Monday, March 16, 2015

saving duit hijau


Assalam.

just sharing.
start awal bln january, aku istiqamah save duit hijau. Duit rm5.
sekarang ni dah hujung bln 2, alhamdulillah aku berjaya kumpul 84 keping bersamaan rm420.

aku memang sediakan satu purse khas untuk save duit hijau.
asal ada je duit hijau terus simpan.
if satu hari tu dapat sampai 6, 7 keping duit hijau, memang semua simpan.

tipsnya, jangan fikir banyak, simpan je.
Tup tup aku ni dah macam ketagih je nak simpan duit hijau ni.
macam best je tengok duit makin lama makin banyak.hehe
Tiap malam sebelum tidur wajib aku kira dulu duit hijau.

Pagi pagi bukak wallet suami, rembat sekeping duit hijau setiap hari.
If takde duit hijau, mesti membebel kat dia.
Malam sebelum tutup kedai, tolong simpankan duit hijau sekeping ye untuk saya.Huhu

plan mulanya nak cukupkan simpan 100keping baru nak masuk bank.
Tapi fikir punya fikir, kot tetiba ke purse ni hilang ke hapa, naya je.
Aku ni dahla pelupa.
So, decide nak masuk tabung haji je.
Nak tambah saving seciput yang dah lama sangat tak bergerak dalam tu.haha


Simpan rm400 je. Bakinya untuk start saving balik.
Tapi bila dah masuk bank ni, risau jugak.
Kot kot terguna ke hapa
If dok pegang duit hijau tu memangla sayang dan tak guna.
If terguna, mesti cepat cepat ganti balik.
Tapi kalau tak simpan risiko nak hilang pulak.
So simpan jelah.

update.
start saving balik dah duit hijau
sekarang dah ada dalam 29 keping.
kali ni target cecah 100 keping baru bank in.
chaiyok muis.



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...