Wednesday, July 25, 2012

mari bercerita bersama teacher is

assalamualaikum

sebelum ni kalau buat sesi bercerita dalam kelas aku just guna buku saja
suruh students make a circle pastu berceritalah
tapi macam susah sebab students macam berebut nak tengok gambar dalam buku
so ada yang tak concentrate
jadi prosesnya pun tak berapa fun lah

so untuk prophet story once a month tetiba aku dapat satu idea
sebab kedai buku tingkat bawah tadika ni ada jual prophet story book collection
so aku cadang nak beli and potong gambar dengan cerita dalam tu
then tampal di manila kad

pastu bila fikir balik rugi pulak buku nak gunting macam tu
so aku fotostat pastu colour je balik gambar
untuk first story ni aku start dengan cerita Nabi Adam as



in the making
cut and paste saja
colour pun tak habis.hehe




my assistant
yang dah terer bab bab cutting ni




students excited tengok illustration syaitonnirrojim
diorang dah set up in mind setan berwarna hijau, kuku panjang, muka buruk
teacher cakap ni yang orang lukis saja, bukan yang betul
tapi tak dilayan.huhu




dah guna manila kad yang lebihan buat flash card
manala muat
so alternative last minute tampal terus kat dinding kelas.muahaha





 untuk galakkan budaya membaca
my top students yang disuruh bercerita(padahal teacher malas.hihi)
dua perenggan je pun
penat teacher nak tunggu habiskan  baca
so teacher la sambung bercerita alkisahnya

bila buat macam ni penceritaannya lebih berkesan
sebab students boleh tengok visual
pastu dorang pun akan tanya kita macam macam soalan

tapi part yang paling suka bila aku melakonkan watak syaitan duk berbisik untuk kita buat jahat
pastu bila dorang main
kalau kawan ada buat benda yang tak elok
dorang terus cakap "haaa, syaitan la tu bisik kat dia teacher"

alahai kids..sangatla polos!





2 comments:

FaZiLa said...

bestnya ko ngajar budak2..diorg mesti sngt adorable kan...aku sbnrnya tak suka sngt kanak2, tp bila dgr cerita or celoteh diorang, mcm best plak :)

muis ismail said...

samala kita
tapi bila dah tiap hari dgn dorang okla sbb gelagat bdk kan mcm mcm kena sabar je lebih.hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...