Thursday, April 30, 2015

umrah ziarah mak ayah


assalamualaikum.

petang selasa mak ayah dah selamat berangkat ke mekah.
disebabkan tahun ni masih belum dapat panggilan nak buat haji, so mak dah plan nak buat umrahla dulu.
walaupun petang selasa baru berangkat, tapi mak ayah dah naik kl hari sabtu lagi.
travel agency yang dorang ambik ni pun based dekat kl.
KRS Travel Agency.
mak ayah ikut travel agency yang pakcik pernah ikut dulu.
so senang semua pakcik handle.
kiranya takdela geng sedara mara atau orang kelantan.
tak pelah, yang penting selamat pergi balik dan boleh buat umrah tanpa masalah lain.
kami kat kelantan ni hantar di airport sabtu lepas jelah.
so semalam kakak, abang n adik yang duk belah luar  hantar dekat klia.



gambar dari wasap yang adik share.
hensem je ayah bila pakai ihram ni.
tapi bila tengok gambar ni rasa sedih la pulak.
walaupun mak ayah pergi umrah sekejap je tapi still rasa sedih.

typical me.hehe
mak jangan cakapla.
dari hari sabtu lepas dah sedih.
nak tinggalkan mak dia, adik beradik dia, anak anak n cucu semua.
kali ni pun sama, lagilah sedih.

pagi selasa tu masa otw pergi kerja sempatla kol bercakap dengan mak ayah.
dekat mak aku pesan suruh doakan semoga aku dapat anak, dapat kerja gomen.hahaha
n doakan supaya panjang jodoh aku dan suami.
dan aku kirim jugak kismis besar besar n kacang cerdik.haha mak gelak je.

dekat ayah pulak aku pesan jangan gaduh gaduh dengan mak.
n belikan aku jubah putih.
ayah cakap jubah putih kat kelate berlambak, tak payah sampai nak beli kat mekah.hahaha
pastu masa dok cakap pasal jubah tu aku dengarla mak dok membebel asik beli jubah pakainya tak.huhuhu.

if mak aku tak risaula sebab in sha Allah dia sihat walafiat.
tapi ayah tu risaula jugak.
ayah nampak je sihat tapi selalu sakit kakila, sakit itula, sakit inila..
semoga mak ayah sihat jelah kat sana.

in sha Allah, dalam perlindunganNya.

tadi petang nasib baik mak kol bila dah habis keje.
Bila nampak nombor dari arab saudi aku terus jawab kol.
Alhamdulillah mak cakap dia dengan ayah ok je, sehat takde masalah.
suara mak pun dengar ceria je.
Gembira la kot sampai jugak impian dia nak jejak mekah.
terubatla dulu hati sementara nak tunggu dapat panggilan haji.

mak ayah dijangka balik 8mei.
agaknya dalam 9,10 mei sampaila rumah kot.
tak sabarnya. nak makan kismis dari mekah.hehe. tu je.


Wednesday, April 22, 2015

10th Visit: Meeting Specialist


assalam.

temujanji hari ni untuk tahu result lepas buat hsg bulan lepas.
syukur alhamdulillah, result semua ok.
tiub falapio aku ok dan tak tersumbat. so boleh proceed dengan iui. jeng jeng jeng.

lepas sembang serba sedikit dengan doktor pasal iui, kali ni dapat clomid lagi.
secara ringkasnya, next period, consume clomip then buat tvs,
if terlur ok, doktor akan proceed dengan iui 2,3 hari lepas tu.
so jadinya kenala tunggu next period bulan depan.

kalau bukan disebabkan nurse terlalai masa next appointment, patutnya minggu ni dah boleh proceed then clomid.
sebabnya 2,3 hari lepas yang nurse tak inform tukar masa appointmnet, terus aku period.
bila aku bagitahu doktor wan, dia cakap sayangnya.
tapi takpelah,nak buat cane.

so tunggu jelah next cycle.
sepatutnya 10june.
tapi masa tu if buat tvs dah masuk bulan puasa.
nampak gaya tangguh lagi.huhuhu



Friday, April 17, 2015

9th Visit: Appointment Cancelled!


Assalam.

Entah kenapa 2, 3 rancangan yang aku tengok hari ni asik berkisar pasal pasangan susah dapat anak.
Adakah semuanya kebetulan atau aku yang terlebih sensitif?
Dahla sekarang aku tengah pms.
Saje je kan?

Paling frust bila 2 hari lepas sepatutnya aku jumpa dengan dr wan untuk dapatkan tarikh iui.
Tapi disebabkan aku tak dapat maklumat pasal ada perubahan masa appointment tu, kesudahannya appointment tunda minggu depan.
Dahla datang jauh jauh dengan parking sudah nak dapat lagi, tup tup datang sesenang je bagitau kena datang balik next week.

Nasib tak baik, sesia je nurse yang incharge tu jadi tempat aku lepas geram.
Alasan dia dah kol aku 2x, tapi aku tak angkat.
Hellowwwww, dah kol tak angkat nape x sms je?
Macamla semua org ni kerja mengadap hf 24jam.
Yang ralat tu ada ke dia kol dengan no peribadi.
Sepatutnya kol la dengan no klinik.
Aku pun tak perasan ada miskol dari no nurse tu.
Tapi if dapat miskol dari no ofis at least kita jadi cakna la sikit.
Sebelum ni pun nurse kol dengan no klinik, so memangla tak expect no maxis tu dari nurse hospital.
Sebab memang biasa appointment memang petang, first time ubah ke pagi.
Dah alang alang boleh kol tapi tak berjawab, apa salahnya mesej sepatah, masa appointment ubah.
Aku rasa taip mesej lagi cepat dari tunggu orang jawab kol.

Disebabkan geram sangat memang aku membebel marah dekat nurse tu.
Dia pun kemain lagi nak bela diri siap tunjuk lagi hf dia konon ada kol aku 2x.
Like i care.
If nurse Norizah yang incharge kes aku, memang kemain lagi formal dia mesej siap suruh kita balas ya atau tidak if kita dah alert dengan mesej tu. 
Then, masa dia tanya ok ke tarikh minggu depan ke nak lewatkan lagi, memang rasa nak jerkah je dia kat situ.
Ko ingat aku datang klinik ni nak main main?
Orang sanggup menahan sakit, makan ubat sampai gemuk segala, ada ke nak bagi cadangan gitu.
Terima kasih banyak banyak,
Disebabkan geram sangat sangat, memang aku jawab.
Aku jawab, sukahatilah bila bila pun.
Then terus ambik kad klinik n blah.

Aku ni if baik, baikla.
Tapi kalau dah jadi macam ni, sesaja jelah.
Mintak maap la nak baik baik nak senyum nak bermanis mulut lagi.
Jangan harapla nak aku diam n terima je orang layan macam ni.
Aku ni kalau nak marah memangla tak reti nak control memek muka, nak control suara
Dia pun sedar memang salah dia.
Gabra la kot sampai tersilap tulis tarikh next appointment next week tahun 2012.
Aku nampak je dia tulis, tapi malas nak tegur. Lantak!

Nurse ni jugak dulu penah buat tvs kat aku n cakap aku ada cyst.
Padahal sebelum tu dah 2, 3 kali aku buat tvs, staff nurse cakap memang aku takde cyst ke apa dalam rahim.
Tetiba hari tu dia ganti staff nurse buat tvs, tetiba je claim 'eh awak ada cyst ni.'.
Terkejut badak la aku.
Pepandai je. Benda tak konfem terus nak announce.
Lepas tu baru cakap, eh silap silap. Eei geram je. 

Menyampah je dengan manusia buat kerja macam ni.
Almaklumla kalau apa apa buat bukan ko yang dapat susah.
Disebabkan acuh x acuh buat kerja, menyusahkan orang.
Bazir masa, bazir tenaga.

Dah hampir setahun ni sejak start treatment, nilah kali pertama jadi macam ni.
Memang rasa geram sangat sangat.
Otw balik sambil drive terus wasap mengadu kat laki.
Dia macam biasalah suruh sabar.
Banyakla nak sabar.

Sakit hati punya pasal, singgah bata, beli sandal baru. Huh, puas hati aku!



Saturday, April 04, 2015

Resit GST


Assalam.

Hari ni dah hr ke4 sejak gst start.
Semua dalam media sosial dok canang itu ini pasal gst.
Dengarnya macam banyak yang buruk.
Memang gak semua barang n services kena gst tapi alang alang dah jadi macam ni, masa nilah semua pembekal, pemborong, peniaga nak main harga.
Pendek kata, semua naikkan harga barang.huhu

Kebetulan hujung bulan ni pun mak nak pergi umrah.
So sebelum 1 april hari tu memang dah cepat cepat buat payment.
if bayar lepas gst, mau kena tambah dekat rm700 lagi untuk tambang.
Tapi, tambang unrah kena gst ke?
Aku pun kurang pasti jugak.hehe

Memang pasal gst ni malas nak ambik pot sangat.
Bertekak sampai tercabut tekak pun, sama je kena bayar.
Kerajaan tu ibarat durian, kita ni mentimun je.
Sikit lagi digulingkan, haaa baru padan muka.
Menyampah.

Dalam fesbuk tengok ramai jugak dok share resit pertama dorang yang kena gst.
Saya pun ada jugak.hehehe


Beli sos pencicah brand lazzah je pun.
Masa nak bayar akak tu kata dah lupa harga termasuk gst.huhu
harga sos rm2.50 je pun, n cas gst 15 sen.
Akak tu cakap lepas ni duit 5 sen dah ada nilai.
Selalu main campak je.

Hmmm....ok babai.




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...