pembuka selera: lawar ikan tamban
assalamualaikum
pembuka selera yang kedua pilihan aku di bulan puasa
bagi yang tak pernah makan resepi ni memang sedikit pelik
sebab isi ikan yang diguna tidak dimasak
dimakan mentah ala sushi gitu.hehe
jom baca resepinya from mak saya
bahannya:
ikan tamban (yang ada banyak tulang tu)
asam limau nipis
kacang panjang
lada
daun kesum, bunga kantan
perasa, gula garam dan sedikit pak aji
cara membuatnya:
ikan tamban disiang dan difilet
potong nipis nipis memanjang
kacang panjang potong nipis nipis
isi ikan diperah asam limau sampai masak isinya
gaulkan dengan kacang panjang
tumbuk lada dengan garam kasar gaulkan dengan isi ikan
masukkan juga sedikit daun kesum dan bunga kantan
tambah perasa dan siap
bagi penggemar makanan masam masam macam aku ni
lawar ni memangla sedap
letak dalam fridge bagi sejuk
buat meratah pun sedap
gambar cilok from google
tapi yang ni dia tak letak banyak kacang panjang
bolehla ditambah juga tomato ikut citarasa
hah ikey tuh tok masok?
ReplyDeletesushi ala kampung tuh
memey dok. lepa kita hiris halus kita perah asam limmau nipis je, pastu isi dia yang merah jadi putih putih gitula..
ReplyDelete