RESEPI KERABU MEGI SIAM SELERA MUIS



Assalamualaikum wbt.

Dah lama tak share resepi kat blog ni. Almaklumla...asyik masak resepi sama je.😅
Lagipun sejak tukar layout baru..dah takde senarai resepi kat sidebar. 
Aku suka jugak layout blog minimalis macam ni, tanpa background kaler dan fancy fonts.
Tapinya kengkadang rasa simple la pulak. Macam dah tak berapa ada aura blog dahulu kala.

Btw, ni dah masuk kali ke 3 atau 4 kot, aku try buat kerabu megi sendiri. 
Surprisingly, hasil kali ni memang rasanya meletop kebabom.



Kalau tak caya tengokla. Nampak sedap kan? 😍😍😍
Pendek kata kalau sedap cenggini, dengan suami pun aku taknak share..😄😄😄

Meh sini Muis share resepi jelah ya. nak makan buat sendiri.
Sesuai dengan namanya, memang aku letak bahan bahan yang aku suka je. 
Ada takde dalam resepi orang lain..lantak.

Ni portion untuk 1 bungkus jelah ek.

-1 pek Megi Serda aka Megi Siam
-🍤/🐙/Crabstick-ni je lauk pauk aku suka untuk kerabu megi.
*Crabstick pun aku suka, tapi masa g market, pek besar gedabak je ada. 
Lupa nak beli dengan org yang jual cucuk cucuk depan tadika.

Bahan hiris+celur:
Kubis biasa/red cabbage-aku gigih beli red cabbage untuk efek kaler menarik.
Carrot
Batang Saderi-yang ni memang olahan sendiri sebab aku ni hantu saderi. 
1 batang saderi tu, belah tengah dan dadu kecil. ikut saizla. 
Kalau batangnya kasar belahla 3 ke 4 ke. Jangan kau belah jari sudah dengan pisau ek.

Bahan hiris untuk ditabur tabur:
Bawang merah
Daun sup
Daun ketumbar
Lada made in siam juga
Tomato biasa @ tomato ceri

Bahan perasa:
1 hiris limau nipis
1 pek perencah megi serda
1 sudu kecil gula melaka
2 sudu sos spesial beli dengan penjual kerabu megi-pedasnya nauzubillah jadi letak sikit jelah.

Cara nak buat sebelum boleh di ngap:

-Bila air dalam periuk/kuali menggelegak 100 darjah celcius, rendam je bahan hiris+ celur ni sekali dengan seafood dan megi. Plastik megi bukak ya. Baki megi hancur jangan lupa makan. Jangan membazir please. Btw, untuk yang tidak tahu, megi SERDA MADE IN SIAM ni, teksturnya dan warna lebih kurang sama dengan mamee monster, so boleh terus makan cenggitu je dah cukup berselera.

-Next, celurnya agak agak je tau. Jangan lama sangat nanti sayur mayur jadi mushy dan meginya jadi soggy. Boleh masukkan seafood awal 30 saat untuk elak dari mentah tapi taknak overcooked. Fuhhh, susah tau nak dapat especially sotong. Terlebih sikit je timing, mendapat la ko makan sotong cap getah.😂😂😂

-Kemudian, sejatla sampai betul betul kering airnya.  Nak simpan sikit air rebusan untuk efek berkuah pun boleh. Aku selalu tapisnya ala ala gaya nak terkeluar dari tapisan. Lambung tinggi tinggi. Jangan sampai dia mendarat kat lantai sudah. Gaulla kerabu megi ko tu atas lantai pastu bagi makan kucing ya.😄😄😄

-Okay, lepas tu masukkan dalam mangkuk ya. Masa ni memang semua sayur dan lauk dan megi dan berselirat macam rambut belum sikat. Takpe, memang kita nak macam tu.

-Next proses, perah hirisan limau nipis, taburkan perencah, masukkan sos dan gula melaka.

Haa...next part ni paling menarik. Sesi menggaul untuk sebatikan rasa tu.

Please jangn geli but Muis memang suka menggaul dengan tangan je. 
Kalau gaul dengan garfu memang tak dapat feel. 
Yang ni tertakluk untuk makan sendiri jelah. 
Lagipun make surela kuku pendek n tangan bersih.

Masa gaul tu testla rasa. Nak lebih masam perahla limau. 
Nak lebih pedas tambahla serbuk lada. Orang kelantan suka manis, so tambahla gula melaka.

-Last step..taburla segala jenis hirisan, bawang merah india, daun sup, daun ketumbar, lada merah, tomato ceri. 
Aku memangla hantu daun sup dan ketumbar, so letak extra lagi mengancam selera.

Siapla resepinya. 

Btw, ni first time muis buat kerabu megi tambah gula melaka cair. 
Sebabnya kalau beli kerabu megi atau kerabu mangga, ada satu bahan yang dia letak tu namanya 'nise padi' gitula kot. 
Pernah Muis tanya 1 seller tu, dia yang cakap. Kalau tersilap nama bahannya, jangan marah tau.

Pastu ada tambahan juga udang geragau yang orang buat cencaluk tu kan? 
Jadi instead of nise padi made in siam, Muis tambah je nise made in melaka. 
Nise kelate pun banyak dr Siam, so Muis tak layan. Nise made in Melaka lagi kick rasa dia. 
Kalau mak guna untuk buat pengat ke bubur ke..memang wowwww sangat rasa dia.
Tq kak ipar yg supply nise Melaka non stop dari dulu sampai sekarang.😘😘😘

Surprisingly, rasa kerabu megi ni memang sedap je. 
Mula tu fikri 2x jugak nak letak ke taknak, kot kot la rasa dia jadi weird. 
Tapi alhamdulillah, percubaan berjaya.

So lepas ni kalau buat bbq atau potluck, Muis nak supply kerabu Megi je. 
But dont worry, i will used fork okay. No gaul gaul with tangan 🙅🙅🙅
Gaul gaul with tangan nak bagi makan suami je. 

Ok, tu je nak membebel di malam yang sejuk ni. Jumpa lagi. Byeeeeee🙌🙌🙌















Comments

Popular posts from this blog

TTC Journey 2020 - Part 1

1st Visit HRPZ II: O&G Clinic

RESEPI: IKAN SIAKAP STIM