Sunday, April 28, 2013

hantu laksa




assalamualaikum


jumaat dua minggu lepas ada kawan jemput makan di rumah dia
bila aku tanya makan apa dia ckp makan laksa
wahhh menarik ni
tapi aku tak bolehla pergi tengahari sebab dah plan nak masak nasi ayam
janjinya nak perg petang la sikit
kebetulan pulak suami cakap dia kenyang lagi so kami makan tengahari dh lewat dalam pukul 3
lepas tu suami  pergi hantar anak ada latihan taekwando pulas
so aku terus siapla nak pegi sana
bila sampai je tengok ada laksa lemak dengan laksa penang
cakap la aku buruk lantak ke hapa tapi aku memang konfem akan makan dua pinggan
mesti kena try dua dua kuah kalu tak menyesal.hehehehe

pinggan pertama try laksa penang dulu
sedap kuahnya cuma laksanya lembik sikit tak kenyal
dah habis sepinggan aku tambah pulak lagi sepinggan laksa lemak Kelantan
memang dah kenyang tapi aku sitll boleh habiskan lagi sepinggan
dah siap makan terus rasa kenyang and mengantuk sangat
sampai rumah dalam pukul 6 sempat terlelap sampai maghrib.hehe
sekali sekala
malamnya pulak suami dengan anak just makan nasi ayam yang tengahari tu je
aku je yang tak makan...

aku kalau ada kawan kawan jemput makan kalau buat nasi dengan gulai kawah biasa biasa jelah
tapi kalu dengar je ada laksa tak boleh tidak nak pergi jugak
hari tu kenduri rmah mak cik aku ada laksa pennag
tapi disebabkan sebelum sampai aku telan 2 biji activfast 
so aku tak berani nak makan sebab letak daun kesum
dahtu bila nak balik makcik nak bungkuskan gulai kawah aku cakap taknak
aku nak suruh dia bungkuskan laksa je.hehe

tu belum laksa yang mak aku buat
katalah kalau mak masak laksa dengan kuah lemak
pendek kata dari siang sampai ke malam aku makan laksa tu saja 4,5 kali
kuah laksa lemak mak memang terbaikla
then, bila makan laksa aku memang tak guna sudu garfu
aku just pakai tangan je
aritu sampai kawan ayah aku tegur nape tak guna sudu
aku cakap lagi sedap makan laksa lemak pakai tangan.hehe
tapi tak payahla gaul sampai comot tangan semua kan..
pandai pandaila...
bagi aku kalau makan laksa lemak pakai sudu garfu takde feel..hehehe




laksa penang
aku cuma suka letak timun, salad dengan nanas sahaja
telur rebus and cili potong tak suka...





laksa kelantan biasa side dishnya selain ulam and sambal akan ada jugak belacan dengan garam halus
garam tu wajibla, belacan aku tak makan
sambal pulak lagi sedap bagi aku kalau sambal jantan
guna lada siam tumbuk dengan garam
kalau sambal yang buat dari lada kering tak kaw
ulam aku pulak cuma timun sahaja
segala jenis daunan yang lain aku tak makan

sedapnya alahai
dah lama tak suruh mak buat laksa lemak ni.yummmyyy



Friday, April 26, 2013

menu simple sepanjang minggu



assalamualaikum

sekarang ni lepas masak je rajin sangat nak snap gambar
kadang kadang tu lauk berasap lagi dah snap gambar
kena cepat sebelum suami makan
kadang takut mentua nampak, malu.hehe

masak simple je pun tiap hari
saja saja boleh tempek kat blog aku ni
kalau mak aku baca blog aku ni barula dia tahu aku ni rajin masak
asik cakap gue pemalas ajoo
tak baik tau




ayam masak kicap
sayur lemak beli sebab aku tak reti tak pernah try buat masak lemak.hehe
ikan selar goreng garing
telur masin, ulam n budu





tomyam putih beli-sekarang ni kalu nak makan tomyam memang aku bungkus je
telur dadar pun kalu beli melampau sangat la kan
bagi aku telur dadar aku terbaik ikut selera aku
kat kedai kadang tawar je n tak garing pun
paprik ayam air tangan muis
hari tu pergi market beli sos ikan
so baru la try masak paprik





gulai ayam kampung beli
seumur hidup aku tak pernah masak gulai.wakaka
ikan bawal 3 rasa air tangan aku
konfemla sedap kan.hihi
sambal belimbing buluh super duper sedap n pedas
ulam and budu wajibla





  
gulai ikan tongkol beli
kan dah cakap aku tak pernah try menggulai
sotong goreng kunyit
paru goreng faveret suami





jumaat lepas terajin pulak masak nasi ayam
alhamdulillah menjadi sangat n aku puas hatila
semua sedapla bag aku, nasi, sup and ayam
malamnya pun makan nasi ayam ni jugak.hehe





 ni biasa masak buat makan malam jelah
nasi goreng ikan masin dengan ayam goreng kunyit
pendek kata air tangan sendiri kita makan pun puas hatila
kadang beli kat kedai membazir duit saja 5, 6 ringgit
ikan masinnya haram tak jumpa
kadang ada kedai digunanya sawi
kata nasi goreng ikan masin dengan kailan
tahu nak tipu je kejenya.huhu


itulah antara menu simple sepanjang minggu keluarga kecil aku
memang aku selalu beli jenis lauk yang berkuah
aku just masak lauk kering sahaja
takdela rasa membazir sangat

daaaa :)



Monday, April 22, 2013

lawatan ke balai bomba & penyelamat, kota bharu



assalamualaikum

khamis minggu lepas tadika aulad pintar ada trip ke balai bomba & penyelamat kota bharu
sebenarnya bukan students je yang terlebih eksaited nak pergi trip
teacher pun samala jugak
bosan asyik duduk mengajar dalam kelas, sesekali berubah angin syok juga.hehehe
sepanjang minggu sebelum trip students asyik dok membilang hari je
tak sabar la kononnya nak pergi lawatan
tambahan students aku kebanyakannya dah pernah pergi lawatan tahun lepas
so tak sabar la tahun ni pulak nak naik bas

dalam pukul 9am kami gerak
tahun ni dah bertambah jadi 2 buah bas
kelas aku cuma dua orang yang tak pergi
adik maira sebab kena chicken pox dengan si haikal yang last minute tak boleh join




semua students berbaris menunggu giliran nak naik bas
semua kemain lagi excited
tapi ada jugak yang cuak kot...





milo n kek untuk kudapan students kat sana





dah sampai pun
masa ni semua behave lagi la
excited kat tempat baru
jumpa benda baru, tengok muka encik bomba semua





dibawa menjengah jentera bomba
kemain lagi dengar penjelasan
ntah faham ke tidak.hehe
yang ternganga pun ada




semua dah penat berdiri
masa untuk minum n snek
rupanya pihak dorang sediakan makanan jugak untuk students
air kotak, karipap n kek
terima kasihla banyak banyak





mc of the day
en aziz aka cikgu bomba
nampak sangat dia suka dan berpengalaman handle budak
rupanya isteri dia ada buka tadika
memang seswai sangatla jadi kindie teacher
lawatan ke balai bomba tapi siap ada menyanyi nyanyi lagi
seronok sangatla bebudak hari tu





sebelum balik tour melawat dalam bangunan pulak
bolehla tengok semua jentera dan alatan yang dorang guna untuk operasi menyelamat
walaupun penat, tapi in sha Allah semua have fun and dapatla sedikit sebanyak info

neway, terima kasih kepada balai bomba & penyelamat kota bharu...

tahun depan kemana pulak kita ye? ;)



Monday, April 15, 2013

aku dan pru



assalamualaikum

bulan depan dah nak mengundi kan?
ntah kelantan ni cuti ke idok
kalau tak cuti bos cakap nak bagi keluar untuk mengundi je
bergilir dengan teacher yang lain

actually aku ni memang tak minat politik
tak pernah nak ambik pot pun
mana yang elok aku terima 
mana yang tak elok tolak la tepi

kalau ikutkan pru yang dulu aku dah layak mengundi
tapi aku tak daftar, malas campur kesedaran sivik tu takde lagi
tapi untuk yang tahun ni aku memang dah daftar la
tahun 2011 aku daftar, actually orang yang tolong daftarkan
tapi minggu lepas aku check tengok takde pun nama

hmmm lantakla
suami cakap rugila satu undi
hmm malas tak kuasa la aku nak layan

lagipun, satu je yang aku rasa okay pasal nak mengundi ni



pasangla poster banyak banyak
teduhla sikit jalan dari panas terik.hehehe

ps: jangan cakap aku sokong bulan purnama ek
kebetulan je lalu situ nampak macam meriah je 
kalau aku mengundi, mestilah rahsia sape aku sokong kan? 
;)



Saturday, April 13, 2013

suami ke penang



assalamualaikum

isnin lepas suami ke penang
ada persidangan pembantu akauntan
tahun ni diadakan di hydro hotel, penang

so pagi isnin b gerak and semalam dah selamat sampai
3 hari dua malam je
so dua malam tu aku balik tidur rumah mak je
lepas ambik  suami malam terus gerak balik rumah mentua

pemergian suami kali ni aku rasa macam biasa jelah
rindu jugak takde teman tidur.hehe tapi okayla
lagipun rumah mak ada anak anak sedara
teringat yang sebulan lepas kawin dulu suami tinggal pergi kursus ke kenyir nak baca klik sini
menangis nangis aku lepas hantar suami.hehehe

bila suami balik selain dari tak sabar nak jumpa suami
mestila jugak tak sabar nak tengok apa yang suami belikan kat sana.hehe



suami sampai dalam 8 malam
dia cakap dah kenyang so aku nak makan McD sajalah
just order beef burger dengan bubur ayam
tapi bila sampai rumah dibedalnya pulak burger aku.huhu
so kita makan bubur ayam je tak kenyang tau
tambah pulak dengan megi tomyam cup
baru leh lena sampai ke pagi.hehehe




oleh oleh dari penang
jeruk, baju tidur dengan FM penang
lupa nak kirim key chain jugak





terjumpa dalam kot suami
borang tempahan jeruk yang orang bagi kat hotel
tapi suami beli sendiri kat pasar malam je






dari persidangan hubby
tahun ni dapat beg laptop lagi
of kos la jadi milik aku.hehe
cantik je hitam and belah dalamnya merah
compartment pun banyak
yang penting ringan je
terus campak beg laptop yang lama tepi dinding.kihkihkih
buku nota tahun n tak berapa cantik
yang persidangan dua tahun lepas lagi cantik siap hrd cover
oh ya selain kumpul keychain dengan wrapper
hobi aku jugak adalah kumpul buku nota ye.hehe
dan dapat jugak 8GB sony pendrive
bertambahla koleksi pendrive aku
tenQ ya suami.hehehe




penutup entri
akhirnya setelah berkurun panas terik 
pecah kepala buaya bak kata mak aku
akhirnya hujan turun jugak
bumi pun sejuk
aku pun tidur malam sejuk
ekeke macam tahu tahu je suami kita balik malam tu wakaka
;p




Wednesday, April 10, 2013

little caliphs pre reading techniques 2013


assalamualaikum

entri pasal program tadika feb tahun lepas
ada dalam draft asik lupa nak publishkan.
aci tak if publish selepas setahun?hahaha

mrs bos cakap kena sampai RTC sebelum 830
745am aku dah sampai kat sana
terlebih punctual la pulak.hehe



kali kedua program pre reading technique diadakan bagi tadika aku
tahun ni combine dengan semua tadika LC Kelantan ada 5 cawangan
program tahun ni dibuat di RTC juga
tempat yang sama kami ihtifal tahun lepas
actually program ni sebenarnya untuk parents
supaya dorang bila dah tahu teknik pre reading ni bolehla ajar anak kat rumah
tapi teacher pun samala kena tahu jugak
kalau tak cane nak ajar students kan?hehe






breakfast, lunch dengan makan petang semua disediakan
breakfast with nasi kerabu ayam bakar
mula mula tengok macam tak sedap
tambah tambah kalau pagi sangat aku tak selera
tapi bila dah makan tak cukup sebungkus.haha
katanya nasi kerabu sohor area melor and ketereh
meme sedakkkkk





bajet gambar kandid.kahkahkah
padahal berlakon
apapun, mulakan hari dengan baca paper dulu







program macam biasa akan di conduct oleh founder LC sendiri
oleh Puan Hajah Sabariah Faridah atau kami panggil Kak Fari
kali ni dia datang bertiga dengan her consultations girls from Shah Alam
untuk tahun ni pulak ada kelainan sikit
program ni bermula petang tapi kami dari pagi dah kena standby kat RTC
sebab paginya tu ada perjumpaan dengan Kak Fari dulu
macam biasa dia akan share her experienced with us
tahun ni focus more on preparing lesson plan and classroom management






habis sesi dengan kak fari dalam 1230
kami turun ke bilik makan untuk lunch pulak
nasi kukus ayam berempah
boleh tahanla lapar punya pasal licinla jugak.hehe




dah habis program sebelum balik ada jamuan untuk semua
ada mihun goreng, mee goreng dengan kuih cara berlauk
aku makan sikit je sebab  cepat cepat nak balik
lepas solat asar terus gerak balik rumah
disebabkan kena jadi driver untuk dua orang kawan
aku sampai rumah hampir 8malam
dari pagi sampai kemalam
boleh tahanla dia punya penat tu

tak sabar nak tunggu next event
next week on thursday ada trip students pula
bawak bebudak 4,5, 6 naik bas
tersangat sangatla mencabar dan memenatkan.hehe
kena standby dengan wisel la nampaknya.LOL

















Tuesday, April 09, 2013

bbq di damai melawi chalet



assalamualaikum

nak update entry bbq teachers aulad pintar sabtu lepas
seminggu plan and kutip duit rm20 je sorang
memandangkan rumah ticer bahyah dekat area pantai melawi
so kitorang decide nak buat kat situ jelah

patutnya janji semua gerak dalam kol 2
tapi dekat kol 3 baru sampai and start bakar ayam




tempat pilihan kami
damai melawi chalet
kecil je kawasannya
sebuah kereta masuk dikenakan bayaran rm5
tempat bbq disediakan free saja tak kena cas
eh ke memang semua tempat gitu? 
aku pun tak tahu.hehe




kami sampai je ada satu family
baru siap bbq and dah nak balik
lepas dorang balik kami je yang ada
memang bestla rasa macam pantai tu kami je yang punya
kalau tak disebabkan 'bercuti' konfem aku g mandi pantai dah.hehe
best je baring atas tikar dengan redup angin bertiup sepoi sepoi bahasa
dah lama tak lepak gini kat pantai





tempat pembakaran yang luas
ada dua tempat and tengah tengahnya ada sinki
senang nak buat keje
tapi jaring lapik tu macam kotor je
ntah bekas yang dah berapa puluh orang guna.hehe
kat belakang tu dia buat wakaf besar luas
boleh lepak baring baring jugak kat situ




sebahagian teachers aulad pintar
sambil ber bbq sambil berposing

actually aku snap jugak gambar makanan
tapi ntah kenapa imejnya tak appear, then aku terus delete je
balik rumah baru teringat yang delete tu gambar makanan

antara menu kami ayam n sosej 
mihun ala singapore dengan sambal kicap power
sandwich dengan fruits 
ada jugak keropok dengan air oren

aku macam biasala tangki kecik je
2 kali makan just 2 ketul ayam and 2 senduk mihun
banyak minum air je
yang tapau bawak balik rumah pun semua bagi orang lain makan..

next plan teacher lepas ni ke gambang waterpark pula
masih dalam perancangan
harap harapnya menjadila.. :)






Monday, April 08, 2013

randoms #7

assalamualaikum

random foto hari ni antara buah tangan pemberian parents
terima kasih daun keladi
lain kali bagila lagi... :)


  fruit cake




puding trifle yang tersangatla sedap
tak manis sangat just nice je
masuk dalam fridge sejuk sejuk memang faveret aku ni nyummmsss





souvenier from my students, Aisyah Sofea  yang bercuti ke terengganu
of kosla dia pilih warna pink
cantik sesangat sampai akak kedai makan pun cakap cantik
so dis is my new purse at dis moment
space pun luas siap leh sumbat note book dengan pen sekali dalam ni.hehe




souveniers from my students yang bercuti ke cameron
dapat coklat, fm dengan asam kering epal cameron





ada parents ke sabah and bagi kuih cincin untuk tadika
kuih ni glamer la kot area sana
tapi aku makan satu je, tak suka sangat.hehe





ada parents yang belanja kuih untuk sarapan pagi




kain pasang from parents untuk teacher yang mengajar anak2nya last year
and oleh oleh from indon 
teacher dapat sepaket sorang
dua dua ni aku bagi mak
kalau bagi aku makanan yang pelik and tak tahu rasanya cane aku memang takkan try.hehe


seronok jugak sejak dia aulad pintar ni
asik dapat buah tangan dari parents and students
harga tak penting yang penting tanda ingatan tu
tanda dihargai...

semoga dimurahkan rezeki...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...