Monday, December 29, 2014

pasca banjir.


Assalam.

Semalam suami cakap hari ni nak ke bandar.
So mohler kite.
Air kat dalam bandar pun dah surut.
Dah boleh masuk bandar la kot.
Plannya suami nak pi tengok ofis dia.
Pastu kami nak cari barang sikit kat kbmall.

Tapi harapan tinggal harapan jelah.
Kbmall, parkson semua tutup lagi.
Bila tanya katanya maybe esok beroperasi.
Tapi supermarket pacific still bukak.
So masuk jelah tapau barang sikit.

Memangla banjir dah surut tapi sedih sangat nengok keadaannya.
Dengan kotor, dengan selut tebal bertepek tepek.
Jaga kat ofis suami bangunan mpkb cakap maybe hari rabu baru boleh masuk kerja.
Hari ni baru start keje pembersihan.
Tapi aku cakap kat suami ntah ntah hari rabu ni pegi keje nan hado, buat penat je.



Lepas singgah sini suami gerak masuk bandar.
Rata rata yang aku tengok kebanyakan kedai tengah dok cuci cuci jelah.
Adala a few pics yang sempat aku snap.








Then, menghala ke tesco pulak.
Suami bawak ronda atas jambatan sungai kelantan.
Walau air sungai dah surut tapi still boleh nampak laju lagi pergerakan.
Pokok yang hanyut pun kejap je laju je dibawak arus.
Walaupun kata dah surut, tapi still ada a few places n rumah yang tenggelam dalam air.
Hai tak tahula bila benda ni nak back to normal balik.

Hari ni pun dah umum sekolah ditangguhkan lagi seminggu.
Tapi esok dah kena masuk keje. *cries*








Thursday, December 25, 2014

banjir buruk di kelantan


Assalam.

Ya allah memang tak sangka rupanya banjir tahun ni teruk sangat sangat.
Lepas banjir gelombang pertama ritu, ingat semua akan okay.
Tup tup datang gelombang kedua pulak.
Mulanya pun nampak terkawal je, rupanya makin lama makin teruk.
Lepas air kat dapur surut, hujan reda, ingatkan tempat lain pun sama.

Tup tup banjir kat gua musang berlarutan ke kuala krai.
Malam tadi tengok gambar gambar yang orang share di fesbuk.
Ya allah lautan air merata rata.
Bangunan sekolah yang 4 tingkat tu pun sikit lagi nak tenggelam.
Kalau takde yang terperangkap takpela jugak.
Ni ramai lagi yang tak boleh diselamatkan sebab trak dengan bot dah tak boleh redah banjir.
Helikopter pun takde tempat nak landing.
Just boleh drop bantuan melalui udara je.



Salah sebuah sekolah tempat perpindahan banjir di kuala krai.
Setakat ni air dah cecah tingkat 3.
Orang semua berkumpul tingkat 4.
Imagine kalau air makin naik?

Then, tengok pulak abang ada share satu video di wasap group.
Treler yang panjang n besar tu meredah banjir tup tup terjatuh terus tenggelam.
Macam nak luruh jantung aku tengok.
Aku ni dahla hidrofobia.
Tegak bulu roma bila tengok gambar ni.
Hidrofobia la kot kalau masuk swimming pool pun terjerit jerit kan? Akulah tu. T___T

Ni nasib baik tak hujan lebat sangat, kalau tak lagila buruk keadaan.
Setakat hari ni pulak, air memang dah masuk bandar kota bharu.
Terbaru yang baca tadi air dah paras lutut.



Alhamdulillah aku kat belah bachok ni setakat ni okay lagi.
Hujan pun boleh kata 80% stop.
Pagi tadi adala hujan kejap tapi sekarang cuaca dah panas. Dah naik matahari pun.
Cuma anginla memang kuat sangat bertiup.
Tu je.

Harapnya keadaan macam ni cepatla reda.
Kesian sangat sangat dekat yang terlibat tu.



Sama samala kita berdoa ye... :(

Tuesday, December 23, 2014

5th Visit: TVS ke3/Pregnyl Injection

Assalam.

semalam aku ada lagi temujanji untuk TVS(trans vaginal scan) lepas consume clomip yang doc bagi masa temujanji lepas. 
so macam biasa first day period terus set up tarikh untuk buat tvs, biasa nurse cakap hari ke 12 atau hari ke 14 lah.
temujanji semalam pukul 2.30 petang, tengahari tu lepas solat zohor suami datang ambik. 
dia drop aku depan ong clinic pastu dia terus masuk ofis. 
semalam sekali dengan aku adalah 4,5 orang. 
kali ni kena buat tvs dekat labor room sebab dekat clinic dorang standby untuk banjir.


disebabkan aku ni jenis cekap dan pantas, so dapatla turn nombor 2.
Bila nurse cakap sape nak buat dulu, cepat cepat aku offer dia.
orang lain bila nurse cakap kena buang air dulu, dorang kena pergi balik klinik ong, aku malas. 
so aku cari je tandas dekat wad pesakit, lagi cepat.hihihi

semalam ingatkan nak scan tvs je. 
rupanya aku kena ambik pregnyl injection sekali. 
bila aku tanya nurse kata suntikan HCG. 

so lepas ambik suntikan ni, dalam masa 34-40 jam seterusnya kena bersama dengan suami. 
tak boleh tidak, wajib. 
sebabnya suntikan tu untuk rangsang dan pecahkan ovum. 
hopefully bila bercantum dengan sperma, adala rezeki nak dapat anak.huhu

so nurse kira siap siap timingnya kebetulan elok je pukul 2 pagi lebih kurang. 
memang time tu pun selalunya suami balik dari kedai. 
molek la sangat. 
sejak 2x buat tvs, nilah kali pertama kena inject ni. 
nurse bagitahu kali ni saiz telur aku 24x26mm. 
besar tu. 
agaknya kesan dari dos clomip yang aku consume hari tulah. 

so bila nurse bagitahu je yang aku ni kena inject, memang rasa excited sangat sangat. 
padahal penakut jarum. 
tapi kali ni redha. 
alah jarum halus je pun.
kena gigit semut api lagi sakit.huhu

then, lepas cucuk nurse bagi tarikh appointment lagi 2 bulan. 
if tak pregnant kena datang la. 
if pregnant, kenala kol bagitahu klinik jugak untuk proses lanjut. 
serius semalam memang aku rasa excited n positif sangat sangat. 
dalam erti kata lain happyla. 

walaupun semuanya ditangan tuhan, tapi at least aku dah usaha. 
Ya Allah, kalaula ada rezeki aku...permudahkanlah! 

Saturday, December 20, 2014

a long hiatus...


Assalam.

A long hiatus? Hihihi. Kengkonon la kan.
Bajet blogger glamur la pulak aku ni.
Padahal takde sape care pun if tak update blog *cries*
 Tapi takde, i dont care.
Asal dapat bebel, mak ok jeww...

Malas je pun.
Banyak kerja. Banyak masalah.
Cuba nak update tapi mood tak datang datang.
La ni banyak rehat, tengok tv n tidur je if kat rumah.
Kat tempat kerja pun, if bukak laptop asik mengadap worksheet je.

2,3 hari ni kecoh kecoh dengan banjir.
Macam biasala, setiap tahun orang lain bersusah payah bila banjir tapi alhamdulillah aku ni tak bermasalah sangatla.
Still boleh pergi balik kerja.
Rumah mentua pun air naik kat dapur n bilik aku pun masuk air, tapi still boleh survive.
Ni pun nasib baik duduk rumah mentua, merasala nak main air, mengharung air.
Cuba duduk rumah mak? Mimpi jelah nak tengok air masuk rumah.huhuhu

Tapi kalau dah nama banjir, kesian la pulak yang kena berpindah randah.
Tu belum masuk yang rumah tenggelam sampai bumbung.
Semalam tengok kat fesbuk kereta yang tersadai terlingkup dalam banjir.
Habis rosak n rugi harta benda.

Cuti 2 hari ni walaupun hujan n mendung, aku memang pulun basuh basuh 3, 4 trip.
Nasib baik berangin n semalam tak hujan sangat, so sempatla kering.
Hari ni sambung lagi pulun basuh 4 pasang telekung solat dengan baju kerja suami.
Puas hati bila tengok bakul besar kosong.hehehe
Yang peliknya kalau time hari panas takdela pulak aku rajin macam ni.
Sesuka hati je biar baju menimbun.kihkihkih

Semalam je hujan reda. Hari ni hujan bersambung sambung pulak.
Aku macam biasala, dah nama bukan kaki tidur.
Lepas subuh tadi sambung baring tapi layan movie je.
Suami pulak if hari cuti, membuta if tak cecah 11, 12 dia tak bangun.

Hari ni aku buang tebiat pergi beli breakfast berjalan kaki dalam hujan.
Memang dah plan taknak bawak kereta.
Bawak je payung seronok seronok main air kat jalan.
Kampung suami rendah, so memang air banyak kat jalan.
Kedai pun takdela jauh sangat dalam 400 meter kot tapi sempatla basah seluar.
Masa otw balik ada nampak akak dok lepak depan rumah dengan anak dia.
Agaknya dia pun pelik nape aku dok berjalan dalam hujan sambil tersengih sengih main air.
Saje lepas gian.

Aku ni spesis takut bila masuk dalam air je, tapi suka sangat main air redah redah air banjir.
Tapi setakat betis ke lutut ke bolehla.
Kalau banjir nak tenggelam rumah, takde maknanya.hihihi

Hopefully hujan akan reda n banjir surutla.
Kesian yang terlibat banjir.
Susah segala galanya.




Wednesday, December 03, 2014

Lunch di Payang Serai.


Assalamualaikum.

Sabtu yang lepas je habis program ihtifal last 2 week, boss belanja makan.
Pagi dah belanja brekfast kat hotel, tengahari belanja makan di Restoren Payang Serai.
Lepas habis program dalam pukul 1 lebih, lepas kemas kemas semua terus gerak nak pergi makan.
Masa tu lapar memang tahap nak kebulur dah pun.hihi

Dahla kami sampai dulu dari boss.
Bila masuk je memang dah ada 3 meja yang reserved untuk kitorang.
Takdela lama sangat kot tunggu sebelum makanan sampai.
Sempatla selfie selfie dulu.hehe


me n the gang.
Elok elok muat 2 meja untuk teacher, pembantu dengan cook termasuk mrs boss.













Malas nak tulis caption setiap gambar.
Tapi seriously semua makanan sedap sangat sangat.
Tomyam ni tak sure spesis mana, almaklumla tomyam thai kan banyak jenis.
Tapi sedapnya tak boleh nak describe. Cukup rasa cukup segala galanya.
Masa tomyam sampai dah hampir kekenyangan, tapi sempat lagi habiskan 4 mangkuk kecil.
Bila dah siap makan tu perut rasa macam nak meletop.hehe

tapi if google pun, memang mostly yang review cakap makanan kat Payang Serai ni memang sedapla.
Ni kali kedua makan sini.
Kali pertama dulu boss belanja sempena hari guru dan besday dia.
Untuk kos makan kali ni 1 meja, kosnya dalam rm200plus.
Untuk 3 table ni, rm600 plus plus.

TQ kepada mrs boss.
Belnaja makan ni pun as a reward untuk kitorang atas penat lelah sepanjang tahun.
Berbaloi la penat lelah handle ihtifal untuk tahun ni.kihkih


Meja kitorang licin. Bagusla.
Kan pembaziran tu amalam syaitan.hehehe




muka muka kegembiraan selepas kekenyangan.
Masa untuk balik rumah n rehat.
esoknya off day....

Kat sini aku letak sekali alamat n kontek tempat ni.
Sudi sudikanla ye   :)

Payang Serai Restaurant
Address: PT 351 - 352, Jalan Dusun Raja, Kota Bharu, 15300, Kota Bharu, Kelantan, Phone:09-748 9890


Friday, November 28, 2014

4th Visit HRPZ II: Meeting Fertility Specialist

Assalamualaikum.

Rabu lepas temujanji kali ke3 dengan klinik o&g.
Yang kelakarnya temujanji pukul 2 petang, tapi aku ingatkan pagi.
Otw pagi tu baru belek kad temujanji then realised yang timing salah.
So suami hantar aku masuk kerja jelah.
Tengahari dia janji akan datang ambik.
Tapi dah kakak kebetulan nak datang hantar tart yang kawan2 tempah, lepas tu dia nak ke husm ada temujanji anak sedara, so mintak dia tolong hantarkan aku ke hospital.
Tak payah suami berulang alik.

Kali ni temujanji barulah jumpa dengan pakar fertility.
Sebab tu timingnya petang.
Sampai je kat klinik dah dekat 3pm pun, tapi klinik lengang je.
Ada 2, 3 orang je kot.
Lepas check tekanan darah n berat terus masuk bilik doktor.
Last timbang 58.6, hari ni 59.9kg.
Syabas muis, ada peningkatang berat sokmo.huhuhu
Rasa macam diet dah makan nasi sekali sehari.
Nape makin gemok???????

Bila masuk jumpa pakar, ingatkan dia check la apa apa.
Rupanya sekejap je jumpa tak sampai 15 minit pun.
Dia just check rekod yang sebelum ni lepas tu tanya a few soalan je.
Lepas tu dia cuma cakap untuk kes aku ni, mamdangkan semua macam normal, so dia cuma akan bagi ubat kesuburan lagi 2, 3 kali.

If lepas tu tak berjaya, maybe akan buat IUI.
Proses cantumkan sperma suami dengan telur aku.
Tak surela prosesnya cane, tak sempat nak goggle lagi.
Then doc cakap bolehla start saving untuk ivf.
Dekat hospital govt, kosnya dalam 4, 5k.
Gulp. Telan air liur aku dengarnya.
Tapi takpelah, at least aku akan jadi lebih determined untuk simpan duit.



Kali kedua dapat clomip ni.
Kali ni doc bagi lebih banyak dos.
If dulu sebiji je sekali makan, yang ni 2 biji.
Sampai masa nak makan macam biasa kena kol klinik untuk ambik tarikh untuk buat tvs.

Tapi buat masa ni aku still positif.
If sebelum ni doc cakap telur n sperma kami suami isteri ok je, in sha Allah if ada rezeki masa IUI tu menjadi ke, manala tahu kan?

Yang penting aku kena selalu kekal positif. In sha Allah.

Sunday, November 23, 2014

penangan ihtifal.


Assalamualaikum.

Nasib baik hari ni tadika cuti.
Balik je dari ihtifal petang semalam memang tubuh rasa letih sangat sangat.
If letih je takpela jugak.
Tapi macam nak demam pun ada.
Badan rasa sejuk panas n tak selesa.
Tekak pun rasa sakit macam nak kena tonsil.
Kepala pulak jangan cakapla berdenyut denyut macam nak pecah gamaknya.

Penangan ihtifal la ni.
Masa kat sana dok kehulu kehilir semalam tak rasa apa pun lagi.
Malam tadi pun tak boleh nak tidur.
Asik tersedar je.
Sampaikan pagi tadi terbabas tidur.
Suami lagila, if bini tak sedar jangan harap dia nak bangun sendiri.
Kitorang tersedar pun sebab mak mentua datang kejutkan.
Masa tu dah pukul 8 pun.
Melompat suami dari katil dah lewat dia nak masuk kerja.

Dah dua dua tak solat subuh.
Tapi if tak tersedar tak dosa kan?
Bukan sengaja.huhu

Lepas suami pergi kerja, i mandi n tukar baju.
Barulah rasa segar sikit badan.
Makan kek sikit n telan panadol 2 biji, berbungkus dalam selimut depan tv.

Tengah dok layan masterchef, tertidur.
Tersedar dalam pukul 10 lebih, dah berpeluh peluh, dah panas pun cuaca kat luar.
Masuk bilik, mandi n tukar baju sebab nak balik rehat rumah mak je.

Mukut pun rasantak best so singgah makan bubur nasi je tadi.
Hopefully esok dah okayla.
If bangun esok rasa tak sedap badan lagi, mc jelah.
Cuti tahunan pun dah habis.
Nasib baik cuti sekolah dah start. Syukur sangat sangat.
Berakhir sudah penderitaan untuk tahun ni.
Hal tahun depan kendian pulak kita fikir ye.

Nak share a few pics persediaan ihtifal.



Me n my rakan sekutu tengah lekatkan tape untuk prop story telling.
Lepas habis je program, prop ni kami patahkan n tinggal kat situ je.
Prop recycle dari ihtifal last year, cuma kami adala modified la sikit.
Memangla niatnya tak nak membazir guna prop last year. Ehemmmm...
Tapi janganla nampak pemalas benor.hihihi




Tengah menyusun sijil n hadiah untuk student yang akan konvo.
Sijil dengan hadiah besar gedabak, meja kecikkkk je.
Pening fikir cane nak susun.
Dahla semalam masa i dok kalut alih stand mic, satu tu terbalik pi hentam atas hadiah.
Nasib baik tak pecah hadiah untuk student.
Kot tak mati i kena bambu dengan boss.huhu




Pentas lepas di touch up.
Bukan kerja i pun. Hasil kerja new teachers.
I just tolong cabut pelekat 2, 3 pieces je.hehe



Photo booth katanya. Tapi yang ni tak complete lagi kot.
Nak pi jengah semalam pun tak sempat.
Lepas habis je program, parents pulak serbu nak bergambar anak beranak.

Tu jelah setakat ni.
Nanti if dah dapat pics dari OP boleh share kat sini lagi.






Friday, November 21, 2014

Hujan. Banjir.

Assalamualaikum.

Musim banjir dah mai dah.
Aduhai...lumrah alam kan?
Hujan memangla best.
Tapi kalau tak berenti hujan je non stop tak bestla jugak.huhu

Rumah mentua ni if sehari je hujan turun tak berenti, air memang naik kat dapur.
Disebabkan bilik i pun sebelah dapur, so terima nasib yang samala. Huhu

Air mula naik petang selasa.
Balik je keje tengok air dah penuh kat dapur.
So suami just letak batu bata je bawah mesin basuh.
Peti ais takpe kedudukan dah tinggi, tak tenggelam dalam air.
Nasib baik masa tu bilik belum masuk air.
Suami alihkan semua rak dengan almari, rug semua letak bilik sebelah.

Malamnya suami tak bukak kedai sebab area kedai dah banjir, so i masakla sambil harung air kat dapur.
Best. I suka je. Boleh main air.
Tapi suami cakap lepas dah siap semua tak payahla masuk dapur, air kotor.
Iyer lerr suami.

Dalam 2 jam lepas tu hujan dok turun lagi, air pun dah masuk bilik.
Kena tidur kat luar la kami suami isteri.
Tido depan tv je.
I tertido atas sofa masa tengok tv.
Lepas suami hampar toto terus membuta sampai pagi.
Yang peliknya kalau hari biasa, i tidur tak lena selang 2 jam asik tersedar nak pergi tandas.
Tapi time hujan lagi sejuk ni elok je lena.huhu

Hari rabu cuaca cerah.
Masa otw nak pergi kerja, hujan rintik rintik gitu kejap je.
Tapi kat jalan air memang banyak la lagi.
Memang kena mengharung air banyak lagi.
Kampung suami ni memang kawasan rendah, air merata rata.

Balik kerja tengok air dalam bilk dah takde, kat dapur pun dah surut.
Tapi bila malam hujan balik, lebat pulak tu.
Bila suami balik dari kedai dia cakap air makin banyak.
Semalam pun sama.
Siang hari hari cerah, rasanya tak hujan pun.
Nasib baikla berlarutan ke malam.
Malam tadi tak hujan pun.
So bila bangun pagi ni, air semua dah surut.
Malam tadi dah sapu dalam bilik, hari ni mentua dah sapu kat dapur.

Alhamdulillah.
Bolehla basuh mana mana baju yang ada sikit lagi dalam bakul.
Harapnya berlarutanla cuaca macam ni.
Bagi can sikit.
Maklumla bila banjir, hujan, payahla sikit.
Stay dalam rumah pun tak selesa.
Orang kelantan cakap 'sey ey...'hehehe.

Sekian sahaja bebelan muis di pagi jumaat.


Friday, November 14, 2014

BREAKDOWN



Assalamualaikum.

Hari ni tak tahula kenapa.
Nak kata moody tak jugak.
Tapi memang tak seceria biasa.
Suami tegur, jawab.
Bercakap jugak, senyum senyum jugak.
Masa kakak singgah kejap tadi pun okay.
Tersengih sengih jugak bila jumpa anak sedara.
Anak sedara pun bila nampak mak sedara, terus nak bersalam.
Sejuk hati rasa.

Tapi bila suami pergi je kedai, terus rasa sunyi.
Lambat lagi dia balik.
Bila dia balik aku dah tidur.

Lepas solat maghrib tadi, ambik quran.
Tak sempat habis satu muka surat, air mata bercucuran.
Ya Allah, nape sunyi sangat hidup aku ni?
Nape berat sangat dugaan ni?

Memang dah sabar. Memang dah redha.
Tapi aku ni manusia.
Lemah. Hati rapuh.
Aku cuba gembira dengan kegembiraan orang lain.
Aku ikhlas bila ucap tahniah.
Tapi pedih hati ni?
Aku usaha, tapi mungkin belum masa.

Aku tak tahu Ya Allah.
Apa yang ada di langit, dan di bumi, hanya Engkau yang tahu, Ya Allah.
Apa percaturan masa depan aku, hanya Engkau yang tahu Ya Allah.

“Hasbi Rabbi Jallah,
Maafi Qalbi Ghairullah,
Nur Muhammad Sallallah,
La ila hailla Allah...”
“Cukuplah tuhan bagiku Allah Maha Agung,
Tiada niat dihatiku kecuali Allah,
Cahaya Muhammad selamat atasNya
Tiada tuhan selain Allah. “


Wednesday, November 12, 2014

jeruk mangga asam boi

Assalamualaikum.

Dah tak ada benda lain ke nak jadi viral sekarang ni?
Tetiba je buah mangga dengan asam boi ni jadi glamur.
Setakat pauh lemak dengan asam ni, dah berzaman i dok makan.
Statement kemain berlagak kan?hihihi
Cuma bezanya dulu i selalu makan mangga ni dengan serbuk asam je.

Masa mula mula benda ni dok viral kat laman sosial i dok tertanya la jugak apa istimewanya benda alah ni.
Siap ada yang share resepi lagi.
Kebetulan masa tu ada kawan jual sebekas rm10, so i share dengan kawan beli.
Bila dapat rupanya pauh lemak potong, letak dalam bekas, taruk asam boi, lada potong, garam gula sikit.

Tapi kalau yang beli memang takkan puas hati.
I ni cerewet.
Yang beli ritu rasa masin sikit.
Lepas tu beli yang ada jual dekat van depan tadika, sebekes kecil rm3.
Rasa masam manisnya dah ok dah tapi pedas sangat sangat.
Haihhh, tak berapa kena dengan selera i la tu.

So pagi tadi dalam pukul 10, siap mandi i terus pergi pasar.
Niatnya nak gunting rambut n cari mangga je.
Kali ni nak buat sendiri je jeruk mangga asam boi ni.
Sedap ke tak belakang kira.
Tapi yang menyampahnya bila benda dah jadi viral ni, tetiba je harga mangga naikla.
Demand tinggi, supply pun apa lagi mulala naikkan harga.
I is menyampah tau.

Pauh lemak ni memangla faveret dari dulu.
Sebab i tak suka pauh yang kuning n lembik tu.
Dulu i selalu beli sekilo rm4 je tau.
Tetiba sekarang ni dah jadi rm7.
2 kilo rm13. Banyak cantik.
Dahla mangga ni bukan benda kawalan, sesedap hati je nak naikkan harga.

So sebelum pergi pasar, memang i dah ada taktik dalam kepala.
Sampai je pasar terus singgah gerai buah.

I: berapo sekilo pauh ni mokcik?
Mokcik: 7 ghiya. Kalu 2 kilo 13 ghiya.
I: mahalnya. Dulu kito beli rm4 jah sekilo pauh lemok. Takpo deh, tengok tengok jah dulu.

Dan seperti yang diduga.

Mokcik: hor takpola kalu gitu mokcik bui 6 ghiya jah sekilo. Nok hok keras ko hok lembik?

Hihihi. Nasib baik menjadi jugak taktik  i tadi.
Walaupun rm6 still mahal tapi dah semua orang jual harga tu, redho jelah.
Pendek kata, kalau mangga ni mahal macam ni, lepas ni tak beli lagi dah.

So, i beli jelah. Rezeki makcik tu.

Hasilnya.....


Sebiji sedang elok elok muat 1 bekas.
Sedap ke tak tak tahula.
Setiap lapis dalam bekas tu i letak 4, 5 ketul lada, 4, 5 ketul asam n secubit gula.
Tapi asam yang ni tak sedap sangat.
Yang ni cenderung masin sikit so i just tambah gula je, garam dah tak letak.
Nanti esok lusa rasa if tak berapa okay, boleh modified balik.hehe

Kayola sape meniaga benda alah ni.
Modal 1 bekas tu dalam 3, 4 ringgit je, termasuk bekas.
Jual sebekas rm10. Sekali ganda untung.
Ritu yang i beli bekas besar sikit kot tapi isi tak penuh pun.
Rasanya tak habis pun sebiji pauh.
Yang ni i beli yang besar besar, muat muat elok je bekas saiz ni.

Tak sabar pulak nak tunggu benda ni ready untuk makan.,
Sabor ye Muis. :D:D:D






Tuesday, November 11, 2014

resepi mudah: tomyam tanpa pes



Assalamualaikum.

Hari ni nak share resepi tomyam tanpa pes yang i masak long long time ago.hehe
Hari ni tak masak pun.
Kepala dapur gas rosak, so tengahari tadi suami just tapau nasi, telur dadar dengan sup daging je.

Acctually, masa nak masak tomyam ni takde pes dengan kiub tomyam kat rumah.
Nak keluar beli, malas.
So i google je resepi tomyam tanpa pes.
Dapat 2 resepi berbeza, combined ikut citarasa i je.

Bahan bahan:
Ayam, serai, bawang besar, bawang putih, lada kisar, lengkuas, halia, asam jawa, kunyit, daun limau purut, sayuran.

Cara membuat:
Tumis bawang besar n bawang putih, lada, serai yang diketuk dengan sedikit minyak.
Tambah lada kisar n goreng hingga masak.
Lada kisar sedikit je just untuk dapat warna lite lite.
Masukkan ayam, kacau sekejap sebelum masukkan air.
Masukkan air asam jawa, sedikit serbuk kunyit.
Masuk daun limau purut.
Masukkan perasa garam, gula.
Bila air mendidih masukkan sayur keras dulu.
1, 2 minit sebelum tutup api, masukkan sayur lembut.


Walaupun tanpa pes tapi still rasa masam sebab letak air asam jawa.
Lupa asam limau perah ke tak dalam ni.
Untuk resepi ni jugak i letak both lengkuas n halia.
Potong lebar dalam 1 inci, ketuk sikit.

Disebabkan rasa sedap, esoknya i masak lagi sekali tapi i campur kuah lebihan tomyam yang tapau kedai.
I ni hantu tomyam, pekena tiap hari pun takpe.hehe

Ok, tu je nak share. Babai. :D:D:D


Sunday, November 09, 2014

hectic day!


Assalamualaikum.

Hari ni masuk keje i ingat kena hantar draf untuk comm book je.
Ghupe ghupe nyerrrrr...

Esokler kena hantor semua keje.

Complete comm book.
Result dengan assessment final exam.
Bindingkan soalan final exam.
Bindingkan worksheet.
Bindingkan ramadhan worksheet.

Nampak sikit kan?
Sikitla sangat.

Hari dok busy printla, guntingla, key in markah, tanda kertas sampai hf pun tak sempat tengok.

Adala 7 wasap dari suami tak baca pun.
Lepas ambik beg nak balik baru baca n reply.
Haaa, baru dia tahu.
Selama ni kalau i wasap dok tunggu dia lambat balas, taula macamana sabar ke tidak menunggu balasan.
Lepas ni kena kerap sikit kot abaikan wasap suami. Eh tetiba je.hehehe

Nasib baik hari ni i cuti.
So lepas budah siap baca iqra i terus makan pastu sambung buat kerja.
Punyala terkejar nak siapkan banyak kerja, sampai nak tenting pun i tahan.hihihi
Bazir masa je pergi tandas.
So balik tadi cecepat mandi, tukar baju barula lega rasa.

Jap lagi kena sambung kerja lagi.
Esok banyak lagi yang menanti.
Malam esok barulah boleh rileks.
Sambung pulak cuti 2 hari.
Yahoooo..

Betulla kata pepatah...

Berakit ke hulu, berenang ke tepian.
Bersusah dahulu, bersenang kemudian. :D :D :D


Saturday, November 08, 2014

Moody Saturday.


Assalamualaikum.

Minggu ni cuti 2 hari i is takde mood.
Rasanya sebab PMS.
Mood pun rasa tak berapa nk elok.
Rasa nak marah marah.
Rasa geram geram.
Rasa tak puas hati.

Pendek kata macam macam rasalah.

Semalam seharian hari jumaat kat rumah mak.
I tidur n makan je.
Petang baru suami datang ambik.
Mulanya dia janji nak ambik pagi, tapi petang baru sampai.
So, memang i jadi bad mood.

Bagi i senang je.
If janji buat.
Kalau tak boleh jangan janji.
Bagi suami dia fikir takpela dia datang lambat sebab i kat rumah mak ayah, bukan rumah orang lain.
Tapi jenis i ni sekali janji, buatla macam janji.
Senang kan?

I tak penyabar.
Tak suka menunggu nunggu.
So kalau suami lengah lengah memang i tak akan senang hati.
I memang kepala angin, but dont take me for a granted.
Selalu macam tu.

Sampai ke hari ni mood tak berapa molek.
Cuba dah baiki.
Sebabnya bila difikirkan kesian jugak kat suami kena hadap kepala angin i ni.
Tapi nak buat macamana.

Dahla 2 hari berturut sakit kepala, bengkak tonsil, badan pun rasa suhu tak berapa normal.
Tu pasal i makin moody.

Semalam kat rumah mak i tidur je.
Lepas subuh mak bawak nenek datang rumah.
So lepas breakfast nenek tertidur, i pun dok layan hindi baring sebelah dia, then dengan i tertidur sekali.

Nenek dia kecik n kurus je.
I tidur sekali dengan dia kat tilam single, share selimut.
Muat je pun.hehe
Best je tidur peluk peluk dengan dia.
Tertidur sampaila tengahari.
Sebelum jumaat famili abang datang.
Terasa lapar, i masak megi 2 bungkus.
Makan dengan anak sedara, kejut nenek makan sama.
Lepas tu baru i mandi.hehe

Bahagia je rasa macam tu.
Sebab selalunya if kat seneng, hari jumaat i memang letih dengan segala kerja rumah.
Lepas ni 2 minggu sekali bolehla buat mcam tu.
Hari khamis lepas balik kerja terus pegi rumah mak.
Rehat n tidur situ, hari jumaat baru suami datang ambik.

I terlalu stress dengan kerja n hidup, need a more times to relax n release tension.

Hari ni kat seneng, back to routine.
Walaupun cuaca sejuk, pukul 9 i dah bangun basuh baju, then terus mandi.
Kerja yang kena hantar esok ada sikit je lagi tak siap.
Sekarang i nak rilek je.
Suami keluar pergi program denggi, lepas tu pergi kebun.
Masak pun tak payah, nanti dia belikan makanan je.
Bagusla...im not in the mood pun nak masak.



Thursday, November 06, 2014

Masterchef Junior US Season 2


Assalamualaikum.



Malam tadi dah start pun episod 1 junior masterchef season 2. Yeayyy.
Baru je habis yang season 5, dah main pulak yang junior ni.
Yang ni bebudak la masak.

Bila tengok bebudak masak, rasa macam kagum sangat sangat.
Rasa macam kita yang dewasa ni pun tak pandai macam tu.
Almaklumla, anak mat saleh.
Pendedahan pun mana nak sama dengan kita ni.

Yang kelakarnya bila budak memasak ni, siap ada yang guna bangku sebab rendah sangat.
Tak sampai sangat masa nak memasak dekat meja tu.
Lepas tu bila buat team challenge, bila bergaduh siap nangis nangis lagi.
Bila makanan tak masak atau tak elok pun nangis jugak.
Lepas tu kawan yang lain pepakat pujuk.
Comel je.

America Next Top Model pun dah main season baru. Minggu ni dah episod ke2 pun.
Double yeayyy...

I kan takde anak.
Suami pulak tiap malam bukak kedai.
7hari seminggu, 30 hari sebulan.
Lepas maghrib bukak kedai, pukul 1, 2 pagi baru balik.
So tv jelah peneman setia.huhu

Lately bila wasap suami asik cakap bosannya.
Rasa macam dah boring je asik layan tv.
Remote astro sampai dah jammed sebab i asik tukar channel itu ini.
Memangla banyak cerita, tapi macam hati tu takde nak menonton.
Maybe sebab dah nak period kot.
Sehari dua ni rasa lebih bekeng, mudah terasa hati dengan laki, pastu takde mood.

Malam semalam disebabkan tak tahu nak tengok cerita apa, i pegi tengok channel 610, rancangan bijak bahasa.
Sebukla pulak dok sama menjawab soalan dalam rancangan tu.
Ritu pi bukak channel tutor tv spm.
Masa tu subjek bahasa melayu, karangan.
Ralit jugak i melayan.
Lepas ni kalau i kena pegi exam mtest lagi, bolehla layan channel ulangkaji macam ni.hehe










Wednesday, November 05, 2014

spoiler alert!


Assalamualaikum.

I ni memang spesis spoiler alert.
2, 3 malam lepas tertengok satu cerita kat channel 709, Lifetime.
Tajuk The Wrong Woman.
Cerita pasal seorang wanita yang dituduh cuba membunuh seorang wanita lain.

Belum masuk setengah jam, bila masuk je watak suami dia, i terus get the idea that suami dia yang punya hal.
Tengok tingkah acuh tak acuh suami masa datang jumpa dia dekat lokap.
Dan pompuan mangsa tu mesti pompuan yang ada hubungan dengan suami dia.

So untuk konfemkan i punya tekaan, google jelah.

Tapi tekaan i salah, rupa teman sekerja laki dia yang punya angkara.hihi
Tapi takpela, i memang malas nak tertanya tanya sape pembunuh.

Kesimpulannya, i ni memang jenis tak penyabar.

Drama ke, filem ke, i akan tengok dia punya ending dulu.
Tak menyabar, terus bukak last episod.
Kalau novel, i akan baca ending dia dulu.
Lepas tahu ending baru i boleh sambung dengan tenang.
Kecuali drama bersiri yang tengah on air la.
Yang tu memang tak bolehla nak tahu endingnya cane.

Kalau rancangan realiti pulak, bila tengok je episod 1, then i google jelah untuk tengok sape pemenang.
Amazing race, masterchef.
Dan kalau orang tu masuk pusingan penyingkiran, memang dah tahula sape sape yang tak akan terkeluar sebab at the end dia menang.

Lepas tu bangga je cakap dengan diri sendiri, aku dah tahu punn sape pemenang.kihkihkih
Psiko je.

Tapi lately axn dengan starworld asik tayang drama atau realiti tv dalam tempoh masa 12 jam lepas tayangan kat us.
Harusla sabar menunggu setiap minggu episod yang baru.

Geram je tak boleh tahu lagi ending cane!


Tuesday, November 04, 2014

final exam bebudak tadika

Assalamualaikum.

Minggu ni bebudak tadika ada final exam.
I is happy sebab tak payah mengajar. Legaaa seposen.
Tapi risaula pulak kot student tak perform well, masalah jugak tu.

Mak bapak zaman sekarang ni jangan dibuat main yer.
Anak 4 tahun pun siap mintak homework utk revision sebelum exam.
Tetipa hari tanya teacher anak boleh jawab exam ke tak.huhuhu

Almaklumla kos anak belajar setahun almost 5k. Tu baru sorang. Kalau 2 beradik? Kalau 3?
Kalah belanja nak habiskan diploma 3 tahun tau.
So, kesimpulannya biarla anak tu dapat gain something yang berbaloi dengan apa yang parent bayar.
Win win situation gittew.

Teringat i dulu, sehari sebelum upsr dok terkekeh depan tv baca ujang, takdenya mak ayah nak risau sangat pasal exam.
Tapi maybe sebab i pandaila kot, tu mak ayah tak risau.hihihi

Semalam exam paper maths. Sempatla i snap gambar sedas dua tadi.





Kalau final exam, ticer berdebornya lebih la sikit.
Almaklumla, kalau markahnya takde peningkatan nampak sangat ticer tak pandai mengajar.huhu

Kata je exam bebudak, rules tetap rules.

Jangan meniru.
Jangan bagi tiru.
Jangan jeling jeling kertas kawan.
Jangan tengok number square kat dinding.
Jangan bercakap.
Check balik jawapan sebelum hantar kertas.
Double count untuk semua soalan counting.

Kemain lagi kan?
Kesian bebudak, kecik kecik dah stress.hihi

Tapi kalau boleh survive yang ni, In sha Allah bolehla survive bila masuk darjah 1 nanti.
Untuk kelas 6 tahun memang expectations parent lebih tinggi.
Maklumla anak nak masuk darjah 1.

Risau takut anak tak boleh bersaing.
Risau takut anak tak pandai bergaul.
Risau takut anak tak boleh catch-up apa yang akan belajar bila masuk darjah 1 nanti.

Selalunya masa parents meet la ada sesi meluah perasaan.
Sebagai ticer, harusla kita gembirakan hati parent kan?hehe
Selalunya i akan cakapla kat parent jangan risau.
Bagitau karakter anak dia cane kat tadika.
Selalunya banyak yang positif la dari negatif tu.
Bukannya kita reka cerita pun, lagipun parent pun bukan tak tahu anak dia cane.

Selalunya parent ni dia risau sebab anaknya kat rumah tak pandai itu ini, tak boleh bacala, malas bacala kalau mak bapak dia suruh.
Padahal kalau kat tadika, anaknya ok je.
Kalau pandai membaca, takkan kita nak cakap tak pandai?
Bebudak kan faham jelah.
Dengan mak bapak sendiri memangla manja n mengada.
Dengan ticer lagi dia takut n dengar kata.hihihi

Lepas habis exam ni, adala a few things lagi yang nak kena setelkan sebelum berakhir tahun 2014.
Bolehla ticer release tension jap sebelum sibuk untuk persediaan tahun depan pulak.

Haihhh, kalau fikir pun dah letih rasa.
Tapi dah keje, alah bisa tegal biasa. Hadap jelah...dengan ikhlas. :D



















Monday, November 03, 2014

af 2014 separuh akhir


Assalamualaikum.

Kali kedua i nak membebel pasal af tahun ni.hihi
Minggu ni akhirnya dah sampai separuh akhir pun.
Tetiba terlayan la pulak.
Terlekat masa tengok ewal duet dengan adira.
Cantik baju adira.hihi
Lepas tu bersambung dengan firman.
Bersambung lagi dengan si nuha.
Hmmmm, macam best la pulak af malam ni.

Tapi pertama sekali mestila sebab lagu pilihan malam ni kebanyakannya lagu faveret i.
Ewal duet dengan adira nyanyi muara hati. Best.
Firman pulak nyanyi lagu awie wings, nurnilam sari. Pun best jugak.
First time kot i dengar firman nyanyi betul betul.
Sedap rupanya suara dia.
Masa duet, nyanyi pulak lagu rock kapak.
Sape tak minat rock kapak memang rugi i say you. :P

Lepas tu si nuha nyanyi lagu Khatijah Ibrahim, Kupendam Sebuah Duka. Fuhhh.
Boleh tahanla sedapnya.
Tup tup sampai turn azwan duet dengan noraniza idris. Erk! Macam hampeh kot azwan nyanyi.
Suara putus2 macam tak sampai je.
Solo pun sama tak sedap, ntah nyanyi lagu sape ntah.
Kengkonon nak jadi macam anuar zain la nyanyi lagu balada.
Mintak maap ler, soooo boring.
I is tak faham setiap minggu nape nama dia asik kat atas je.

Hopefully minggu ni si azwan dengan si aman tu keluar malam ni, n adel dapat masuk balik af.
Both azwan n aman tak layak nak jadi artis kot.
Aura langsung takde.
Rupa pun biasa biasa jek.
Tak macam hafiz dulu, memang dah boleh agak dah akan jadi glamur lepas habis af, walau tak hensem.
So harapnya untuk final nanti cuma ada firman, ewal, nuha n adel je.
Barula best kot. Dan yang paling penting, lagu kena best.

Layan af malam ni sampai terlupa nak tengok korea, blade man dengan ulangan hajime kindaichi episod. Ish ish ruginya.

*entri taip malam tadi tapi tertidur, tak sempat habis pun layan af. Bukak je blog tadi, tengok dekat beautifulnara rupanya azwan terkeluar? yeayyyy....im so happy. Tapi si aman ada lagi. Pleasela..nampak sangat orang mengundi sebab dia jambu.







Sunday, November 02, 2014

muis #2



Assalamualaikum.

Hari ni i nak share perihal diri i lagi. Muis #2. Sape nak baca Muis #1, klik sini.

I tak tahula benda ni bermula sejak bila tapi dah lama kot.
Sebelum tidur, i ni ada tabiat suka basahkan anggota badan dulu, then baru tidur.
Anggota badan tu termasukla kaki, tangan, lengan, muka, perut, rambut etc.

Biasanya i akan solat isyak sebelum tidur.
Tapi lepas solat kiranya anggota badan yang basah masa ambii wudhu dah keringla.
So i akan masuk semula ke bilik air dan basuh balik semula kaki, tangan lengan, muka, tengkuk.
Lepas tu i akan cepat cepat naik katil dan tidur.

Katalah i tak mengantuk sangat dan lambat tertidur, kalau rasa kering je, i pergi bilik air lagi.
Tak kiralah berapa kali nak ulang ke bilik air, yang penting, sebelum tidur kena basah atau lembab.
If kering memang i takkan boleh tidur.
Kepala i ni macam dah set siap siap dah.
Kalau macam tahan diri dari pergi bilik air pun, kesudahannya mesti akan pergi jugak.

Nasib baikla bilik air dalam bilik. Kalau tak jenuh i nak ulang alik.

Pernah dulu i siap isi air dalam bekas pastu letak bawah katil.
So i boleh terus guna air tu untuk basahkan anggota badan terutama kakila.
Kaki yang paling penting kena basah sebelum i tidur.

Amacam? Dah cukup pelik ke tak perangai i ni? Hehe.

Tapi rasanya sekarang ni lagi teruk kot.
Kadang kadang bukan sebelum tidur je kena macam tu.
Sekarang ni pun if rasa kering je, akan pergi bilik air.
Kalau dapat basuh kaki pun, rasa best je.

Tabiat ni mungkin sebab i jarang sangat pakai losyen kot.
Tu kulit jadi kering dan buat i jadi tak selesa, sudahnya jadi tabiat pulak.
Tapi kulit i takdela kering sangat pun. Normal je rasanya.

Kalau i pakai losyen pun, lepas tu akan jadi basuh tangan jugak, basuh kaki, so macam takde guna je pakai losyen.
Kesimpulannya i tak minat.
Selalu kalau i beli losyen, setahun belum tentu habis.
Kadang kadang i bagi orang je.

Sekarang ni kerja pagi sampai petang dalam aircond, so salah satu sebab jugak kot.
Kadang kadang masa jaga budak solat i pergila tandas nak basuh kaki.hehe

Hai, dah nama tabiat kan?
Takpelah, asal tak menyusahkan orang lain sudahla.
Manusia kan ada macam macam ragam. :P

#perangaipelikmuis



Saturday, November 01, 2014

Langkawi Trip: Underwater World



Assalamualaikum. 


Nak sambung cerita di langkawi hari ke2. Disebabkan semalam dah sampai guest house malam, so hari ni memang tak sabarla nak meneroka pulau langkawi. Macam biasa, i kalau bab bersiap nak kemana mana mestila i yang siap dulu. Lepas siap gosok baju, i terus bersiap. Lepas tu gesa yang lain bersiap jugak. Masa yang ada jangan dibazirkan.hehe


Keluar je dari guest house, belok keluar ke jalan besar, kedai yang pertama sekali jumpa, kitorang terus singgah untuk brekfast. Kedai kecik je tapi okla ada nasi lemak dengan berbagai pilihan lauk. Ada roti canai. Ada mee dan mihun jugak. So kira kenyangla untuk alas perut pagi tu. 

Destinasi pertama, Underwater World. Masa dok bincang nak datang langkawi i dah bajet memang nak masuk sini. Tapi bila i google internet, kebanyakan review cakap tak berbaloi pun masuk Underwater World dengan harga tiket yang agak pricey.

Harga Tiket Underwater World: 
Dewasa: RM30
Kanak2: RM20


Disebabkan suami dah pernah datang sini, so dia taknak masuk. Kakak ipar dengan abang yang sulung pun tak masuk. So i je masuk dengan anak, dengan anak sedara, dengan abang satu famili dengan mak ayah. Sebelum masuk tu, i bayangkan sepanjang laluan tu kami akan berada bawah airla, tapi rupanya laluan bawah air tu jaraknya tak jauh pun. Yang lain just akuarium besar je kiri kanan. So sedikit hampa di situ. 

Anak bawak masuk sekali hf bapak dia, so gambar cantik. Tapi asik dok snap gambar makhluk2 dalam ni je. Gambar dia if i tak paksa, memang takde. Sejak dah besar ni, memang dah taknak bergambar sangat. Kang nanti takde gambar dia, bapaknya bebel kat i jugak.huhuhu

Alang alang gambar ada banyak meh i letak sini je semua. Kira i dah pilih mana yang menarik la ni.



I tak masuk pun tempat ular ni. Anak je pergi dengan sepupu dia.
I tengok ular dalam tv sukala, tapi kalau depan mata? Eeiiii, geli.




spesis kura kura, tapi cengkerangnya macam pelik sikit.
Kura-kura gergasi kot.





Dolphin.
Memang tak duduk diam, asik berenang je kesana kemari.





Batu karang.




tapak sulaiman. cantik kaler oren.



Yang ni i tak sure apa.




Ikan paus. Tapi tak aktif diam tak bergerak sangat.







Tiga gambar kat atas ni rasanya spesis belut. Geli je. 







Obor obor. Cantik je, bercahaya. Ralit i dok tengok pastu snap gambar.








Bermacam macam spesis ikan. Sampai tak larat nak snap gambar.




Kuda laut. Ingat dulu masa kecik kecik kat rumah ada ayah simpan kuda laut, tapi yang dah matila. 
Yang ni hidup lagi, siap bergerak gerak, first time tengok, kagum je. 
Bagi i, kuda laut salah satu hidupan laut yang pelikla.




Ynag paling best masa sampai tempat penguin. Comel sangat penguin dalam tu. Geram i menengoknya. First time la ni tengok penguin live. Bulat bulat, montel. Lepas tu bila kita datang dekat dengan cermin, dia pun berenang datang dekat jugak. Lama jugak i stop dekat sini.

Boring gila masuk dalam ni. I rasa letih, lenguh kaki, dan rasa jauh sangat perjalanan nak menghabiskan ronda tempat tu. Lagi letih sebab masuk sini berkumpulan. Dengan mak ayah n bebudak. Nak jalan laju laju kesian mak ayah dah tua. Lamanya la hai nak sampai jalan keluar.

Keluar je Underwater World terus masuk The Zone sebelah tu je. Bila survey coklat, kakak ipar cakap sini paling murah, so beli sini jelah. Maleh dah nak survey survey. Adala dekat rm300 jumlah coklat daim yang kawan kirim. 17 paket rasanya yang kiriman je. Satu kotak tu ada 20 paket, terus i ambik 1 kotak. Balance 3 pack i punyala.hehe

Masa tu harga coklat daim yang paket 300gram rm16.90 sepaket. Yang 200 gram ada offer rm33 untuk 3 paket. I beli untuk diri sendiri n kawan, suami pulak beli asing untuk dia n anak. Tapi masa tengah beratur nak bayar tu, ada someone cakap jangan guna kotak, masukkan je coklat dalam plastik, kot tak nanti tak lepas pulak kastam masa nak balik nanti. Masa tu kalut sangat dengan coklat sampai gambar lupa nak snap.

Lepas setel beli coklat, keluar je dari The Zone menghala ke Kuah pulak. Next destination kak ipar dah plan nak bot dekat Kilim Geoforest Park. Yang n idah up entri pun, so next entri nak cerita pengalaman naik Cable Car pulak. 







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...