Saturday, November 28, 2015

Bbq dalam hujan.

Assalamualaikum.

Dalam seminggu ni cuaca okay je, tak hujan sangat, tak panas sangat.
Tup tup malam tadi kemain hujan lebat.
Suami cakap start semalam hujan akan turun berterusan.
Cantikla sangat tu.
Dahla hari ni plan nak buat bbq merangkap majlis perpisahan la konon.
Apapun, lepas decide nak buat bbq, aku terus setel semua dah.
So nak tak nak hujan ke tak, memang kena proceed jelah.huhu.

Pagi tadi, aku sedar je dalam 5.30, memang tengah hujan.
Kemain lagi aku berdoa biarla hari cerah nanti hujan reda.
Dalam drup wasap, semua dok update banjir kat kg masing masing.huhu

Nasib baik aku keluar pagi dalam pukul 8 tu dah x hujan, just mendung je.
Aku keluar awal sebab nak balik rumah mak kejap.
Pastu nak kena beli ais dengan arang jugak.
Janji dengan yang lain, pukul 9 kat petronas jelawat.
Tapi dorang semua cakap otw hujan n jem sikit, so dalam pukul 10 semua sampai n terus gerak.

Kali ni bbq kat tempat sama je.
Damai melawi.
Sebabnya if hujan, ada tempat teduh untuk bakar ayam n lepak.
Otw ke sana memang hujan boleh tahan lebat la jugak.
Memula sampai tu kemain lagi sejuk dengan angin kemain lagi kuat bertiup. Huhu.
Nasib baik tempat bbq tu memang dia dah bina macam penahan angin.
Aku terus je basuh tempat bakar ayam n start bakar, tapi aku banyaknya part jadi tukang kipas jelah.hehehe.


Walaupun mulanya dalam 18 orang cakap n pergi n dah bayar, tapi last last 14 orang je termasuk aku.
Tapi takpelah, dah yang lain ada aral, nak buat cane kan?hehe

Aku snap gambar makanan je, yang lain mintak long jadi op of the day.


Ayam bbq. Total 8 ekor tapi perapan 2 resepi.
Kat sana aku just makan 2, 3 ketul pastu tapau bawak balik sikit untuk suami n anak.
Bbq dalam hujan best jugak sebab bila sejuk, bestla makan ayam panas panas kan?


Mihun singapore air tangan tc alynn.


Keropok untuk makan dengan mihun.
Ada jugak sambal kicap. Dap.nyum nyum.


Sandwich sardin n telur air tangan tc emma.
Pun sedap.hehe


Spageti tc leen. Sedap kuasa dua.hehe
Sosnya masammmmm, i loike.


Puding laici tc suzi yang diraikan.huhu
Tokey puding, of kos la sedap.hehe

Ada jugak kek hokkaido dengan chocolate cheese kek meleleh dari tc zaa.
Sedapnyaaaaaa.
Bila aku nak makan, sekeping je tinggal.huhu.

Selain dari makan makan, aku ada buat jugak cabutan bertuah. Saja nak suka suki.


Beli barang dari kedai rm2 je.
9 hadiah n lagi 1 aku buat hamper makanan sikit.
Kengkonon grandprize la tu.kihkihkih.


Tuan tanah.
Pergi bbq dalam hujan pakai jubah n sweater. Ko mampu?
Depan bbq panas dengan api n bara pun x rasa panas pun.kihkihkih. warm warm gittew.


Bersama anak. Eh! Bersama anak kawan.
Tapi asalkan comel, kira ada iras iras akulah tu jugak.kihkihkih

Kitorang datang sini pun kejap je.
Lepas bakar ayam n makan makan sikit dalam 1230 dah kemas nak balik.
Almaklumla ada yang ada hal lain petangnya, ada yang laki nak balik solat jumaat, dengan sejuk angin n hujan semua.
Dah kenyang mesti semua tak sabar nak balik membuta kan? Hehe
So, mohle kita.

Tahun depan, plan bbq di tempat lain la pulak.
If dapat bermalam lagi best.

posted from Bloggeroid

Thursday, November 26, 2015

Tabung IVF

Assalamualaikum.

Memandangkan aku dah konfem dengan suami nak proceed ivf, so kena siap siapla nanti dengan kos untuk ivf ni.
Untuk ivf di hospital kerajaan, hari tu doktor wan cakap dalam 4, 5k, n takleh guna gl.
Tapi nanti boleh claim. Okla tu kan? Atleast kalau tak berjaya, takdela duit hangus macam tu je.
Duit claim nanti boleh simpan untuk next procedure.

Semalam aku pergi kedai RM2 nak beli barang untuk bbq jumaat ni, then nampakla tabung minion tapi kaler pink. Terus tangkap 1.


Tabung ivf tc is.kihkihkih

Dalam ni aku just isi note hijau dengan syiling je.
If sehari rm5, by the end of next year, dekat 2k dah boleh dapat.
Atleast boleh tampung belanja untuk ivf.
Aku ni selalu nak menabung tapi susah sangat.
If masuk tabung haji, kejap korek balik.hihi
Kita orang susah, duit selalu tak cukup. *cries*.

Tabung besi ni susah nak korek, hopefully bila dah betul betul penuh or after a year nanti, barula tebuk nak keluarkan duit.
Tapi sayangnya. Tabung ni kan comel.huhuhu

posted from Bloggeroid

Sunday, November 22, 2015

Its over.

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, tengahari tadi selesaila event tahunan ihtifal untuk tahun ni.
Rasa macam baru je mula sesi orientasi awal tahun, tup tup dah akhir tahun pun.
Cepat sungguh masa berlalu.
Aku yakin bukan aku je, tapi semua kawan lain pun dah lega semua dah berakhir.
Atleast untuk sebulan lebih ni.
Untuk persediaan tahun depan, yang tu kita fikir lain la pulak.hehehe

Actually, sekrang ni rasa mengantuk tapi biarla dulu.
Lagipun dah leps asar. Malam ni aku tidurla awal sikit
Esok pun cuti, so boleh rehat betul betul.

Alhamdulillah, majlis kali ni pun sama macam tahun tahun sebelumnya.
Lancar walaupun maybe ada cacat cela tu biasalah, dah kita ni namanya manusia, manalah sempurna kan.
Tapi keseluruhan in sha Allah semua yang hadir berpuas hati la kot.
Bila majlis selesai, sempatla jugak jumpa a few parenta n feedback dari dorang alhamdulillah, berbaloi rasa penat lelah.
Kami tak mintak balasan apa pun, cukupla dengan ucapan terima kasih, yang tu pun dah cukup.
Tapi mandangkan hari ni last day jumpa student, so rasa sedihla jugak. Hampir setahun dengan dorang.
Rasa macam tak sempat nak say a proper goodbye.
Sempatla jugak peluk n cium sorang dua student.
Jauh dalam hati tetap rasa sedih.
Walau aku ni garang, hati tetap sayang.

Bila balik rumah, terus rasa sunyi.
Aku memang dari kecik lagi memang macam ni.
Aku tak suka perpisahan.
Mudah bersedih dengan setiap perpisahan aku dengan orang yang aku rapat n sayang.
Ingat dulu dulu masa sekolah menengah, bila sampai masa balik asrama mulala aku termenung.
Kakak dulu sekolah kat sm sains dungun, so dia selalu balik asrama awal, tengahari. Aku selalu rasa sedih lepas dia pergi.
Aku sekolah kat kota bharu je, so pergi petang. Balik tiap minggu tapi still sedih nak tinggal rumah, mak ayah, adik beradik.
Gitulah perangai aku dari dulu sampai sekarang.

Tahun depan, aku hilang lagi a few friends.
Memang masa mula mula dapat tahu if ada yang nak berhenti, terus rasa down.
Rasa macam hilang kawan sekepala yang kongsi semua cerita susah senang.


Berpisah dengan cikji kali ke2.
Kalau dulu tak rasa sangat sebab baru kenal.
Tapi kali ni dah makan masa empat tahun lebih kenal n rapat.
Rasa macam hilang sebelah tangan aku.
Tahun depan aku sorang.
Kalau sebelum ni apa apa aku boleh refer dengan dia, dia refer kat aku. Tapi lepas ni?*sigh*

Ok, tu je nak sembang. Im not in the mood.Bye.

posted from Bloggeroid

Friday, November 13, 2015

Masak kuetiow kungfu

Fuhh, cuti 5 hari direct ni kemain lagi aku rajin memasak.
Memang hari rabu lepas pergi pasar dengan suami, borong lauk n sayur, mihun, mee n kuetiow semua.
Entah hantu apa merasuk aku minggu ni.hehe
Dalam kepala dah plan nak masak masak something yang aku tak pernah masak lagi.
Setakat ni semua yang aku plan, adala a few yang aku dah buat.
Mihun goreng, sayur lemak, kuetiow kungfu.
Yang belum buat lagi soto ayam dengan char kuetiow.
Kerang n tauge memang dah beli siap siap pun.
Unuk soto pun bahan memang semua dah ada.
Nasi himpit segera pun banyak lagi lebihan yang hari raya ritu.
Oh ya, plan jugak nanti nak buat roti sosej, nak buat popiah inti ayam, sandwich ala ala club house gittew.hehe.

Akhirnya malam ni aku buat jugak kuetiow kungfu.
Lepas konfem je suami nak makan aku terus masuk dapur lepas maghrib.
Oh ya sebelum masak apa apa, memang aku konfem dulu sama ada suami nak makan ke tak.
Sebabnya if dia taknak makan, memang tak la aku nak masuk dapur.hehe
Resepi ni aku just ambik dari blog filanie je.
Jenuh nak skrol dekat fesbuk aku rasa macam ritu ada je aku share kat wall.


Pinggan suami. Habis licin sepinggan penuh ni.
Sama ada dia lapar atau sedapla kot aku masak ni.hehe
Tapi dah memang perangai dia, tahu makan je.
Takde pun nak puji puji bini ni.huhu


Pinggan suami sebelum letak kuah.
If aku, memang tak habisla banyak ni.
Aku punya tu separuh je dari ni.
Baki dari yang ni, aku boleh buat lagi 4 small portion.
Nampak sikit je sepaket kuetiow tapi rupanya boleh dapat sampai 7 small portion.
Bagi aku kenyang dah sebab campur dengan sayur n lauk lagi. Ni pun aku just letak ayam je.

Overall, first time buat ni alhamdulillah menjadi.
Yang aku punya memang aku goreng sampai betul betul garing.
Best sangat dengar bunyi kruk krak masa kunyah kunyah tu.hehe

Bila share kat wasap grup family, ada ke patut adik cakap aku tapau dari kedai.huhuhu
I ni berpeluh ketiak kat dapur tau.
Yang beli bukan best pun.
Ritu suami beli kuah kemain pekat macam tertumpah tepung jagung gamaknya dalam tu.
Apa pun, masak sendiri lagi puas hati. Makan ramai ramai. Jimat pun jimat.

Okla. Sambil menaip sambil layan jugak kuch kuch hota hai kat tv3 ni.
Tapi malam ni rasa sejukkkkk je.
Mata pun dah mengantuk.
Esok kena bangun awal ada perjumpaan ibu bapa kat tadika lagi.
So, i masuk tidur dulu lah ye. Babaiiiiii....

posted from Bloggeroid

Thursday, November 12, 2015

Masak mihun goreng

Hari ke3 public holidays.
Esok cuti weekend pulak 2 hari.
Haihhh, sangap sangat aku kat rumah sekarang ni.
Selalunya if cuti lama adala kerja nak buat.
Ni semua kerja dah setel.
So melepak depan tv jelah.huhu

Hari ni lepas subuh aku terus masuk dapur.
Dah plan nak goreng mihun.
Hari ni anak dah nak keluar ikut mak sedara dia pergi kolam air panas.
So biarla dia sempat alas perut sikit.

Lepas siap masak, aku terus kemas dapur n mandi.
Dah fresh barulah best nak makan nak minum.
Tapi aku ni dah spesies makan lewat, so mihun tu kita hold dulu.
Bagi je mak mentua makan dulu.
Bila aku tanya dia cakap rasa dah okay je.
Sebabnya aku letak garam tapi takut tak cukup rasa.
Dan jenis aku ni if memasak, kadang kadang malas nak rasa masin tawar.


Aku breakfast yang ni je dulu.
Dah pandai minum kopi dah aku sekarang ni.hehehe
Jangan sampai ketagih dahla.


Pinggan suami.
Dia makan sikit lepas tu dia cakap nak simpan dulu.
Lepas tu cepat cepat explain cakap dia tak selera makan awal sangat.
Dia tahu dah perangai aku ni cane.
Tak makan yang aku buat siapla lepas ni memang aku tak masak dah lagi. Hmmmmm.

Tapi mihun ni bila aku try sikit, tawar lembar bak kata org kelate.
Actually, for the info nilah first time aku masak mihun goreng sepanjang hayat aku.kahkahkah
Selalunya sebelum ni asik makan yang orang masak je.
Tak pun beli.
Susah jugak rupanya masak mihun goreng.
Letih tangan aku nak godek godek mihun tu.
Lepas tu tadi rasanya terlebih bumbu, so mihun jadi basah sikit.
If mee aku sukala basah, tapi mihun lagi best kalau kering sikit.

Takpela muis, atleast ko rajin nak masak bagi anak n laki makan.
Malam ni dah cakap kat suami nak buat kuetiow kungfu.
Suami suka makan benda alah ni.
Ada resepi ritu aku dah share di facebook.
Entah jadi ke idok. Kita tunggu dan lihat ye.hehehe

posted from Bloggeroid

Friday, November 06, 2015

Tongue ulcer

Assalamualaikum.

Dah lama sejak last aku kena mouth ulcer.
Selalunya bonjela memang luak if beli.
Tapi yang latest ni dah nak expired bulan 12 ni, tapi memang baru n penuh lagi 1 tiub.
Ingatkan kisah aku dengan ulcer ni dah berakhir.
Tup tup minggu ni tetiba naik ulcer.
Bukan kat mulut tapi kat lidah la pulak.

Memang dari minggu lepas aku dah rasa macam tak selesa je.
Dah rasa macam naik ulcer tapi disebabkan tak sakit sangat so aku buat dek jelah.
Bila kat rumah, bonjela pun aku tak guna.
Selalunya if ulcer baru naik, aku terus apply n dia akan cepat sikit surut.
Tahu tahu dah 3 hari ni ulcer makin sakit.
Disebabkan terkena kat bawah lidah, so memang sakitnya naik sampai ke telinga.
Selalunya if lepas letak bonjela aku steady je.
Tapi kali ni tiap kali letak memang sakitnya tak boleh nak cakap. Aku cuma mampu ber adui adui jelah.huhuhu

2, 3 hari ni pun aku still boleh makan, tapi kunyah pelan pelan jelah.
N kunyah belah yang jauh dari ulcer.
If nak berkumur ke apa memangla sakit.
If ada makanan terlekat memang dah tak boleh guna lidah.
Cikji siap cakap 2, 3 hari lepas dia nampak muka aku macam bengkak.
Takkan sebab ulcer kot? Padahal sekarang dah gemuk.huhuhu

Balik kerja tadi kemain lagi beli roti canai sardin.
Selera besar. Tapi makan je secubit aku terus serender.
Sakitnya lahai nak mengunyah roti canai.
Tapi dah 2 malam aku dok makan tomyam je. Jemula jugak asik makan berkuah je.
If nasi okla sikit takdela seliat roti canai sejuk.huhuhu

Apalah dosa aku diuji bulan ni.huhu
Dahla kerja banyak nak kena siapkan.
Mulut pulak sakit menggangu emosi.
Tapi bab sembang aku ok je.kihkihkih


Pic takde kaitan dengan tongue ulcer.
Tapi tetiba rasa lapar nak ngap ciken cop :D

posted from Bloggeroid

Monday, November 02, 2015

AGM at Hotel Perdana

Assalamualaikum.

Semalam tap first time buat annual meeting lepas 4 tahun beroperasi.
Mulanya puan bos cakap meeting buat kat bangunan ofis baru je.
Tup tup tukar ke hotel perdana. Wahhh, grand gittew.
So bila ada majlis rasmi macam biasala kena pakai baju korporat, kain hitam, tudung hitam, kasut hitam.
Cerita pasal kasut hitam aku dah story entri sebelum ni.
Sape tak baca lagi cepat baca! Hihihi.

Disebabkan meeting kali ni konon gempak buat kat hotel so semua staf kalut semacam.
Mana yang sebelum ni main bedal je skirt dengan kasut, terpaksalah cari yang baru.
Aku selamat sebab memang ada kain sarung hitam.
Mana yang sebelum ni pakai skirt kembang, puan bos tak approve, so harusla cari skirt potongan lurus je.
Tu belum kira yang takde kasut hitam.

Selain dari kasut, aku siap beli tudung bawal baru.
Tudung yang lama dah tak best, tak muncung.hehe
Dahla aku sekarang ni muka mengalahkan doraemon, pakai pulak tudung lembik, lagila kembang setaman muka aku ni.
Alah, tudung bawal kat pasar je, rm5 aku beli.
Ritu beli yang label sama tapi dalam kedai, rm10. Ciss, ambik untung banyak giler.


Aku n cikji. Takde gambar solo.
Masa ni kami bertiga sampai, semua orang takde.


Meeting buat kat dewan kijang 2.
Tingkat 2 kot kalau tak silap.
Masuk masuk je aku terus perasan background silap eja.
Annaul meeting.hehe
Lepas tu perasan perkataan education silap eja educatoin.
Memang jenis busybody, semua benda perasan, semua benda jadi penyibuk.kahkahkah.

Acctually meeting ni main agenda dia cuma nak sign kontrak untuk tahun depan je.
Lepas tu ada jugak sesi berkenalan staff lama n baru.
Yang best sekali sebab nak tahu next year naik gaji ke tak.hihihi

Alhamdulillah, tahun depan in sha Allah selain jadi teacher, aku jugak akan act as assistant principal.
So rutin untuk tahun depan, pagi sampai tengahari mengajar. Lepas tu kena duduk ofis dengan administration clerk.
In sha Allah tahun depan jugak, akula yang akan mengecheck segala lesson plan teacher, n hujung bulan report achievement students selama 10 bulan untuk 12 orang teacher.
Doakan aku supaya tak rabun mengadap pc tiap hari ye.huhuhu

Lepas siap meeting dalam 1230, mohla kita ke acara yang ditunggu tunggu iaitu acara makan makan.hehehe
Paginya memang brekfast makan ala kadar je. So menjelang tengahari tu memang perut dah krok krek krok krek dok berbunyi.

Untuk buffet lunch kitorang hotel sedia kat cerana cafe.
Sekali dengan kitorang ada jugak geng gov kot yang ambik buffet lunch kat situ.
Since aku sampai awal, orang lain beratur nak ambik makanan, aku pulak beratur first round nak snap gambar.hehehe












Lauk pauk n sayur.
Ops ada jugak telur masin. Faveret aku.
Siap ada budu tau. Kelate kan.hehehe






Desert berlambak lambak tapi aku nampak semua jenis kek n puding sepesen je.
Aku cuma ambik cream puff 3 ketul n kek seketul.










Segala jenis kerabu, jeruk jeruk.
Ada jugak keropok n papadom.
Lepas siap makan nasi baru nampak papadom. Faveret jugak ty. Ciss rugi rugi.
Konfem sedap if layan dengan lamb bamia tu.
Aduiii dan dan rasa lapar bila tengok gambar makanan ni semua.huhuhu


 Sepinggan nasi saya.
Nasi half plate je.
Lauk semua aku ambik tapi sikit sikit.
Oh yaa lepas tu repeat ikan stim tu.
Masam n pedas. Nyummmsss. Cuma ada a few yang undercooked gittew. Si emms, dia tak makan sebab geli katanya.hihihi
Overall semua lauk best.




Plate dessert share.




Wajibul ghunnah untuk hantu asam n jeruk macam aku ni. Tapi makan tak habis pun. Rasa macam ambik sikit dah.hehe

Oh ya, ada jugak tomyam.
Tapi tomyam ayam n letak brokoli yang giler giler overcooked. Cikji komplen. Aku ok je.hehe
Tomyam best cuma just ayam je, so boring. If seafood udang n sotong besar2 kan best.demand giler.


Tempat makan kami. Konon nak privacy ambik table dalam.
Kesudahannya nak letak plate pun tak muat.huhu.
Saje je i letak pic cikji, si emms n pn salmi. Bagi dorang glamur skit.
Padahal pic sendiri kat table, nauzubillah tak cun taknak tayang kat orang.kihkihkih.

Kesimpulannya, gaji naik n perut kenyang.
Im a happy person :P
Tq puan bos. Moga murah rezeki n selalu belanja kitorang makan hotel lagi.kahkahkah.
posted from Bloggeroid

Saturday, October 31, 2015

Kasut hitam

Assalamualaikum.

Hari ni ada annual meeting tadika kat hotel perdana.
So kenala pakai formal attire.
Yang masalahnya tetiba kena wajib pakai kasut hitam.
Aku memangla ada kasut tertutup sepasang yang boleh pakai masa ihtifal, masa sukan pun boleh tapi masalahnya bukan warna hitam, tapi warna kelabu.
Mulanya plan nak pakai je tapi risau jugak kang orang lain semua pakai hitam, i sorang je kelabu matikla kena tembak kat bos.huhu

So semalam keluar la cari kasut n jumpala sepasang.
Takdela berkenan sangat tapi bolehla sebab nak pkai kejap je.
Lepas tu singgah jugak beli barang lain.
Bila sampai je rumah tengok2 plastik kasut takde.
Alamak, tertinggal kedai ke?

So keluarla balik cari kasut yang tertinggal.
Bila cari kat dua kedai sebelum tu, semua cakap takde pulak nampak kasut aku.
Bila ingat ingat balik rasanya lepas bayar, aku tak ambik kot kasut tu.
Kebetulan pulak masa beli tu kedai tu memang dah nak tutup sebab hari jumaat semua kedai tutup awal.
Dahla urgent nak pakai esok.huhuhu

Petangnya lepas siap lunch, aku cakap kat suami nak pergi kedai.
Laptop tetiba rosak, so kena guna pc tadika nak siapkan monthly report student.
Lebih kurang pukul 5, lepas setel kerja pergila pulak supermarket kot kot ada kasut berkenan.
Gigih lagi nak cari kasut lain.hihi
Lepas tu pergi bata jugak. Try kasut yang tu yang ni, last last tak beli jugak.
Gamble jelah pakai kasut kelabu.
Masa tu memang dah rasa stress dah.
Tub tub sebelum tidur tetiba teringat mak ada beli sepasang kasut masa nak pergi umrah ritu.

So pagi tadi singgahla rumah mak dulu.
Syukur sangat kasut mak sama saiz dengan aku. Elok elok je muat kat kaki aku.
Alhamdulillah, akhirnya mak jugak penyelamat masalah aku.hehe


Sempat singgah belikan brekfast mak ayah.
Ayah sengih je bila aku cakap belikan dia roti canai telur. Faveret tu.
Alhamdulilah, benda kecik pun hopefully boleh buat mak ayah gembira.


Kasut hitam pinjam.
Cun je kat kaki aku.kahkahkah
Tq mak :D






Sikit hari lagi boleh rembat salah satu ni cun gak kan?
Aku tak suka kasut ladies.
Yang ni senang boleh jalan buat gaya bebas tak payah nak control cun.hihi

posted from Bloggeroid

Wednesday, October 14, 2015

Assalamualaikum.

Salam maal hijrah untuk semua.
Alhamdulillah, syukur kita ni masih panjang umur n sempat bertemu tahun baru lagi.
Semoga tahun baru ni akan bawa banyak keberkatan dan kebaikan dalam hidup kita semua. Aminnnn.

So hari ni macam biasa cuti. Sayangnya jatuh hari rabu. So esok kena kerja lagi.huhuhu
Tapi takpe. Saya suka kerja.
Last 2 days rasa tak sedap badan tapi aku still pergi kerja. Suami cakap kalau rasa tak sedap bafan rehat jelah kat rumah.
Tapi aku rasa kalau stay rumah, jadi tak aktif n lagi sakit kot.hehe
So hari pertama yang rasa macam nak demam tu, malamnya aku telan sebiji panadol.
Esoknya pergi kerja, memang seharian aku pakai sweater supaya berpeluh.
Menjelang petang, rasa makin ok.
Tapi bila balik rumah malamnya rasa tak sedap badan jugak tapi aku still pergi kerja jugak.
Alhamdulillah, semalam aku dah cergas macam biasa.
Nasib baik demam tak melarat.

So rasanya esok kerja macam biasalah.
Lepas tu weekend. Boleh rehat lagi.
Hari ni macam biasa je rutin hari cuti.
Aku bangun sebelum 9, mandi pastu terus masuk dapur keluarkan lauk.
Hari ni plan nak buat sup tulang je.
Ada lagi tulang rusuk yang dari raya haji bulan lepas.






Sup tulang, ayam goreng kunyit n telur dadar.
Dalam pukul 11.30 dah siap makan dah.
Lepas tu jemur baju n lepak tengok tv je sambil lipat baju yang dah membukit tu.
Hari ni suami baik hati tolong sapu ruang tamu.
Walaupun dia terhencot hencot sakit kaki sebab main bola petang semalam, still nak sapu jugak. Bagus sangat.kahkahkah.

Alang alang aku dah membebel ni, nak share sikit kejadian petang semalam.
Pasal jiran dengana anak dia.
Actually dah lama pun aku perasan orang sebelah rumah ni selalu jerkah n marah anak anak dia.
Pendek kata memang bekeng habisla.
Bukan setakat action, bahasa pun memang kasar habisla if nak guna dengan anak anak.

Alkisahnya pagi semalam sebelum pergi kerja, aku sempatla jemur baju dulu.
Tetiba aku dengar dia jerkah anak dia yang tengah mandi kat paip tepi rumah, suruh cepat cepat mandi.
Bahasa memangla kasar habis siap beraku, mu lagi.
3, 4 kali dia jerkah anak dia.
Budak tu agaknya takut so diam jelah kat paip air tu.
Lepas tu dia datang dekat anak dia pastu pukul nak dia. Terus meraung budak tu.
Anaknya peremopan, dalam umur 5 tahun, comel je rambut kerinting. Kesian aku tengok.
Dia plak dah bersiap la pakai baju cantik siap bertudung semua.

Tu yang aku pelik.
Setahu aku, mak mak ni if nak kemana mana siapkan anak dulu. Lepas tu baru mak bersiap.
Ni nak kita je cantik, anak biar je mandi sendiri.
Kalau cerdik, mandikanlah anak tu, barulah cepat sikit.
Ni kejadahnya dok jerkah anak suruh mandi cepat, makin lambat adalah.
Ntahla tak faham aku dengan sesetengah orang ni.
Agaknya ko tu senang dapat anak, so bolehla ko layan anak macam tu.

Seriously, aku memang rasa geram bercampur sedih.
Nak dijadikan cerita, petang nya balik kerja aku pun kutipla kain baju masuk bakul.
Kebetulan dia n anak dia tu baru balik dari kelas mengaji petang.
Lepas tu anaknya turun dari motor dengan muka yang sedih. Aku dok perati je.
2, 3 langkah anak dia jalan, dia jerit panggil anak dia woi. Bila anaknya patah balik, rupanya tertinggal beg dalam bakul motor.
Bila anaknya nak capai beg, terus ditunjalnya kepala anak dia.
Ya Allah, ada jugak manusia macam ni.
Apa salahnya beg kecil ada buku mengaji tu ko yang ambikkan.
Sampai nak main tunjal tunjal kepala tu kenapa?
Terus bergenang air mata aku. Sedih.

Ya Allah, kalaulah suatu hari aku ada anak...jauhkanlah aku dari perangai macam ni.
Nauzubillah.

posted from Bloggeroid

Saturday, October 03, 2015

First IUI: Negative

Assalamualaikum
Hari ni aku nak sembang result dari iui kali pertama yang aku buat 3 minggu lepas.
Sepatutnya lepas dari tarikh buat iui tu, aku akan period 25hb, raya haji kedua.

Tapi sebelum tu memang dah rasa pun macam nak period. Tapi nurse cakap if awal kehamilan pun rasa macam tu jugak.
Aku tahu percentage iui memangla rendah, tapi still ada sikittttt harapan di situ.hehe

Tapi kali ni memang tak terlambat sehari pun period terus datang tepat tepat 25hb.
Tak bagi can langsung kat aku.hahaha
Sedikit frust tapi takpe, aku tak putus asa pun lagi.
Lambat lagi kot nak putus asa.hehe
Layan sedih kejap pastu aku okayla.

Takkan tak pernah baca kan...
Allah takkan uji hamba dia kalau dia tahu kita tak mampu.In sha Allah ujian ni aku masih mampu bertahan lagi.Insha Allah.

Bila aku bagitahu suami, dia cakap ok je. Takde rezeki. Nanti kita cuba buat lagi.hehe
Suami positif sokmo. Okayla tu. If dia pun emo macam aku, habisla :P

Next appointment dengan gynae on 19.11. Lagi sebulan lebih. Bila balik rumah baru perasan rupanya tarikh tu hari khamis, 2 hari sebelum Ihtifal tadika. Rasa rasanya macam susah sikit aku nak cuti untuk ke hospital.
Maybe pagi tu ada full rehearsal la kot. For sure, akan busy nak siapkan itu ini.

So aku ingat nak kol balik klinik yhen tukar tarikh temujanji. Ingatkan nak awalkan sikit kalau boleh.
Lagipun masa tu period patut on 18.11, so macam rugi je sebulan kalau appointment lepas period.
Tapi tengokla cane.
Klinik o&g kemain lagi sudah nak dapat line.
Dari pagi sampai ke petang aku try kol asik dapat cakap dengan operator je.huhu

Tapi takpe, banyak masa je lagi. Sabar muis, sabar!

posted from Bloggeroid

Friday, October 02, 2015

Jumaat yang bahagia

Assalamualaikum.




Breakfast pagi tadi.
Hari ni dan esok suami ada game dekat bachok.
So pagi pagi lagi sebelum keluar dia dah belikan nasi.
Acctually bukan dia yang beli.
Aku suruh dia, dia suruh budak bola dia.hehehe

So lepas suami gerak aku macam biasala start rutin hari jumaat.
Basuh baju, jemur baju, kemas ruang tamu, kemas dapur, kemas bilik.
Lepas dah settle semua barula boleh layan tv.hehehe

Raya haji ritu adik ada bagi 6 movie yang aku request kat dia. So hari ni dah plan nak layan movie hantu dulu. Alone. Cite hindustan.
Aku ni memangla suka tengok cite hantu, tapi tuannya penakut.
So cerita hantu harusla tengok pagi pagi.
Tu pun sama je meremang naik bulu roma.huhu

Cite alone ni bolehla tahan dia punya seram tu.
Jalan cite pun agak best. Takdela boring macam raaz 2, 3.
Tapi still takleh celen cite hantu faveret aku, 1920 the evil return. Yang ni 10x tengok pun naik bulu roma jugak.huhuhu

Lepas siap layan alone, aku stop jap jemur baju n sambung basuh second round.
Lepas tu sambung lagi lagi tengok jurassic world.
Best gak seposen cite ni. Lagipun cite pasal jurassic ni aku takdela layan sangat, tapi yang ni memang best.
Habis jurassic world baru aku masuk bilik n mandi.

Dalam pukul 1 suami balik, tapaukan nasi ayam je.
Bagus. Aku memang malas nak masak.kahkahkah.
Lepas tu sambung layan tv pulak. Tengok empire, tengok scandal, tengok say yes to the dress.
Dalam pukul 3 barula rasa lapar n makan.
Sib baik nasi ayam tu sedap.

Then sambung pulak tengok cinderella 2015.
Cite ni a little bit boring.
Pelakon memang aku tak kenal.
So sambil baring sambil terlelap.
Tu pasal perut aku buncit. Lepas makan terus baring.huhuhu
Terlelap kejap sampaila pukul 5 lebih.
Bangun mandi pastu solat.
Suami dah keluar lagi main bola.
So aku layanla korea pulak sampaila maghrib.
Lepas angkat kain di jemuran masuk bilik, mandi lagi, solat n mengaji jap.

Malam tak payah masak lagi.yahuuuu.
Cakap kat suami nak makan roti canai je. So lepas isyak dia keluar.
Tapi lepas tu suami balik cakap semua kedai roti canai tutup.
So aku masuk dapur aku goreng mee je.
Kejap je siap. Makan sambil layan bola. I is boring ok. I tak minat bola.huhu

Ok, tu je cerita hari jumaat saya. Daaa...
posted from Bloggeroid

Aidil adha 1436h.


Assalam.

Selamat hari raya korban uollls. Hehe. Raya dah lama baru nak update ye muis.
Actually aku taip entri ni petang raya, tapi pagi ni baru nak up entri. Memang sah blogger tegar. :P

Raya haji tahun ni meriah sangat sangat.
Dari 11 beradik, abang kat johor n perak je tak balik. Yang lain semua ada.
So rumah mak memang penuh. Ramai. Bingit. Hingar bingar. Sakit palo!

Pagi raya macam biasala. Suami pergi semayang raya dengan anak.
Aku jugak yang berpeluh ketiak sorang sorang.huhuhu
Malam raya tu je sampai rumah dah pukul 8 lebih. Lepas mandi n solat, layan tv kejap n trus tidur.
Pagi tulah baru nak kemas ruang tamu, baru nak gosok baju, baru nk masak, nak basuh bekas hidang, baru nak itu nak ini.




Ni je hidangan raya.
Aku masak spageti je pagi tu.
Pastu ada cookies yang beli untuk kunyah kunyah.
Cheese tart order dari kakak. Actually mintak free je.kahkahkah.
Ketupat dengan tapai yang mentua ke kak ipar yang buat, tak sure.

Kesudahannya, lepas siap semua, i is penat.
Sebelum suami balik solat raya, kena siap siap dah pakai baju, kot tak nanti tak sempat bergambar pulak.
Tu pun masa aku dah sibuk buat air, suami dah tukar baju nak sembelih lembu.
Aku suruh sarung balik jubah n panggil anak tangkap gambar.
Sempatla tangkap gambar sedas dua.



Suami isteri.
Muka aku kembang semangkuk, dagu berlapis lapis. Nasib je cute.kahkahkah.



Keluarga kecil aku.
Tahun ni tema caca marba.
Jubah suami warna coklat cadbury. Untuk anak aku jumpa warna biru je tapi matching dengan dress aku. Tapi malas punya pasal aku sarung je jubah yang tak payah gosok tu. Jubah baru je, yang mak beli di mekah tapi dah banyak kali la aku pakai. Tudung pun aku sarung tudung badahan je.huhu

Lepas suami dengan orang yang ambik bahagian lembu pergi belakang rumah, aku lepak jelah.
Dalam pukul 10, balik rumah mak kejap sampaila tengahari.
Bila balik orang yang ambik bahagian korban tengah makan nasi.
Suami cakap dia cari aku nak bagitau suruh masak nasi, tapi bininya takde.hehe
Aku ingatkan masa aku mintak kunci kereta dia dah tau aku nak balik rumah mak kejap.
Nasibla dapat bini macam aku ni.

Petangnya dalam pukul 4 baru gerak balik rumah mak dengan suami.
Kat rumah pun tengah sibuk sibuk untuk kenduri akikah anak sedara esok.



Kakak tengah siapkan cheese tart untuk goodies bag. Aku konon2 nak tolong, tapi dia cakap aku buat tak cantik.kahkahkah. makan aku pandaila.




Petang sikit suami dengan abang pergi cari kelapa muda. Bahagian dalam tu kena kopek pastu campurkan dalam gulai daging. Kalau orang kelantan cakap, putik nyor. Sedap campur dalam gulai daging. Aku buat sikit je. Lepas ambik gambar terus blah. Hahaha.

Gambar ni dengan kakak di jertih. Dia g post kat fesbukla pulak. N ada kawan dia dok memuji macam arab. Puji sape lagi kalau bukan puji aku la kan.kahkahkah. Orang selalu cakap aku macam muka mix arab, bagha, tokseh la. Macam macam.huhu. tak kisahla muka cane pun, asal cukup lengkap semua syukurrrr.

Aku bawak baju siap siap. If suami tak datang ambik, tidola rumah mak je. Lagipun nani sophia ada. Aku nak main dengan bidak tecit tu. Nanti fia dah besar macam suri hannah, mesti dah tak nak main dengan aku, huhu.

Tidur rumah mak ni aku dah risau jugak. Bilik konfem dah penuh. Aku plak jenis tidur awal. Dengan budak bising lagi. Kepala pulak sakit dengan bau durian kat dapur. Bau pulat perut lembu yang mak tengah rebus kat dapur. Tu lah satu satunya masalah aku tiap tahun kalau raya haji. Bau perut lembu tu memang buat kepala aku berdenyut.huhu.

Macam yang diduga, pukul 9 lebih aku dah mula mengantuk.
So tidurla dalam kebisingan sambil tutup hidung.
Dahla malam tu hujan. Nasib baik aku lelap sampai ke pagi.huhu.

Tu jelah cerita raya korban tahun ni. Cerita raya puasa hari tu pun tak up entri lagi.













LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...