Sunday, December 30, 2012

sudara beach resort day1



baru nak update cerita basi ni
actually malas nak cite pun
sepatutnya have fun with suami
but something happened
and this happy time together with hubby dah kelaut.titik.


so early october hari tu family day ofis suami buat kat sudara beach resort
kat area bachok sepanjang pantai bachok and pantai melawi memangla banyak resort
yang selalu jadi pilihan untuk family day, short course and bbq session
since hari khamis petang dah kena check in
so hari tu aku cuti je
lepak rumah and packing barang
mandangkan agak dekat je dengan rumah so suami decide gerak lewat
dalam kol 6 sampai
suami terus check in and dapat welcoming drinks
letak barang dalam bilik and terus gerak ke tepi pantai









aktiviti sukaneka untuk kids and pasangan
untuk acara berpasangan kami join 2 game
belon cinta dengan pandu pasangan
kalau last year punya family day acara couple kami dapat no1
tahun ni nan hadoo
aku punya baju memang dah sesuai nak buat sambut belon
masalahnya suami pulak tak dapat dapat nak isi air dalam tu.huhu
benda simple macam tu pun tak boleh nak handle
untuk game pandu pasangan kami dapat nombor 2.huuyehhh
lepas main lebih kurang dah maghrib terus masuk bilik



gambar disnap dari kejauhan



bilik airnya luas
tapi airnya bermasalah tekanan rendah
biasalah air kelantan.hehe






overall condition bilik aku bagi rate 2/5 saja
not worth for RM15O/night
maybe disebabkan baru renovate
lantai memang rasa tak bersih macam berdebu berpasir
mini freezer haram tak sejuk langsung
aircond pulak asik teroff sendiri
berapa kali aku kena bangun on kan sebab remote pun tak ada
aku memang tak boleh tidur rasa sesak nafas kalau tak on kipas ataupun aircond
satu je yang bagus sebab disediakan sejadah untuk guest
maybe sebab ownernya muslim so particular bab tu


later, lepas smayang maghrib siap untuk dinner



 disebabkan lapar aku ambik extra nasi
ambik sikit ayam and sotong dengan lamb jugak
ambik jugak mushroom soup
walaupun buffet tak payah tamak tamak
bukan makan banyak pun, membazir saja







ada salad jugak
sebab kenyang aku tak makan pun
padahal faveret aku sayur mayur nih






sambil makan sambil buat aktiviti cabutan bertuah
kata je cabutan bertuah tapi dia memang bagi untuk semua staff pun
cuma dia bagi secara rawak and separuh malam pertama and selebihnya malam kedua
and ada jugak mega hamper untuk special lucky draw
yang ni kami tak dapat
tapi anak sedara hubby yang seofis dengan dia dapat
jeles i...






kambing yang digolekkan
aku makan la jugak sekeping dua
takde special pun kambing golek ni
tak minat.hehe

later dah kenyang aku masuk bilik dulu
tinggalkan hubby sembang dengan kengkawannya
masuk bilik layan tv jap and terus tertido


later akan bersambung entri day 2 pulak ;)

Saturday, December 29, 2012

resepi mudah: daging masak lada hitam



assalamualaikum

hari ni cuti tapi insyaallah dari pagi sampai ke petang akan berkampung di tadika
katanya ada gotong royong persediaan untuk memulakan sesi orientasi esok
tapi setakat jam yang aku tengah menaip ni masing masing dok menyiapkan hiasan kelas memasing
kite dah siap so kite rilek sajalah. ahaksss

so masa bini keluar tadi suami masih dalam selimutla
tengahari ni dah bini takde kat rumah
pepandaila suami cari nak makan apa
takpe, mak dia ada
kata anak mak kannnnnn

so hari ni walau tak masak aku nak share resepi sajalah
ni memang masakan daging faveret aku



daging masak lada hitam 


bahan bahan:
daging
lada hitam biji-ditumbuk kasar
kicap cap kipas udang
sos tiram maggi
bawang merah, bawang putih, bawang besar-kisar halus\cili giling
bawang besar
lada besar
perasa yang diluluskan

cara membuat:
daging di perap dengan lada hitam yang ditumbuk kasar
digoreng separuh masak atau garing-ikut suka

panaskan minyak
tumiskan bahan kisar
bila dah garing masukkan kicap, sos tiram, cili giling
bila dah pecah minyak, masukkan daging
gaul hingga sebati
masukkan lada hitam yang ditumbuk kasar tadi
masukkan perasa
masukkan bawang besar dan lada hijau
gaul sebati, biarkan kering bolehla diangkat

kalau aku, aku suka kering, tak suka  berkuah
aku suka dia melekat lekat hitam macam tu
dengan berminyak semua memang nampak yummy
then, aku suka taruk lada hitam banyak banyak
tapi aku suka guna yang ditumbuk kasar
kalau takde stok yang tu baru aku guna lada hitam ajinomoto

k, selamat memasak ya





Friday, December 28, 2012

leisure time: suami aku ustaz



assalamualaikum

dah lama tak beli novel
tapi aritu bila ke kedai buku yang baru buka ni
akhirnya terjebakla beli sebuah novel

'suami aku ustaz'



aku tak biasa pun baca buku penulis ni
tapi first time baca okayla
boleh tahan not bad
takdela kebudakan sangat
isunya pun best
takdela isu cliche yang selalu disogok dalam novel novel yang lain
ada part part islamik yang boleh bagi ilmu dan dimanfaatkan
nasib baik dah bersuami
kalau tak mahunya tiap malam nak berangan macam suami dalam novel ni.ahakksss



Wednesday, December 26, 2012

ihtifal ceremony @ RTC



assalamualaikum

baru nak up entri pasal ihtifal tap awal bulan november aritu
takpela sebab tak start lagi pun tahun baru persekolahan, kira acila kan.hehe
since this is the first time so banyakla kekurangan dari segi aturcara dan persembahan students
secara peribadinya memang ada yang aku tak puas hati especially persembahan dari aulad 5
tapi takpelah, benda dah lepas
tapi kena make sure sajalah untuk tahun depan supaya programnya berjalan lebih lancar dan teratur




nyanyian lagu Negaraku dan bacaan ikrar oleh semua pelajar






wahh semangat sungguh anak murid saya
3 musketeers yang paling aktif dalam kelas.hehehe








persembahan lagu "5 Little Ducks" dari si cilik aulad 4
semua comel comel bila dah pakai kostum






persembahan nasyid / lakonan 'Kisah Nabi Yunus & Ikan Nun" dari pelajar aulad 5
sepatutnya persembahan ni okla tapi disebabkan masalah teknikal
habis terganggu semua persembahan.huhu







 persembahan nasyid "Ummiku Sayang" dari aulad 4








persembahan sajak dari aulad 5




 comel adik maira tapi on that day sedikit bad mood.hihi
nak baca cerita adik maira lagi?
klik sini http://itsmymuislife.blogspot.com/2012/10/take-turn-please.html
dan sini http://itsmymuislife.blogspot.com/2012/07/rutin-setiap-pagi-adik-maira-yang-nakal.html
dan lagi http://itsmymuislife.blogspot.com/2012/05/budak-kecik-pun-tahu.html






persembahan sajak dari pelajar aulad 6





penyampaian sijil tamat belajar kepada semua pelajar aulad 6






my students sofea terpilih sebagai pelajar terbaik aulad 5





cenderamata dan sijil tamat belajar






bahagian pendaftaran





adik izzul walaupun sakit gusi bengkak
tetap gigih datang untuk ihtifal






parents yang memenuhi dewan






barisan tenaga kerja aulad pintar sdn bhd


da end :)





Tuesday, December 25, 2012

balasan tak dengar cakap suami


assalamualaikum

nak share satu kisah kelakar akibat kedegilan aku
baru je berlaku sejam tadi
disebabkan sekarang ni aku tidur rumah mak
so tadi balikla rumah mentua ambik baju kerja untuk esok
lepas hubby keluar dengan motor aku pun keluar jugak nak balik rumah mak

tup tup suami mesej ajak makan mee celup kat tepi sungai
lepas je aku reply ok aku terus masuk ikut jalan short cut
jalannya sehala, sebelah kanan semak and hutan and sebelah kiri ada sungai
dalam jarak 100 meter aku tengok ada air pastu ada budak budak ramai dengan motor
so aku ingat air tak dalam so aku redah je

sampai je kat tengah jalan yang tak naik air
kat depan dalam 50 meter lagi aku tengok air naik lagi banyak sampai dah tak nampak pembahagi sungai
dahla kat situ selekoh
rupanya masa tu suami dah sms jangan lalu ikut situ sebab naik air
tapi aku terlambat baca dah g redah air terus

nampak je air dalam semacam je mulala aku panik
suami dah sampai pun kat kedai makan tu
sebab dia ikut jalan besar
bila aku kol cakap terperangkap situ dia marahla kat aku
sebab degil tak dengar cakap dia
pasal punya pasal dia cakap suruh aku redah je
aku cakapla takut terjatuh dalam sungai
dia suruh aku undur aku cakap takut jatuh jugak
last last bila dia cakap biar je aku duduk dalam kereta kat situ sampai malam

masa tu mulala aku menangis nangis kemain kuat lagi
sambil cakap cepat datang selamatkan ambik aku ni
memang masa tu aku dah panik sangat sangat
bila suami cakap tanak datang ambik aku makin kuat aku nangis nangis
sampai hati nak biarkan je bini ni

ada dekat 5 minit jugak aku dok menangis dalam telefon
budak yang redah dengan motor mesti pelik tengok nape aku dok menangis dalam kereta
kalau ingat balik macam kelakar pulak.hehe

tup tup sambil suami dok marah sambil aku menangis aku pun nampakla suami berjalan kaki meredah air dari arah depan
memang dalam pun paras lutut dia tinggi airnya
mestila dia kan datang selamatkan aku kan.hehe
bila tengok je dia datang aku terus matikan hf and stop nangis
dia drive and  usahakan jugak untuk pusing balik kereta
boleh je pun
aku je yang penakut sebab takut terjatuh tenpat dalam

masa tu memang tak berentila dia membebel kat aku
tak dengar kata la
berani tak bertempatla
degil la apala itu ini semua keluar
aku diam sajalah dah memang salah aku.huhu

sambil mengesat ngesat baki air mata aku ni aku membela la jugak diri aku ni.hehe
cakap aku terlambat baca sms dari dia
nasib baik suami jenis marah sekejap je
pastu kami pun makan la mee celup yang best kat situ macam takde berlaku apa apa.hehe

lepas je siap makan sebelum aku gerak balik, 
sempat lagi dia perli aku suruh pergi lalu ikut situ lagi.hehe
aku pun sempat jawab jugak 'takpela b boleh g ambik syg lagi sekali'..wakaka
lepas tu siap sms lagi suruh bawak kereta elok elok dalam hujan
wah sayang jugak rupanya kat bini dia ni.ekeke ;p



Monday, December 24, 2012

birthday suami muis


assalamualaikum

semalam birthday hubby
yeayyy eh birthday dia aku yang terlebih gembira kenapa
tapi bila besday hubby aku yang dapat free call sehari dari maxis
sebabnya nombor aku ni didaftarkan dengan nama hubby
nombor dia pulak daftar atas nama aku.hehe

so tahun ni macam yang aku dah plan
aku nak buat handmade card
tanak dah beli yang siap
maklumla kite kan teacher kat tadika
kata kreatip kan kan kan? so apala sangat nak kad sekeping tu.hehe

besday hubbnya ahad, patutnya sabtu dah leh setel sume kad and hadiah
tapi disebabkan hujan,  bininya pemalas
hold jelah dulu
dah plan nak buat paginya di tadika
so bila balik kerja leh surprisekan hubby.hehe




yang aku prepared untuk birthday hubby tahun ni
preparation better dari tahun lepas
tahun lepas aku bagi hadiah je rasanya
tu pun early birthday present
ntah kenapa tak beli kad and cake aku pun dah lupa,hehe






yang ni aku surprisekan suami dalam bilik
actually bukan surprise sangat pun
bila dia balik je cepat cepat paksa dia masuk bilik
kelopak bunga ros tu aku kebas dari rumah makcik
semalam aku tengok sekuntum je ada
sebab hujan, excuse kelopak bunga yang basah tu.hehe






handmade kad by muis
kosnya rm1 je untuk beli pembalut
love shape tu aku buat dengan kotak pensel kaler
memang kalah kalau nak banding dengan kad yang siap
tapi yang ni suami belek lagi lama and cakap suruh pamerkan dalam bilik kami.hehe
terharu saya
saja aku guna gambar masa kami g honeymoon untuk mengimbau kembali kenangan cinta kami.wakaka




suami bukan penggemar kek
so aku pilih fresh cream strawberi kek saja
tak gaji lagi kan, so save bajet lagi.hehe
yang ni pun tak makan tak potong pun lagi
ada aku simpan dalam peti ais






suami punya faveret parfum
ada lagi 2 botol parfum dia yang boleh guna
tapi aku tahu dia stilll nak lagi parfum baru
suka tengok b happy dengan hadiah ni
ingat nak bagi jugak hadiah sampingan 2 helai kemeja kerja
tapi dah hujan lebat tak berenti tak sempat nak cari
tunggu gaji hujung bulan ni sajalah

so sempena birthday b malam tadi plannya nak makan kat luar
tapi tetiba je malam tadi hujan lebat sekali dengan ribut semua
so B cakap tak payahla
last last kami just dinner dengan megi goreng saja kat rumah
jadila asal berdua (selamat duit saya ) hihihi..


;)






Sunday, December 23, 2012

musim hujan: like vs dun like

assalamualaikum

dah masuk ke minggu baru
hujan pun masih berterusan lagi siang malam
malam tadi hujan memang non stop
aku pkai baju sekali dengan sweater 3 lapis
selimut 2 lapis, memang over
sebabnya aku suka sejuk tapi tak tahan sejuk.hehe

hari ni nak story apa yang aku suka and tak suka bila musim hujan

suka:
1. bunyi hujan yang terkena bumbung. makin lebat makin kuat bunyi makin best. walaupun bising tapi konfem lena tidur. biasanya lepas tutup mata and baca doa tidur semua, aku akan menghayati dulu bunyian hujan tu. suka sangat sangat

2. suka sebab cuaca sejuk and boleh bermalasan depan tv dalam selimut. oh heaven sangat sangat. walaupun aku bukan kaki tidur tapi kalau musim hujan biasanya kerapla sikit aku terlelap.hehe
tambah tambah kalau lepak berdua dengan hubby pulak tanpa gangguan orang lain kat rumah. oh seolah dunia ini aku yang punya!LOL

3. suka sebab boleh makan ikan 'darat' yang fresh ditangkap dari sawah. ikan haruan, ikan sepat, ikan puyu. ikan puyu tu kalau goreng garing garing makan dengan budu perah asam limau dengan nasi panas panas. ikan haruan tu pulak biasa mak akan buat gulai kuning campur putik pisang benggala. makan pulak dalam hujan turun mencurah memangla feel musim banjir.hehe

4. suka sebab bila bawak kereta boleh meredah air banjir, tapi setakat yang kereta boleh redahla. best sungguh perasaan masa tu boleh drive slow slow masuk dalam air, tapi bila termasuk lubang hilangla bestnya, ahakss. sekarang ni jalan nak balik rumah hubby memang dah penuh air, so rajinla aku nak ulang alik tiap tiap hari. bukan setakat budak dengan motor je suka, kita yang berkereta ni pun tumpang syok sekali

dun like
1. yang paling tak suka pulak sebab basahla. aku ni kepala dahla sensitif, pantang terkena hujan mulala nak berdenyut nyut nyut. basan badan takpe lagi. tapi dah kepala kat atas kan, mestila kena kepala dulu.hehe

2. tak suka sebab kena pakai payung. leceh sangat kalau nak kena singgah banyak tempat. kena pulak dengan kurung atau dress, dengan nak bawak beg lagi, nak kena tutup bukak payung. nak boleh bukak payung dah basah dulu.

3. tak suka sebab baju susah kering. masa ni nak basuh baju pun malas. rumah mentua dahla tak banyak tempat berbumbung nak jemur baju, pastu nak mesin baju kena meredah air bertakung kat dapur. habis basah sampai ke dalam bilik..nak pijak situ sini semua basah. orang kelate kata 'se'ee'

hmm tu sajala kot
tapi kalau nampak banyak yang aku suka dari tak suka
baik sejuk la kot dari panas.hehe
apapun kena bersyukur, jangan merungut
tak baik tauuuuu   ;)





Saturday, December 22, 2012

resepi mudah:sambal sotong kering ala muis


assalamualaikum

semalam kat pkt beli sotong and udang besar besar
so tengahari ni ingat nak buat sambal sotong jelah
Ala bukan susah pun
Bahannya sama saja macam nak buat sambal sardine ni

 Cuma kali ni guna sotong
Senang sajakan..
aku kalau masak sotong memang aku siang kulitnya biarkan putih je
Ada kawan cakap dorang masak tak buang pun kulitnya
Tapi kulit sotong macam lembik berlendir  sajakan
aku macam geli je, lepas tu tak cantik
aku suka kalau sotong aku tu putih mulus suci murni.hehe



ni gambar lama yang aku masak bulan lepas
sebulan sekali ke kena masak sambal; sotong?hihi


bagi aku kalau nak masak sotong ni aku suka masak kejap je
kalau lama sangat nanti sotong tu jadi liat atau chewvy
bak kata pengadil masterchef malaysia.hihi

lepas tu kalau buat sambal macam ni aku suka kering je
memang tak suka berkuah
biasa aku tambah sikit saja air sebab taknak dia jadi hangat 
bila berair lebih sikit biasa aku akan tunggu lama dengan api perlahan sampai dia jadi pekat and kering balik

dulu aku ni bukan penggemar sotong pun
kalau paksa makan jugak kesudahannya aku kunyah and ludah balik
tak tahula kenapa
tapi sejak dua menjak ni dah ok la 
kira sotong dah masuk dalam senarai lauk basah aku la

tapi telur sotong faveret aku la pulak
kalau ayah beli sotong yang ada telur
berebutla aku nak korek telurnya
kekadang mak sampai marah suruh simpan untuk orang lain jugak
hihi tamak sungguh
barang sedap kenala makan banyak kan kan?
;)



Friday, December 21, 2012

petal penny chiffon dress from poplook.com


assalamualaikum

nak tayang pembelian pertama aku dari poplook.com
dah basi pun baru nak tayang.hehe
penny chiffon dress dah macam jadi kegilaan je
asal ada stock je tak sempat nak beli dah habis stock
asal dorang buat giveaway beribu yang cuba nasib
termasuk la aku.huhu
manala tahu menang sepasang savela rm69.kihkih

kalau sebelum ni tengok orang dok beli yang design polkadot
memang aku berkenan la
lepas tu bila keluar polkadot warna maroon aku tak sempat nak beli
later, keluar pulak petals punya design
masa aku nak beli online tu, ada size S je

so bila tengok balik kat fb poplook
rupanya ada style online shop ni dorang beli borongla kot dari poplook
then lepas tu jual balik
tapi harga dah up la sikit

so aku pun terbeli la sepasang warna hitam petalnya purple
harga dah jadi RM75 tapi tak kisahla
anggap harga postage je
kalau beli direct dari poplook free je delivery charge

tapi aku lagi suka beli balik dari online shop kot
sebab kita tak payah nak berebut rebut kejar masa nak bayar online semua
kita pun leh communicate direct dengan seller
pastu bila dia send dress tu siap dapat free gift lagi
aku dapat free gift fridge magnet, comel je.hihi
sy memang suka barang free




aku beli size M
memang selesa sangat bila pakai
matching dengan heels memangla rasa ala princess ayu ayu gitu.hehe
tapi walaupun dress ni warna black and double layer
tapi aku still pakai aku punya maxi inner
watpe bertudung kalau pakaian jarang kan?


next dalam list aku nak beli yg ni pulak
tengok semalam ada stock lagi




which one is better?
yellow ke aqua?
;)








Thursday, December 20, 2012

kedai buku & alatulis nur iman, bachok


assalamualaikum

hari ni nak promote kedai baru buka
hakmilik my dearest friend,  tc Na and hubby
walaupun tc na dah ada fixed job tapi still ada niat nak memajukan diri
nak berbusiness untuk menambahkan lagi koleksi emas 916
muahahaha.. (sori kak na, just kidding)

dalam islam pun digalakkan berniaga
so aku memang support tc na punya business ni 200peratus


Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud: “9/10 rezeki itu adalah datang daripada perniagaan.



so semalam first time aku berkunjung ke kedai tc na
sempatla grab satu novel
saja support business kawan
siap dapat diskaun lagi.hehe
pastu beli novel dapat newspaper free lagi tau
tapi spesel untuk aku sajalah.ahakkksss




kedai buku dan alatulis nur iman
lokasi memang strategik
betul betul kat hadapan SK Badak & SMK Badak, Bachok, Kelantan
harapnya buka sekolah nanti semoga diserang oleh students kat situla
wah berharap bagai macam kedai aku yang punya saja.kihkihkih







antara koleksi buku dan majalah sebagai permulaan
dah survey semalam ada beberapa novel yang best best
bolehla menambah koleksi lepas ni.hehe
untuk tahun depan aku nak langgan majalah aulad dekat sini sajalah
tak payah beli kat kedai bawah
baik support bisnes kawan dari orang luar kan..hehe






Wednesday, December 19, 2012

suami, motor & hujan



assalamualaikum


memandangkan sekarang ni aku dengan hubby kerja sehala
so boleh kata tiap hari aku pergi kerja dengan diala
bukan naik kereta tapi merempit dengan motor.hehe

suami aku ni satu perangai dia pantang betul dengan jalan jammed
padahal kereta dia auto je pun
bukan penat nak tekan clutch kete manual
kalau masuk je jammed mula la membebel bebel macam mak nenek

so dia beli la motor untuk guna pergi kerja
kalau aku malas drive aku pergi dengan dia sajalah
boleh save duit minyak.hehe

tapi mandangkan sekarang ni musim hujan kan
ada ke patut nak bawak motor jugak pergi kerja
dia cakap takpe dia pkai je sepasang baju hujan di tu
aku dia suruh drive sendiri pergi kerja
dia sanggup bawak motor terkena hujan asalkan tak payah bersesak dalam jammed

dahla kelakar je bila pakai baju hujan sepasang macam tu
lepas ni biar aku belikan kasut but phua chu kang tu sekali untuk dia
terus hilang kehenseman bergaya nak g ofis.LOL

kelantan punya trafik pun satu hal
hujan sikit je pun jalan dan bersumbat
dia pulak kerja kat tengah bandar memangla konfem bersesak sesak

minggu ni sekali je dia drive pergi kerja
hari seterusnya memang dah taknak
kita kesian kat deme takut susah dalam hujan
dah awok tak kisah nak berhujan sukahatila wahai suami
apala punya pelik perangai

Tuesday, December 18, 2012

cerita musim hujan



assalamualaikum

wah macam dah lama pulak rasanya tak update blog
sekarang mood tengah menggila nak siapkan hiasan untuk kelas next year
so blog tolak tepi dulula.hehe

kat kelantan sekarang ni sepatutnya musim tengkujuh, musim banjir
tapi sebelum ni asyik panas je, hujan pun tak, banjir pun tak
negeri belah luar pulak dengarnya yang banjir

tapi 3, 4 hari ni asik mendung dengan hujan semedang
pagi, tengahari, petang sampaila ke malam asyik hujan saja
cuaca pun mendung, sejuk selesa la sikit alhamdulillah
tapi kalau nak mandi pagi pagi nak pergi kerja memang azab la sikit

zaman bujang dulu rajin la jugak nak panaskan air buat mandi pagi
maklumla kita dok kampung je
takdela nak pasang pasang heater bagai
tradisional gitu, panaskan air pastu campur je dalam baldi.hehe

tapi sebenarnya aku hari ni nak membebel pasal pengguna jalanraya di musim hujan
maklumla dah namanya hujan adala lopak air asyik beratkung di tengah jalan
otw nak datang kerja tadi ntah macamana aku terlalai
termasuk dalam lopak air tak sempat nak perlahankan kereta
tinggi jugak naik airnya terpercik kat tepi jalan tu
dahla situ area kedai, nasib baik awal pagi la jugak
harapnya takdela terkena sesiapa
memang tak niat nak buat naya pun tapi tak sengaja

teringat satu kes 2 tahun lepas dalam hujan aku bergegas nak pergi interview kerja
masa tu agak laju la pecut kereta
elok sampai kat air banyak tengah jalan aku terlupa nak brek
kebetulan kat sebelah tu ada sorang lelaki tengah bawak motor
memang kuyup la basah dia

dalam hati aku ni rasa menyesal and bersalah sangat sangat
dahla dia macam pakai kemas kemeja dengan slack 
habisla basah nak ke tempat kerja
tapi benda dah jadi nak buat macamana
kalau kena kat kita pun konfem naik marah

sejak dari tu memang aku beringat sangatla kalau bawak kereta musim hujan
kesian yang naik motor atau yang tengah jalan kaki ni
bukan kita hebat pun kalau bawak kereta
tapi bertimbang rasalah di jalan raya
pesanan untuk diri aku sendiri dah juga orang lain


:)




Tuesday, December 11, 2012

tipsy tuesday: doa supaya dikasihi suami/anak/rakan etc




assalamualaikum

hari ni nak share satu doa supaya dikasihi dan disayangi oleh suami/isteri, anak-anak, kaum kerabat, jiran-jiran, rakan-rakan, orang bawahan dan seumpamanya. Amalkan ayat ini setiap hari selepas menunaikan solat fardhu lima waktu.







Terjemahan:

Katakanlah ya Muhammad! "Jika kamu mengasihi Allah, maka hendaklah kamu mengikuti aku, nescaya Allah mengasihi kamu dan mengampuni dosa kamu. Dan Allah Maha Pengampun lagi Penyayang."
 

- Surah Ali Imran 3 : Ayat 31

Rujukan:
 
Buku 'Ikhtiar Penyembuhan Penyakit'
Tuan Guru Dato Dr Haron Din





selamat beramal :)

Monday, December 10, 2012

kedai kaki bukit, bukit marak, bachok



assalamualaikum

hari ni nak share satu tempat makan kegemaran aku
dulu sebelum kawin kerap jugak datang dengan suami makan kat sini
lokasinya area bukit marak
masuk simpang bukit marak, kat tepi bukit marak adala kedainya




kedai kaki bukit
nama kedai berdasarkan lokasi
betul betul seberang jalan bukit marak
kedainya memang luas dan selesa






menu ni jelah yang aku selalu order makan berdua dengan suami
biasa suami tambah ayam+daging goreng kunyit sekali
tapi yang makan dua minggu lepas ni aku cakap tak payah
sebab aku nak belanja, jimat.haha






kalau taknak makan nasi biasa aku makan kuetiow tomyam
memang tomyam je menu aku suka makan kat kedai ni






kalau tak makan biasa aku tapau
kedai ni aku paling suka sebab servis dia cepat sangat
lepas tu pelayan dia nampak je kita masuk tak sempat duduk dah datang dekat


bagi aku tukang masak kedai ni memang bagus
sebab masakan dia memang ke arah tawar sikit
jimat garam aka menjaga kesihatan
tomyam dia pun tomyam putih ala fresh tanpa minyak
aku rasa dia memang tak letak perencah tomyam siap pun
 so good ;)




1 malam di wad 4 Timur HUSM



 assalamualaikum

cerita dah lama tapi aku baru nak cerita.hehe
Khamis dua minggu lepas tetiba je mak kena admit ke wad
Tengahari tu adik kol cakap mak tertelan dawai apa ntah
So bila pergi husm masuk kecemasan benda tu still tak boleh dikeluarkan jugak
So doctor decide mak kena masuk wad
Kebetulan pulak aku tak drive sendiri hari tu
So bila balik kerja terus bergegas siap siap bawak barang
Lepas tu terus ke husm dengan suami

Dalam pukul 6 tu adik   cakap mak akan dibius untuk keluarkan benda tu
Aku masa tu dah start rasa panic and sedih la
Rasa dah tak sabar sangat nak g sana
Tapi lepas tu adik msj cakap semua tu dah selesai and benda tu pun dah dikeluarkan
Mak pun dah sedarkan diri




 nilah besi keluli yang mak tercekik.hehe
dahla keras hujungnya pulak tajam
ntah macam manala boleh termasuk dalam bahan orang nak buat makan



tapi dalam dok risau tu sempat singgah dinner jap dengan B.hehe
Bila aku sampai je adik and ayah terus balik
Akula kena take over jaga mak malam ni




penuh barang aku and barang mak sikit
aku sumbat sekali comforter nipis dengan bantal busuk.hehe
pak guard tanya bawak apa aku cakap barang sikit
lepas tu aku sengih nasib baik lepas



Pengalaman pertama tidur di wad tak tahula nak cakap
Kita dah biasa tidur awal
Tidur dengan selesa tak bising
Memula tu macam bad mood la jugak
Pukul 11 lebih tu ada lagi pelawat yng degil taknak balik
Dengan budak budak lagi bising geram btol
Tapi bila dah betul betul mengatuk lantak la
Akhirnya terlelap jugak.huhu

Tapi banyak kali la tersedar
Nasib baik belah mak ni tak ramai orang
Actually wad ni wad mulut/tekak untuk lelaki je
Tapi termasuk mak adalah 3 orang semua pompuan yang bermasalah mulut/tekak ni

Bangun pagi je pukul 6 mak terus suruh kemaskan
Tak bagi aku bermalas malasan, takut nurse marah.huhu
Dok di wad ni bukan seronok pun
Laptop tak bawak sebab suami tak bagi
So dok tercongokla aku kat kerusi tepi mak
Dalam kol 8 terus pegi mandi siap siap nak cari breakfast

Mak aku ni cerewet
Aku tak bawak tuala baru, bawak kain sarung yang sempit, tak bawak sikat rambut dengan bedak
Semua kena bebel
Aku tak ada pengalaman mana la aku tahu
Aku ni jenis tak sikat rambut and pakai bedak talcum
So memang lupa nak bawak untuk mak
Leceh jugak kena stay kat hospital ni
Pinggan mangkuk sudu garfu rupanya semua kena bawak

Tapi aku pun pelik jugak dengan husm ni
Hidang bubur sepatutnya kenala bagi sudu plastik ke
Lainla kalau makan nasi biasa boleh pakai tangan
Takkan dia expect semua orang duk sini bawak sudu garfu lengkap
Apa punya rules la
Beli nasi lemak rm2 kat jelawat makcik gerai tepi jalan pun bagi sudu plastic hokeyyy
Nasib baikla mak kena duduk satu malam je
Aku tak boleh tahan dah kalau kena lebih dari tu
Hai sabar sajalah






first time rasanya mak admit wad 
sebab walau mak dah 63 tahun dia sihat
takde sakit kronik
jantung ke darah tinggi ke kencing manis ke memang dia takde
kena tahan wad sebab ni macam kelakar je
dia dok cakap malu kat orang
takut orang mengata makan macamanala sampai tercekik gitu





sebelum balik pun banyak kali kena cucuk and masuk ubat
kesian mak sakit sampai bertitisan air mata.huhu
kalau aku mau banjir dah menangis LOL





nasib baik petang jumaat dah boleh balik
ni mak dah siap siap tunggu adik datang ambik
lepas asik datang setel kat taksiran dengan ambik ubat semua
lepas ni mak kena datang follow up sajalah
syukur sekarang mak dah sehat alhamdulillah



Kesimpulannya dari cerita di atas:
Kalau nak kena jadi penunggu di wad pastikan lah lengkap semuanya
kain tuala kena bawa yang baru ye, jangan bawak yang lama
Kalau mak orang lain aku tak tahu
Kalau mak aku siapla kena bebel,
Nama je masuk wad sebab bermasalah di tekak
Mulut dia membebel non stop macam biasa.huhuhu




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...