Friday, August 03, 2012

Resepi: Siakap Sweet Sweet Sour

assalamualaikum

dah lama tak tempek resepi kat blog ni ha
last ritu resepi nasi ayam taman sri tanjung
so hari ni nak berkongsi resepi siakap sweet sour pulak
bulan puasa ni rajin pulak nak masak
boring jugak asik beli kat bazar

acctually resepi aku ambik dari google saja
and from my sister cikgu ismira
aku campur aduk ikut suka hati aku saja.hehe

bahannya:
sos cili, tomato, tiram
halia, cili padi, cili kisar,
shallot, garlic
tomato, nenas, onion didadu kan
kiub pati bilis, perasa

caranya:
perap ikan dengan sedikit garam
lumur dengan tepung jagung bila nak goreng
panaskan minyak
tumis bawangs dan halia, cili padi
masuk lada kisar
masuk semua sos
masuk kiub pati ikan bilis
masuk bahan dadu tomato, nenas and onion
masukkan perasa, then siap




sebelum:
ikan siakap siap terbelah gitu
supaya garing di sebelah dalam
tak letak gambar ni kang ada yang cakap ada tipu masak sendiri.hehe





 

selepas:
sosnya banyak sangat
cukup untuk 2 ekor ikan
aku main curah je semua dalam pinggan.hehe

selamat mencuba ya.. :)



2 comments:

cikji said...

klasss teacher is kito, sweet sour nah

muis ismail said...

hihihi tau takpe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...