Welcome 2018

Assalamualaikum...

Hari ke3 di tahun baru..2018
Dan juga hari ke3 persekolahan.
Setakat hari ni bilangan student mencecah 170 orang.
Maksimum student 176 orang utk 12 kelas.
Masih ada 1 kekosongan utk 5 tahun dan 5 kekosongan untuk 6 tahun.
Alhamdulillah walaupun ada tadika pesaing di sekeliling..still tadika aulad pintar tetap kukuh dalam kelas tersendiri.
Harapnya bertahan selama mana yang mungkin. In sha Allah.

Tahun 2018 ni masuk tahun ke 7 aku bekerja di aulad pintar.
Sempat 4 tahun jadi guru dan dah 3 tahun jadi pembantu guru besar.
Alhamdulillah.
Walaupun kadang kadang boring dengan kerja ofis..tapi aku suka bila sibuk.
Bila masuk tahun baru konfem sibuk.
Dengan urusan ofis, student, guru, pembantu.
Rasa macam diri ni penting je 😆
Semua benda nak kena urus, kena settle.
Kadang2 rasa diri ni nak kerat 2 je.
Biar boleh duduk lain lain tempat pada satu masa.

Brekafast sekarang memang skip terus.
Tak sempat nak fikir nak makan apa nak beli kat mana.
Kalau selera dengan menu tadika, makan je apa yang ada.
Tapi selalunya makan pagi merangkap tengahari terus.
Senang cerita.
Kalau memang betul tengah sibuk nak siapkan kerja, berhenti makan 5 minit pun rasa macam ruginya 😅

Sekarang ni pun tidur lena sampai ke pagi.
If sedar pun sekali je. Biasa 3 4 kali sedar dari malam nak ke pagi.
Tubuh pun rasa letih lain macam.
Malam pun tidur mimpi mengarut. Tu tanda badan letih.
If hari biasa yang tak penat..takdenya nak mimpi2 ni.

Rezeki tahun ni..suasana dengan student baru sedikit ok if nak bandingkan dengan student baru 2017.
Sedikit sangat yang menangis. Yang taknak masuk kelas.
Rasa aman sikit tahun ni. Tak sehavoc 2017. Macam dilanggar garuda kekdahnya 😄😄😄

Cuma tahun ni yang mendaftar untuk sesi daycare ramai sangat.
Keseluruhan lebih kurang 120 orang.
Kesian dekat guru dan pembantu.
Memang terasa sangat letihnya nak handle student ramai tu sehingga petang.
If tahun lepas lebih kurang pukul 4.30 keatas..student dalam 50 60 je lebih kurang.
Tapi tahun ni adalah dlm 80lebih dan ke atas. Lepas pukul 5 barulah ramai yang balik.
Dengan jumlah staf 23 orang tu..still rasa macam tak cukup kaki tangan dan masa nak uruskan student 😖

Apapun..in sha Allah guru dan pembantu akan cuba yang terbaik untuk pastikan setiap pelajar mendapat didikan dan penjagaan yang baik dari awal pagi sehingga petang.

Bagi aku pulak..tak diberi rezeki anak sendiri.
Tapi aku diberi rezeki setiap hari boleh bertemu dan menjaga anak anak syurga.
Boleh main, boleh usik, boleh bersembang.
Syukur dengan rezeki ini.
Atleast terubatla juga rindu dan impian nak mendidik anak sendiri.

Tahun ni jugak 4 orang anak saudara dah masuk darjah 1.
Lahir tahun 2011. Tahun sama aku bernikah.
Kalaulah lepas nikah terus mengandung, tahun 2019 mesti anak aku dah darjah 1.kahkahkah
Berangan je pun, bukan kena bayar.

Teringat pulak masa otw nak ke tempat kerja hari kedua buka sekolah.
Kebetulan berhenti kat lampu merah untuk lintas jalan depan sekolah.
Sempatla aku ternampak seorang ayah yang hantar dua orang anak dia ke sekolah.
Bersalam dan cium dahi si anak.
Terus aku sebak. Terbayang kalau aku hantar anak sendiri.
Konfem first day bukan anak..tapi aku yang menangis 😂

Apapun..taknak sedih sedih.
Cukuplah dengan stress di 2017.
Moga moga tahun 2018 ni jiwa aku lebih tenang.
Moga moga aku jadi lebih matang. Lebih sabar.
Dan istiqamah untuk jadi muslimah yang lebih baik dari tahun ni. In sha Allah.


posted from Bloggeroid

Comments

  1. semoga Allah berikan sis rezeki yg tidak disangka tahun ni.. semoga murah rezeki sis.. Kakak sy pun 2 org takde anak. sorg ada rezeki prgenant, tapi 5 kali gugur.. takde jugak anak dia.. sorg lg lngsung tak pnah positif pregnant.. Allah uji tanda syg.. kuat sperti selalu sis ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. in sha Allah..amiinnn
      btw thanks for the dua's

      Delete

Post a Comment

any comments? thanks..... ;D