Tuesday, August 23, 2016

I.N.S.E.C.U.R.E

assalam.

dah masuk tahun ke-5 kahwin ni entah kenapa tetiba aku rasa insecure pulak.
mungkin sebab takde anak.
mungkin sebab badan makin gemuk. sila salahkan treatment hospital,(ubat subur, ubat hormon etc..huhuhu)
so selalu rasa dah tak cantik dimata suami.
selalu rasa suami dah tak sayang.
selalu cari gaduh n salahkan suami berkaitan semua benda.

tapi bila tanya suami, sayang gemuk ke?
of kosla jawapannya tak.
kalau tanya sayang dah tak cantik ke?
of kosla jawapannya cantik.
kalau tanya sayang ke tak?
of kosla jawapannya sayang.
tapi aku still tak puas hati.
setiap hari aku selalu nak cari apa yang suami buat yang membuktikan dia sayang aku. psiko kan?

aku selalu rasa aku ni banyak masa nak fikir benda remeh temeh macam ni (menurut kata suamilah) sebabnya aku ni sunyi.
suami sibuk dengan hal dia. aku pulak takde anak nak dilayan. so banyak fokus pada suami.
bila dah fokus asik pada suami, sekecik hal pun if ada tak kena, memang jadi masalah besar la bagi aku.

disebabkan insecure jugak kot aku start consume jamu.
selain untuk jaga dalaman, salah satu sebab untuk suami la kot.
lepas tu selalu tanya dia, ok tak sayang makan jamu.
ada perubahan apa apa ke tak.
jenis aku ni segala benda nak share dengan suami.
period awal sehari pun share, period lewat sehari pun share.
rasa gemuk lepas makan pun nak bagitau suami.
berjaya tak makan nasi malam pun bagitau suami.
jarang kentut pun bagitau suami.hahahaha

disebabkan insecure jugakla, aku sebelum ni takdela peduli sangat pun pasal nak melawa, nak bergaya melebih lebih.
simple je sudah.
tapi sekarang ni rasa macam nak melawa, nak pakai cantik cantik, nak pakai sandal bertumit, nak pakai makeup, nak belajar make up etc.
semuanya untuk suami.
if dulu aku start kerja dengan pakai tudung awning. lepas ty bertukar pakai tudung bawal.
tapi sejak dua menjak ni rasa nak beralih angin nak konsisten pakai shawl la pulak.
dulu zaman tak kawin, biasa je aku pkai shawl, tapi aku ni jenis mudah rimas.
belit belit pin situ sini, shawl ni memang buat aku rasa nak tercekik je.
tapi asik pakai bawal je boring jugak.
dahla aku malas nak pakai pin kiri kanan depan belakang ni, so selalunya aku just pin depan je, kadang kadang main simpul je ala ala tudung adijuma la konon.hihihi

tiap kali nak solat memangla senang, nak bukak nak pkai balik tudung.
tapi aku sendiri pun rasa down, rasa tak motivated dengan penampilan aku, apatah lagi suami kan?huhuhu
aku nak nampak cantik di mata suami.
so bertahan la pakai shawl.
borong je shawl dari kawan. nasib baik ada kawan kaki menjual. so tak payah nak masuk kedai.
order je nak kaler apa.huhuhu

then sekarang ni bila dah start pakai shawl, barulah rasa lain sikit.
orang kelantan kata, jangok.hihihi
pastu bila tanya suami, ok tak sayang pakai shawl?
dia jawab ok je. tu jawapan standard dia.
pastu dia cakap nampak moden la sikit. MODEN?huhuhu
tak kisahla. yang penting ada perubahan sikit di mata suami, okla tu kan?

tapi bila jadi macam ni...aku selalu tertanya?
adakah aku ni terlalu obses dengan suami?
ke terlalu nak jaga hati suami?
ke takde kerja sangat sikit sikit nak fikir pendapat n perasaan suami.
sampai satu  tahap aku selalu rasa mungkin sebab takde anak kot? if ada anak lepas ni entah entah bolayan je kat suami ni.hahaha

tapi memang pelikla. if sape kenal aku dorang tahu aku ni jenis konfiden dengan diri aku, jenis yang tak bergantung sangat pada orang lain, jenis yang nak jadi leader instead of follow orang, jenis yang bold dan outspoken...tapi masuk je part suami? entah kenapa mudah rasa insecure, mudah beremosi, cengeng, nak perhatian, nak bergantung pada dia. rasa macam dah hilang konfiden diri.

sayang sangat la kot? tapi kalau cari pasal dengan suami, akulah yang juaranya.kahkahkah



see? see? macam mana aku tak insecure muka dah bajet makcik makcik je dok sebelah laki.huhuhu
geram je nak beli ubat kurus Diana Ishak..tapi kang takut ganggu rawatan pulak.
bertabahla muis.
hopefully ada anak nanti kurusla balik ko ke 50kg.wakaka


Monday, August 22, 2016

Penjagaan Diri & Kediaman dari Gangguan Makhluk Halus.

 salam. 

tadi ada terbuka 1 link di fesbuk. Nak elak dari gangguan jin.
dekat sini aku share sekali antara tips tips...dari Ustaz Syahidan (KUIS)


  1. Lafazkan assalamualaikum dan Bismillah sebelum melangkah masuk ke dalam rumah. Begitu juga ketika menutup pintu apabila keluar dari rumah. Sebab syaitan yg memecah belahkan keamanan keluarga sentiasa menunggu peluang untuk masuk ke kediaman kita. Lebih bagus beri salam setiap kali masuk ke mana² pintu (kecuali bilik air) sebab port² syaitan kbiasaannya di pintu².
-dah jadi kebiasaan aku bagi salam bila masuk rumah n masuk bilik tidur. especially kalau bilik tidur @ rumah gelap yang belum bukak lampu. Aku selalu baca 'Assalamualaikunna...." entah dah lupa dari mana aku baca pasal ni.  


2. Lazimi membaca & memasang ayat suci al-quran di rumah. 
- yang ni harapkan baca quran kat rumah jelah. kadang kadang if boring sangat takde rancangan tv kalau channel 106 ada bacaan quran atau talaqqi aku dengar jelah sebab nak perbetulkan bacaan. 


3. Gunakan semua bilik yg ada dlm rumah.
-kat rumah sekarang ni memang semua bilik guna so should be no problems. 


4. Tutup tong sampah dan jangan biar sampah berteraburan spt tulang dll sbb tu semua makanan jin. 
- bab ni ada masalah sikit. kami suka bagi kucing makan kat dapur. selalunya adalah lebihan tulang ikan semua. kadang kadang esoknya baru sapu.kihkihkih



5. Sebelum maghrib tutup semua pintu dan tingkap. Malam² elakkan buka pintu atau tingkap sbb angin malam tak elok untk bdn dan kebiasaan sihir dihantar menggunakan jin dan 'kenderaan' jin adalah angin.
-suami jelah kadang kadang bukak tingkap kejap atau merokok depan pintu kalau malam. aku sendiri pun kalau rasa panas sangat bukakla pintu kejap atau tingkap sikit. tak elok rupanya angin malam ni.huhu 


6. Angkat baju diampaian sebelum maghrib. Yang ini berkait dgn sihir melalui angin. Sesetengah alim ulama akan basuh semula baju yg terhampar pd waktu mghrib dan ke atas. 
- yang ni memang aku jaga. especially pakaian aku. sebabnya dari kecik mak cukup marah if jemur baju malam. selalunya aku akan basuh baju sesi pagi je. so sempat kering siang hari. if basuh malam, aku akan jemur baju esok pagi. cuma sekali sekala adala pakaian suami aku biarkan semalaman di ampaian. so lepas ni harusla elak dari buat macam tu lagi.  

7. Kalau orang yg tidur mengigau sentuh dan kejut dia. 
- aku tak sure la mengigau ke tak tapi kadang kadang suami mengigau aku mudah terjaga so aku kejutla dia. kalau aku mengigau konfem laki aku tak sedar.huhu


8. Tidur dalam keadaan mengiring ke kanan. Kalau tidur telentang, letak bantal ats bdn. Orang perempuan bila tidur rambut kene letak bawah kepala, (jangan lepaskan ke atas bantal).
- nasib baik aku memang jenis tidur mengiring sebab bila tidur menelentang dada rasa ketat n macam tak puas bernafas je. mengiring pun aku lagi selesa sebelah kiri sebenarnya tapi kalau ikut sunnah nabi mengiring belah kanan. so permulaan tidur tu aku memang mengiring ke kanan. bila dah terlelap tu takpela nak mengiring belah mana pun kan?hehe. sekarang ni rambut pun memang panjang so dulu aku memang lepaskan rambut atas bantal. tapi dah alang alang tahu ni, memang tak bolehla buat lagi lepas ni. aku siap imagine lagi agaknya kalau rambut kita tu lepas atas bantal, hujung rambut jatuh ke bawah ada orang buat main.huhuhu


9. Bagi rumah yg pintu²nya berhadapan dgn pintu² lain, tutup salah satu dan buka salah satu. Sbb pintu² yg saling berhadapan boleh jd laluan makhluk halus 
 -bilik mentua buat tempat sembahyang memang mengadap pintu dengan bilik lagi 1. so harusla kena tutup lepas ni. 
 

10. Kalau terlupa bagi slm masa masuk rumah, keluar semula dan masuk balik dgn bagi salam. 
 - yang ni memang tak buat pun if terlupa. nak masuk pintu depan selalu terlupa. nak masuk bilik je sokmo ingat nak bagi salam sebab bilik selalunya gelap. so sedikit seram di situ kalau masuk bilik petang atau maghrib. 
 

  11. Elakkan ketawa dan bersedih yang berlebihan.
 - aku la tu. if gaduh atau merajuk dengan suami, memang aku menangis sungguh sungguh dalam bilik. kadang tu sampai makan minum pun tak. layan perasaan punya pasal. dhla bilik aku belakang sekali,entah entah ada yang memerhati.huhuhu
 

  12. Elakkan duduk di pintu. 
- o yang ni memang jarang buat. aku suka duduk depan tv, bukan depan pintu.kihkihkih 


  13.Selalu² baca surah Al~Baqarah
- haaa, yang ni paling utama kot. banyakkan baca quran.kihkihkih. ni lepas solat jah, sebuk melompat dari sejadah nak cepat cepat tengok tv. tak kata kat orang, akulah tu.huhuhu


Monday, August 15, 2016

Muis & Dentist


salam.

selepas 4 bulan aku bermasalah dengan gigi, akhirnya malam tadi aku decide untuk cabut je.
gigi geraham belah atas.
mulanya start sakit tu rasa ngilu bila makan ais, bila berkumur kena air pun dah sakit.
so nak gosok gigi atau ambik air sembahyang seksa sangat.
lepas tu makin lama makin teruk sampai tahap sakit berdenyut denyut.
macam macam petua aku try last sekali sampai terpaksa makan painkiller ponstan.
pastu aku try jugak guna ubat gigi colgate sensitive relief.
legala seposen tapi still tak berani nak kumur lama lama.
kalau makan pun memang kunyah belah yang tak sakit.
tapi lately ni walaupun tak rasa sakit berdenyut denyut tapi start gusi berdarah la pulak.
berdarah merah n banyak.
pastu nafas pun macam berbau walaupun aku kerap gosok gigi. 
bila aku tengok kat cermin memang nampak gigi macam buruk n tak sama kaler dengan gigi lain.
so decide untuk cabut jelah.

mandangkan hari ahad klinik bukak malam je, pukul 8 so lepas habis kerja semalam aku stay kat tadika je.
solat asar n maghrib, pastu 730 baru gerak balik singgah klinik.
aku tau dah if aku balik rumah dulu lepas tu konfem malas dah nak keluar balik.
kang tertangguh lagi nak cabut gigi.
sampai je aku pulak kena menunggu klinik bukak.
nasib baik doktor datang on time.
if kat jelawat, semua orang suka cabut gigi kat klinik arifin.
murah n yang penting tak sakit.

aku ingat last cabut gigi geraham bawah 10 tahun lepas kot. lepas habis diploma. dengan doktor arifin sendiri.
tapi malam tadi doktor arifin takde, ada dr ganti je. nampak mudaaaa je lagi.
takpelah yang penting tak sakit.

bila doktor check n bagitau memang gigi aku dah rosak berlubang sampai ke gusi, aku cakap cabut jelah senang.
malas dah nak fikir banyak banyak.huhu
gigi pun dah rosak kat tepi memang dah tak boleh tampal.
doktor cakap akarnya kukuh cuma gigi dah rapuh.
memang masa nak cabut tu memang lama la jugak doktor try n aku boleh rasa serpihan masuk dalam tekak sampai rasa nak termuntah pun ada.
walaupun lama jugak sebelum gigi tercabut, nasib baik memang sikit pun tak sakit.
masa doktor cakap nak suntik ubat bius di lelangit pun dia cakap akan rasa sakit tapi aku rasa tak sakit pun. steady je.
mungkin sebab dah ada pengalaman cabut yang dulu tak sakit n cepat sangat siap.
dulu masa dengan doktor arifin sendiri yang cabut aku rasa tak sampai seminit pun lepas assistant dia pegang kepala n terus gigi tercabut.
n mungkin jugak sebab aku dah dekat 3 tahun buat treatment infertility, dah penah rasa yang lebih sakit dari cabut gigi. so cabut gigi ni small matter jelah.hihi
doktor dengan pembantu dia pulak tergelak malam tadi bila dia tanya aku nak cabut ke tak, selamba je aku jawab cabut jelah!

walaupun doktor ganti ni muda sangat sangat tapi dia sangat baik dan sopan.
fyi, dia panggil aku kak. taula kita tua dah.huhu
lepas siap cabut gigi, sebelum aku keluar dia siap mintak maaf lagi.
dia cakap maafla kalau saya buat tak sama dengan doktor arifin.hihi
aku pun cakapla balik. ok, beres je. memang tak sakit pun. so okla kan.

bila aku keluar, ada sorang budah laki tengah tunggu turn.
dia tanya aku cabut gg ke, aku angguk je.
dia pulak muka cuak je.
takut lettew nak cabut gigi.kahkahkah

walaupun tak sakit tapi darah agak banyak la jugak.
habis 10 kapas aku guna malam tadi je. 
masa tidur letak kapas jugak cuma bila aku batuk batuk kena cepat keluarkan, nak tercekik.
disebabkan dia cakap tak boleh berkumur selama 4,5 jam so aku bangun solat isyak dalam pukul 2 pagi kot.
pesan siap siap kat suami suh kejutkan.
dia pulak nak layan olimpik.

pagi tadi bila bangun subuh, macam takut takut nak gosok gigi.
nak makan pun kena beringatla jugak.
sebab still rasa tak selesa.
tapi last tadi berkumur takde dah darah ke hapa.
harap harap luka ni cepatla baik ye.



 




Sunday, August 14, 2016

Weekends!


salam.

hari jumaat.

lepas subuh aku tertidur sampai pukul 9 lebih.
pastu bangun pergi kedai cari breakfast.
maybe sebab nak period so asik rasa nak makan je.
selalunya hari jumaat memang aku tak beli n jarang sangat masak breakfast.
memang lepas suami balik jumaat barulah makan nasi.
tapi dah lapar, aku merajinkan diri jugak ke kedai.
nak harap suami cari breakfast?hmmmm baik tak payah.

tapi masalahnya bila beli nasi bungkus pagi, suami bila dah makan dia rasa kenyang so lepas balik solat jumaat dia dah taknakla makan nasi.
penat aku masak.huhu
buat ikan goreng pedas, pastu goreng ayam je pun. then ada sayur lemak bayam tapau dari periuk mak.
aku sendiri pun dah suami tak makan, so aku pun tak makanla.
dok layan tv je sampai petang n tertidur kejap.
bangun tido tu barula rasa lapar nak makan nasi.
actually, masa pagi khamis otw nak pi kerja, aku lalu pasar n nampak bayam segar. terus teringin nak makan sayur lemak.
so kol je mak suruh dia buatkan sayur lemak bayam. 
kebetulan ayah pegi pasar jelawat, so adala rezeki nak makan sayur lemak.
balik kerja singgah je ambik rumah mak. 
seminggu lepas memang selsema n tak sedap badan, so mulut rasa tak best bila makan.
tapi makan laju je.kihkihkih cuma kesedapan tu hilangla kot.

cuaca sekarang ni pun asik panas hujan je.
tengahri memang panas so jemur baju 2,3 round pun cepat kering.
tapi bila petang n malam hujan turun dengan guruh kilat semua ada.
yang bestnya masa tidur jelah sebab sejuk.
yang tak bestnya asal berangin hujan sikit je astro jem.
sakit hati betul. demm u astro.

hari sabtu.

hari ni pun sama, aku pepagi lagi dah lapar so keluar cari breakfast.
kedai yang biasa beli tu tutup sebab ada kenduri.
kedai yang lagi 1 pulak pukul 830 dah sold out. almaklumla kedai kampung.
buat lauk sekor ayam sekilo ikan je kot.huhu
kedai ke3 lagi kelakar. aku berenti kereta je dia terus ambik pembalut nasi.
masa aku tanya ada nasi apa, dia dah ready nak ceduk nasi.
bila aku cakap taknak nasi kerabu, nak cari nasi berlauk dia cakap oo ingatkan nak nasi kerabu.
kot ye pun tanyala dulu orang ni.
kesian pun ada, kelakar pun ada.kihkihkih
aku bajet dia tak biasa sebab baru start meniaga nasi pagi depan rumah kot.

then petangnya ada aktiviti dengan mak ayah.
ayah ajak tengok anak sedara dia yang sakit kat bachok.
pastu mak pulak ajak singgah rumah abang kat tawang nak bagi dia ada menggulai ikan sikit.
gitulah dah namanya mak.
buat makanan sikit, terus teringat kat anak.
anak tengah makan sedap tu....ingat tak kat mak?huhu

macam biasala bila jumpa sedara sekali sekala macam macamla cerita timbul.
ayah pulak bila dah tua sekarang ni asal balik jumpa sedara dia kat bachok, mulala sedih berair mata.
kalau aku nampak mata dia merah, iyalah tu tandanya sebak.
tambah tambah kalau melawat sedara yang tua atau yang sakit.
mungkin rasa diri dah tua, n lepas ni sakit sakit macam tulah pulak ada orang jaga, sekali sekala sedara mara datang melawat.

tapi 1 pengajaran yang aku dapat semalam, walau ada sesetengah saudara mara ni taknak erat kan silaturrahim, tak datang melawat bila ada saudara sakit, tapi di pihak kita sendiri, jangan sampai kita pun jadi macam tu jugak.
tak rugi pun kalau kita yang sihat ni melawat saudara yang sakit. tak jatuh miskin pun kalau kita yang lebih kaya ni melawat saudara yang lebih miskin, dan tak hina pun kalau kita yang miskin ni melawat saudara yang lebih kaya.
dah mati nanti, semua sama je sorang sorang dalam kubur, harta benda anak beranak semua tinggal.

tapi biasalah bila dah bersembang tu, dari bersembang jadi termengata orang.
aku pulak bila dengar orang tua menyembang dah terlari topik termengata orang, pelan pelan aku cakap...tu bukan kecek hal sendiri dah tu, kecek hal orang dah tu.tak baik.kihkihkih
kata aku sambil gelak gelak kecil.
bajet bagus je kan?haha...padahallllllll.

pastu otw balik, palnnya nak makan charkuetiow kat bachok, tapi tutupla pulak.
so aku singgah tapau ciken cop je.
pastu ingatkan mak ayah nak balik terus, rupanya nakkkk jugak makan charkuetiow, so singgah solat maghrib kat masjid jelawat pastu gerakla aku ke bukit marak pulak. 
nasib baik kedai bukak, kalau tak memangla sampai ke peringat pulak aku.
memangla jauh dok pusing keliling tapi selagi tak dapat bagi mak ayah makan charkuetiow, memang rasa bersalah je.huhu

aku sampai rumah dah pukul 9 lebih. sib baik laki steady je dok layan olimpik.
oklatu kan aku dah bawak balik ciken cop untuk dia.hehe

tu jelah cerita weekend aku kali ni.jumpa lagi. daaaaa



Thursday, August 11, 2016

W-Two World


salam.

dari bulan lepas astro adala bagi 4 cahnnel free untuk 2 bulan.
2 channel korea, tayangan hebat dengan channel A-list apa entah.
tapi aku layan korea jelah.
sekarang ni kan dekat chanel Oh_K HD baru start cite baru w.
cite tu mulanya aku tengok dekat web gooddrama.net
sempatla aku layan 1 episod, tup tup tengok rupanya ada main kat channel Oh-K.
masuk minggu ni dah main 6 episod n malam ni dan malam esok episod 7 dan 8.

aku layan korea bila jalan cerita best je pun.
kalau hero best n sohor tapi jalan cite tak kena dengan jiwa pun aku tak layan jugak.
contohnya cite uncontrollaby fond tu.
hero woo bin ramaila kot yang minta tapi jalan cerita macam boring je.
pastu aku layan 1 episod sah boring so memang dah tak tengok dah.

sape yang tak layan W-two world ni please la layan.
konfem melekat n tak sabar tunggu episod baru.
dahla dia main hujung minggu khamis jumaat je, so rasa macam lamaaaaa sangat menunggu.

walaupun aku memang tengok setiap 2 episod tiap minggu tapi sabtu minggu lepas ada pulak maraton episod 1 sampai 6.
harusla aku layan lagi.
bagi akulah, W ni lagi best dari Descendants of the sun kot.
yang tu aku layan gitu gitu je.
dulu minat kat heroin Song Hye Gyo tu masa cite Full House.
tapi dalam DOTS ni rasa macam dia dah tak cantik

ok, berbalik pasal W.
jalan cerita memang best n tiap kali ending sampai tahap aduhhhh cepatla main episod lain.
tak sabar wehh.
aku pulak siap kira kira dah if cite ni main 16 episod, so bila free channel ni tamat 31 ogos, masa tu baru main 12 episod. so patut ke aku langgan HD?
padahal sekarang ni aku nak cut cost la untuk astro ni.
dah berapa bulan ni sejak start euro dah bayar almost rm100 permonth.
tu belum masuk if lewat bayar then bulan lepas tu naik cas lewat/potong tu jadila 120plus.
bengkek je rasa.

so aku ingat habis olimpik nanti nak buang semua channel n ambik basic family je.
tapi sayang pulak sebab aku nak layan channel variety.
if tak ambik tak bolehla layan channel lifetime dengan starworld. 2 channel faveret aku tu.
dahla dengar kata astro nak naik harga rm8.
if aku ambik family +variety+cartoon+sports jadi rm98. current bil.
if buang sports bil jadi rm66plus.
if naik harga jadila rm74plus
kalau tambah hd rasanya rm25 kan?
so jadilah Rm99 plus..mahal jugak! demm u astro.

bagi kaki tengok tv macam aku ni, yang tu terpaksalah berkorban duit bayar bil astro mahal giler.
jangan sampai aku tak dapat tengok cite faveret aku, meroyan nanti.huhu
if cuti siang malam aku bertemankan tv jelah. selain dari aktiviti biasa yang lain.
aku memang tak malu mengaku aku ni tv addicted.
pagi pun if hari cuti, sayang nak bangun lewat sebab takut ada tertinggal cite best.huhu
n kalau esoknya hari cuti, malam ni aku memang dah buat reminder siap siap untuk rancangan mana yang best nak tengok esoknya.
if esoknya hari cuti, memang aku rasa hepi sebab dalam kepala otak aku ni dah set boleh layan tv puas puas mana cite bersiri yang tak sempat tengok sepanjang minggu tu.
sekarang ni antara rancangan yang aku tengah menggila layan Masterchef Australia, Us, My Kitchen rules, Devious Maids, Zoo, dengan W n banyak lagilah mana cite yang sesuai dengan jiwa aku ni.

kadang kadang nak balik rumah mak ayah pun bertangguh sebab tunggu rancangan habis baru cepat cepat siap pastu balik.
lepas tu drive laju gilos sebab nak cepat sampai.
bila sampai terus terkam remote tv.
kalau mak ayah lambat sikit bukak grill pintu pun aku bebel dah suh cepattttt je.kahkahkah

kalau nak masak ke, basuh baju ke jemur baju ke, memang aku tunggu masa iklan atau takde cite best dah.
masa nak jemur baju pun aku sempat layan tv lagi.
aku bukak je pintu luas luas pastu tarik je penjemur baju tu rapat dekat dengan tangga.
so sambil jemur sempatla jeling tengok tv.
if babak best, memang baju tu aku pegang jelah.kahkahkah
sebab tu aku cakap aku ni giler tv.

okla, penat dah bebel. nak cakap pasal W je pun.
jangan lupa ek, setiap kHamis dan jumaat. pukul 9 malam kot.
if tak tengok, esoknya ulangan pagi dalam 8.30 pagi kot.
layan jangan tak layan.


Tuesday, August 09, 2016

Selsema & Mimpi

salam.

2, 3 hari ni tetiba selsema la pulak.
petang ahad tu dekat time nak balik kerja tetiba hujan lebat.
so masa lari nak masuk kereta sempatla basah sikit kena hujan.
kepala pun cuma tutup dengan towel kecik lap muka je.
then balik pun terus mandi, tapi malamnya terus selsema.
nak tidur pun susah sebab hidung tersumbat.
kebetulan minyak cap kapak hilang so sapu vicks jelah.

malam tadi pun sama jugak. makin teruk kot sebab dah start berhingus pekat.
badan pun rasa lain macam je. rasa panas sejuk je muka dengan badan.
nak bernafas pun tak selesa.
sebab tu walaupun ada new episode my kitchen rules jadi aku jadi malas nak layan.
terus masuk bilik solat isyak pastu tidur je.
tapi asik tersedar jelah sebab hidung tersumbat n aku kena menganga bila tidur.
tiap sejam 2 jam mesti tersedar.
last sekali tersedar 10 minit sebelum pukul 6. sebab selalunya aku bangun 6suku atau 6 setengah so pejam jelah mata balik.
tup tup tersedar lagi sekali tengok tengok jam lagi 10 minit nak pukul 7.
terus cepat cepat bangun mandi solat dengan gosok baju semua.

then bila badan rasa tak best macam biasalah mulala aku start mimpi mengarut.
 tak taula kenapa tetiba malam tadi mimpi mengarut ada orang jepun nak serang tempat tinggal aku.
macam tahu tahu je sekarang ni bulan merdeka.huhu

patutla lewat sangat aku tersedar sebab dalam mengarut mimpi tu aku kenala packing barang sebelum orang jepun masuk situ.
mulanya dalam mimpi tu nak bawak bagpack aku yang biasa je, tapi bila list out barang tak muat kot.
terpaksalah bawak beg laptop yang lebih besar.
dalam tu aku ingat aku list out kena pakai track dengan baju lengan panjang dengan kasut sukan.
pastu kena bawak seluar track spare 1 helai, baju lengan panjang 2 helai, dengan pakaian dalam.
tudung guna tudung sarung sehelai je.
lepas tu kena bawak jugak selipar jepun nak ambik air sembahyang nanti kat sungai dalam hutan.
kalau takde selipar mestila susah nak guna kasut.huhuhu

then kena bawak jugak bekal makanan biskut dalam paket kecik, roti gardenia dengan air mineral 1 botol besar dengan megi.
megi pulak bawak yang dalam paket je. if bawak yang cup makan space pulak, tak muat bag.
stok makanan ni pulak ambik dekat supermarket nama Nexus.
dekat situ ada jugak hospital.
then Jeneral Jepun datang tapi sebab dia sakit dia nak kena pergi hospital dulu.
masa jip dia park depan supermarket sempatla dia tengok kami semua dok sibuk rembat makanan dalam supermarket tu.
sempat lagi dia jeling kitorang sebelum dia pergi hospital.

pastu aku tersedar. terkejut tengok jam terus melompat bangun dari katil. terus tamat mimpi mengarut aku.huhu

tak tahula kenapa kalau mimpi je asik macam dalam drama?
macam hidup hidup je mimpi tu jadi kat aku.
apa masalah pun tak tahula dengan aku ni.
kalau mimpi pun takleh ke nak mimpi normal macam orang lain.
asik mimpi action movie je aku ni.
bahana banyak sangat layan action lah ni.

napelah sejak dua menjak ni pun mudah sangat badan rasa tak sehat.
minggu lepas dah mc bengkak tonsil.
2 minggu lepas dah mc demam urat, sakit 1 badan.
minggu ni selsema la pulak.
minggu depan nak kena ambik darah n scan.
lepas tu nak proceed dengan IUI lagi.
napela bulan ni asik berkaitan dengan sakit n hospital ni?
pelik sungguh.

pagi tadi dah telan activfast 2 biji.
rasanya nak kena pergi cari ubat selsema la pulak ni.
jangan sampai melarat baru nak cari ubat.






 

Sunday, July 31, 2016

In Memories...Arwah Pakcik.


salam.

baru seminggu lebih tak update blog rasa macam lamanyaaaaaa...
biasalah minggu last setiap bulan aku memang busyla sikit.
macam biasa nak kena check daily lesson plan.
pastu bila hujung bulan kena check report student lagi, nak kena buat summary lagi.
then kalau ada teacher 6 years cuti atau mc nak kena ganti kelas lagi.
kebetulan pulak hari ahad tu dah EL, then hari isnin masuk kerja, tapi hari selasa MC pulak.
nasib baik masuk kerja rabu khamis tu dah rasa makin ok walaupun tonsil bengkak sikit. nasib baik tak melarat.huhu

if last entri aku cerita pasal dok ulang alik tidur rumah mak sebab pakcik tengah tenat kan?
tapi rupanya memang umur pakcik tak panjang pun.
sabtu minggu lepas 23/7/2016 lebih kurang pukul 6.50 petang pakcik meninggal di hospital.
Innalillahiwainnailahiroojiunn...dari Allah kita datang, pada Allah kita kembali.

hari sabtu tu bila aku balik rumah mak belah petangnya aku tengok semua orang takde.
rumah pakcik yang sakit ni pun berkunci.
rumah mak pun sama.
aku singgah cari ayah kat masjid pun takde.
rupanya dorang semua dah ada dekat hospital.
memang pakcik tengah tenat.
nasib baik ada jiran pakcik bagitau n lepas tu mak sedara balik kejap dari hospital sebab nak ambik anak dia.
then aku terus gerak ke hospital.

mak bila nampak aku terus bebel cakap nape nak kol aku tak dapat.
masalahnya hf aku dah mati dari jumaat malam n charger tak ada.
memang salah aku lah.
bila sampai sana, memang pakcik tengah tenat.
adik beradik anak sedara semua dah ada.
pakcik yang kat klang pun dah ada. pakcik yang kat sg buloh pun dah otw balik.
anak pakcik yang sulung jelah dok ajar pakcik mengucap.
mak pulak mengaji. aku nak mengaji pun tak  boleh sebab tengah period.

masa tu kiranya semua dah standby jelah.
nurse pun dah datang bagitau suh bacakan apa yang patut.
nenek pun walau dah uzur datang jugak sebab pakcik bagitau nak jumpa, nak tengok dia.
masa aku sampai tu pakcik dalam keadaan sedar tak sedar.
cuma nampak dada jelah turun naik pastu tengok thru monitor yang dia sambung tu.
lebih kurang sejam aku sampai pakcik pun takde. meninggal dalam keadaan senyap dan tenang.
then ayah pun check nadi n bagitau pakcik dah takde.
so panggil doktor n doktor sahkan dah meninggal walaupun alat tu tunjukkan jantung masih berdenyut.

bagi akulah, ada baiknya jugak dia pergi dari menanggung sakit siang malam
lagipun pakcik memang dah takde harapan nak sembuh pun.
lepas 3x kemo, doktor pun dah tak boleh buat apa apa.
kuman pun dah merebak ke semua bahagian lain. so redha jelah.

lepas dah sah pakcik meninggal, aku terus balik rumah.
walaupun dah bawak siap siap barang n baju semua, better balik jelah dulu inform mak mentua semua.
lebih kurang pukul 8 baru aku n suami n ayah mentua gerak rumah pakcik tunggu jenazah datang.
mandangkan dah malam, ayah decide nak kebumi pakcik esok pagi jelah.
so aku balik tidur rumah mak je.
mak pulak tidur rumah pakcik sebab dia cakap nak mengaji nak temankan mayat.

esoknya lebih kurang pukul 11 pagi barulah setel semua mandikan dengan solat jenazah.
walaupun nak anak pakcik ni semuanya kecil lagi tapi alhamdulillah pakcik ada adik beradik lelaki dan anak anak sedara yang boleh sempurnakan jenazah beliau.
kiranya dalam 6,7 orang yang tolong mandikan, pak imam sorang je bukan ahli keluarga.

lepas mandikan sampaila turn ahli keluarga untuk tengok pakcik buat kali terakhir.
boleh tahan jugakla aku menangis. bengkakla jugak mata ni.
almaklumla rumah dekat, so bila pakcik ni sakit makin teruk, mana yang dekat ni mestila lebih terasa sebab lebih kerap jumpa.
especially nak dekat hujung ajal dia, boleh kata selain aku n ayah pergi tiap malam balik pkl 1,2 pagi. mak lagilah, berkampung terus kat rumah pakcik. 
pakcik ni kiranya mudalah lagi, baru 53 tahun. anak ke6 dari 9 beradik.
4 beradik yang atas semua ada pun lagi. dah sampai ajal si adik yang lebih awal.
nenek pun dah umur 90 lebih masih panjang umur.
sebab tu nenek sedih sangat bila anak anak pulak yang meninggal awal.

lepas solat jenazah, aku ikut jugak ke kubur.
dalam kekalutan tu, ada ke patut pakcik yang kat klang tu reverse kereta tak nampak kereta aku kat belakang.huhu
nasib baik calar sikit je. tapi ezora pakcik jatuhla sikit bumper dia.
tapi aku faham. masing masing tengah sedih n semua kalau boleh nak hantar arwah sampai ke keluarga.
lagipun dah lama famili aku tak ada berita kematian.
last pun 7 tahun lepas masa arwah tok dengan pakcik yang nombor 5. 



disebabkan masa nak kebumi dah nak tengahari, memang panas terikla kat kubur tu.
nasib baik atas kereta aku memang dah standby 2 kaki payung.
sib baik ada spek, kot tak mau berpinar bijik mata aku.
sakit kepala tu jangan cakapla, wajib kot.huhu

lepas je setel kat kubur, singgah kejap rumah sedara tepi kubur. minum minum sikit hilang dahaga.
then gerak balik rumah pakcik.
masak masak untuk lunch semua kat rumah pakcik yang lagi sorang.
lepas makan, aku pun balik dengan mak pastu tertidur sampaila pukul 6.
then, pakcik kol bagitau suh mak prepare makanan untuk tahlil malam tu.

aku bagitau mak goreng mee jelah senang.
so aku ajak mak pergi supermarket beli mee 15paket, beli lauk n sayur semua.
sempatla jugak 2 round goreng mee penuh kuali besar.
yang kelakarnya masa aku dok gaul mee tu, sampai terpercik kat muka n tangan mak.huhu
sikitnya bengang orang tua tu.kihkihkih
dah penat kena masak, akulah jugak dengan suami yang mengangkut makanan tu ke rumah pakcik.huhu
banyak betul dah pahala boleh dapat tu. 
hari tu jelah yang boleh tolong pun sebab tak kerja.

malam tadi kira malam last 7 hari straight buat tahlil, tapi aku just pergi malam je.
balik kerja dah tak larat. kebetulan semalam pun dari pagi sampai ke petang kat tadika, mana nak setel hal kat rumah lagi.



malam ke7. meriahla sikit lauk pauknya. 
nasi putih/ayam percik/gulai daging/teresek jantung pisang/sambal/sira ubi/mufin

malam pertama tu buat mee goreng je, malam kedua nasi berlauk gulai ikan/sambal, malam ketiga nasi putih gulai daging/ikan kering/acar/sambal, malam keempat laksa lemak/laksa penang/laksam, malam kelima nasi kerabu tumis ayam berempah, malam keenam nasi putih/gulai ayam/ikan rebus goreng. 

aku kalau malas nak makan selalunya tapau jelah.
tapi kalau makan tak makan sekali dengan wanita lain kat dapur pun.
selalunya duduk sekali dengan suami, pakcik n sepupu sepapat je. 
selalunya makanan memang berlebihan pun. tiap malam ada je lauk yang tapau bawak balik.
mak pulak kalau aku taknak tapau pun dipaksanya tapau.huhu
sampai dah penuh peti ais dengan lebihan lauk.

sekarang ni pun asal maghrib je mulalah hujan.
so makinla kurang yang datang.
selalunya anak beranak dengan jiran terdekat jelah.
tapi 2 malam last ni cuaca ok pulak so ramaila yang datang.
 nenekla yang nak suruh buat tahlil sampai 7 malam straight walaupun pakcik yang kat sg buloh tu tak berapa setuju. sebab kat tempat dia tak buat macam tu.
tapi dah emaknya nak buat begitu. ikut jelah.

sebab kat kat kampung kami, orang yang datang solat jenazah sedekah gula n duit, then ajak pulak orang mengaji kat kubur 30 juzuk masa nak kebumi n sedekah duit.
tu semua memang pakcik tak setuju. tapi dah adat nak buat macam mana. 
tu pun mulanya nenek nak suruh ayah tunggu kubur. biasanya adala 2,3 orang geng dia tapi ayah cakap taknak.
dia sendiri pun tak berapa sihat manala larat nak tunggu kubur sampai 2,3 malam.
orang menunggu kubur ni selalunya dia mengaji, bukannya tidur.huhu
 makcik cakap lepas ni akan buat tahlil setiap khamis malam jumaat sampaila cukup 40 hari.
kenduri 40 hari pulak makcik cakap nak buat masa raya haji. 


masa hari kebumi tu, akulah jugak yang jadi bendahari kira kira duit sedekah.
dari pagi sampaila ketengahari tu lepas balik dari kubur adala dalam 1500++ duit sedekah dari orang yang datang ziarah.  alhamdulillah.
rasanya jumlah dia lebih lagi kot sebab tak campur duit kat tangan makcik.
n orang menziarah sampai ke petang n 2,3 hari seterusnya pun ada lagi yang datang n sedekah. 
lepas tengahari tu aku dah serah duit kat makcik walaupun dia insist nak suruh aku pegang dulu.
eei taknakla weh. buatnya hilang duit tu, naya je. 
keluarga pakcik pun bukannya senang sangat.
sekurangnya duit sedekah tu bolehla buat belanja anak isteri dia.

apapun, semua dah selesai. moga arwah pakcik dirahmati Allah dan selamat dunia akhirat. Aminn.. 



Arwah Zakaria Omar. 
1963-2016. 
AlFatihah....  :(






Thursday, July 21, 2016

Family Affairs.


salam.

termasuk malam tadi kiranya dah 6 malam yang aku berulang alik balik tidur rumah mak ayah.
ingatkan lepas pakcik balik dari hospital bolehla meneruskan hidup macam biasa.
rupanya lepas kemo kali ke3 ahad lepas, kondisi pakcik nampak macam lagi tak ok.
in fact masa di hospital hari tu dia nampak lagi sihat kot.
boleh duduk n bila sembang pun masih jelas lagi sebutan dia.
so mak pun bila malam still tidur kat sana n aku kenalah balik temankan ayah.

ceritanya malam tadi, aku sampai rumah ayah lebih kurang 9.30 malam.
masa otw balik memang dah rasa mengantu, tapi layanla jugak tv kejap sementara terlelap.
ayah ada ajak pergi rumah pakcik tapi aku cakap dah mengantuk. so tidur jelah.
then, lebih kurang pukul 12 mak kol. nasib baik aku ni mudah tersedar.
bunyi suara macam panik je. mak suruh ayah datang cepat.
takkan nak suruh ayah pergi sorang, lagipun aku takut nak duduk situ sorang sorang.
so drive lah ke rumah pakcik.
takdela jauh sangat dalam 2,3 minit je kot.

bila sampai pakcik tengah dok sakit la kot.
mak cakap dah 2 malam tak boleh tidur.
pakcik pulak, kejap ok kejap macam meracau.
adala kot macam dia sebut nama aku, tapi tak faham pun apa dia cakap. 

ayah suruhla aku tidur, dah esoknya nak kerja lagi.
tapi manalah aku ni senang senang nak tidur dalam keadaan macam ni.
so pejam pejam mata gitu jelah.

lebih kurang pukul 2 pagi barula pakcik macam dah slow down sikit, so ayah pun lelap, mak pun lelap.
so aku ajak jelah ayah balik.
kalau stay kat situ alamatnya sampai ke pagila aku tak lena.
dahla tengah period, so tak selesa nak kena ke bilik air la apala.
aku ni dahla malam malam jenis tak tahan sejuk kerap ke tandas.
kalau period lagila kerap.

macam petang semalam padahal sebelum balik dah pergi tandas, tapi otw balik tu rasa tak tahan sangat nak terkencing.
sampai terpaksa singgah masjid tepi jalan tumpang guna tandas.
dahla aku balik semalam dah lewat. cuak jugak singgah masjid nampak ada van pekerja kilang je sebijik parking kat situ.
buatnya ada yang gila ke hapa, bahaya jugak tu kan.
sampai kes itula pulak aku ni punya imaginasi.huhu

berbalik cerita pasal pakcik ni, sampai bila nak kena berulang alik gini tak tahula.
memangla rasa penat, tapi nak buat cane, redho jelah.huhu

keadaan pakcik pun tak tahula nak cakap.
dulu mak bagitau doktor cuma bagi masa 6 bulan je.
lepas kemo, dah takde rawatan lain lagi.
berubat kampung pun sudah.
nak operate pun doktor cakap chances 50-50 so pakcik taknak.
aku sendiri pun tak pasti urusan orang tua tua ni. tak reti sangat nak sembang nak ambik tahu semua hal.

doa jelah supaya pakcik makin sembuh n panjang umur.
if tuhan dah tentukan umur pakcik tak panjang, semoga dipermudahkan semua. aminnnn....







Sunday, July 17, 2016

Mimpi Lagi



salam.

last 2 days ni memang aku letih sangat sangat.
2 hari non stop kehulu kehilir.
habis duit, habis masa, habis tenaga.huhu
tapi takpelah, dalam moody aku pun, aku buat jugak.
ikhlas tak ikhlas tu belakang kira.kihkihkih
masa buat tu memangla rasa ikhlas, tapi bila ada tak kena je, rasa nak bebel ikhlas tu dah hilangla kot.
tapi takpe, yang tu tuhan je tentukan.

aku pernah terbaca, nak judge sama ada seseorang tu buat something ikhlas ke tidak ibaratnya mencari seekor semut hitam didalam gua yang gelap gelita.

hah, jumpa ke kalau cari? macam tu sekali susahnya.huhu

aku ni macam biasalah, if penat, then tido mesti mimpi mengarutttttt je.
 malam tadi sikit punya gila la mimpi.
so sebelum lupa cepat cepat aku cite kat blog ni.

alkisahnya start mimpi tu dengan aku nampak helicopter kat langit depan rumah aku.
dia suluh kejauhan then tempat titik yang dia suluh dari atas helikopter tutetiba jadi macam pop-up image.
dalam mimpi aku ni, rupanya helicopter tu tengah suluh dengan aim nak tembak budak budak macam kat palestin kot.
disebabkan imej tu jadi besar, so bila dia tembak berkecai semua badan n darah darah so memang clearlah.
sebijik macam kat palestin la kot. seram gila weh.

then, tetiba aku diculik sama dengan 7,8 orang.
if nak selamat, kena naik 1 bot, tapi bot tu muat untuk 4 orang je.
aku orang kelima punya turn so tak lepas.
ada sorang lelaki yang pegang pistol tu dia cakap if selamat pun buat apa nanti seumur hidup kena kerja jadi hamba abdi potong getah.
ok ini kelakar.
mimpi ni dah ala ala cite action mat salleh dah kenapa tetiba ada pokok getah???

ok, maybe sebab ada kebun getah kot sebelah rumah aku.
dulu memang jadi tempat mainan la masa kecik kecik.hehe

ok, sambung pasal mimpi.
lepas tu mana yang tak dapat naik bot semua cakap baik kita mati je kena tembak dari lemas kat laut.
if kena tembak sakit sekejap je n terus mati, aku cakap.
tak sempat aku habis cakap, lelaki yang pegang pistol terus tembak aku kena kat badan n tepi kepala.
ok, so aku matila kot, ni mesti jadi hantu.
tapi rupanya orang lain still nampak aku, so aku tak mati lagi. rupanya tembak tu tak kena betul betul.
cisssss.

then, aku tersedar sebab sejuk nak kencing. tengok jam pukul 3 lebih.

psiko giler mimpi pun.
tapi aku tak pelik pun if mimpi macam ni.
sebabnya aku ni sebelum tidur suka sangat melayan cerita action.
hah, ambik ko. mimpi pun dah nak jadi action movie jugak.huhuhu

gitulah aku kalau badan penat. mimpi mengaruttttttt aje.

then aku ada jugak mimpi pasal isu berkaitan tadika. malas pulak nak cite kat sini.huhu

ok tu je nak bebel. bye.......
 

Tuesday, July 12, 2016

Muis & Raya 2016 (Part 2)

 salam.

bersambung lagi cerita 3 syawal.
pagi jumaat tu lebih kurang pukul 10 sedara dari Terengganu pergi ziarah kubur n terus balik.
hari ni cadangnya nak balik rumah mak petangla sikit sebab lepas jumaat nak pergi kenduri.
so untuk breakfast aku just panaskan lebihan satay dengan nasi himpit yang aku simpan dalam peti ais masa raya pertama.
nasib baik elok je lagi.
lagipun aku ni perut tak sensitif, so dari membazir baik habiskan je.
tengahari lepas suami balik jumaat terus pergi makan kenduri.
disebabkan lama dah tak makan nasi kenduri, so agak  banyakla pulak aku makan. 
lepas tu singgah pulak open house rumah kawan sekolah suami dulu.
ada nasi beriyani, ada mee kari, ada mihun goreng tapi aku ni tangki kecik je, so makan jelah mihun goreng je.
tak terliur langsung nak makan nasi beriyani dengan mee kari.
sekarang ni tengah lapar, rasa menyesal la pulak.huhu

then, bila sampai rumah mak petang, cikgu isroha je ada kat rumah.
ada mak buat laksa lemak so harusla aku makan lagi.
laksa kan faveret aku, siap bertambah lagi tu.
pastu lepak jelah kat rumah.
malamnya dia ajak keluar makan. aku kol Raja Ikan Bakar Tok Bali tapi tak bukak kedai pun lagi, takde seafood.
pastu dah cakap nak makan megi ketam, aku bawak jelah dorang pergi kedai yang area Beris tu.
kata sohor sangat.



aku baru je okay dari alergik makan ketam, so order megi udang jelah.
bagi aku takdelah best sangat pun.
rasa macam manis manis sikit.
untuk 2 megi ketam, 3 megi udang, 3 air rm80.
bila kira kira megi ketam maybe rm30 semangkuk kot.
ketam merah tu aku tak tau nama apa, boleh tahan besar la jugak.
megi udang maybe rm5 semangkuk n air rm5.
megi yang bungkus tu kuahnya mintak asing.
esoknya kuah ada banyak lagi, so aku suruh ayah beli megi 4 bungkus.
esoknya aku jamu tu je bagi anak sedara makan.kihkihkih

 4 Syawal.
paginya melepak rumah mak je. abang yang duduk perak pun gerak balik pagi ni jugak.
lepas zohor baru keluar sebab nak pergi melawat pakcik di husm.
lebih kurang pukul 3 lebih keluar dari hospital, kakak cakap nak makan nasi ulam cikgu la pulak.
gigih aku google no telefon n kol tapi tak berangkat.
so masuk jelah bandar. nasib baik tak jem sangat.
seperti yang dijangka, kedainya tutup.kihkihkih
so aku bawak dorang pergi restoran wau je.
aku masa ni takdela lapar sangat sebab kat hospital aku dah ngap megi cup.
incase manala tahu stuck in jammed takdela aku kebulur sangat.hihi



dah sebulan puasa tak makan tomyam kedai.
sedap molek tomyam campur dekat sini.
tapi nasi aku habiskan separuh je. rasa macam nak pecah perut sebab kenyang.




mak dah makan nasi tengahari so aku order ni je untk dia. cucur udang.
nasib baik sedap.fuhhhh lega kalau tidak mau cair taik telinga kena dengar bebelan dia.huhu




untuk ayah aku order roti canai telur. faveret dia lah ni.

lepas makan gerak balik rumah. stuck dekat jem dari area kubang kerian nak ke binjai.
sampai rumah lebih kurang 630 singgah beraya rumah makcik pulak.
lepas maghrib aku suh suami datang hantar kereta, dia bawak balik motor.
kakak pun dah gerak balik terengganu jugak lepas maghrib.

then, esoknya kerja so berakhirla episod raya untuk tahun ni.
rasa tak puas pulak beraya.
kejap je rasa dapat cuti. sempat menziarah rumah sedara sedara jelah.
rumah kawan kawan terdekat memang tak sempat nak pergi.huhu
tapi tahun depan raya puasa jatuh hari ahad isnin, 25/26 June so harapnya dapatla cuti straight seminggu bersambung jumaat sabtu, total 9 hari, sama macam tahun 2012. kihkihkih
gila gigih aku stalk kalendar tahun depan.

 p/s: baru teringat aku tak update ke pasal raya puasa last year? nampak ada cite pasal raya haji je.huhu

Sunday, July 10, 2016

Muis & Raya 2016 (Part 1)


salam.

Ya Allah raya tahun ni rasa bencinta betul dengan line internet.
rumah mak tu selalunya if Digi memang dapat full bar, tapi dari first day raya line macam harem.
balik rumah mentua lagi la teruk. No service terus dia bagi kat aku.

hari ni dah masuk kerja baru boleh nak update blog.
tapi takpe sebab aku guna masa rehat nak taip blog so kira halal la kan.
makan 5 minit, solat 5 minit lagi 50 minit sempatla aku nak bebel kat sini.kihkihkih
selalu pun memang macam tu. aku update blog masa rehat n publish terus.
petangnya lepas habis masa kerja  baru share kat fesbuk.
kadang kadang pagi esoknya baru aku share di fesbuk.
memangla masa kerja ada jugak bukak fesbuk kejap kejap tapi janganla melampau sangat.
masa kerja kan? berkat kenala jaga.huhu

tak dapat banyak, dapat sikit pun jadilah.

ok berbalik pasal cite raya.
aku nak summarykan sekaligus je dari menjelang raya sampaila raya ke4.
petang raya macam biasa tugas aku lah nak kena pergi collect satay yang tempah.
kali ni aku tempah dekat bukit marak je. dekat n senang nak pergi ambik.
ajak adik perempuan temankan kebetulan dia balik beraya tahun ni.



tahun ni satay dah harga rm0.85 secucuk.
first time nak try dengan kedai ni.
malamnya lepas berbuka bagi mem besar try.
nasib baik approved. mesti mak ingat aku beli dengan owner yang sama last year.hihi
masa aku pergi collect tu, dorang tu dok bakar je pun lagi.
aku siap dapat satay daging yang fresh baru lepas bakar. 




 puasa last day macam biasa berbuka ramai ramai kat rumah mak.
tahun ni buat 2 hidangan asing.
memang lauk sedap tapi tak berapa kena dengan selera aku.
banyak sangat lauk berkuah.
patut ikan tongkol tu buat goreng, lagi sodap.
ikan percik mak memang terbaik, aku buat ratah ratah je, nasi sikit je sudah.

malamnya lebih kurang pukul 10 gerak balik jelawat.
aku rebus nasi himpit n basuh bekas kuih dengan bekas makanan yang nak guna esok.
lepas tu layan tv jelah. baju raya macam biasa, pagi baru kita setel.


1 syawal.
 

shawl ni selalu buat muka aku nampak tembam. dahla tak matching dengan kain n baju suami.huhu
padahal bulan puasa dah lose weight la jugak.
tapi tahun ni tercapai jugak nak pakai baju hitam.
ritu aku suruh suami pakai baju melayu hitam dia taknak.
ni jelah sekeping gambar posing dengan laki.
balik rumah mak, sampai je dia tidur sampaila petang.
bila dia bangun aku pulak keluar dengan kakak.
bila balik, suami dah balik jelawat. malamnya baru dia datang ambik aku.



macam yang aku cakap. aku just beli satay n rebus nasi himpit je.
ada ketupat tapi malas nak hidang.
bekas pun guna saiz kecik je.
selalu if prepare banyak, selalu satay je licin. yang lain membazir je.



walaupun bekas kuih ada 5 tapi aku isi 4 je.kihkih
aku isi dengan kuih ombak rindu, semperit, tops crispy dengan tat nenas.
tapi yang paling aku geram dengan kuih tat ni.
benci betul kalau peniaga jenis penipu macam ni.
ada ke patut dalam bekas tu, line atas je dia letak tat yang elok n tak hangit.
lagi 2 line, semua dia letak tat yang nampak hitam kat atas tu.
sakit betul hati aku.
memang tahun depan konfem aku dah tak beli. dah tahu benda tu hangit, buang jelah. dasarrrrr.
saja nak spoilkan mood raya aku.

malam lebih kurang pukul 10,11 suami datang ambik n aku balik jelawat.
tiap tahun pun memang macam tu.
malas nak menyemak ramai ramai kat rumah mak.
kita yang dekat ni balik rumah sendiri jelah, kasi can yang jauh je tidur ramai ramai.

2 syawal.
lepas subuh aku sambung tidur lagi sampai pukul 9 lebih.
lepas tu siap siap n tunggu suami pulak bangun.
raya ke2 dah janji dengan akak nak masak soto.
dialah tukang masak, aku tukang arah n bagi cadangan je.kihkihkih
so otw balik rumah mak singgahla jelawat nak cari bahan mana yang takde.
n macam yang diduga, harga barang konfemla jadi harga hari raya.
ada ke patut daun sup/bawang yang dia ikat yang biasa harga seringgit pi jual 2 ringgit.
patutla makcik tu bila aku tanya berapa dia x jawab, terus ambik masuk plastik n pas kat aku.
tak cakap pun aku dah boleh agak.
tu jelah kerja peniaga jelawat kalau musim raya, kerja nak cekik darah je.
bila datang kerja hari ni, kawan bagitau dia nak beli timun batang 1 plastik tu ada ke harga rm30.
memang gila.  harga standard biasa rm7,8 je pun.
paling mahal pun belas ringgit kot.
ambik kesempatan sungguh.




soto air tangan cikgu ismira. perasan je dok cakap resepi yang dia buat ni sedap.
orang luar selalu buat soto makan dengan nasi himpit kan?
bagi aku, lagi sedap dengan mihun kot. 
bila aku makan, macam biasala harus tambah garam sikit.huhu
dulu masa anak dara akak ni masak ok je cukup masin semua, tapi lepas kawin abang ipar jenis makan tawar kot, semua benda dia masak dah jadi tak cukup garam.
ke aku yang suka sangat masin masin ni?




raya kedua tema pink ke? tak jugak.
kebetulan suami pakai kemeja pink cair.
kemain pulak posing bersilang kaki.
raya ke2 ni barula sempat nak g berapa rumah mak sedara n jumpa nenek.
petang sikit suami hantar balik rumah mak.
selalunya raya kedua pun ramai jugak sedara datang beraya.
so petang raya kedua tu aku n kakak ipar yang perak jelah yang incharge.
buat air, kemas dapur siapkan makanan semua.
menjelang petang, berpeluh habis ketiak sampai lunyai dah baju raya.
mulanya plan nak g beraya rumah kakak ipar kat Jembal, tapi dah penat punya pasal terus kansel.
takde mood dah nak beraya.
aku dahla tak bawak baju spare. rimas sungguh nak tunggu suami datang ambik belah malam tu.
mula tu plan nak tidur rumah mak je n suruh suami datang hantar baju tidur suami, tapi suami cakap sedara pulak ramai datang dari terengganu, so malam tu balikla jelawat.
bila sampai je, lampu semua dah tutup n dorang semua dah tidur pun.
aku sempatla layan tv sekejap. layan The Mummy lepas tu ada jugak Fast furious 6. Tapi spoil sikit sebab takde sub.
Suami membuta dengan anak sedara dia je kat luar sebab pukul 3 nak tengok bola semi final Euro.
so berakhirla cerita 2 syawal aku.

yang lain sambung next entri ye. penat dah menaip.hihi








Monday, July 04, 2016

Persiapan Raya 2016



salam.

tahun ni persiapan raya biasa biasa je.
malas nak masak apa apa aku just tempah satay je n biskut raya jelah.
nnati mak mentua mesti ada buat ketupat dengan tapai.
lepas tu nak prepare lauk basah je.
biasa pengalaman raya selalunya aku jadi kebulur n gastrik sebab kurang makan nasi.
so kena standby lauk siap siap incase balik rumah n lapar masak nasi jelah.hihi

walaupun tahun ni aku jual biskut raya, tapi untuk aku, beli 2 jenis je.
almond london dengan tops crispy.
almond london dah selamat aku habiskan 1 balang.
lepas tu baki biskut lain aku beli dari kawan kawan je.
lepas tu beli popiah sikit dengan kerepek.
dalam gambar ni takde biskut semperit dengan tat nenas.
bajet kuih raya tahun ni RM167 je.






first time beli biskut ketuk ketuk aidilfitri.
walaupun mahal sikit tapi berbaloi, sedapla jugak.
memang sedap kot.
yang aku beli ni dari mak student, o'coffee cookies.
tapi if nak improve kena lebihkan rasa cofee tu kot.
baru kena dengan nama.



aku belikan sepasang baju melayu untuk suami dari kawan.
THE GUMBANG, n dapat free butang baju melayu. RM100 sepasang.
tak surela pulak berbaloi ke tak tapi yang penting aku tak pening kepala nak cari.
just bagitau saiz n warna.
cuma kalau baju siap ni suami cakap nak pendekkan tangan baju 1 inci n kecikkan kaki seluar dalam 1 inci. 



tahun ni tak plan pun warna apa, just ikut je baru raya aku mana yang siap.
3 dari 7 pasang baju baru aku untuk tahun ni.
lagi 4 semua dress n jubah. sehelai jahit n 3 beli siap.
yang beli siap tu dok kat rumah tukang jahit lagi sebab aku hantar untuk alter tangan baju n masukkan pad bahu.
selai lagi brand poplook labuh nak kena later jugak tapi malas lagi nak hantar. biarla dulu.
tahun ni cuti raya pertama sampai raya ke4 je so cukupla 4 pasang baju.
baki 3 kita pakai lepas raya. 
untuk raya pertama decide nak pakai yang maroon hitam tu je.
warna mungkin tak sama sangat dengan baju melayu laki tapi lantakla.
asal tona sama sudah.
jangan sorang merah sorang hijau nampak sangat tengah bergaduh di hari raya pulak.kahkahkah
bajet baju raya tahun ni yang aku je 7 helai RM410.
nasib baik bukan beli n tempah sekaligus, kot tak botak kepala aku. 




tahun ni sempat belikan jugak baju sehelai untuk ayah.
baju labuh ala kurta boleh pakai dengan kain pelikat.
biasa ayah pakai jubah pagi raya tapi dia dah banyak sangat jubah labuh so belikan yang paras lutut pulak kali ni.
baju ayah ni RM65 je. 

tahun ni takde kasut, handbag, n tudung baru.
kasut 2 tahun lepas elok lagi tak guna pun kecuali pakai masa raya.
handbag pakai je mana yang ada.
shawl pun pakai je yang borong dengan kawan 7 helai ritu.
gilir mana yang ada.
jimat sehabis jimat dah ni.
hujung tahun ni nak buat ivf lagi, nak pakai duit lagi.
dari bazir duit untuk raya baikla aku buat bayar hutang.huhu


tahun ni aku dapat paket raya sampai 17 paket.
sampul lagi banyak dari duit raya.kihkihkih
so bolehla bagi bagi sikit kat orang lain.
wat gapo aku nak simpan sampul banyak banyak.
tapi memang tiap tahun aku just simpan 1 je setiap jenis.
memang dah bertahun aku buat koleksi sampul raya.



duit raya n sampul raya dari majikan.
tima kasih ye pn boss...hehe




biskut raya dari student. biskut nestum cendawan.
sedap. aku makan terus je malam malam lepas bukak puasa.hehe
tq muaz..



buah tangan awal ramadan dari ofis suami.
sambal ayam ni memang tiap tahun ofis suami bagi n memang sedap.
sayang nak makan.hehe
tahun ni bekas dia pun cantik.
tetiap tahun aku memang collect la box dari pharmaniaga ni sebab tiap tahun memang unik n cantik cantik je. 
n dapat jugak sekotak kurma yusuff taiyoob.
walaupun aku n suami tak suka makan kurma, tapi aku nak simpan nak buat makan lepas raya nilah kot.
sekarang ni aku konsisten makan kismis jelah. kurma ni nak kena gagahkan diri untuk makan.

ok tu jelah persiapan raya serba ringkas aku tahun ni.
puasa pun tak cukup 7 hari. alquran pun baru habis 11 juzuk.
ada hati ke nak beraya sakan muis woiii......huhuhu










Sunday, July 03, 2016

25, 26, 27 Ramadan 2016

Selepas 7 hari, akhirnya hari ni dah boleh sambung balik berpuasa.
Macam biasa, aku paling tak suka berpuasa di rumah.
Rasa masa tu lambatttttt sangat berlalu.
Kejap kejap tengok jam.
Pastu hari ni pun rasa malas sangat nak buat apa apa.
Nak keluar pun malas.
N rasa macam malas jugak nak masak berbuka.
Semalam dah balik bukak puasa rumah mak, so hari ni macam malas je nak balik.
Asik dok baring je, kejap kejap tertidur. So badan pun jadi letih.huhu
Kesimpulannya, hari ni adalah hari malas muis. Kahkahkah


hari khamis otw balik kerja aku singgah bazar peringat. 
cadangnya nak cari kerabu mangga tapi dah berapa kali singgah asik takde je. 
so dok merayau masuk pasar nampak la ada pakcik jual telur ikan. 
dah lama tak makan so aku beli 1/4 kilo, rm3 je. 
Balik goreng 2 pcs cukupla makan berdua je. 
biasa telur ikan aku if tak habis aku buat ratah ratah je. dap dap. 

 

buka puasa rumah mak petang jumaat.
cadangnya nak beli lala sebab mak nak buat  gulai tapi takdelah pulak.
jadi aku beli ikan talapia je dengan sayur lemak pastu beli roti john.
beli apa yang aku nak makan.kihkihkih
petangnya berbuka walaupun tak puasa aku mengadap ni je.



abang ada jugak balik berbuka, dia bawak balik sotong segar mak buat ketupat sotong.
baki 2,3 ekor mak buat sotong rebus je.
aku ni alergik seafood tapi dah sotong ni ada telur, memang wajib la aku makan.
aku buat ratah je separuh ekor sotong rebus n hirup kuah.
ketupat sotong ni bawak balik bagi suami makan. aku kureng sikit nak makan ketupat sotong ni.
selalunya mak buat manis leting, tapi dah kali ni aku yang jadi tester, aku cakap cukup dah manis tu tak payah nak tambah tambah lagi gula ke hapa.




buka puasa petang tadi. repeat lagi telur ikan.
lama lama simpan nanti buruk pulak.
yang ni seketul je potong empat.



repeat lagi lauk faveret aku. saja nak habiskan daging dalam peti ais.
beli daging ni awala puasa dalam 1.2 kilo je.
dah nak habis puasa baru licin.
setakat makan berdua, banyak ni jelah tiap kali masak.
selalu pun ada lebih untuk aku meratah lepas tu.




baki ikan tongkol hari tu ada lebihan lagi seketul.
biasa kalau kepala atau ekor, memang aku buat singgang je.
walaupun semalam dah puasa, macam biasa skill perasa aku terbaikla.
main letak je gula garam n perasa semua.
bila elok time nak berbuka, sedang elok je kena dengan tekak aku.
tak terlebih tak terkurang masam masin.
ingat dulu awal awal kawin tak reti nak buat singgang, so terpaksa mintak mak mentua buatkan.kihkihkih
buat malu je. sekarang ni aku dah expert dah pun.
singgang ni nak bagi sedap n warna gelap sikit aku memang tambah budu sikit.
barulah sedak sengoti.kahkahkah







Thursday, June 30, 2016

21,22,23 dan 24 Ramadan 2016


Salam....

macam biasa bila penghujung ramadan selalunya memang semangat mengupdate blog tetiap hari beransur hilang.
masa ni dalam kepala asik dok fikir pasal raya dah.
pasal persiapan raya, baju raya, kuih raya duit raya n serbi serbilah.
dalam ramadan berbaki lagi 6 hari ni, aku still tak boleh sambung puasa.
maybe esok n lusa kot pastu sempatla kot sambung puasa 2,3 hari terakhir.

bila dah tak puasa, ghairah masa berbuka pun dah hilang.
tapi still jugak nak kena beli n masak lauk.
kot tak laki nanti nak makan apa pulak kan.
cuma sahur jelah dia pun dah malas nak bangun.
aku apa lagi kalau suami taknak bangun, pucuk dicita ulam mendatanglah.hehehe


lauk berbuka hari selasa. buat daging goreng kicap n ikan bawal.
suami tapau gulai ikan masin.
ahad isnin berbuka aku malas nak snap gambar.
entah makan lauk apa, dah lupa.hehe





buka puasa semalam aku tapau lauk padprik ayam dengan gulai siput sedut.
suami tapau sambal ikan bilis n lawar.
semalam both padprik dengan lawar pedas gila. aku pulak tergigit cili hijau.
berair mata n hidung.. tapi sedap.huhu

gulai siput tu pulak suami makan sikit n aku ambikla siput 4,5 ketul.
tapi siput ni paling aku menyampah sebab if aku sedut isinya taknak keluar.
sampai nak putus nyawa aku.
last last aku tiup dari bontot, baru keluar isi kat depan.
punyalah seksa nak makan. 



suami cakap teringin nak makan murtabak pokdee.
so balik keje semalam bini singgahla beli.
selalunya memang sedap tapi semalam punya kureng sikit. macam tawar.
sebab bulan puasa kot.hehe



suami belikan air a&w rootbeer. so aku cakap if ada aiskrim sedap ni buat float.
dekat nak bukak puasa suami pun masuk dapur ais dengan aiskrim vanilla.
aku sempatla minum 3 gelas lepas berbuka n malamnya.

esok jumaat terakhir bulan ramadan.
tapi ahad isnin aku kerja lagi.
hari selasa baru start cuti.
suami pulak dia cakap memang dah start cuti dari hari ahad lagi.
selalu pun memang tiap tahun dia cuti seminggu pun.
asik dok cakap cuti dia banyak.
yang aku ni pulak sayang nak cuti sebab bila akhir tahun baki cuti tak habis tu bos akan bayar.hihi

lagipun 5 hari cukup la tu kot. bukan nak g beraya kemana pun.
maybe hari sabtu ahad mana yang balik beraya kat kampung dah nak balik pun.
so takde point nak cuti lama lama.
duduk rumah lagi bikin aku stress adalah.

2,3 hari ni jiwa aku rasa tak tenang pulak bila fikir pasal anak.
maybe sebab period kot.
tengok orang dok update pasal anak kat fb, kat ig.
tengok orang update pasal pregnant. kadang ok, kadang rasa emo.
tadi masa dok cakap cakap dengan geng yang sama tak beranak, aku bagitau siap siap dah.
tahun ni sape sape tanya pasal anak, if pertanyaan tu berbunyi tak best di telinga aku, siapla aku sound balik. 
dahla orang ni stress tengah usaha nak preggy, ko pulak nak mencurah petrol ke atas dapur gas.
dok diam diam tutup mulut tu tak boleh ke?
dahla datang rumah orang, kita bagi makan. sebuk pulak nak risik itu ini.
menyampahs tauuuuuuuuuuuuuuuuuu.

ok sebelum aku lebih emo, aku stop sini dulu ek.hihi
babaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii







Monday, June 27, 2016

biskut raya 2016


salam.

tetiba tahun ni aku jadi penjual biskut raya.
tak plan pun, tapi masa bulan 3 kot lebih kurang, kawan di tadika bagitau dia ada join satu group wasap jadi dealer biskut raya.
teringin pulak nak join.
aku ni memangla hantu biskut raya. if jadi agen dapatla beli biskut murah sikit kan.

masa seller ni buat majlis macam tea party la kot untuk bagi agen tester biskut raya, aku tak join pun.
masa tu kebetulan kereta rosak tak boleh nak g.
so harapkan kawan tu jelah pergi try biskut raya. lepas dia cakap sedap, konfem jelah nak jual biskut ni.
aku takde guna tester apa pun, just aku print je gambar biskut n buat sebagai katalog.
lepas tu bagi je orang tengok katalog n pilih jelah nak beli yang mana.




yang ni separuh dari yang order untuk family je ni.
kawan tempat kerja, dapat je stok aku terus bagi siap siap.
lantak la awal ke hapa, malas aku nak simpan dah.
aku jual pun just tunjuk katalog kat kawan sekerja pastu adik beradik n family jelah.
adala rezeki dapat order 43 bekas tak termasuk yang aku sendiri.
dapatla untung sikit sikit lepasla buat bayar kuih raya tahun ni.hehe

mula mula dapat biskut tu aku risau jugak kot tak sedap ke hapa ke.
almaklumla, biasa je pun ada kes masa try kuih tester kemain lagi sedap. so kita ni pun order jelah walaupun mahal sikit.
tapi bila dapat, hampeh tak sedap.if sendiri rasa gitu takpelah jugak.
masalahnya orang lain yang order pun cakap benda sama jugak.
lepas tu memang konfem la aku dah tak order.

then ada jugak yang jual biskut sah sah sedap, tapi bila tiap tahun beli yang sama pun bosan jugak kan?
so  nakla cari kelainan jugak.
biskut yang aku jual ni, setakat ni aku baru rasa 4 jenis.
nasib baikla setakat ni semuanya sedap n kena dengan selera aku.
risau jugak kita dok promote cakap sedap tapi if orang beli n makan tak sedap, malunya.huhu

aku memang siang siang dah cakap, if biskut ni tak sedap, memang aku takkan jual dah tahun depan.
tapi kalau rasa ok, in sha Allah tahun depan boleh difikirkan balik nak jual lagi ke tak.

antara biskut yang aku jual:
almond london
tat nenas
tops crispy
m&m cookies
crunchy crunch
semperit dahlia
paris cookies
marble shortbread

ada jugak yang tradisional:
popiah gulung
mini samosa
kuih kapit peanut
rempeyek
kacang power
bangkit cheese

meh meh sape nak order. tapi untuk tahun depan lah.kihkihkih








Sunday, June 26, 2016

17,18,19,20 Ramadan 2016

puasa rabu khamis aku tak sahur.
bila tersedar lewat dah pukul 5 pun.
Selalunya mak mertua kejutkan tapi bila aku keluar bilik rupanya dia pun tak sedar jugak.
Suami pun aku suruh naik makan sahur rumah kakak dia jelah.
Aku takpe minum air je pun dah ok.
Pagi tadi pulak mak mentua dah kejut tapi pukul 3.30.
So aku lelap balik sebab dah kunci alarm 4.20.
Tapi rupa rupanya jam hf tu pulak salah terlewat 2 jam.
So alarm tu pukul 7 baru berbunyi.huhu
Aku tersedar pukul 5 tengok suami dah naik sahur rumah kakak.
Mesti dia ingat aku taknak sahur sebab 2,3 hari lepas aku memang cakap malas nak bangun sahur.huhu
Bila mak mentua tanya nak makan ke tak aku cakap takpelah sebab memang tak selera pun so aku minum air masak jelah. 

Hari ni dah masuk 21 ramadan tapi aku tak tepek lagi lauk berbuka dari hari rabu sampaila sabtu. Sehari dua ni takde mood la pulak. Pms kan...
so moody je memanjang.huhu
untuk berbuka hari cuti nuzul quran, aku balik rumah mak. 
aku request nak makan ikan tuko berkuah santan. 
petangnya aku just beli ikan tuko yang dah siap bakar. pastu beli dalca daging dengan lawar. 
tapi kuah santan yang mak buat kali ni kurang kick. 
tak cukup pedas n masam. rasa manis je.
mak kalau masak tak manis tak sah. pastu komplen la aku suka masak masin masin, yang dia tu sokmo terlebih gula takpe pulak.huhu



ada budu tu siap letak mangga muda yang aku cincang.
mula tu suami nak datang bukak puasa rumah mak jugak,
tapi bila dekat time berbuka aku tengok wasap dia bagitau dia tak jadi datang nak temankan mak ayah dia berbuka.
family kak ipar dah balik rumah mak mentua dia jugak.
so takkan suami nak biar mak ayah dia bukak berdua.
takde dah orang lain makan budu, so tak berusik la benda alah tu.



bila nak dekat time berbuka, family abang pulak datang.
dia bawak lauk gulai kawah, ayam percik dengan ikan jaket bakar sambal.




 untuk petang khamis 18 ramadan, aku singgah bazar peringat. 
beli lauk hati lembu goreng, kerabu mangga dengan air coconut shake. 
balik rumah buat lagi tomyam dengan ayam goreng sambal. 
tomyam nampak tak berapa menyelerakan sebab guna kiub tomyam knorr je. 
warna dia tak semerah kiub tomyam maggi. 
kalau kurang selera, tomyam jelah yang aku nak.huhu

petang jumaat, walau mood tak berapa ok, aku masakla jugak 1 lauk. 
buat daging black pepper. lepas tu suami tapau gulai ayam kampung kot dari rumah kakak dia. 
ada baki hati lembu goreng dengan kerabu aku just panaskan je. 
malamnya aku balik rumah mak tidur sana je. mood kureng, saja nak beralih angin. 
tapi bila balik, rupanya kakak yang dok jerteh pun ada jugak. 
aku ni kalau mood tak berapa ok, tak sukala if serabut dengan budak.huhu
mulalah nak sakit kepala la hapala. 
tapi sabar sabar sajalah. anak sedara sendiri jugak. 
semua pulak tengah membesar, buas tu satu hal, banyak cakap pun satu hal.huhu

pagi sabtu, keluar pergi servis kereta kat kubang kerian. 
then teringat la pulak nak pergi tukar bateri iphone. 
bateri lama dah kong kot. dah seminggu lebih takleh nak on kan hf.huhu
so aku terus la drive masuk bandar. 
elok je sampai kedai baiki telefon, cari dalam handbag, rupanya iphone aku tak bawak. tinggal kat rumah mak. dalam beg kecik.
macam bodoh je rasa meredah jem hujung minggu, hasilnya takde apa.huhu
sebelum pergi tu, takdela rasa nak check dulu ke  hapa. konfiden je redah jem masuk bandar. 
nasib baik semalam dah tak boleh puasa.  at least penat tu bolehla teguk teguk air kan?hehe

tak puasa pun, sama jugak aku tak makan pun. just makan roti je 2 keping. 
semalam ayah berbuka puasa kat masjid kg sebelah, so aku berbuka berdua dengan mak je. 
mak buat gulai lala, pastu aku goreng ikan terubuk n ada jugak kerutuk daging. 
makan jelah berdua sambil sembang sembang. 
tapi mak ni jenis perasan sikit.kihkihkih
kalau dia masak sedap, asikla dok puji diri sendiri. 
dia cakap lala tu ada sikit je tak puas makan.huhu
so aku janjila hujung minggu ni nak belikan sekilo lala. 
gulai nanti makanla puas puas.hehe

malamnya lepas berbuka,  mak sebutla pulak nak makan anggur. 
buat buat hilang pahit mulut katanya. dah macam orang mengandungla pulak. 
so pagi tadi aku otw datang kerja, kebetulan keluar awal so sempat singgah pasar belila anggur setengah kilo je pun.
dah bulan puasa takkan nak mintak try. harap harap manis jelah. 
if tak manis, kalau aku balik hujung minggu nanti, sah sah kena bebel lagi.huhuhu
sementara mak ayah ada ni, aku layan jelah setakat mana termampu. 


 
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...