substitute goods tesco choice



assalamualaikum

today nak bercerita pasal substitute goods
teringat zaman dulu muda muda nak ambik spm dulu
aku ada ambik basic economics
so adala a few knowledge about this
ingat ingat lupa.hehe

definition of substitute goods: Goods that you might purchase instead of a particular good. For example, different types of bread are substitutes for each other- google.com

back to the main pointnya, supermarket sekarang memang banyakla keluarkan barang atas jenama dorang
tapi tak pernah tergerak hati nak beli
pertamanya sebab once kita dah biasa dengan satu brand, memang sukar nak beralih ke brand lain

so untuk grocery shopping aku memang pilih tesco sebagai first choice
so tesco punya branding memang banyakla rangenya dari makanan sampaila ke household items
tapi jarang sangat nak beli jenama tesco
sabun, frozen food, minuman, jajan dan sebgainya jarangla sangat aku nak ambik jenama tesco walaupun memang murah compare dengan brand yang glamer yang lain

kalau ada pun yang aku beli tissue kotak jenama tesco
sebab memang murah compare ngan brand lain
tissuenya pun firm and soft.hehe
so kira tissue tesco barang wajib la tiap kali ke sana

tapi aritu masa jengah bahagian elektrik
tanyala harga microwave jenama tesco
salesmannya cakap rm160 saja
wau murah yang teramat

bukan oven ya tapi microwave
lepas tu bila nampak muka kita ni macam dok pertikaikan kualitinya
abang tu cepat cepat cakap walau jenama tesco tapi samsung yang buat.fullstop
means that, barangnya berkualiti la kot.hehe

so lepas tu aku gerak bahagian coklat
bukan penggemar coklat sangat pun tapi tiap kali 'kawan' nak datang
memang terasa nak makan coklat

faveret aku mestilah cadbury roast almond
ao bila check harga mak oii nearly RM14 sekotak
aritu beli masa promotion tak sampai sepuluh hengget
so rasa macam bazir saja
sebab selalu coklat tu kalau tak habis keras kejung last last aku tong sampahkan.hehe

so dalam mendecide tu tertengokla chocolate roast almond jenama tesco choice




harga RM9.++ saja
mulanya berbelah bgi nak beli takut tak sedap
so last last angkut dua dua ke kaunter
dok fikir masa nak bayar last last ambik yang ni jelah
save 4 hengget.hehe
so bila balik rumah biar je dalam food box
takde nafdu lagi nak makan

tapi bila dah bukak makan je satu
wow..memang sedap sangat
tak terkalah dengan yang jenama cadbury pun
tersangat la puas hati walau jenama tesco choice

lepas ni kalau ke tesco memang akan beli yang jenama ni saja
memang jimat duit and puashati dengan rasanya
kalau tak caya tryla.hehe

so overallnya, substitute goods ni pun tak terkalah dengan jenama lain
yang gah dari segi rasa and branding 
orang kata tak kenal maka tak cinta :)


Comments