Saturday, February 27, 2016


Assalamualaikum.

Memang sekarang ni cuaca asyik berangin je. Kuat pulak tu.
if hari cuti, aku suka sangatla lepak depan tv bukak pintu luas luas.
Tup tup minggu ni siap ngan hujan pulak. lagila best.hihihi
Makan kenyang kenyang, lepak je depan tv layan movie.
bahagia sungguh hidup.
lagipun tu jelah cara aku nak bahagia. simple je kan?

Minggu ni dah plan nak layan cerita hantu.
So semalam lepas subuh aku memang dah tak sambung tidur.
If nak lepak dalam bilik takut kacau laki pulak.
Aku ni bukan reti dok diam. Hehe
Kalau layan game atau video kat hf mana aku reti nak low volume speaker.
Memangla laki tak pernah komplen apa pun, tapi kita ni sebagai bini kenala pandai pandai nak jaga hati laki.huhu

lately aku perasan aku ni makan banyak sangat.
dari pagi ke malam asik bagitau suami nak makan itu ini.
selalunya pagi jumaat memang aku tak masak or beli breakfast.
selalunya lepas suami balik solat jumaat barula makan. Lapar gila.
tapi hari ni bangun je tidue terus rasa lapar sangat sangat.
nak kejut laki suruh beli breakfast? lambat lagila.huhuhu
nak pergi sendiri aku mana reti bawak motor.
so start enjin kereta tapi tak hidupla pulak.
aku rasa suami adala tu dia cabut wayar apa apa.huhu

nasib baikla mak mentua memahami.
siap g kejut cucu dia nak suruh temankan aku beli breakfast.
memang dah rezeki aku. takde anak tapi dapat mak mentua baik sangat sangat sangat. syukur ya Allah.
then bila aku bagitau anak sedara suami aku tak suruh pun nenek dia kejut.
dia cakap mak mentua aku siap angkat dia dari katil.
pastu bila aku cakap tak payahla kejut kesian budak tu nak tidur.
mak mentua cakap takpela lepas tu pun boleh tidur.

kadang kadang aku rasa bersalah jugak dengan mak mentua.
aku ni jenis garang. mudah naik angin. apa apa je tak kena memang aku cepatla jadi moody and buat perangai.
tapi setakat ni takde pulak mak mentua sound aku ke apa.
tapi tak taula pulak kat belakang cane.hehehe
takpela.
tapi memang aku rasa bersyukur sangat.
dah lima tahun kawin tak pernah sekali pun mak mentua sebut pasal anak.
sampaikan aku pulak yang naik segan kalau dia tanya masa nak pegi appointment hospital.
mak mentua aku ni dia punya baik tak boleh nak banding.
kalau hari cuti, if dia atau akak ipar masak lauk gulai ke hapa, konfem dia akan bawak naik ke dapur aku semangkuk.
if nampak aku tak masak mesti tanya nak makan apa, tak lapar ke.
selalunya dia siap offer suruh makan kat dapur kakak ipar, lauk yang dia masak. 
if aku merajuk dengan laki n memerap dalam bilik tak makan, dia lah datang tanya nape tak makan? tak lapar ke?
nak harapkan laki? hmmmm laparla aku sampai ke malam.huhuhu
sebab suami selalu cakap aku mengada.

sebab tu aku boleh serasi tinggal dengan mak mentua.
dia jenis banyak cakap jugak tapi selalunya dia bising dengan cucu jelah.
dia tak pernah tegur aku pasal apa apa.
tak pernah menyibuk pasal apa apa.
mungkin sebab aku menantu kot.
tapi ada je kawan yang aku kenal, mak mentua suka menyibuk pasal itu ini.

if aku badmood, aku lagi suka duduk rumah suami sebab aku rasa tenang, takde orang nak kacau, takde orang nak bebel.hehe
mak aku lah tu. if tak bebel pasal aku, bebel pasal orang lain, bebel pasal ayah, pasal itu ini.huhu
suami lagi cerdik, dia pesan siap  siap dah.
if aku balik rumah mak, n keadaan tegang sebab mak bebel atau marah marah cepat cepat balik rumah dia.kahkahkah

memangla biasa perangai mak suka bebel.
tapi dah tua tua ni, rasa bosan pulak if jadi macm tu.
mak selalu treat macam aku ni budak kecik. '
itu ini macam aku tak biasa buat, tak boleh buat.
aku selalu cakap....'orang ni dah tuala, dah 32 tahun pun, bukan budak kecik lagi.'
perangai je kadang kadang kebudakan sikit.hehe
maybe sebab tak beranak lagi kot. kematangan tu tak cukup.kahkahkah



oh ya ni bukan breakfast ye. tapi minum petang.
kan aku cakap aku makan banyak lately.
semalam, lepas lunch dengan suami lepas dia balik solat jumaat, dalam pukul 4 aku repeat makan nasi lagi sekali.
lepas tu pukul 6 mandi n solat asar n makan biskut pulak 2 paket.
lepas tu makan buah lagi.
lepas tu suami keluar pesan roti canai. lepas tu kansel roti canai nak megi goreng.
lepas tu suami cakap kedai tutup so dia belikan burger je.
tapi aku taknak makan burger.
so aku merajuk n tidur awal.kihkihkih

tu jelah cerita hujung minggu aku.
hari ni ada monthly meeting kat tadika.
sementara bos tak datang lagi, bolehla update blog kejap.
sampai ketemu lagi ye. babaiiiii

1 comment:

Azian Elias said...

Baik mak mertua awak ye.. akak dah lama tak de mak mertua.. akak pun jenis garang.. takut gak kalau bidup dgn mak mertua akak lak jadi anak menantu deghaka. heeeee
jagalah mak mertua baik2 ye yang.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...