Saturday, October 11, 2014

Nasi Kak Wok

Assalamualaikum.

Petang ni tetiba je hujan. Best. Sebab cuaca panas dah jadi sejuk.
Cuma yang tak bestnya bila hujan perut jadi lapar lapar la pulak.
Baru je pukul 12 tengahari tadi i makan nasi kak wok dengan suami.
Ni lapar lagi? Ish ish ish.
Tapi i ni memangla dari dulu jenis macam ni.
If makan cepat kenyang, pastu cepat lapar balik.
Tangki kecik je.

Nak cite pasal nasi kak wok je pun.
Sape orang kelantan if tak tahu nasi kak wok tak tahu ler nak cakap.
I pun tak tahu dari bila start glamer nasi kak wok ni, tapi memang dah lama la.
Rasanya kedai asal nasi kak wok di orang cakap belakang kbmc kot.
Maap ye kalau silap.
Tapi i memang tak pernah makan sana.

3 tempat yang ada cawangan nasi kak wok i pernah makan cuma dekat area billion, kubang kerian n pasir tumboh.



Yang ni kedai nasi kak wok dekat area billion.
Original atau tak i tak tahu tapi yang ni serius sedap.

Ingat masa suami i dok berulang ke husm untuk fisio lepas dia operate lutut, dari husm i sanggup drive patah balik menghala ke kb semata mata nak makan nasi kak wok ni.

Mak i bab makan cerewet.
Bagi dia, semua yang orang masak tak sedap, konon dia jela yang pandai masak, tapi gulai nasi kak wok ni dia cakap memang sedap.
Last time yang i singgah makan sini, ada jugak lauk ikan keli goreng. Nyumss. My faveret tu.

Lepas tu bila i sekarang kerja kat pasir tumboh, punyala banyak kedai nasi kak wok.
Ada 3 buah kedai.



Yang ni dari kedai nasi kak wok yang latest bukak di pasir tumboh.
Katanya original kak wok tapi ejaan dekat signboard kedai, untuk ejaan wok tu ada double o. Kak wook.
Rasanya boleh tahan la tapi i tak gemar sebab kuahnya sedikit manis.
Haritu i beli kuah campur, sangatla manis untuk gulai sampaikan i tak boleh nak habiskan.
Jadi muak. Orang kelate cakap ngetak bulu.hehe

Dalam jarak lebih kurang 50, 100 meter, ada lagi 2 kedai nasi kak wok.
Both i pernah beli sekali, tak sedap if ikut i punya selera.
Then, dulu pernah ada satu kedai, dia tak claim as nasi kak wok tapi nasi ala kak wok.
Tapi rasa memang terbaik.
N i dont care if bukan ori nasi kak wok pun.
Asal sedap sudah.
Tapi sekarang kedai tu pun dah tutup.
So tinggal kenangan jelah nak makan nasi ala kak wok paling sedap tiap hari.huhuhu

Masa raya haji ritu, adik yang stay kl tanya kat mana kedai nasi kak wok.
Nak bawak kawannya budak kl pergi makan situ.
Ntah dia pergi ke tak i tak tahu.
Tapi rasanya kat kl pun ada cawangan nasi kak wok ni.
Pernah nampak kawan check in kat fesbuk makan nasi kak wok.
Tapi i tak surela pulak kat mana.
If nak tahu boleh google sendiri tau like je page nasi kak wok original.
I pernah nampak kat news feed fesbuk dulu.
Meletop gittew nasi kak wok.

Org yang nama wok ni memang ditakdirkan glamer ke?
Nenek yang dulu glamer masuk paper sebab kawin dengan lelaki 30an tu nama wok jugak kan?

So, sesape nak anak dia glamer, sila namakan anak u'ols wok ye.hihi

Wok Adelia Qistina...
Wok Amelia Qaisara..

Hah, kan glamer nama tu?
Sape nak, boleh ambik nama ni. I izinkan. ;D
Dah tak payah susah susah fikir nama untuk 2 orang anak.

Macam kakak i, nama anak anak dia,

Rezza Akasyah.
Rezza Rafhan.
Rezza Faiq Aqil.

Btw, i'm just kidding.hihi.
No offense ye...takde kena mengena dengan yang hidup atau yang dah meninggal. Peace!




3 comments:

Desmond said...

"Then, dulu pernah ada satu kedai, dia tak claim as nasi kak wok tapi nasi ala kak wok.
Tapi rasa memang terbaik.
N i dont care if bukan ori nasi kak wok pun.
Asal sedap sudah.
Tapi sekarang kedai tu pun dah tutup.
So tinggal kenangan jelah nak makan nasi ala kak wok paling sedap tiap hari.huhuhu"
----------------------

Boleh tahu area mana kedai ni? Sy sedang cari resepi nasi kak wok kalau ada yg nak share. Dream isteri sy nak buka restorant jual nasi.

Thanks....

Anonymous said...

Klu btol serius pm no sy 0125767268.. sy akan ajar rsepi asli..

Anonymous said...

Pm untuk ori rsepi nasi kakwook..klu btul2 serius 0125767268

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...