Thursday, November 24, 2016

Ihtifal Tadika Aulad Pintar-Part 2


salam...

entri bersambung.
dalam pukul 7 tunggu order nasi air dingin still tak sampai.
sepatutnya semua staff makan dari pukul 7-7.30 je.
so aku kol kawan yang urus benda ni.
bagita yang kol tak angkat, wasap tak reply.
pastu kol bagitau bos.
harusla bos bebel kan.
kawan yang handle benda ni dia cakap dia boleh je belikan masa otw nak datang tapi bos still tak puasa hati sebab masa tu dah lewat.
so aku teringatla ritu suami bawak beli nasi kat kedai Pok Mat Milo Tunggeng belakang hospital KPJ.
terus aku ajak cikji pergi beli kat situ je.
dahla nak cepat, bila nak keluar dari parking basement, terlupa pulak nak cop keluar tiket keluar parking.
aku suruh cikji je pergi kaunter nak cop resit parking.
tup tup kat situ cikji cakap staff ktc bagitau yang bilik kitorang dah ada kereta lain yang claim untuk parking tu.
entah cikji cakap apa, dapatla kami keluar tanpa bayar jugak.
orang dahla panik nak cepat, banyak pulak hanky panky. kan dah kena sound dengan cikji.kihkihkih

sampai kedai pokmat, cikji yang ambik n kira nasi.
beli n bayar untuk 44 bungkus, tapi bila balik ktc lepas semua staff ambil nasi, tengok tengok nasi tak cukup 9 bungkus.
aduhhhlaa..masa tu dahla nampak parents dah ada yang sampai.
aku masa tu memang dah tak fikir makan dah.
nasib baik cikji nampak satu gerai jual nasi bungkus baru bukak depan kpj.
terus cikji ajak aku lintas jalan je beli nasi kat situ.
elok je tengah lari lari lintas jalan, bolehla pulak tercabut tapak kasut aku kat tengah jalan.
nasib baik masa tu kereta tak banyak lagi.
acctually kasut mak aku pinjam. walaupun baru tapi sebab mak simpan je kasut tu tak pakai, tak sangkala pulak sampai tercabut tapak.

dahla ihtifal tahun ni, baju baru aku jahit dress.
memang berpeluh la ketiak pagi pagi buta.
cikji cakap pagi lagi dah penat.huhu

setel beli nasi kat situ barula aku masuk kat chantique restaurant untuk breakfast, sambil bawak sekali tapak kasut yang tercabut.
dan nasib baikla jugak aku dah standby sandal spare.
memang sandal wedges ni plan nak pakai untuk bergambar lepah habis majlis.
tak sangka dari awal majlis dah kena pakai kasut tinggi.huhu
dahla tugas aku kejap ke depan dewan kejap kebelakang. kejap ke kanan dewan kejap ke kiri. kejap kena naik atas pentas.
dan aku siap terpeleot depan parents lagi.huhuhu
nasib baik sempat kontrol tak tersepuk jatuh kat situ.
kalu tak eei mana nak letak muka aku ni.



kasut pengawas bata mak. dia beli masa nak g umrah tahun lepas.
bukan tercabut sikit ye, memang tercabut terus ye.
ni mak tak tahu lagi ni.
nak kena pegi repair dulu baru nak hantar.kihkihkih

lepas tukar sandal, barula aku sempat breakfast sikit.
personal opinion aku, kalau KTC ni bab dewan memang ok.
bos suka buat ihtifal kat sini, sebabnya dewan luas.
tapi bab makanan memang fail.
lagi sedap makan nasi bungkus kot.huhu
menu dahla sikit. nasi lemak, mee goreng, sosej, nugget, jus oren.
bab sikit takde masalah tapi bab rasa tu memang kelaut.
aku dahla pepagi buta lagi dah letih, so memang takde selera la nak makan.
nasib baik free sebab ada tempahan bilik.
if berbayar, idokla nak makan kat sini. hancusss.
tahun lepas lagila masa kursus, menu spageti aglio olio tu guna seafood sotong busuk kot.
sampaikan gatal jadinya mulut bila makan. serik dah la lepas ni.


 selain dari tu, alhamdulillah majlis berjalan lancar.
tahun ni ihtifal paling best kot.
persembahan best. pakaian anak anak pun menarik.
and aku dengar parents lagi kuat bersorak tahun ni bila students naik stage nak buat persembahan.
tu je pun yang penting.
masa untuk enjoy dah letih sepanjang tahun menjaga mendidik anak anak.
pendek kata penat lelah tu berbaloi.

tahun ni disebabkan dah tak pakai baju korporat untuk ihtifal, so adala mood sikit nak bergambar.

sementara menunggu majlis betul betul tamat, aku lepak je depan stage tengok student tengah dok berlari, bermain mengalahkan kat playground.
almaklumla parents busy dok makan dan bergambar.hehehe
sempatla snap gambar sekeping dua.


gambar tuan tanah super duper kembang.
orang lain semua bergaya tudung belit belit.
aku cukupla sekadar gaya ustazah.
setiap tahun pun memang gaya macam tu.
yang penting gaya ustazah ni boleh cover perut buncit.kahkahkah




adik adik teacher dan assistant yang sama sama penat lelah sepanjang tahun.
terima kasih bebanyak.
next year ada yang masih ada. ada jugak yang dah berpisah.



tugasan tahunan aku n cikji masa persiapan dewan.
tahun ni ramai assistant tolong, so kurangla sikit letihnya.hihi
tenq korang.
macam biasa aku n cikji, gambar kitorang la yang paling sikit sekali masa persiapan ke, masa majlis ke..
tak sempat nak bergambar.
kalau aku ni sebab tak suka sangat bergambar.
kalau cikji sebab sibuk macam lipas kudung. 
gambar ramai ramai pun takde,huhu
setiap tahun pun macam tulah kekdahnya.
almaklumla, makin lama ni makin tua.
bagi kat bebudak jelah yang suka suka bergambar ni.
asik selfie memanjang... i is dont like..hehe

tengahari tu lepas habis majlis, dah boleh terus balik.
tahun ni bos nak anjur annual dinner, so takde lunch staff lepas habis event.
otw balik singgah husm jap, melawat kawan mak sakit.
pastu singgah solat zohor di tadika.
pastu otw balik aku singgah makan kedai faveret akulah.
kedai kaki bukit.




makan tomyam lagi.
makan sorang pun takde hal. dah biasa.
asal kenyang sudah. hihi
lepas tu terus balik jelawat.
badan letih kaki sakit. aku takde mood nak menyinggah rumah mak.
dalam kepala fikir nak mandi, tukar baju n rehat.
sempat terlelap kejap.
dekat nak maghrib kakak datang hantar tat dari jerteh, aku terus gerak hantar kat orang order kat jelawat.


 gigih kakak hantar tat 100 biji all the way from jerteh.
demi order untuk customer, cikgu aku masa sekolah rendah dulu, cikgu nik.
tq cikgu sebab order.
tq kakak ku sayang sebab sudi hantar....muah ciked!

okla, habis sudah entri ihtifal campur bebelan muis...jumpa lagi yer..daaaa







Monday, November 21, 2016

Ihtifal Tadika Aulad Pintar 2016-Part 1

Salam.

Hari ni macam biasa cuti sehari selepas konvo.
Tak leh imagine cane kalau bos tak bagi cuti.
Agaknya mengangkang berjalan nak pergi kerja huhu.

Setiap tahun macam biasa selepas ihtifal aku akan sakit kaki lenguh paha lenguh betis.
Selalunya ditambah jugak dengan pakej badan kejap panas kejap sejuk.
Tapi tahun ni yang tu takde. Just sakit kaki n sakit pinggang je.
Sakit pinggang tu faktor umur rasanya.kihkihkih

Tahun ni tak rasa penat sangat sebab maybe dah tak jaga kelas.
Lagipun tahun ni ramai staff baru menolong.
Tapi setiap kali ihtifal aku macam biasalah jadi runner merangkap stage manager merangkap segalanya.
Tarik red carpet yang senget pun aku buat jugak tau.huhuhu

Walaupun penat tapi tiap kali ihtifal memang aku nantikan.
Tak sabar nak tengok persembahan anak anak.
Masa nilah nak tengok senyuman kat wajah parents yang bangga dengan anak dorang.
Masa nilah rasa terharu sebab parents ucapkan terima kasih kat kita.
Pendek kata penat lelah setahun berbaloi.

Rasa macam dah banyak tahun kot aku takde share pasal ihtifal/konvo student kat sini.
So untuk tahun 2016 marilah baca ye bebelan aku pasal ihtifal tahun ni.

Macam biasa, setiap kali ihtifal semua staff tadika akan prepare dan angkut barang ke tempat majlis petang jumaat.
Tapi tahun ni selepas perbincangan, waktu tu berubah dari petang ke pagi.
nak dijadikan cerita, time mengangkut barang hujan la pulak.
dahla pagi jumaat ada pasar pagi so susahla nak park kereta betul betul depan tadika.
tapi dah nak siap awal punya pasal, bertabah jelah dengan apa apa pun.
menjelang tengahari nasib baik depan tadika dah lega sikit, so kereta tc dapatla masuk nak angkut barang.
tapi nak keluar, kena undur jugak.
dalam hujan renyai tu bertutup kan sweater, aku la jugak yang tengok tengokkan kereta keluar masuk.
sampai terpercik habis air kotor kat seluar.huhu

Sebabnya kalau gerak petang, lepas maghrib baru nak prepare persiapan dewan.
Siapnya konfem konfem dah tengah malam.
Tapi kali ni semua staff berkumpul pkl 11 pagi n pkl 12 semua dah gerak ke KTC.
Lepas sampai angkat barang masuk dewan dan ada short briefing tentang perjalanan majlis.
then, rehat jap untuk solat n lunch.

Dalam 2.45 start buat persiapan dewan n siap semua lebih kurang pukul 6.
Semua hepi sebabnya malam memang dah boleh rileks kat bilik.
Utk staff yang bujang dan yang belum ada anak, memang wajib tidur kat bilik yang disewa kat ktc.
Disebabkan tiap tahun sejak keje tadika aku tak beranak beranak, so tiap tahunla jugak aku kena stay sana.tinggalla laki 1 malam.kihkihkih
Macam tak biasa kan?

Tahun ni bos sewa 2 family suite kat ktc, harga rm299 semalam.
Takdela pulak aku ambik gambar biliknya.
Cumanya family suite ni ada living room,  1 bilik with twin bed, 1 bilik with 2 single bed, lengkap dengan 2 bilik air.
Kelengkapan lain macam biasa sinki, meja makan 3 kerusi, microwave, mini fridge.
Tapi maybe sebab dapat tingkat 13. So tekanan air slow sikit.
Lepas siap hias dewan, pukul 6 lebih naik bilik dulu nak solat asar.
Lepas tu siap nak pergi makan kat area dekat situ je.
Cikji dah bagitau ada 1 kedai tomyam best. So harusla try kan?
Tengahari tu memang aku sengaja taknak makan.
Biar selera sikit masa dinner.hehe




Aku order tomyam campur, telur dadar n nasi putih n. ABC.
Tomyam sedap, lauk pun banyak. If tangki kecik macam aku, tak payah nak order lauk lain.
telur dadar pun tak habis. Abc tak sedap.

Lepas makan terus gerak balik bilik.
Mandi solat n lepak depan tc je layan anugerah skrin.
Channel astro takde, channel siam je ada.huhu
Dekat pukul 11 baru nak masuk tidur. tu pun buka terus tidur.
sembang sembang sikit. wasap dengan suami kejap.
Aku share bilik dengan cikji n long kawan sekapal dari 2012.hehe
Cikji sorang je badan sekeping, aku n long berat 60...so faham faham jelah.
Kesian cikji terkepit di tengah.haha
Walaupun kurang selesa tapi sekala sekala tidur dengan kawan, bestla seposen.

Pagi lebih kurang 5.30 dah bangun nak mandi.
Sebabnya aku ada extra job kena tunggu order nasi air dingin.


630 tu aku dah terpacak depan pintu dewan ktc.
Tunggu punya tunggu nasi tak sampai.
kol tak berangkat, wasap tak balas.
Masa nilah baru bermula semua drama...jeng jeng jeng...

Bersambung next entrilah ye..penat dah ni menaip.hihi
Jumpa lagiiii... babaiiii

Thursday, November 17, 2016

Arwah Nenek Dalam Kenangan...



salam.

selepas 7 tahun, rupanya tahun 2016 ni sekali lagi bawa berita duka pada aku dan famili.
bulan julai ritu pakcik meninggal sebab kanser hati.
then, hari rabu lepas, nenek pulak meninggal sebab lemah jantung dan sakit tua.
masuk hari ni dah 9 hari rupanya arwah nenek meninggal.
nenek meninggal hari rabu, 9.11. selepas 5 hari masuk wad.
pagi rabu tu, doktor cakap dah boleh bawak balik. dah tak boleh nak bagi rawatan dekat nenek.
lagipun if stay di hospital, nurse asik dok ambik darah, cucuk situ sini. kesian dia.
nenek dahla kurus kering tinggal kulit dan tulang je pun.huhu

hari rabu kebetulan hari last aku praktikum kursus asuhan permata.
petangnya mintak balik awal sikit dengan bos.
sebelum balik singgah belikan nasi air untuk nenek.
petang tu sempatla aku suapkan nenek nasi air. adala 3,4 sudu yang dia makan.

masa nenek dibawa balik dari hospital, dia bukan tak sedarkan diri pun.
dia boleh bercakap. kenal orang.
so petang tu dalam 6.30 kot aku gerak balik jelawat dulu.
nak balik mandi n salin baju dulu. plannya nak datang malam pulak.
tup tup dekat pukul 9, kakak ipar kol cakap yang nenek dah meninggal. dapat tahu dari grup wasap famili kitorang.
aku kat rumah dahla hf asik takde line. bila letak tempat charger baru ada line.

then aku terus kol mak untuk konfemkan.
mak cakap nenek meninggal dalam 8.30 lebih kurang.
tak sempat letak hf, aku terus camapk hf atas sofa.
terus ajak suami balik.
dalam kereta tu apalagi, berhujan air matala aku ni.
radio pulak tengah on lagu aiman tino, ku rela dibenci yang dia sakit nak mati tu kot.
terus aku off kan radio.
terkejut sebab tak sangka nenek macam cepat pulak perginya.

aku ingatkan bila bawak balik rumah, selalunya selepas 2,3 hari dia akan sehat macam biasalah.
rupa rupanya, dah sampai masa dia.
tapi takpelah, at least nenek pergi dengan mudah.
takde sakit teruk ke apa..
dia tak pernah ada penyakit serius. just batuk lelah macam tu jelah.
so, redhakan jelah.

bila nenek dah takde ni, memang aku sedih.
almaklumla aku yang stay kat kampung.
tiap hujung minggu balik rumah mak ayah.
so memang kerap jumpa nenek.
kalau nenek stay rumah mak ayah, tilam dia depan tv.
so aku memang lepak situ.
kalau bermalam, aku tidur dengan dia atas silam single tu.
nenek badan kecik je. kurus.
if aku peluk, memang rasa tulang je.
masa nenek kat wad, asik kena cucuk sampai kulit yang kendur jadi tegang.
kena cucuk sampai lebam tangan dua dua belah.
so pakcik sign surat masa kat hospital yang tak benarkan doktor buat rawatan yang tak sesuai dengan tubuh badan dia.
sebab kesian tengok nenek. umur 92 tahun kot.

kalau hujung minggu atau bila bila jelah aku balik rumah mak ayah, aku memang tak lupa nak beli makanan kegemaran dia.
nenek suka makan murtabak. suka makan laksa penang.
pendek kata semua aku beli dia makan.
asam pun dia makan. junk food dia makan.
mamee monster pun dia makan.
pendek kata semua makanan yang aku offer, dia tak pernah tolak.
spageti pun dia pandai makan. tak cerewet macam mak aku.

dulu masa aku kat uni, if cuti sem, kalau nenek nak pergi kl rumah anak anak dia, penah sekali aku temankan.
naik bas berdua dengan nenek.
dia tak suka tidur atas bas. asik tanya aku itu ini sampai aku pulak tak boleh tidur.
pendek kata, banyak kenangan dengan dia. sedih sangat.

masa nenek nak dikapankan, aku duduk kat kepala dia.
masa yang anak sedara dengan sepupu nak cium nenek, aku pesan jangan pegang kuat kuat.
nanti dia sakit. kesian nenek.


 
antara gambar nenek yang aku ada tahun ni.
ada gambar yang tak bertudung malasla nak tepek kat sini.
masa ni nenek ada appointment kat klinik dada, respiratori kat hospital kb.
aku yang hantar dan temankan. 



masa ni selepas raya puasa kalau tak silap.
nenek tak sihat n nak pergi klinik fatimah, pasir puteh.
aku jugak yang hantarkan.

aku rasa ada banyak lagi gambar nenek tapi dalam laptop dan dalam hard disc kat rumah.
yang ni yang ada dalam hf dan dari facebook je.
cukupla tu. buat pengubat rindu.
sampai sekarang pun, masih teringat ingat lagi kat nenek.
lepas solat pun, selain doa biasa yang aku baca, bertambah la jugak doa supaya nenek bersama orang yang Allah sayang dan lepas dari siksaan kubur. In sha Allah...aminn.

in memories...09091924-09112016.

Wednesday, November 09, 2016

Busy Bee..


salam...

macam lamaaaa je tak update blog.
patutla aku stress je.
btw, aku menulis blog untuk diri sendiri je.
mana mana yang baca tu, terima kasih jelah.hehe

minggu ni pun sebenarnya busy la seposen.
ada praktikum kursus permata. nak kena siapkan kerja kursus PERMATA jugak.
nak ditambah lagi, nenek pulak sakit tetiba warded.
so bila nenek sakit, mak jaga aku pulak kena berulang alik rumah teman ayah.

3 hari dari hari jumaat ni memang agak busy.
jumaat lepas dari petang sampai ke maghrib kena stay di tadika prepare untuk parent's meet.
then, hari sabtu parent's meet dan ada meeting pasal ihtifal.
yang tu dah makan masa pagi ke petang.
then mak inform nenek warded.
petangnya aku nak kena packing barang nak hantar kat abng di melaka.
menunggu dekat stesen bas dah malam. then ayah pulak ajak melawat orang sakit.
malamnya balik sampai rumah aku mandi, tengok tv kejap terus tertidur.
laki sendiri pun tak sempat jumpa hari sabtu.huhu
stress sampai tahap aku kol mak membebel bebel pastu nangis.
kalau aku nangis, penat sangatla tu. jadi geram. tapi nak buat cane.

semalam kerja half day je. sempatla siapkan bahan untuk praktikum hari ni.sempat siapkan kerja kursus sikit. menaip mana bahan yang ada.
then aku follow kakak ke hospital nak tengok nenek.



bila kakak share gambar ni kat grup wasap, kakak yg kat KL cakap nape hepi sangat orang melawat tu.huhuhu
tapi bila dah ikut orang ni, banyakla pulak pitstopnya.huhu
otw balik tu walau dah lewat, kakak nak singgah makan pulak dekat GOMO restoren.
nak pekena sup perut katanya.
untuk ayah, aku tapau mc chicken je drivethru McD. 
kesimpulannya, malam tadi sampai rumah dah pukul 8.
dekat pukul 10 dah nak terlelap mak pulak kol dari hospital bagitau nenek lelah, sesak nafas.
berkejar pulak ke hospital.
tak drive sendiri pun, tumpang family makcik je.
sampai rumah malam tadi dah pukul 1, memang terus masuk tidur je. ayah pun sama.
nasib baik tengah bercuti solat, so bangunla lewat sikit.

hari ni pun kepala sakit lagi.
pendek kata minggu ni, memang bikin jiwa aku kacau.
tak rilek n tenang macam hari hari biasa.huhu
bertabahla muis.
tak sabar nak tunggu sabtu ahad. cuti keputeraan sultan.
jumaat tu petang ada program jugak majlis penutup kursus PERMATA.
nasib baik buat kat hotel perdana. kalau tak takde mood jugak nak join.hihi

btw, beli baju ni kat zawara. saiz M. ada sale rm50 je.
sebabnya majlis penutup tema hitam pink.




tapi seperti yang dijangka, saiz M bukan kawan aku sekarang.huhu
walaupun boleh zip tapi ketatnya macam dibalut nangka.
nasib baik kawan ramai badan sekeping, so selalunya dress aku tak muat, jual jelah balik.
harga inc postage rm58, aku jual rm60. ok la tu kan?hihi
cantik sgt dress ni, flowy ala princess gittew.
masa dok try pun, terus ada yang cop.
macam tau tau je aku tak muat.huhuhu
bertabahla muis. masa untuk aku pakai baju siap dah berlalu.
baju tempah je boleh muat nak cover perut buncit.huhu

so, untuk jumaat nanti, pakai jelah abaya buruk kau tu ye muis.*nangispelukbajutakmuat*...






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...