Tuesday, June 14, 2016

7,8 Ramadan 2016


salam.

gigih je aku up entri pasal ramadan kan?hehe
release tension sikit bila dapat menulis n membebel kat dalam blog ni.
lately macam banyak masalah la pulak.
fikir pasal itu ini, jem kepala otak aku.
kadang kadang rasa masalah datang bertimpa timpa.
tapi dah nama manusia kan?
orang gila pun ada masalah kot.hehe
apapun, selagi boleh pujuk hati supaya positif, maka positifla aku.
bak kata pepatah, ikut hati boleh mati, ikut rasa binasa.huhu

so untuk sahur 7 ramadan, pagi semalam aku just masak nasi n panaskan gulai ketam untuk suami.
untuk aku, cukup dengan mineral coffee dengan butter cracker.
pastu macam biasa teguk air masak sampai sebu perut.
aku ada terbacam, if makan biskut untuk sahur akan tahan lebih lama compare dengan nasi.
so automatik minda akan set ok, aku akan ok sampai petang sebab dah makan biskut.hihi
yang penting kena think positif sokmola.

untuk berbuka pulak, aku drive sendiri so boleh singgah kat bazar feveret aku, Bazar Peringat.
memang niat nak tapau lauk je, malas nak masak.
so aku beli ayam bakar cicah sos, paru berlada, sambal ikan bilis kacang, kuih rm2 dengan air coconut shake bekas size besar. cukup untuk minum berdua dengan suami.
sampai je rumah suami takde pi kebun. so aku wasap siap siap bagitau dah beli lauk, kuih n air.
takut dia beli benda lain, membazir je.
gambar makanan takde, lupa nak snap.

bila berbuka, suami makan sepinggan je dalam 2 senduk.
aku pulak ambik half senduk.
niat nak meratah ayam je.
suami tak makan pun. cukup dengan paru n ada gulai keropeh ayam, budu.
so ayam 1/4 tu aku makan sorang.
sambung makan malamnya depan tv lagi.hehe
puas hati beli mahal mahal.

sahur pagi ni pulak, aku buat ikan sardin. tapi suami tak makan pun.huhu
dia cakap dah takde selera nak sahur.
nasi 1 senduk pun nak share dengan aku.
aku macam biasa, tak jemu lagi dengan butter cracker. cuma pagi tadi buat susu anlene panas.
kalau la lepas ni suami taknak sahur, alhamdulillah syukur sangat sangat.
penat weh nak kena bangun 4 pagi masak nasi buat lauk.
kalau makan takpe la jugak. ni tak makan. nak marah pun tak sampai hati dah tau sahur tak selera.
if hari biasa, kalau aku masak tak makan, memang aku luahla tak puas hati tu.

untuk berbuka hari ni masakla pulak.
kalau beli tiap hari kopakla aku.huhu
so otw balik kerja singgah beli ikan tepi jalan.
beli bawal sekor, talapia sekor.
nak goreng bodoh je n cicah sambal kicap.
pastu aku goreng sayur kulat sisir dengan telur pecah.
beli popiah dengan kuih sekaya.
maapler gambonya takde sebab hf buat hal lagi. stress haku.

kesimpulannya, makan simple macam ni lagi best. kos ikan n kuih baru rm8.
musim semua benda naik harga ni, harusla kita jimat kan?hehe

btw, selamat berpuasa n berbuka. 21 more days to go. Chaiyokkkkkk!!









1 comment:

Dhiera nadhirah said...

gulai keropeh ayam tu apa?

memang kenyang ye makan biskut sampai buka tu?
adoi..rasa macam lapar lak kalau makan gitu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...