Wednesday, August 29, 2012

keluarga Is di hari raya

assalamualaikum
tahun ni gambar raya family sedikit sahaja
biasa gambar family diambil masa pagi raya
tapi tahun ni dah tengah hari
berkumpul kali kedua baru nak bergambar
masa tu phtographer pun dah nak beraya ke tempat lain
tapi nasib baik gak
sebab tengahari baru aku sampai rumah mak
kalau termiss sesi  bergambar family
mau aku meroyan sebulan syawal ni.huhu
tapi bergambar pun family memangla tak lengkap
berapa kerat sahaja yang ada
walaupun aku ada 11 siblings
7 boys, 4 girls
tapi 3 yang tak balik beraya
and cikgu isroha tahun ni kena turn beraya di rumah mertua


mak ayah beraya dengan jubah blck and white tahun ni
aku tak bagi cikgu isroha pun belikan ayah jubah putih
sebab biasa kalau dalam drama raya
kalau pakaian putih lepas tanda nak pergi dulu.muahaha
giloss fikir sampai ke situ



famili abang sulung, encik iswadi ismail
temanya warna biru
tahun ni turn family abang sulung beraya di kelantan, bukan melaka
tapi anaknya tak cikup korum
yang sulung farhana beraya di songkla
cadangnya raya ke3 dorang nak susul ke sana
tapi tak jadi sebab ayah masuk hospital
famili abang kedua, encik ispazhil ismail
temanya pink kaler
balik beraya kejap sahaja
malam raya dah fly balik ke sg buloh
sebab second  day abang dah masuk kerja
abang ke3 di johor tak balik beraya sebab turn johor tahun ni
kakak ke4 cikgu ismira beraya di rumah mak
tapi masa ni dah balik ke rumah mentua jerteh
sebab berkejar nak ke kenduri belah sana
abang ke 5 cikgu iskandar taknak bergambar sebab isterinya kena oncall
so tak cukup korum.hehe
abang ke 6 ismawi di perak pun takbalik beraya tahun ni
kakak ke 7 cikgu isroha beraya di rumah mentua at K. Terengganu
yang tinggal tuan punya blog
puan isruzaini dengan suami :)
bertema maroon tahun ni
tahun kedua raya dengan suami masih berdua.huhu
apakan daya tiada rezeki lagi
sabar sabar sajalah bak kata suami

adik ke9, cikgu izwan
bertema hijau mint
pun masih berdua jugak




anak anak lelaki mak ayah
yang bongsu takde entah lesap kemana
mak ayah dengan cucu cucu
hanya 8 dari 20++ orang semuanya

our small family
actually big, cuma tak cukup korum.huhu




nak duit raya dari cik inie kenala line up dahulu.hehe



tuan punya blog dengan suami
masa raya ni sajalah nak manja manja depan kamera.huhu
mintak ampun kali kedua
sebab mintak maaf pagi raya lepas suami balik masjid
masa tu takde orang nak snap gambar.hehe

 cik inie with ayusz
2 minggu terakhir ramadhan dia memang puasa full
walau baru 5 years
dahla takde merungut lapar dahaga
siap melompat lompat main lagi
so proud with her
gambar penutup entri
puan is dengan kurung moden sulam kasiak
kain hantaran from hubby nikah last year
tahun ni baru berjahit.hehe
da end :)

Monday, August 27, 2012

cerita pagi syawal

 
 
assalamualaikum

syukur alhamdulillah setelah sebulan berpuasa(acctually 20 hari saja.hihi),
dpat jugak meraikan lebaran tahun ni
dah nak masuk 10 syawal ni barula berkesempatan nak update blog pasal raya

overall raya tahun ni bagi aku balance la
ada yang aku tak satisfied dan ada jugak yang buat aku betul betul puas hati
kalau bab yang tak puas hati tu malasla nak cerita kat sini
kang buatnya ada yang terbaca, ada yang terasa pulak..hmmm
mak, nenek, sedara sepupu sepapat semua terkait habisla
kalau di ingatkan balik pun, buat rasa lagi menyampah adala

pagi raya, macam biasala aku di rumah hubby
sepatutnya lepas suami balik dari ziarah kubur atok dengan adik beradik  dia,
kitorang terus gerak balik rumah mak
tahun ni tetiba ada masalah gangguan teknikal pulak
tak pasal pasal buat spoil mood beraya aku
sabar sajalah banyak banyak

harapnya tahun depan janganla macam ni lagi
tak sanggup dah aku
disebabkan kebodohan orang lain, aku yang kena tempias sekali
sampai rumah mak dah tengahari
masa tu semua orang dah takde gerak pi kubur
kiranya nilah first time dalam hidup aku terlepas kemeriahan pagi raya
memang sangat sangat tak puas hati
 
tapi nasib baik aku berjaya mengawal diri
tak terlalu ikutkan emosi sangat
so resultnya aku berjaya jugak melalui raya pertama dengan penuh kegembiraan
in my own way lah.hehe
 
akibat dari insiden pagi raya
aku tak jamah pun hidangan raya.huhuhu
lepas raya, nyesal tak sudah
 
antara yang terhidang di rumah mak di pagi raya
 
 
 
ketupat daun palas dan ketupat periuk kera
SIL yang bawak balik periuk kera dari melaka
ntah cane rasa memang aku tak makan
sebab aku bukan penggemar ketupat
kalau raya hajila aku makan ketupat sikit sekali dengan daging korban
kalau tak memang tak makan
 
 
 
 
rendang daging air tangan SIL
disebabkan ketiadaan mood, so makan sikit sangat
lepas tu memang tak makan makan dah
 
 
 
kuah mee bakso buatan cikgu ismira
bila aku sampai dah hujung hujung senduk je kuah yang tinggal.huhu
 
 
 
 
 
 
 
 
maggi telur dengan mihun untuk dimakan dengan mee bakso
 
 
 
 
 
 roti jala dan kari ayam
tak try pun
sebab hari biasa pun leh jumpa roti jala.hehe
 
 
 
 
 
nasi himpit je yang tinggal
satay tinggal batang lidi saja
ada yang mentah yang belum dibakar
sebab kehabisan arang
ada pulak gitu
 
tu jelah menu rayanya
kesimpulannya hari raya pertama menjelang malam aku diserang gastrik
bila malam perut dah masuk angin
so memang dah tak selera nak makan apa
ubat pulak kebetulan tiada stok
nyaris nyaris nak kebuluran aku malam tu
tak penah penahnya dalam hidup aku pukul 3am cakap lapar nak makan nasi kat hubby.huhuhu
 
tulah cerita hari raya pertama tahun ini   :)
 
 

Sunday, August 26, 2012

pemberian ikhlas




assalamualaikum

entri ni supposed di publish sebelum raya.hehe
tapi takpelah, still dalam mood beraya lagi kan?hehe
here we go..

tahun pertama beraya dengan my students
so sempena raya teringin bagi sesuatu kat dorang
sekadar untuk bergembira menyambut raya nanti
so sebelum raya last week aku prepare small gift for my students





raya gift bag for my students
stapler sebab tak nak dorang buka
surprise!hehe






duit raya, handmade mini popiah dengan flower broach
untuk 3 girls in my class







 duit raya, handmade mini popiah dengan lolipop
tak tahu nak bagi apa untuk boys
mulanya cadang nak bagi bunga api
tapi takut ada parents yang tak approved nanti
so cancel.hehe






kena salam teacher
wajib cakap selamat hari raya, maaf zahir batin dulu
lepas tu baru dapat duit raya





dah namanya kids
seronok jelah dapat gift
walaupun it just a small gift






packing yang ni untuk my colleageous
kerja last minit dapat la merasa sikit sorang.hehe
tahun depan insyaallah bagi lebih lagi
yang penting handmade punya
bukan dibeli siap, konfem sedap ni :)







Saturday, August 18, 2012

syawal 2012 - duit raya




assalamualaikum


tahun ni kerajaan perkenalkan duit baru
memang corak and warnanya cantik
tapi aku tak suka sebab kertasnya licin
kecuali not rm10 ke atas okla kertasnya tak licin sangat
sebab kalau licin bila lipat nak masuk sampul raya tak cantik



B cuma tukar not 1, 5 dengan 20 sahaja
yang aku dapat pulak semua not 1
so aku tukar yang dengan tadika not 10 jugak


tahun ni duit raya yang ditukar oleh suami rm300
dapat je dari ofis dia balik terus pass kat aku
aku pulak dapat duit raya from tadika berupa duit raya rm100
memandangkan B lambat bawak balik sampul raya free
so aku dulu lagi dah memborong sampul raya
sebab excited nak  mengisi duit raya.hehe

lepas tu suami baru balik balik sampul duit raya free sampai 50 pieces
so memang berlambak sampul lebih



sampul for kids from carduta
singgit 7 keping
so aku beli 10 paket total 70 keping sampul duit raya
aku sangat like dengan sampul ni
sangatla cute bagi aku compare dengan yang lain
tu yang borong sampai 10 paket.hihi
takpe, lebih boleh simpan



aku packing duit raya sorang saja
B malas join.hehe
seronok main duit raya macam ni
ni baru separuh
ada lagi yang tak packing




sampul yang dah berisi
for kids aku isi rm2 sahaja
sampul putih dengan sampul supermarket billion tu rm5
sampul bank islam tu rm10, rm20




sampul from bank islam
office B dapat sekotak
so each staff dapat 3 packets, 30pcs
sayang nak guna sebab sangat cantik.hihi

tak sabar nak bagi duit di pagi raya :)





corat coret menjelang raya


assalamualaikum

pagi ni sahur terakhir dah
insyallah esok kita semua akan beraya
sahur terakhir aku ni di rumah mak
maklumlah dah ada ramai ramai watpe nak duduk rumah mentua kan.hehe
dah nak raya ni macam macam hal la pulak
simpang nak balik rumah suami memang tersumbat teruk
nasib baik ada lagi 2 shortcut yang boleh guna
musim raya ni memangla kerap berulang alik  rumah mak dengan mentua
nasib baik dekat je

bangun pagi ni pulak tetiba saja terasa naik ulser dalam mulut
elok bebenorla tu
saja taknak bagi aku bergumbira makan dihari raya la tu
geram sungguh
aku kalau dengan ulser ni memang musuh ketat
kalau naik bukan reti sekejap
menyampahs

syawal 2012 - shopping raya lagi




assalamualaikum

last saturday bershopping barang raya kali kedua
kebetulan sekali dengan B nak bayar deposit motosikal barunya
tapi kali ni destinasi ke tesco sahaja rancangannya
tapi banyak pulak pit stopnya




suami isteri posing berpeluk bulan puasa
takpe kan? halal...hehe





buat kali pertama
suami membaca sambil drive
wow diriku rasa tidak percaya
keboringan sebab jalan jammed





singgah membeli sehelai rug
dengan sebidang tikar buluh
harga berpatutan konon promosi raya kan





singgah bata jap
suami macam biasa meninjau kasut kerja
padahal baru je beli minggu lepas sepasang





singgah di courts
si isteri yang merancang nak beli netbook/tab
tapi si suami pulak yang terjebak beli home theatre





penat menunggu proses mengisi borang
set sofa kan banyak
so kita lepak dulu
nasib tak tertidur





shopping barang dapur di tesco
tak berkaitan dengan sambutan raya pun






singgah di muda osman
buku motivation untuk mama
buku kisah dari alquran untuk anak
mama yang paksa membelinya
kalau tak nak beli buku mengarut saja
nasib baik suami setuju dengan pilihan mama.hehe

nak singgah kbmall sebab nak cari sunglasses baru di vincci
tapi suami cakap tak payah
dia malas dah nak harung jammed ke sana.huhu
later, terus gerak balik sebab suami nak kena berbuka kat luar :)





Friday, August 17, 2012

syawal 2012 - alahai baju raya



assalamualaikum

tak tahula kenapa dengan baju raya aku tahun ni
2 pasang siap, 2 pasang berjahit adalah dari tona warna yang sama
merah hitam, maroon, pink merah



rancangan asalnya nak kaler biru turqoise
later tukar ke warna ke ala lemak ketam
tapi tak jumpa bajunya
so aku beli yang kaler hampir sama merah hitam gitu
matchingla dengan tudungnya




later B pulak terbeli baju melayu warna maroon
patut dia beli kaler red chili
so tak matchingla pulak dengan baju aku



 

lepas tu B belikan dress jubah
pun tona ala merah tapi still tak sama dengan baju B




so aku pun terpaksala hantar kain hantaran yang memang warna maroon untk dijahit
yang ni memang matching la dengan baju melayu suami
nasib baik sedara aku si tukang jahit tu nak terima lagi.hehe
nampaknya malam raya la baru dapat baju raya pertama aku

4 pasang baju baru tona sama
korang hadooo?hihihi
tulah kisah baju raya aku tahun ni


Thursday, August 16, 2012

syawal 2012 - shopping raya

 
 
assalamualaikum

tahun ni awal sikit shopping raya berbanding tahun lepas
walau ada cuti nuzul quran tapi aku ajak B keluar hari jumaat
kalau nak compare jumaat sabtu
sabtu kurangla crowded sikit
jalan pun kurangla sikit jammed nya

shopping tahun ni kurang meriah sikit
kitorang cuma pergi KB mall sahaja
kalau tahun lepas sampai ke Parkson KB

aku pun buat kali pertama seumur hidup beli baju ready made untuk pagi raya
sebab tak cari kain awal awal
tukang jahit pun dah tak nak ambik tempahan
so decide beli ready made jelah
tapi taknak la tayang kat blog ni lagi.hehe



B tengah memilih kasut kerja
isteri tu tumpang menyibuk saja
paksa suami pilih mana yang dia berkenan




sesaja posing
nak beli kasut pun lama alahai
ngalahkan pompuan




tengah mengajar anak sedara taktik bergambar depan cermin





kewajipan kalau suami menerai baju
isteri mesti nak intai pastu snap gambar.hehe




urutan seringgit
best tapi geli
orang lain nampak rilek je
saya pulak asik nak tergelak




break fast at chicken rice shop


antara yang dibeli


pump shoes after 10% discount RM53.10
sandal untuk pakai ke tempat kerja
bukan sandal raya sebab kasut raya dah beli lama dah




ready made modern kurung
from Butik Jelita Wanita RM139.90
temanya tahun ni merah bata
tapi warna baju ni takdela merah bata sangat
tapi bolehla
not satisfied sangat with this
tak tahula nape
sebab tak biasa beli ready made kot
apapun, suami dah tak approve untuk beli baju lain



 

express polo jean and shirt untuk si anak
jeans pilihan mama
shirtnya pilihan abah
after discount, it cost RM108.90




belian wajib B
boxer 2 pieces RM19.90





Tom & Jerry Shoes
after 20% discount RM55.20
socks RM8.00





Baju melayu cekak musang from Gene Martino Apparel
RM83.00
Kain sampin RM29.00





toiletries from watsons RM49.13





valentino rudy shoes
after 50% discount RM184.50





casual shoes from spiffy shop
RM59.90



smalto pants
after 50% discount RM74.50

tu sajalah hasil sopingannya
total spending after discount RM865.03
kalau takde discount totalnya RM1232.83
boleh save RM367.80
bijak berbelanja sungguh.hihi

suami tak beli lagi baju melayu cekak musang pilihan dia
nak cari kat WCY katanya..
pegila, malas saya nak mengikutnya :)





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...