Monday, March 11, 2013

solat fardhu zuhur 4 rakaat


assalamualaikum

cerita adik maira lagi.hehe
gambar dah lama
baru berkesempatan nak share disini

time: waktu solat zuhur
place: tap
watak: adik maira

nak tengok cane adik maira time solat zuhur?


sebelum solat
muka ceria posing dengan kain solat yang baru





masuk rakaat ke berapa ntah aku pun dah tak ingat
masa ni dah start menguap




muka monyok, mata lali
mulut memang dah tak bukak
memang dah tak recite bacaan




waktu sujud orang bangun dia still sujud
confirm dah terlelap
panggil nama baru dia sedar balik



still gigih teruskan solat
tak cakap pun mengantuk and tak cakap pun nak stop solat
kalau dia cakap nak mengantuk memang teachers akan suruh dia pergi tidur



  
terlelap sambil tunggu nak habiskan 4 rakaat





lega dah habis
solat kemana doa kemana
yang pastinya dia nak cepat cepat bukak kain telekung and baring

tapi bukannya tiap hari macam ni
kadang kadang je
apapun, dia baru 6 tahun
bukan wajib solat pun
kat luar sana mesti ramai si tua bangka yang tak solat kan? hehehe
tak malu ke kat budak kecik ni?
yang penting tak malu ke kat Allah?
tapi kalau dah jenis yang tak solat/ringankan solat mestila muka tak malu kan?

apapun, marilah bersolat
sesungguhnya solat itu tiang agama
tanpa tiang akan runtuhla ia..
:)









2 comments:

kak ina kl said...

semuga menjadi seorang muslimah yang berjaya di dunia dan akhirat

Nick Nashram said...

haha..comel je.
elok sangat la budak2 dari awal asuh untuk solat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...