Sunday, April 23, 2017

Imsonia & Stress


Assalamualaikum. 

Dua tiga hari ni aku perasan tidur aku lebih lena.
Tidur pukul 12, terjaga pukul 5.
Malam tadi tidur pukul 11 pun sama tersedar pukul 5.
Not bad la tu. Atleast aku cuma kena cuba sambung tidur sekali je sebelum bangun pukul 6 lebih. 

Rutin biasa aku adalah terjaga 3, 4 kali tiap malam nak sampai ke waktu subuh.
Worst case tersedar selang sejam.
Tak pelik pun. Aku memang dah lama noticed aku ni maybe ada insomnia. Mild stage.
Disebabkan masalah ni, aku selalunya macam panik sikit if schedule tidur aku lari timing dari biasa. 

Teringat masa belajar. Ada a few friends cakap aku ni cinderella. Pukul 12 kena tidur.
Orang lain lantakla ko nak buat apa memang aku tak peduli dah.
Salah satu sebabnya aku tahu if lewat aku akan jadi susah tidur.
N lagi satu bila dah lewat n susah tidur pastu orang lain dah tidur, aku akan jadi takut if aku sorang je lgi yang berjaga.
Aku mesti tidur dengan pengetahuan yang orang lain belum tidur.
Habit ni sejak dari kecik kot.
Dulu tidur dengan kakak.
Aku selalu kejut dia if dia cepat tertidur dari aku....Ha, dah tidur ke? Tu jelah soalan aku dok ulang.hehe

Sekarang ni kalau aku terlalu stress memang aku berjaga selang sejam.
Bila terjaga aku kena ke bilik air.
N bila kerap sangat terjaga, aku jadi lemau bila nak pergi kerja pagi.
Rasa macam tak cukup tidur.
Aku selalu kira berapa jam aku akan tidur.
If tak sampai 6 jam, memang aku freak out.
Kalau masa tu dah tak mengantuk pun,  memang aku akan paksa diri untuk tidur.
Memang susah. 

Maybe sebab aku mudah sangat stress. Terlalu kerap stress. 
Almost everyday kot. Tu yang ada masalah susah tidur. 
Jenis aku ni if ada masalah, memang effect kat tubuh badan. 
Hati sah sah la sedih. 
Mata jadi susah nak tidur. 
Kepala sakit. 
Perut jadi tak lapar. In the end, masuk angin. Dah satu hal pulak pagi pagi muntah muntah. 
Btw, muntah angin lagi sakit n seksa dari muntah keluar benda. 
Muntah keluar makan smooth je okeh. 
Kalau muntah angin memang sakitla dalam kepala, dalam dada, kat perut. Tenaga memang out. 
Terduduk dalam tandas, tepi mangkuk tandas, tepi tong sampah adalah benda biasa. :'(

Ok tu je nak cerita. Apapun.....


Nak 'walk the talk' tu susah kan?
Keyword dia..bersyukur. 
Ko stress apa ko dapat pun....deknon oi?



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...