pemiliknya
tulah satu satunya telekung baru dan cantik yang dia ada
pulak tu kenangan salah satu dari barangan hantaran perkahwinan dari suami dia
kesian tengok dia bersedih,tercari cari dan tertanya tanya siapa yang ambil kain telekung dia
disebabkan aku adala terlebih rezeki kain telekung so aku bagila dia sepasang
takdela baru sangat yang dibeli tahun lepas untuk buat sembahyang sunat hari raya
tapi jarang pakai sebab asyik dok gilir je semua telekung yang aku ada.hehe
mak sampai bebel cakap aku ni dok joli guna kain sembahyang
guna yang tu guna yang ni.hehe

akupun tak fahamla mentaliti mak aku
bagi dia telekung yang baru,kena simpan untuk guna buat sembahyang raya yang dua tahun sekali
takpun bagi pinjam kalau ada tetamu nak tumpang solat
kalau untuk buat pergi sembahyang jemah kat masjid atapun pergi terawikh guna yang sederhana baru
untuk guna sehari hari kat rumah pulak guna yang buruk yang dah kusamyang dah lembik lunyai kainnya
memangla bersih basuh 2,3hari sekali tapi masalahnya yang buruk tetap buruk
kalau nak keluar rumah pandai nak pakaiyang baru, yang cantik, yang selesa
tapi nak buat mengadap tuhan nak solat pakai yang ala ala je
pelik sungguh diriku

disebabkan aku tak setuju dengan pendapat mak aku so takdela aku nak mengikut saranan dia
mana telekung yang terbaru yang tulah aku pakai gilir gilir sesuka hati aku
pagi pakai yang pink B beli kat jakarta
malam dah guna yang merah hadiah hantaran
lupa letak yang cotton purple kat mana aku pakai purple yang organza pulak.hehehe
kat rumah mak pulak letak yang kaler gold dengan yang pink corak kerawang
wahhh memang mewah aku dengan telekung
nak mengadap tuhan kan.hehehe
telekung je bermacam fesyen solat aku ntah tuhan terima ntah tidak.huhuhu
insafla sekejap

ops dah 5.30pm..aku tak solat lagi.hehe
g solat dulu ek..dah dah la main fesbuknya.hihihi
daaaa




Monday, November 14, 2011

ada apa dengan tarikh?



assalamualaikum


setiap tahun asal tarikh cantik je kecoh
kalau tahun lepas 10.10.10
tahun ni pulak lagi kecoh dengan 11.11.11
masa tulah nak tunangla
nak weddingla
nak hapa la
mana mana yang miss dengan tarikh tu dok kejar pulak
20.10.2011
asal dapat

apala yang ada pada tarikh?
macamla kalau kau kawin tarikh tu kekal bahagia ke anak cicit
setakat nak orang cakap wow cantiknya tarikh kau kawin/tunang
then yang dipuji pun sengih sengih la thank you thank you
pwffttt
actually ni cuma pendapat aku je
takde kena mengena dengan yang masih hidup atau yang dah meninggal dunia
hehehe jangan marah
for muslim sepatutnya dari dok kecoh dengan tarikh 'cantik' ni sepatutnya
pilih tarikh islam
yang elok yang memberi makna dan pengertian sebagai seorang muslim
tarikh awal hijrah ke
tarikh keputeraan Rasulullah ke

berkekalan dan kebahagian sesebuah perhubungan tu bukan bergantung pada tarikh pun
tapi bergantung pada usaha pasangan tu sendiri
tapi bercerita bab tarikh ni
tarikh nikah aku memang tak plan tak rancang apa pun
kebetulan masa cuti sekolah
mulanya nak pilih 1 rejab tapi clash la pulak dengan adik kak ipar
the next day pulak tarikh glamer yang ramai sangat nak nikah
so pilih the other day
5.6.11 dan kebetulannya

kebetulan yang pertama rupanya akak aku pun nikah tarikh ni jugak
tahun lepas 5.6.10
lepas dah decide tarikh borang dah submit semua baru la teringat tarikh sama.hehe
kebetulan yang kedua pulak
kalau 5 dicampur dengan 6, bersamaan dengan 11
the magic of the number
kebetulan yang ketiga kalau 5 dan 6 diterbalikkan
jadila 6.5 tarikh besday expakwe terakhirku, dan 11.11 adalah tarikh besday first crushku,hihihi
ops ni bukan kebetulan kot.
muahahahaha

B, sayang just kidding
ampun jangan marah ek.hihi




muis meraban



assalamualaikum


wah hari ni hujan tak berhenti lagi
tapi renyai renyai jelah
sejuuuuukkkkk
aircond pun x payah pasang
teh o ais segelas pun tak habis
hehe


balik kerja nanti kalu hujan lagi best la tido
topup balik yang pagi tadi
kena bangun awal mak ayah g kl lagi
jalan pun sesakla sikit kalu hujan gak
nasibla bas ke kl gerak pukul 9
tu pun lewat jugak geraknya


pagi ni sebuk sikit nak cari makan pun x sempat
so makan je roti jala 8 ketul
kenyangla jugak
tapi musim hujan ni biasa aku cepat lapar
malam tadi kul 11.30 malam baru stat masak
lapar punya pasal.hehe
buat tomyam dengan daging goreng kunyit
nasi pulak aku masak biar lembik sikit
lebihkan air
baru sedap makan dengan kuah tomyam panas panas
nyum nyum nyum

*updated

yeay dah nak balik kerja
so lapar
nak balik buat nasi goreng tomyam, telur mata and daging goreng kunyit
nyam nyam sedapnya


Sunday, November 13, 2011

xtvt di kala boring versi muis



assalamualaikum


wah dah berapa hari tak bercerita dalam blog ni
busy dok nengok/menghabiskan masterchef us season 2 kat youtube
dah rasa macam nak muntah nengoknya baru rasa nak berblog lagi.hehe
takde apa yang nak bercerita pun
still malas nak transfer gambar dari kamera, dari henfon

what a boring day today
nak buat apa lagi selain memblog?
baca novel?
makin hilang skill 1 hari 1 novel
latest novel beli rm2.50 sejam from norhayati berahim
dah baca half from the novel pun
tapi still tak jumpa ayat rm2.50 sejam
huhuhuhu wtf
novelis sekarang ni trend buat tajuk novel ranggi n comel jek
takde dah tajuk tajuk jiwang pitis berbunga bunga
semanis cinta, janji setia selamanya, aku cinta kamu..hihihi
sume nak buat tajuk ranggi jek
lantakla asal ceritanya best sudah

layan youtube?
sekarang tengah melayan cover version from najwa latif
yang best dari dia kalau berpacaran, one in a million, aishiteru, baby
best sebab suara dia macam manja manja gitu
dulu mulanya aku macam tak suka dia
apala lagu cinta muka buku la hapa la
tapi dah kerap dengar wah macam best je
dengar pulak lagu lagu best  yang dia nyanyi
sedapla telinga nak mendengarnya.hehe

next xtvt aku kalau boring ialah merayau cari blog yang kelakar
baca baca, layan gelak gelak
takpun baca komen kat gosip artis
wah ralit gitu.hehe
blog walking sana sini
kalu jumpa yang best sangkut la lama sikit
tapi kalu yang best, kalu yang kelakar macam jarang la pulak update
tu masalahnya

lagi xtvt aku adalah melayan hindustan
kalu boring tengok cerita layan la lagu lagu jek
aku dah jumpa satu channel tengok full movies hindustan
yang lama yang baru semua ada
siap dengan subtittles lagi
walaupun in bi tapi dah ok sangat la tu
kalu tak sepatah haram tak faham apa.hehe

tu jelah a few xtvt yang selalu aku buat dikala kebosanan :)





Tuesday, November 08, 2011

cerita selepas raya



assalamualaikum


dua hari je bercuti raya
hari ni dah masuk kerja balik
mood okay je nak kerja
yang masalahnya kalau raya
banyakla kedai yang tak bukak
kantin pun tak bukak
cane aku nak makan nak minum..huhuhu

dahla dua tiga hari ni aku mencekik macam dah nak mati esok
semalam yang paling teruk rasanya
aku makan punya makan punya makan sampai aku sendiri pelik
tak pernah pernahnya aku makan macam ni
macam makan dengan syaiton nirrojim pulak
tak kenyang kenyang
muahahahahahaha

ada yang pelik lagi
selepas bertahun tahun raya
raya tahun ni aku makan sampai 10 biji ketupat daun palas
wah memang tak sangka
pelik sungguh
kalau la pembawakan budak kan ke best..huhuhu

sepatutnya malam raya aidiladha ritu aku bangun semayang hajat
mintak biar cepat dapat baby
tapi aku g bantai tidur lupa nak kunci jam..huhuhu



Saturday, November 05, 2011

selamat hari raya aidiladha



assalamualaikum


hari ni kerja
esok hari raya
cuti dua hari je
okla tu
plan hari raya nak basuh baju yang bertimbun
muahahaha

bolayan je dengan raya ni
tunggu lauk masak, kita makan.hehe
dua tiga hari ni malas nak berceloteh
sebab sebuk nak habiskan masterchef us season 2
kat star channel asik tak sempat nak tengok ajer
tengok kat youtube lagi puas hati

laparnya
arini semua kedai tutup
mentang esok raya
balik pasni nak cri nasi lemak ayam berempah telur puyuh
sedapnya!
malam ni pulak balik rumah mak
nak ambik baju raya

k, nak cerita tu je
jumpa lagi lepas raya ek
babai


Thursday, November 03, 2011

man from mars;women from venus



assalamualaikum


memang pelik dan berbeza cara suami dan isteri sayang pada pasangannya..
perasaannya tetap sama
cinta dan sayang
tapi caranya berbeza

cara isteri sayang suami;
walau marah, sakit hati dan menderita
walau tiap hari berendam air mata
tetap sayang, cinta dan rindu
tetap memaafkan suami dan
tetap memerlukan kehadiran mereka

tetapi.....

cara suami sayang isteri;
dengan melukakan hati isteri
dengan berlaku tidak jujur dan menipu
dengan mengeluarkan perkataan yang kasar
dengan tidak menghiraukan kehadiran mereka

suami berkata sayang
mana mungkin sayang begitu caranya
mungkin bukan hanya mulutnya berdusta
tetapi juga dari hatinya





Tuesday, November 01, 2011

bertambah tenang



assalamualaikum


syukur hari ini bertambah tenang
mungkin sebab dah meluahkan semuanya
dan cuba untuk enjoy
dan pujuk hati sendiri
cuba untuk berfikir
 from the other side
baca balik nasihat positif
yang dishare oleh kawan kawan

tapi still resah gelisah
but things are getting better
i guess and i hope so
will pray for it
nak kena try cari new idea untuk berblog
idea yang segar dan menggembirakan




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...