Friday, November 21, 2014

Hujan. Banjir.

Assalamualaikum.

Musim banjir dah mai dah.
Aduhai...lumrah alam kan?
Hujan memangla best.
Tapi kalau tak berenti hujan je non stop tak bestla jugak.huhu

Rumah mentua ni if sehari je hujan turun tak berenti, air memang naik kat dapur.
Disebabkan bilik i pun sebelah dapur, so terima nasib yang samala. Huhu

Air mula naik petang selasa.
Balik je keje tengok air dah penuh kat dapur.
So suami just letak batu bata je bawah mesin basuh.
Peti ais takpe kedudukan dah tinggi, tak tenggelam dalam air.
Nasib baik masa tu bilik belum masuk air.
Suami alihkan semua rak dengan almari, rug semua letak bilik sebelah.

Malamnya suami tak bukak kedai sebab area kedai dah banjir, so i masakla sambil harung air kat dapur.
Best. I suka je. Boleh main air.
Tapi suami cakap lepas dah siap semua tak payahla masuk dapur, air kotor.
Iyer lerr suami.

Dalam 2 jam lepas tu hujan dok turun lagi, air pun dah masuk bilik.
Kena tidur kat luar la kami suami isteri.
Tido depan tv je.
I tertido atas sofa masa tengok tv.
Lepas suami hampar toto terus membuta sampai pagi.
Yang peliknya kalau hari biasa, i tidur tak lena selang 2 jam asik tersedar nak pergi tandas.
Tapi time hujan lagi sejuk ni elok je lena.huhu

Hari rabu cuaca cerah.
Masa otw nak pergi kerja, hujan rintik rintik gitu kejap je.
Tapi kat jalan air memang banyak la lagi.
Memang kena mengharung air banyak lagi.
Kampung suami ni memang kawasan rendah, air merata rata.

Balik kerja tengok air dalam bilk dah takde, kat dapur pun dah surut.
Tapi bila malam hujan balik, lebat pulak tu.
Bila suami balik dari kedai dia cakap air makin banyak.
Semalam pun sama.
Siang hari hari cerah, rasanya tak hujan pun.
Nasib baikla berlarutan ke malam.
Malam tadi tak hujan pun.
So bila bangun pagi ni, air semua dah surut.
Malam tadi dah sapu dalam bilik, hari ni mentua dah sapu kat dapur.

Alhamdulillah.
Bolehla basuh mana mana baju yang ada sikit lagi dalam bakul.
Harapnya berlarutanla cuaca macam ni.
Bagi can sikit.
Maklumla bila banjir, hujan, payahla sikit.
Stay dalam rumah pun tak selesa.
Orang kelantan cakap 'sey ey...'hehehe.

Sekian sahaja bebelan muis di pagi jumaat.


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...