Thursday, October 09, 2014

my suami n i

Assalamualaikum.

Malam ni, suami i ngengada je.
Sebelum maghrib macam biasala i tanya nak makan tak?
Nak makan nasi ke megi? Takpun jom makan luar, i belanja.
Tapi, dua tiga kali tanya asik dok biar dulu, biar dulu.
Kengkonon penat baru balik main bola.
Padahal bukan susah pun, jawab jelah nak ke taknak. Setel.

I ni bukan apa.
I suka masak siap siap.
If lepas mandi n tukar baju nak kena masuk dapur, habisla i berpeluh balik.
Nanti baju mesti bau bawangla, samballa.
Satu kerja pulak i nak kena sembur perfum sebelum tidur.
Tapi memang tetiap malam sebelum tidur i pakai perfum.
Sebabnya suami suka perfum.
Dahla malam ni malam jumaat! Eh, tetiba pulak.hehehe

So i mandi jelah n solat maghrib.
Masa tengah mandi, diusiknya pulak i ni.
Terkejut badak i.
Terus terkeluar tengkingan ala ala manja gittew.
I cakap b! je pun, tapi dengan garangla.
Dah terkejut kan. Kiranya tindakan refleks la tu.

Dia tak tau ke i ni garang?
Dan i paling tak suka orang usik usik sampai i terkejut.
Menyampah tau.
So i is badmood kuasa dua.

Tetiba lepas i siap solat, suami cakap ayah mertua kena langgar dengan motor masa otw nak pi surau.
I tanjat la jugak.
Suami pulak sempat lagi cakap kat i..

"Amboiii, sedap lepak dalam bilik. Ayah kena langgar motor nape tak pergi tengok?"

Ler, ada pulak cenggitu.
Dah takde orang cakap manala i tahu.
Bukannya i solat maghrib dekat surau tadi.

Tapi i malas nak layan suami i ni.
So selaku menantu mithali, i bergegas keluar nak tengok keadaan ayah.
Tapi masa tu ayah dah otw ke klinik pun.

Then, lepas dia solat suami pulak cakap nape tak masak nasi.
Pulak dah. Tadi kata taknak makan.
Ntah mana satu yang betul.
Memang i dah rasa badmood n malassss sangat sangat.
Tapi takkan nak keluar makan luar pulak kan?
So redha jelah masuk dapur.

I tanak nasi n buat 2 lauk je.
Sambal ikan bilis n daging goreng kunyit.
Suami suruh goreng ikan pekasam tapi i malas.hihi
Lepas tu masa i dok masak suami nak gurau gurau lagi.
Tapi i takde mood tau nak melayan.
So i cakap dengan lemah lembut kat dia.

"B..sayang malas la nak layan b. Sayang kan tengah badmood ni."

Kata i sambil mengacau sambal dalam kuali.
Tetiba lepas tu masa goreng daging, tetiba gas habis.
Aduhaiiii, double menyampah.
Dahla perut i dah bercerot lapar, nak kena tukar gas pulak.
Dipendekkan cerita, lepas setengah jam lebih kot, barulah setel semua.

Suami lagi over, i baru je nak angkat periuk nasi, tak sempat nak panggil makan pun, dia dah ajak makan.
Lapar lettew.
Dahla i buat lauk faveret dia, harusla dia cair dengan masakan hebat i malam ni. :P



Sedap sangat ke sambal i ni?
Sampai tak sempat nak snap gambar dah licin.
Ni baki sikit lagi je tinggal.
Bolehla i ratah sebelum tidur nanti.hehehe

I buat sambal ikan bilis ni lagi banyak dari daging tapi of kos la yang ni lebih laku.
Suami i memang hantu sambal ikan bilis ataupun ikan bilis goreng.
Cuba kalau i masak satu lauk ni je, konfem dia tak komplen.
So, kalau i beli barang dapur selalunya ikan bilis pun masuk listla.
Ikan bilis pun i beli yang good quality n mahal sikit.
Almaklumla kegemaran suami kan?
Konfem banyak pahala i dapat nanti ;D

Suami i jarang puji i masak sedap ke tak.
Tapi kalau nasi bertambah, assume sedap jelah kan?
Jangan merajuk pulak kalau suami tak puji.
Dapat suami hati kering, u makan hatila sengsorang.huhu
Tapi sambal malam ni dia cakap macam nilah rasa crunchy ikan bilis yang sepatutnya.
Sebabnya malam semalam, i goreng ikan bilis campur bawang n lada, i tersilap angkat sedikit awal, so ikan bilis tu tak sempat betul betul garing.

Honestly, goreng ikan bilis lagi susah dari goreng protein lain.
Bagi i lah. Orang lain i tak tahu.hehe

Kesimpulannya, suami i suka makan lauk simple je.
Tak payahla beriya nak masak itu ini, if dia tak makan, i nanti yang makan hati.huhuhu
Okay, tu je i nak membebel malam ni. Babai.

#buangtebiatnakber-iupulakmalamni




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...