lagak si tudung labuh


Assalamualaikum

Tak tahu nak start macamana
Tapi hari selasa minggu lepas masa interview jqaf
Adala something yang menarik perhatian aku yang aku nak share di sini
Bila aku sampai di bilik D, masa tu dia cuma letakkan beberapa kerusi kat luar bilik temuduga
So masa tu memang dah tak adala kerusi kosong
So aku just berdiri je dengan suami

Lepas tu bila suami cakap nak g smoking kejap tinggal la aku berdiri sorang kat situ
Masa tu aku tengok adala sebuah kerusi
Takde orang cuma tempat letak handbag saja
Tuannya nampak comel lote bertudung labuh
Tapi punyala tak sensitive

Apa salahnya alihkan handbag dia dan pelawa aku duduk kat situ
Dah aku ni dok berdiri kat tepi tu macam tiang lampu
Tapi punyala sombong jangankan nak senyum pandang pun tidak
Kata nak jadi guru so tolongla tunjuk attitude yang positif sikit
Sorang calon yang aku jumpa sebelum tu okay saja
Isteri doctor tapi sikit pun tak sombong
Siap mintak nak tukar fon number lagi

Tapi yang ni bukan nak cakap
Dengan suami or tunang or pakwenya tolong bawakkan handbag dengan fail
dia menonong je jalan dengan muka macam bagus
Kat situ dah boleh nampak dah attitudenya cane

Aku bukan nak cakap
Tapi aku dah ada jugak beberapa pengalaman dengan manusia bertudung labuh ni
Dari zaman sekolah, zaman university sampaila sekarang
Dorang macam rasa bagus sebab dorang bertudung labuh
So rasa lebih beriman kot dari kita yang tak bertudung labuh ni
Tapi amal seseorang tu rasanya bukan ukur dari tudung kot

Kalau tudung labuh sampai ke kaki pun kalau attitude negative macam tu
Elok ke?
Macamla konfem dia masuk syurka kami yang tak bertudung labuh ni masuk neraka
Banyak yang aku jumpa berlagak semacam saja
Nak bergaul pun sesame dorang saja

Dengan parents bertudung labuh ni pun aku ada pengalaman jugak
Macam biasala bila anaknya nak balik
Disebabkan tadika ni kat tingkat 1
Walau tangga selamat dan berkarpet
Teacher ,mesti akan hantar sampai ke bawah
Tambahan anaknya baru 4 tahun and kecil lagi
Tapi bila sampai je bawah, bukan nak cakap terima kasih
Dengan berlagaknya, dengan nada suaranya, dengan air mukanya

“tak payah hantar pun takpe, dia boleh turun sendiri!”

Ya allah masa tu rasa macam nak stop jantung aku
Sebab tak sangka ayat macam tu akan keluar dari mulut seorang ibu yang berjubah dan bertudung labuh
Bila story balik dengan yang lain
Rupanya yang lain pun pernah terkena
Ada sesetengah orang tu dia tak reti nak bermanis mulut,
And utter a nice word
They tend to say something that would be nice if they keep it to themselves.
rasanya cakap terima kasih lagi pendek kot

Actually aku tak buta and tak pekak untuk baca riak muka dan nada suara tu macamana
Sepatutnya attitude tu biarla selari dengan apa yang disarung di badan
Manusia memang macam tu
Bila rasaa lebih sikit dari orang, mulala nak treat orang macam orang mintak sedekah dari dia
Tak sedar apa yang tuhan bagi tu sementara saja
Bukan kekal pun

So sejak dari tu, aku kalau boleh dah malas and elak dari parents macam ni
Ye, aku memang susah nak lupa apa orang buat kat aku
Sekali orang baik, sepuluh kali aku boleh jadi lebih baik
Sekali buat aku, mintak maafla tengok muka pun aku taknak..

Comments

  1. betul2, tapi tak semua gituh. 'Parent' tu ado lg ko tahun depe? hihi

    ReplyDelete
  2. @cikjiada lagi la cik suzi
    janganla terkena kat kelas i, menyampah tauuuu

    ReplyDelete
  3. manusia xperfect.yup.ak setuju..tp ada la org2 yg ak kenal.senyum pun x..pandang muka pun tak.org dah ajak makan "makan,kak".dgn xpandang..n xsenyum,dia agkt tgn je.bila ramai2 tgk tv,dia terperuk je dlm bilik.tolongla..Rasulullah xajar cmtu..

    ReplyDelete
  4. yg penting muhasabah

    ReplyDelete
  5. Saya bertudung labuh . Ye . Saya x nafikan ada certain orang bertudung labuh mmg bergaya begini . Itu kerana niatnya . Mungkin salah pada niat menjadikan dia begitu . Cuma diluar sana ada ramai lagi yg bertudung labuh yg sentiasa bermanis muka mengucap salam . Saya ada kawan btudung labuh juga . Perangai dia pn kurg sepadan dgn pakaian nya . Tapi dia byk bantu sye dlm sye cuba beristiqomah . Ingatlah , menutup aurat secara sempurna dgn perangai dua perkara berbeza . Perangai dia urusan dia dgn Allah . Bak kata anonymous , org tgk tv , dia duk dlm bilik . Xboleh salahkan dia . Saya pn mmg kurg berseronok . Berseronok ni kadang boleh buat kita leka tika iman kita masih goyah . Jadi mmg sye kurg bersosial , kurg dgar lagu apatah lagi tgk tv di zaman penuh fitnah . Mcm2 dosa kita boleh terbuat dlm menonton tv . Kita x boleh kata org tu teruk org tu baik . Pensyarah sye lakukan yg sme . Cuma semata sye bertudung labuh dan result sye tak dpt A , dia hina pakaian syariat sye shingga mengatakan yg perempuan tudung labuh berperangai teruk . Org yg teruk adalah org yg sentiasa nampak slah org . Apa salahnya kita optimis . Klw dia bermasam muka , kita ckp dlm hati . Mungkin dia tgah ada masalah . Itu lebih baik untuk iri kita malah kita dah jadi lebih baik dr si tudung labuh yg sombong tu . In Sya Allah . Samasama kita audit diri . :) fahamlah . Bukan senang bertudung labuh di zaman fitnah ini . Org anggap kami hipokrit . Tunjuk alim . Mungkin kerana ujian yg menimpa , wanita bertudung labuh yg cik jumpa tu hatinya sudah terlalu penat smpai sukar untuk dia bermesra dgn org . Sye hadapi yg sme . Dimana org pulau kami , anggap kami ni tunjuk alim , anggap kami ni xboleh buat kawan sbb nty kne tazkirah , dan ainlain . Malah ada pensyarah yg hina pakaian syariat sye . Pandang sye dgn riak menyampah lagi . Fahamilah prg ain . Maafkan org lain . Sye minta maaf bg pihak akak tuung labuh tersebut . Harap awak x letak mindset yg teruk terhadap kami golongan bertudung labuh .

    ReplyDelete

Post a Comment

any comments? thanks..... ;D