Sunday, March 31, 2013

31-03-2013




Assalamualaikum


lama tak update blog
patutla aku tension memanjang lately.hehe
iyela tu padahal tension sokmo je pun

actually banyak benda nak di blog kan
tapi mood tu tak datang
malassss je rasa
makan je rasa rajin.hehe
ni tak lain tak bukan mesti PMS yang nak buat hal ni
konfem!!!

hari ni hari terakhir bulan mac, birthday kakak aku
kalau aku lahir awal bulan, kakak aku pulak lahir akhir bulan
1hb dengan 31hb..
beza tahun saja..kerja tuhan semua tu.hehe

so dekat blog ni aku nak ucapkan selamat hari lahir yang ke 31 kepada
kakak kesayangan aku
cikgu isroha..semoga tahun ni dia akan lebih gembira, lebih kaya and lebih kurus.wakaka
and satu lagi semoga lebih ramai anak
so beranak la cepat cepat bagi suri hannah tu adik
asik nak buat perangai je
dah jadi kakak dia matured la kot.hehehe

so last week cuti sekolah dia balik kampong
sebelum balik hari tu dia cakap nak belikan kek untuk celebrate besday aku 
dengan besday anak sedara kami yang lahir 13 feb haritu
so aku on sajalah





Tersilap pesan
Patut suruh adik ipar belikan black forest cheese
Yang ni black forest biasa, kureng sikit
Ada jugak pizza and satay..
Wah, dua kali sambut besday pulak saya tahun ni
Apapun, seguni thank you untuk my sister ni
Dahla siap dapat ‘hadiah’ maxi dress dari poplook lagi
Hadiah yang dijual dengan harga RM30..
Apala dengan adik pun nak berkira
In sha Allah, saya taknak bayar.wakaka
Nasib la dapat adik macam aku ni ;p


Tuesday, March 19, 2013

navy zag dots & gemoks



assalamualaikum

last week aku beli penny chiffon dress lagi dari poplook
kali ni aku pilih navy zag dot
actually tak plan pun nak beli
sebelum balik dari kerja khamis lepas aku online jap
tengok tegok poplook ada bagi 15% diskaun untuk semua jenis dressnya
aku terus laju laju bukak poplook
terus berkenan kat penny chiffon zag dots
ada 3 colour
mulanya nak ambik yellow last last tukar ke navy color
lepas tu bila nak masuk code untuk diskaun rupanya dah expired
bila aku check balik rupanya dari 12pm sampai 5pm je.huhu
rasa rugi sesangat
at least kat situ dah boleh save rm10

tapi dah berkenan punya pasal aku nak beli jugak
tapi bila  nak beli aku lupa aku punya cimbclicks tak boleh guna sebab aku belum update no telefon
dahla duit semua ada dalam bank islam
so aku cepat cepat transfer ke cimb kakak aku
pastu suruh dia je yang belikan

dress tu sampai hari ahad lagi kat rumah mak
tapi semalam baru aku pergi ambik
bila bukak je wahh cantik
memangla puas hati
tapi bila try awat rasa ketat pulak
nak pakai tu macam susah sikit
bila dah pakai memang tak boleh nak kancing kat belakang
pastu bila nak bukak susah kemain



pic from my instagram
penny chiffon -navy zag dots


aku pelik la sebab aritu aku dah beli sehelai saiz M jugak
adakah ukuran nya tak akan tepat untuk setiap helai
atau adakah aku yang makin berisi?
pastu bila aku check check balik aku nampak nape lengan macam jadi lebih besar?
ke perasaan aku je kot
terus aku mesej suami cakap tak jadi nak makan burger.wakaka
konon nak start dietla ni..

pagi tadi masa mandi kemain lagi aku senaman lompat lompat kat bilik air
lepas ni ingat nak pegi shop cari tali skipping
konfem kena diet and exercise lepas ni.huhuhu

p/s: dari nak cite pasal baju tercerita pasal gemoks lak..hehehe
apa apa jela labuuuu....
daaaa ;)





Monday, March 11, 2013

solat fardhu zuhur 4 rakaat


assalamualaikum

cerita adik maira lagi.hehe
gambar dah lama
baru berkesempatan nak share disini

time: waktu solat zuhur
place: tap
watak: adik maira

nak tengok cane adik maira time solat zuhur?


sebelum solat
muka ceria posing dengan kain solat yang baru





masuk rakaat ke berapa ntah aku pun dah tak ingat
masa ni dah start menguap




muka monyok, mata lali
mulut memang dah tak bukak
memang dah tak recite bacaan




waktu sujud orang bangun dia still sujud
confirm dah terlelap
panggil nama baru dia sedar balik



still gigih teruskan solat
tak cakap pun mengantuk and tak cakap pun nak stop solat
kalau dia cakap nak mengantuk memang teachers akan suruh dia pergi tidur



  
terlelap sambil tunggu nak habiskan 4 rakaat





lega dah habis
solat kemana doa kemana
yang pastinya dia nak cepat cepat bukak kain telekung and baring

tapi bukannya tiap hari macam ni
kadang kadang je
apapun, dia baru 6 tahun
bukan wajib solat pun
kat luar sana mesti ramai si tua bangka yang tak solat kan? hehehe
tak malu ke kat budak kecik ni?
yang penting tak malu ke kat Allah?
tapi kalau dah jenis yang tak solat/ringankan solat mestila muka tak malu kan?

apapun, marilah bersolat
sesungguhnya solat itu tiang agama
tanpa tiang akan runtuhla ia..
:)









Saturday, March 09, 2013

cabaran 7 hari


assalamualaikum

akhirnya hari ni genap 7 hari aku stop makan asam kering dengan air berkarbonat
aku start hari sabtu lepas
memang seminggu ni aku sedaya upaya nak melawan nafsu aku untuk makan dua benda ni
memang berkat kesabaran dengan tekad aku, syukur berjaya jugak

siapa kenal aku mungkin tahu setakat mana ketagihan aku dengan dua benda ni
especially kat asam kering
aku memang dah tahap kronik
aku selalu cakap suami perokok tegar
aku ni pulak ketagihan asam
tiap hari tiap masa mesti nak pekena asam je
lepas makan kalau orang laki suka smoking
aku pulak cari asam nak hilangkan loya tekak

aku sanggup spend banyak duit untuk asam
kalau asam yang aku susah jumpa tapi faveret aku
memang aku sanggup spend duit lebih
stok asam memang tak pernah putus

sabtu lepas aku pergi PKT dengan ayah
macam biasa aku cari asam kering lobak putih, faveret aku 
so bungkus masuk plastik timbang semua aku gerak nak pergi bayar
masa otw nak ke kaunter aku bukak fesbuk
tup tup terbaca sorang kawan aku share pasal benda ni and kaitan dengan mengandung
memang aku pernah terbaca pun
tapi tak tahula kenapa hari tu seolah olah aku ni dapat hidayah
di bukakkan minda dengan hati aku ni
supaya aku seriously stop benda ni

so aku patah balik and letak balik asam tu
terus pergi rak cari susu segar
lama aku kat dpan tu
dok fikir punya fikir punya fikir
sanggup ke aku nak telan susu segar ni
last last aku ambik susu coklat jenama HL
saja nak buat test

lepas aku mesej suami
aku cakap aku nak stop makan asam and minum air gas
suami tak caya, sebab dia cakap dulu aku pernah cakap tapi tak jalan.hehe
kali ni aku cakap betol
dia cakap okay, bagusla..

hari pertama aku masuk kerja aku bagi stok asam aku kat kawan aku
macam biasa dia tak percaya aku nak stop
tiap kali masuk dapur aku nampak asam atas rak pinggan, aku buat tak tahu je
balik rumah malam malam memang terasa rasa la nak asam nak asam
tapi aku ganti dengan makan gula gula fisherman friends
gitulah aku setiap hari
kadang kadang datang perasaan aku nak drive pergi kedai cari asam lepas balik kerja
tapi aku fikir nanti aku boleh tipu orang lain tapi aku malula kat diri aku sendiri

hari ni hari ke 7
pagi tadi singgah beli breakfast, aku masuk cari susu
aku jumpa asam lobak putih paket kecil
aku nak beli
aku cakap takpe makan sikit je
lama aku dok fikir
last last aku tak ambil gerak pergi peti ambik susu segar

bagi orang lain mungkin cerita aku ni remeh
tapi bagi aku benda ni sangat besar ertinya
memang bukan rezeki aku nak dapat baby lagi walau dah hampir 2 tahun berkahwin
tapi sedikit sebanyak aku salahkan diri aku
sebab tak jaga pemakanan aku dari dulu dulu lagi
sekarang mungkin itu jadi salah satu puncanya

rutin aku terbaru:
minum susu segar tiap  hari pagi dengan malam
brekfast dengan epal merah makan dlm kereta otw nak pergi kerja
stop asam and air karbonat
stop makan epal fuji dengan buah lai/pear cina dengan serbuk asam (salah satu faveret aku dulu)
walaupun suami jual burger aku memang langsung tak makan sebab tak suka sangat
megi aku makan tapi seminggu sekali macam tu je
junk foodpun dah kurangkan
lepas ni aku nak try stop makan megi pulak 




 wah kemain lagi aku pangkah wakaka
praktis untuk mengundi sekali ni :p
semoga aku boleh stop dengan benda ni is sha Allah forever

 


Monday, March 04, 2013

muis turned 29 ;)


assalamualaikum

ehem ehem..after 4 days baru nak update pasal aku punya besday
kiranya dalam blog ni jelah kali pertama aku nak tayang gambar
hari jumaat tu aku just update di fesbuk sahaja

aku keluar dengan suami dah petang
hubby bawak aku ke KB Mall je
katanya semua ada kat situ
nak beli hadiah, nak beli kek, nak shopping barang lain
kita mengikut jelah asalkan dapat hadiah besday okayla.hehe

seronoknya jadi besday girl ni apa yang nak suami bayarla.hehe
tapi janganla nak over sesangat pulak
sampai je kebetulan tengah lapar
si aku ajak suami makan tempat biasa jelah
The Chicken Rice Shop
aku ambik set untuk 2 orang


sebenarnya kalau suami nak ke Tesco aku teringin nak makan kat Nasi Ayam Mualaf area Tesco tu
terliur tengok mama students aku post kat fesbuk ritu
tapi dah suami taknak pergi, settle makan sini jelah
aku add on kerabu mangga, RM7++ sepinggan
tengok dari segi rupa dah kureng
bila makan je..hmmm membazir duit je rasanya

mangga tu dahla parut tak putus, so jadi slicenya tetap jadi sekeping sekeping jugak
pastu ada ke ditaburnya  gula banyak gila
mak aku buat kerabu tak pernah rasanya tabur raw sugar kat atas tu
masam just dari mangga tu and masin memang takde
tapi sebab taknak suami bebel aku just diam and makan separuh pinggan
tu pun lepas aku tepis semua gula tu
kata je fofuler, kualiti makanan low giler
fisah ball supnya tawar setawar tawarnya
aku bajet dorang punya garam out of stock
memang aku makan tak habis
nasi dengan lauk suami yang habiskan.huhu

later kami terus gerak la cari hadiah besday aku.hehe
penat gak ikut suami pusing
kejap singgah kedai tu
kejap singgah kedai ni
last last lepas survey survey suami decide beli kat dealer samsungju gak

lepas beli hadiah besday masuk ke watson
aku nak beli set penjagaan muka dengan alat make up sikit
kebetulan semua dah out of stock
kat maybelline department adala promosi
kalau beli barang maybelline lebih dari rm50 akan dapat free gift bag
masa nak bayar memang totalnya lebih
tapi hadiah begnya takde
katanya out of stock
bila aku tanya bila masuk stok baru katanya tak tahu
cashier tu cakap suruh aku datang tanya
bila aku kata nak kena datang bila pun tak tahu jugak

dahtu takkan la aku nak kena datang situ tiap minggu semata mata nak tanya pasal benda alah tu
wtf sungguh la
aku memang pantang bab benda free ni
kalau takde stok tak payahla nak tampal dia punya promo tu
koyak je terus senang
dahla watson ni annoying je kalau bab nak bayar
asyik nak pujuk orang suruh buat member card je
bila orang cakap taknak mulala promote  itu ini
bosan btol la aku 

aku punya produk skincare memangla aku beli kat sini atau guardian je
tapi taknak la jadi member kot
tak payahla nak cakap banyak kalau orang dah tak nak kan
lepas siap tu ronda ronda dengan suami 
adala pulak berkenan sehelai baju
labuh tapi sleeveless
takpe leh pakai dengan jacket or cardigan
murah je pun  RM98 jenama giordano
tapi takpela maybe next time
sian hubby dah spend banyak hari tu.hehe




sekali tengok terus berkenan.hehe
then, masuk pacific cari barang rumah sikit
lepas tu pergi beli kek besday pulak




aku taknak beli kek sebiji
sebab kalau satu biji satu perasa je kan..hehe
si aku just pilih 6 slices flavor faveret aku
then suruh dia tulis je wish kat ruangan kosong tu
konon konon kek from hubby
bini yang pilih, dia tukang bayar jelah.hihi
pilihan aku from left: chocolate chip walnut,  fruitilicious, blueberry cheese, black forest cheese, strawberry marshmallow cheese and aku punya old time faveret white-dark chocolate cheese
bila dorang tanya nak lilin berapa batang aku cakap tak payahla banyak
tapi dia bagi jugak 3 batang yang besar.hehe sorila tahun depan baru leh guna 3 batang besar tu ye.kihkihkih

then, lepas tu terus gerak balik rumah
otw balik singgah bata jap suami nak beli kasut
so aku pun mulanya pilih sepasang



memang aku berkenan sesangat
lembut and selesa
bila dah pilih saiz and nak bayar tup tup ternampak kasut sukan yang ada less 50percent
so aku decide untuk ambik kasut sukan jelah
bulan april nanti ada suka tadika
kasut lama pun dah ketat..
suami pun sukala aku boleh buat keputusan bijak.huhuhu

tapi esoknya aku keluar dengan ayah aku beli jugak sandal sepasang
ayah nak cari kemeja so kami singgah billion je
aku masuk kedai verse nampak sepasang terus berkenan mintak saiz and terus beli
simpan kasut lama and terus pakai.kahkahkah


salesgirl tu kata warnanya dark pink
aku nampal macam grey je
lantakla labu asal cute dikaki sudah.hehe




hadiah besday from hubby
mulanya aku just nak jam je
tapi hubby cakap nak belikan tab
aku fikir baru je dia dah belikan laptop
so aku cakap ikutla nak beli apa pun
bila aku mengada aku cakap nak dua dua tab dengan jam
tapi masa otw nak pergi tu aku cakap jam tak payah, just belikan sandal je
sukala hubby 
aku pun fikir aku pun dah ada banyak jam
tak payahla membazir kot
apapun, terima kasih bebanyak untuk suami untuk apa yang dia dah spend untuk besday aku kali ni

aku ni memang dah merapu
dari entri pasal besday ceritanya dah bercampur campur
sebelum aku mengakhiri entri aku ni 
terimalah sekeping gambar besday girl yang dah basi ni.hehehe




daaaa ;)))






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...